jest caly czas w fazie pisania (jakos nie mam ochoty ukladania prawie 200 zdjec :roll: )
zdjecia do tego mozesz znalezc w temacie "tutorial" w dziale offtopic
z tych zdjec wynika ze najpierw sklecasz cala obudowe fornirujesz itd a pozniej instalujesz zwrotke, wytlumienie itd (tak samo jest zreszta napisane na stronie glownej w dziale jak zbudowac obudowe). Probuje sobie wyobrazic jak ja mam to zrobic przez dziure pod arn 150 (mniejsza niz 15 cm) kiedy komora ma prawie 80 cm wysokosci. Stad pojawia sie pytanie czy zrobic tak:
skrecic tyl sciany boczne gore i dol razem z przegrodami, przykrecic zwrotke wytlumic, polozyc kable i dopiero pozniej dokrecic front ofornirowac polakierowac i przykrecic glosniki.
jezeli wyciagnalem z tych fotek jak i artykulu na glownej stronie zle wnioski to pozostaje mi sie tylko wstydzic :oops: :)
z gory dzieki za sprowadzenie mnie na dobra droge ;p
mam pytania tego samego kalibru co do zwrotki:
-czy ten schemat co wrzuciles (osobny dla wysokotonowki i arn z osobnymi zrodlami) jest rownowazny takiemu ukladowi w ktorym po prostu lacze oba obwodu rownolegle na zaciskach source (nie wiem czy jasno wyrazilem o co mi chodzi- jak nie wrzuce rysunek )
- czemu na schemacie przy g20sc jest minus a arn + (glosniki maja chyba zarowno + - styki?)
oj cos czuje ze te pytania co do zwrotki sa glupie :) chociaz podobno nie ma glupich pytan. oby!
czy ten schemat co wrzuciles (osobny dla wysokotonowki i arn z osobnymi zrodlami) jest rownowazny takiemu ukladowi w ktorym po prostu lacze oba obwodu rownolegle na zaciskach source
tak, to jest to samo
Zamieszczone przez krzych8787
czemu na schemacie przy g20sc jest minus a arn + (glosniki maja chyba zarowno + - styki?)
to znaczy ze glosnik wysokotonowy jest podlaczony w przeciwfazie czyli "odwrotnie" w odniesieniu do niskotonowego
a co do skladania obudowy: sa jakies przeciwskazania zeby zrobic to tak jak napisalem(najpierw wszystko oprocz frontu, bebechy do srodka dopiero pozniej front i fornirowanie)? nie chcialbym popsuc pierwszej obudowy - ja nie widze przeciwskazan ale jako ze moje doswiadczenie jest zerowe prosze o komentarz :)
mozesz wsadzic zwrotnice przed skonczeniem skrzynek ale pamietaj ze dostanie sie tam pyl/kurz, lakier itp.
tak wiec albo jakos zabezpiecz albo bedziesz pozadnie sprzatal :P
o wsadzaniu wytlumienia zapomnij - dopiero po koncowym montazu
dlatego ja staram sie robic zwrotnice na terminalu. jak nie to przykrecam ja za glosnikami tak zeby przykrecac przez otwory od glosnikow
Maskownice też się kurzą i wcale nie wygląda to dobrze, ale jak masz małe dzieci albo wścibskiego psa to może lepiej o nich pomyśleć, tylko pamiętaj, że mają wpływ na charakterystykę i to nie tyle tkanina co sama ramka. Jak dla mnie to dużo niepotrzebnej roboty.
nie mam psa ani dzieciaka ;], myslalem ze brak maskownic moze zle wplywac na membrany (kurzenie itd). Jak juz mowilem wolalbym bez maskownic kolumny, jezeli nie ma przeciwskazan
wlasnie zauwazylem ze popelnilem blad w zamowieniu elementow do zwrotnicy... zamiast resystora 22 om, zamowilem 2x10 om (polaczone w szereg 20 om). dotyczy to sekcji arn. jak duzy wplyw to bedzie mialo na cala konstrukcje? czy zamawiac 22 om i wymieniac czy mozna tak zostawic? jedna zwrotka juz zmontowana druga w drodze jest.
niby mam rezystory metalizowane knp one chyba maja 1% tolerancji. jezeli to konieczne moge je wymienic, chociaz wolalbym juz tak zostawic ze wzgledu na lenistwo :)
p.s niedlugo bede sie zabierac za fornirowanie i pojawia sie pytanie czy klasc fornir "z zelazkiem" czy bez... caly czas sie spotykam z przeciwstawnymi opiniami :)
Skomentuj