Witam wszystkich forumowiczów :!: Sprawa jest następująca, mój kolega ma 2 głośniki Peerless XXLS, obydwa zamkniete w skrzynkach BR, jak wiekszośc ludzi tu wie to jest jedno wielki BU BU BUUU ale w aucie jest w miare spoko. Niestety nie słuchałem owych XXLSów w komorach CL czy jak sie na forum pisze OZ. Tu całe pytanko.... Jak gra XXLS w closed :?: Odnośnikami mogą być pojemności obudów podane na stronie akustyk.com.pl dotyczące XXLS 10C i 12C... Słuchał ktoś czy nadal buczek jest ten XXLS :?:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie o PEERLESS XXLS??
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Hmm no super super ale Pawel S. o którym mówisz 12 czy 10 :?: I jeszcze jedno, sub ma być do muzyki, ogolnie w tej klasie cenowej cieżko znalezc coś co zagra szybko lub bedzie mialo -6dB przy 30Hz (35Hz min) w CL...
[ Dodano: 2009-01-17, 23:12 ]
Aha zapomnialem się :razz: Co poprawia MB :?:
Skomentuj
-
12" 8ohm - ten przeznaczony do obudowy zamknietej
MB dziala jak b-r ale podobno sub brzmi z tym inaczej. jak dokladnie to nie wiem bo nie porownywalem
Zamieszczone przez audio-techniksub ma być do muzyki, ogolnie w tej klasie cenowej cieżko znalezc coś co zagra szybko lub bedzie mialo -6dB przy 30Hz (35Hz min) w CL...
przeciez wyboru jest naprawde sporo
osoboscie bym szedl w strone np MDS10 DVC (ktos mial do sprzedania za 300zl) niz XLSa :|
Skomentuj
-
Hmm a wiesz ze wogole MDSa nie barałem pod uwage, patrzyłem raczej na głośniki dostępne od ręki w sklepach PL... A coś jeszcze jakieś przetworniki :?: Nie musi byc koniecznie CL moze być BR byle szybkie i do muzyki sie nadało...warunków troche duzo bo jeszcze dochodzi to zeby mial te -6dB przy 30Hz(fajnie by bylo) no i zeby ta buda nie była klockiem wielki....
Skomentuj
-
jak to ma byc do samochodu to trzeba bylo zalozyc temat w dziale CA
Zamieszczone przez audio-technikzeby mial te -6dB przy 30Hz
takich glosnikow jest naprawde duzo i sam nie wiem w czym wybierac
jak narazie przenosze temat do dzialu CA - moze tam ktos cos doradzi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez audio-technikNie musi byc koniecznie CL moze być BR byle szybkie i do muzyki sie nadało...
[ Dodano: 2009-01-18, 11:20 ]
O i jest jeszcze Dayton RSS ale jeszcze nikt go nie słyszał chociaż zapowiada się obiecująco , wadą jest duże zapotrzebowanie jego na moc.
Skomentuj
-
toma085 dzieki za propozycje, Visaton cały czas chodzi mi po głowie, podoba mi sie TL-SUB, ma małe zapotrzebowanie na moc, 4Ohm taki sub to kasa rzędu ponad 2tys zł same głośniki 1600zl no i wzmacniacz IRKA SUB300 wystarczył by na wysterowanie tego molocha jedyną wadą w tym wszystkim i co mnie denerwuje sa wymiary, strasznie wielkie wymiary obudowy no ale kompromis musi byc bo to TL. A co do TIW250XS to jest sporo konstrukcji na nim na forum visatona, Osobiscie spodobało mi sie 3way na tym głośniku CONGA, być może jest to lepsze rozwiązanie niż sub+sat, lecz zapotrzebowanie okolo 200W 8R budzi respekt, no i koszt zwrotnicy tego zestawienia głośników, okolo 900zl za zwrotke na dobrych elementach...
[ Dodano: 2009-01-18, 12:19 ]
Mam jeszcze pytanie co do Beyma Power 15, zamykam ją w 60L CL i tak ma porazające zejscie i wogole fakt ze trzeba zapodac 600W ale powiedzcie mi od ilu f to zagra :?: :???: FILTR w subie 50Hz max...dzieks za odp
Skomentuj
-
Ja z swojej strony zaproponuje Dayton RSS390HF sam stałem teraz przed wyborem subwoofera zdecydowałem się właśnie na niego jest także mniejszy Dayton RSS315HF obydwa do closed dla obydwóch . Z opinii ludzi których pytałem na PW którzy mają daytony suby RSS głownie do muzyki. Mają małe zniekształcenia, poteżne napędy i duże Xmax coś jak XXLS cena nie mała ale mocno zachwalają na zagranicznych forach. W poniedizałek lub we wtorek przyjedzie z polink.com.pl zobaczymy co wyjdzie.
[ Dodano: 2009-01-18, 15:12 ]
Mówicie koledzy o TIW 250 XS 8 OHM: za symulowałem sobie jego i ciekawie to nie wygląda 30L i 40hz f3 na około 45hz wynik przeciętny - symulacja bez filtra.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
audio-technik, ciagle piszesz o symulacjach, zejsciach do 30Hz itp itd...
cos mi sie wydaje ze ty malo co slyszales i nie potrzebnie panikujesz!
jeden sub zagra lepiej w zamknietej a inny tylko w b-r
nie musisz skreslac odrazu obudowy tego typu
tak samo symulacji nigdy ci nie powie jak glosnik zagra naprawde (dla przykladu zasymuluj sobie alpharda SW-803Z)
Skomentuj
-
Wiem o czym mowisz Pawele, a co do słuchania to faktycznie mało słyszałem, ale słyszalem XXLSy i patrząc na parametry ich i wnioskując sobie to te głosniki co poleca mi kolega kondrax to bedą głośniki raczej do KD, wnioskuje z tego ze ich MMS to ponad 200g a BL na poziomie 14Tm zreszta tu sa parametry http://www.parts-express.com/pdf/295-468s.pdf wydaje mi sie ze to głośnik do KD ale dzieki za propozycje:) A ma ktoś moze TIW250XS?? Teraz z koleji powiem wam ze znow Dolce i Ełracze poszły w góre i głośnikow sie nie pyli wogole kupowac(byle zeby tak nie zostalo)... Moim najlepszym faworytem jest głośnik 2xdroższy od XXLSów i wszystkich tych co tu piszemy chodzi mi o ETON 11, glosnik najbardziej chwalony ze względu na szybkosc i zniekształcenia....cena około 1300zl z dojczlandii:)
Skomentuj
-
Ale eton to do 3 dróg raczej chyba jak subwooferowy. Co do parametrów to są producenta na parts-express a znalazłem jak ktoś mierzył nie wiem czy prawdziwe ale:
http://www.drmarksays.com/wp-content...-15-sealed.pdf
BL jest prawie 19 choć tłumaczono mi na Audiostereo ze ten parametr nie koniecznie odpowaida za szybkość.
Mms ponad 200 g w 15 calach. Jak sobie wyobrażasz mniej z kartki papieru zrobią? A jak zrobią to się gięła będzie. Membrana sztywna musi być. Dayton ma aluminium.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
BSW 15calowy ma 160g i BL na poziomie ponad 18Tm :wink: kondrax jak bedziesz juz miał tego Daytonka to może porównaj do jakiegos innego 15calowca, moze do BSW albo nawet do 12calowego, zebysmy mieli jakis punkt odniesienia, może masz racje ze Dayton nie bedzie mulił sie wkoncu parametry nie grają, ale moim zdaniem to on bedzie mulił sie....
Skomentuj
-
Mam BSW 124II 12 cali i wiem jak gra. Oczywiście porównam z daytonem. Ale rozmawiałem z ludzimi co mieli XXLS i teraz mają Daytony i opieram się na ich zdaniu. Dlatego podjąłem taki wybór. Ale bsw to papierzak jest. Poczytaj na Audiostereo o tym Tm jak to jest z nim w głosnikach i co się dzieje z tym parametrem w przypadku głośników dwu cewkowych i sposobu połączenia ich misiomor o tym pisał. I poczytaj na As o złudzeniu szybkiego pasu, tzw upiększaczach jak np XT woofer.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.12" 8ohm - ten przeznaczony do obudowy zamknietej
Nie na tym forum bo tutaj chyba tylko ty go miałeś.
Jako kompromis między kinem a muzyką może jest on najlepszym rozwiązaniem ze wszystkich XXLS12, szkoda że nie jest 4ohm, ale jak pisałem do Irka to powiedział że sub300 spokojnie sobie z nim poradzi.
Skomentuj
-
kondrax dzięki za lekturę oczywiście przeczytam, jeżeli bedzięsz wystawiał konstrukcje na forum koniecznie napisz porównanie, jeżeli nie to jakoś sie zgadamy, bardzo interesuje mnie jak to jest :wink: Glośnik zapowiada sie bardzo fajnie, możesz powiedzieć jeszcze w jaką objętość go chcesz aplikować :?:
[ Dodano: 2009-01-18, 18:02 ]
funiax1 spokojnie SUB300 go wysteruje a co do XXLS12 8C to mój kolega bedzię mial na sprzedaż za małą kase, wrazie zainteresowania zgłoś sie :wink:
Skomentuj
Skomentuj