kondrax zarzuć jeszcze linkami z AS o tych dyskusjach co wspominałes...nie moge znaleźć :sad:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie o PEERLESS XXLS??
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=26307&p=1#k
o tym BxL nie moge znaleźć jak znajdę zaraz to dam
[ Dodano: 2009-01-18, 22:24 ]
A o tym BxL gdzieś pisał ale znaleźć nie moge ale na PW kiedyś mi napisał tak:
"Co do XXLS-ów - sam BL niewiele mówi o głośniku, ciekawe że zmienia się on, i to 2 razy dla głośnika DVC podłączonego raz równolegle raz szeregowo, co w impulsie nic nie zmienia (Fs, Qts i Vas są takie same dla obu podłączeń). Tak czy siak te XXLS-y są parametrycznie bardzo podobne do starych XLS-ów tyle że mają większe Xmech z racji bumped backplate. Do obudowy zamkniętej bez EQ nie bardzo się IMHO nadają a z membraną bierną wymagają strojeń typu EBS (widoczne kolano). Ta odpowiedź impulsowa w nocie aplikacyjnej niewiele mówi - step response jest nienadzwyczajny jak próbujemy wyciągnąć z tych głośników bas, choć z drugiej strony f3=60Hz może dobrze zgrywać się z niektórymi pomieszczeniami i dawać "szybki bas" wskutek mniejszego maskowania basu wyższego niższym." koniec cytatuWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Z 2 osobami gadałem ostatnio z takim witkiem z AS i dzikoosek-iem z AS. Jeden zrobił kolumny po 160L na RSS390HF, 4 drożne a drugi ma suba na nim 100L, miał wcześniej XXLS i obaj napisali mi że sub bardzo dobry do muzyki, dobrze gra w kinie ale lepiej w muzyce i że jest szybki i głośny. I opinie te z part-express pod głośnikiem. http://www.parts-express.com/pe/psho...68&ctab=1#Tabs
i jeszcze na necie z 2 opinie z forum to spowodowało że go kupiłem a gdzie czytałem o XLS czy XXLS - muł, muł, ...., do kina tylko itp
[ Dodano: 2009-01-18, 23:57 ]
Najpierw go 100 h wygrzeje 15 - 20 hz zmierzę T/S i wyniki też dam.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Moim zdaniem bedzię tak optymalnie, programy wskazują ponad 120L, ja bym dal o wiele mniej ale wiecej jak połowe tej wartosci, oczywiscie eksperyment przy tej klasy przetworniku by sie przydal, zrob 100L i włoż do srodka cos co zajmuje np 40L i sprawdz jak gra potem cos mniejszego itd...no i przydalo by sie wygrzać głośnik najpierw :wink: Na wytlumienie proponuje wełne owczą a na scianki dodatkowo piramidke, no i ewentualnie jak juz chcesz to maty ale ja bym nie stosowal raczej :wink:
Skomentuj
-
Właśnie myślałem żeby testowa zrobić choć z wiórówki i wybrać objętość. Głośnik i tak wygrzeje do pomiarów i tak, przyda się także do odsłuchu. Nie wiem czy nie zastosuje patent płynny kamień ale to jeszcze zobaczę.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Na początku tego tygodnia powinien do mnie dojść panel Irka, więc gdyby nie uszkodzona frezarka to bym już w tym tygodniu mógł napisać czy XXLS12 w 70 litrach strojony dwoma dociążonymi membranami na 21Hz będzie tylko do kina. Jutro frezarka jedzie na gwarancję, jak wróci to będę chciał jak najszybciej sklecić obudowę i usłyszeć wreszcie jak to zagra :)
Pozdrawiam
Szuler
Skomentuj
-
Zamieszczone przez funiax1Zamieszczone przez szulerNa początku tego tygodnia powinien do mnie dojść panel Irka,
Pozdrawiam
Szuler
Skomentuj
Skomentuj