Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o PEERLESS XXLS??

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kondrax zarzuć jeszcze linkami z AS o tych dyskusjach co wspominałes...nie moge znaleźć :sad:

Skomentuj

Zamieszczone przez audio-technik
      XXLS12 8C to mój kolega bedzię mial na sprzedaż za małą kase, wrazie zainteresowania zgłoś sie :wink:
      Już kupiłem niestety za grum kasę, leży i czeka na wzmak od Irka.
      Mam zamiar zrobić obudowę testową i popróbować różnych objętości.

Skomentuj

funiax1 na Twoim miejscu wrzucił bym w coś pośredniego, ale jak mowisz NAJlepiej potestować, sprobój 30L 40L i 60L, takie moje zdanie...

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=26307&p=1#k
          o tym BxL nie moge znaleźć jak znajdę zaraz to dam

[ Dodano: 2009-01-18, 22:24 ]
          A o tym BxL gdzieś pisał ale znaleźć nie moge ale na PW kiedyś mi napisał tak:
          "Co do XXLS-ów - sam BL niewiele mówi o głośniku, ciekawe że zmienia się on, i to 2 razy dla głośnika DVC podłączonego raz równolegle raz szeregowo, co w impulsie nic nie zmienia (Fs, Qts i Vas są takie same dla obu podłączeń). Tak czy siak te XXLS-y są parametrycznie bardzo podobne do starych XLS-ów tyle że mają większe Xmech z racji bumped backplate. Do obudowy zamkniętej bez EQ nie bardzo się IMHO nadają a z membraną bierną wymagają strojeń typu EBS (widoczne kolano). Ta odpowiedź impulsowa w nocie aplikacyjnej niewiele mówi - step response jest nienadzwyczajny jak próbujemy wyciągnąć z tych głośników bas, choć z drugiej strony f3=60Hz może dobrze zgrywać się z niektórymi pomieszczeniami i dawać "szybki bas" wskutek mniejszego maskowania basu wyższego niższym." koniec cytatu
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Dzięki za link, czekam na recke tego Daytona :wink:

Skomentuj

Z 2 osobami gadałem ostatnio z takim witkiem z AS i dzikoosek-iem z AS. Jeden zrobił kolumny po 160L na RSS390HF, 4 drożne a drugi ma suba na nim 100L, miał wcześniej XXLS i obaj napisali mi że sub bardzo dobry do muzyki, dobrze gra w kinie ale lepiej w muzyce i że jest szybki i głośny. I opinie te z part-express pod głośnikiem. http://www.parts-express.com/pe/psho...68&ctab=1#Tabs
              i jeszcze na necie z 2 opinie z forum to spowodowało że go kupiłem a gdzie czytałem o XLS czy XXLS - muł, muł, ...., do kina tylko itp

[ Dodano: 2009-01-18, 23:57 ]
              Najpierw go 100 h wygrzeje 15 - 20 hz zmierzę T/S i wyniki też dam.

Skomentuj

Bardzo fajnie, tylko ze fajnie jakby porownali oni też predkosc tego daytona do innych glosnikow niz XXLS :wink: Czekam z niecierpliwoscią na pomiary i relacjekondrax :!:

P.S. Osobiscie nie dał bym mu wiecej jak 70L CL ale to moja uwaga tylko pzdr

Skomentuj

Czemu nie więcej jak 70L ? Objaśnij bo jeszcze nie zdecydowałem ile dam.

Skomentuj

Moim zdaniem bedzię tak optymalnie, programy wskazują ponad 120L, ja bym dal o wiele mniej ale wiecej jak połowe tej wartosci, oczywiscie eksperyment przy tej klasy przetworniku by sie przydal, zrob 100L i włoż do srodka cos co zajmuje np 40L i sprawdz jak gra potem cos mniejszego itd...no i przydalo by sie wygrzać głośnik najpierw :wink: Na wytlumienie proponuje wełne owczą a na scianki dodatkowo piramidke, no i ewentualnie jak juz chcesz to maty ale ja bym nie stosowal raczej :wink:

Skomentuj

Właśnie myślałem żeby testowa zrobić choć z wiórówki i wybrać objętość. Głośnik i tak wygrzeje do pomiarów i tak, przyda się także do odsłuchu. Nie wiem czy nie zastosuje patent płynny kamień ale to jeszcze zobaczę.

Skomentuj

Ja bym zrobil tak jak mowie:) W miesiąc dasz rade sie uporac z tym :?: Ciekaw jestem wyników... Ile wydałes za tego daytona??

Skomentuj

933zł z przesyłką. Nie wiem czy miesiąc. Mieszkam na końcu świata i muszę po MDF do Wrocławia 100km jechać, potem ojca prosić o pomoc jak się w końcu zbierze to zrobimy.

Skomentuj

Co do głośnika sporo ale cóż... Hmm Ty masz 100 a ja nie wiem gdzie najblizej chyba ze szczecina do wawy :razz: zal.pl szukam MDF od dluzszego czasu i dupa zbita....temat chwilowo przymykamy kondrax, jak skonczysz daj znac i załuz new temat :wink: pzdr :wink:

Skomentuj

Na początku tego tygodnia powinien do mnie dojść panel Irka, więc gdyby nie uszkodzona frezarka to bym już w tym tygodniu mógł napisać czy XXLS12 w 70 litrach strojony dwoma dociążonymi membranami na 21Hz będzie tylko do kina. Jutro frezarka jedzie na gwarancję, jak wróci to będę chciał jak najszybciej sklecić obudowę i usłyszeć wreszcie jak to zagra :)

Pozdrawiam
                              Szuler

Skomentuj

Zamieszczone przez szuler
                                Na początku tego tygodnia powinien do mnie dojść panel Irka,
                                Kiedy zamawiałeś bo ja też czekam, zamawiałem pod koniec grudnia i nie wiem czy dzwonić do niego i się przypomnieć.

Skomentuj

Wchodziłem teraz na GLS jest w doręczeniu także dziś będzie Dayton. Zamieszczę fotki i jak będę miał czas zmierzę go T/S niewygrzanego żeby potem jak wygrzeje porównać.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                                    Zamieszczone przez szuler
                                    Na początku tego tygodnia powinien do mnie dojść panel Irka,
                                    Kiedy zamawiałeś bo ja też czekam, zamawiałem pod koniec grudnia i nie wiem czy dzwonić do niego i się przypomnieć.
                                    Ja zamawiałem wcześniej, początkowo pod koniec grudnia to miałem odbierać no ale coś się przeciągnęło. Specjalnie mi się nie spieszyło, więc nie odzywałem się, a Irek sam potem zadzwonił no i na dniach panel będzie. A najlepiej to sobie do niego maila puść i się dowiedz, na kiedy możesz spodziewać się zamówienia.

Pozdrawiam
                                    Szuler

Skomentuj

Skomentuj

No dobra, a jakieś konkrety? Bo widziało się większe głośniki...a i podobno rozmiar nie ma znaczenia :P

Skomentuj

Jakie konkrety RSS390HF Dayton, 4 godziny po rozpakowaniu z kartonu co ci mogę powiedzieć że głośno w kartonie gra Znajdę czas zmierzę T?S przed wygrzaniem wygrzeje i zmierzę ponownie i porównam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X