Ja pamiętam że jak wygrzewałem swojego subka to przy puszczonym generatorze na 50hz we freeair wytwarzał wieksze ciśnienie niż niektóre suby na 8 cali :P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie o PEERLESS XXLS??
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
50hz nie za dużo, 15-20Hz wystarczy myślę, membrana chodzi przy malej mocy prawie na maxa i nic nie słychać raczej ale to zależy od głosnika.
[ Dodano: 2009-01-19, 20:22 ]
Teraz problem mam jaką wielka obudowie zrobić jak będe miał paramenty jedni radzą 70 inni 100L i jak ją wizualnie zrobić jakie długości ścianek wysokość aby do ludzi wyglądał i 3/4 pokoju nie zastawiał
Planuje 2 x 19mm MDF kleić na jedną ściankę czyli razem 38 mm chyba wystarczy + wzmocnienia.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kondrax[ Dodano: 2009-01-18, 22:24 ]
A o tym BxL gdzieś pisał ale znaleźć nie moge ale na PW kiedyś mi napisał tak:
"Co do XXLS-ów - sam BL niewiele mówi o głośniku, ciekawe że zmienia się on, i to 2 razy dla głośnika DVC podłączonego raz równolegle raz szeregowo, co w impulsie nic nie zmienia (Fs, Qts i Vas są takie same dla obu podłączeń). Tak czy siak te XXLS-y są parametrycznie bardzo podobne do starych XLS-ów tyle że mają większe Xmech z racji bumped backplate. Do obudowy zamkniętej bez EQ nie bardzo się IMHO nadają a z membraną bierną wymagają strojeń typu EBS (widoczne kolano). Ta odpowiedź impulsowa w nocie aplikacyjnej niewiele mówi - step response jest nienadzwyczajny jak próbujemy wyciągnąć z tych głośników bas, choć z drugiej strony f3=60Hz może dobrze zgrywać się z niektórymi pomieszczeniami i dawać "szybki bas" wskutek mniejszego maskowania basu wyższego niższym." koniec cytatu
Głośnik 8R ma więcej zwoi na cewce, cieńszy jest też drut nawojowy, im więcej zwoi jest w szczelinie tym większa indukcja powstaje a co za tym idzie zwiększa się BL z drugiej jednak strony zwiększa się rezystancja cewki co za tym idzie przy tym samym napięciu w głośniku 4R popłynie większy prąd skutek jest taki że siła jaką wytwarza układ napędowy przy np. 1W jest taka sama.
Analogiczna jest sytuacja w głośnikach DVC w połączeniu równoległym cewek BL będzie mniejsze niż przy połączeniu szeregowym.
[ Dodano: 2009-01-20, 14:54 ]
Co do wygrzewania to męczę głośnik na kilku różnych częstotliwościach i wszystko ładnie się układa
[ Dodano: 2009-01-20, 14:57 ]
A cytat to pewnie misiomor z AS ?
Skomentuj
-
kondrax myślałem ze głośnik bedzie mieć wiekszy magnes i resor górny, troszkę sie pomyliłem, zdecydowałes juz o obudowie :?: Ja proponuje tak jak mowiłem zrobic testowe 100L z plyty 19mm po jakims czasie włozyc cos do srodka w celu zmniejszenia i sprawdzenia czy jest lepiej czy gorzej, jezeli bedzie lepiej w mniejszej objetosci to zastanowic sie nad pogrubieniem scianek w srodku, tym samym zmniejszysz objetosc w srodku jezeli zagra lepiej, jezeli nie to dokrecisz plyty z zewnętrznej strony :razz: :wink: Czekam nadal na porównanie prędkosci, i o charakter oddanego basu, jaki jest ten bas :wink:
P.S. Ten dayton swieci sie jak psu..... :mrgreen:
Skomentuj
-
audio-technik, Świeci od lampy tak, nie świeci normalnie, matowy jest nie odbija się raczej mocno światło. Jeszcze nie wiem czy 70 czy 100L ale chyba wyśrodkuje z 85L, najpierw usiłuje pobrać jakiś fajny program 3D aby zaprojektować obudowę. Na MDF sobie poczekam nie spieszy się mi mam czas, a do wrocka po niego pojadę za 2-3 tyg jak będę miał czas. Kobieta ma na przyszły tydzień urlop cały tydzień to nic nie ruszę znając życie będę zajętyręce pełne roboty a raczej co innego
\
Zastanawiam się jak ją ładną zrobić. Zrobił bym ją na wysokość większa ale dziwnie może wyglądać dlatego ten 3d mi sie przyda już z 4 raz instaluje solidworks i pupa.
coolombo, cytat tak jak napisałem z AS z PW.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Nom widze ze od lampy, tak powiedzialem tylko :wink: No kobieta wyższa ranga niz hobby juz :razz: A czym chcesz napędzic? SUB300? czy coś innego :?: Co do programów 3D to mi sie nigdy w nich niechce nic robic i wole sobie na kartce narysowac i wszystkie wymiary plyt tam wyliczyc, przy okazji cwicze muzgownice, a jak program wyliczy to dla mnie troche takie nie bardzo :razz: Zastanawia mnie ile zajoł by miejsca wzmacniacz 500W4R do tego glosnika, ogolnie to ile miejsca w subie...
Skomentuj
-
SUB300 od Irka.
A ja jak zawsze liczę na kartce 3 razy sprawdzę i zawsze o czymś zapomnę lub źle policzę i już będąc na stolarni przypominam sobie ze jeszcze to czy to mogłem dać lub zrobić dłuższe itp.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Hehe, ja tez ale sprawdzam zawsze wszystko jeszcze raz, zauwazyłem też ze odruchowo wyliczam niektore rzeczy a potem jest chwila zwatpienia i mysle nad tym czy dobrze, ale 1 mysl najlepsza :razz: Myślisz ze SUB300 mu wystarczy :?: Ucierpiec może kontrola i sub bedzie wydawał sie mulący, proponuje zebyś podłaczył w ramach testu do jakiegoś wzmacha estradowego co ma 500W4R, może masz kogos blisko co takie cudo posiada, warto porównac, do domu taki wzmach ciezko znalezc, może w przyszłości zasil to JANKIEM 500??
Skomentuj
-
Chyba mi te 300W styknie ja raczej głośno nie słucham, a kolega mi zawsze gada ty suba masz a słuchasz tak jak by był wyłączony, a ja zawsze do niego ten sam tekst zawsze "subwoofer ma uzupełniać kolumny a nie dominować nad nimi"Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Jak rozmawiałem z irkiem w wakacje to chciał nie wiele więcej jak za SUBa300 tylko, że nie miał do niego odpowiednio dużego radiatora i przez to go nie wziąłem... Moim zdaniem w 100% warto, nie musi być głośniej, zawsze większa moc daje większą kontrole nad głośnikiem i to już taki bardziej przyszłościowy wzmacniacz, do domu mocniejszego nie potrzeba nikomu chyba :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez audio-technikUcierpiec może kontrola i sub bedzie wydawał sie mulącyZamieszczone przez audio-technikjestem zdania ze roznica 200W pogorszy predkosc głośnika
Skomentuj
-
n_omyzs mowie prawde i wiem ze bedzie slyszalne i odczuwalne ze wzmacniacz jest mocniejszy, testu dokonac bedzie mogl sam kondrax jezeli kupi SUB450 od IRKA, ma on o 150W mocy wiecej.n_omyzs, nogdy nie miałes podłaczonego słabszego wzmacha pod jakies mocniejsze kolumny :?: Czuc ze kolumny chca wiecej, nie koniecznie chodzi o głosnosc ale o to ze kontrola jest poprostu wieksza... Nie mowie też o złych wzmacniaczach, SUB300 Irka to rewelacja fakt ale czy JANEK500 jest duzo gorszy czy lepszy :?: Zalezy od upodobań słuchającego. Dayton ma 500W4R sub300 ma 300W4R wiec roznica 200W w mocy to tak jak podłaczyc obojetnie jaki wzmacniacz domowy o mocy 100W pod kolumny estradowe ktore mają o 200W wiecej, grać to gra ale moim zdaniem MARNIE, brak wykopu i tyle. To jest moje zdanie, nie chce sie z Tobą kłócic n_omyzs, ale takie mam odczucia, nie musimy sie zgadzac, ile ludzi tyle teori :wink:
[ Dodano: 2009-01-23, 17:30 ]
kondrax jak tam budowa suba :?: Wygrzewasz juz daytonka :?:
Skomentuj
-
Wzmacniacz Janka, kiedyś była mowa o nim na forum a nawet ostatnio ktos sprzedawał takie dwa na kilku parkach toshib co dawało 400W4R i 500W4R za plytke chyba 130zl chciał nie pamietam juz, a JANEK500 to ja sobie nazwałem, zresztą normalny janek bedzie miec moc rzedu zwykłego UNI, bo zastosoane sa podobno te same tośki :wink:
Skomentuj
Skomentuj