Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o PEERLESS XXLS??

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja pamiętam że jak wygrzewałem swojego subka to przy puszczonym generatorze na 50hz we freeair wytwarzał wieksze ciśnienie niż niektóre suby na 8 cali :P

Skomentuj

50hz nie za dużo, 15-20Hz wystarczy myślę, membrana chodzi przy malej mocy prawie na maxa i nic nie słychać raczej ale to zależy od głosnika.

[ Dodano: 2009-01-19, 20:22 ]
      Teraz problem mam jaką wielka obudowie zrobić jak będe miał paramenty jedni radzą 70 inni 100L i jak ją wizualnie zrobić jakie długości ścianek wysokość aby do ludzi wyglądał i 3/4 pokoju nie zastawiał

Planuje 2 x 19mm MDF kleić na jedną ściankę czyli razem 38 mm chyba wystarczy + wzmocnienia.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ale jak dasz 50hz to zawieszenie o wiele wiecej pracuje co w efekcie da szybsze wygrzanie. Wiecej hz nie ma co dawać bo może to już być denerwujące, gdyż może sie zrobić już naprawdę głośno.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
          [ Dodano: 2009-01-18, 22:24 ]
          A o tym BxL gdzieś pisał ale znaleźć nie moge ale na PW kiedyś mi napisał tak:
          "Co do XXLS-ów - sam BL niewiele mówi o głośniku, ciekawe że zmienia się on, i to 2 razy dla głośnika DVC podłączonego raz równolegle raz szeregowo, co w impulsie nic nie zmienia (Fs, Qts i Vas są takie same dla obu podłączeń). Tak czy siak te XXLS-y są parametrycznie bardzo podobne do starych XLS-ów tyle że mają większe Xmech z racji bumped backplate. Do obudowy zamkniętej bez EQ nie bardzo się IMHO nadają a z membraną bierną wymagają strojeń typu EBS (widoczne kolano). Ta odpowiedź impulsowa w nocie aplikacyjnej niewiele mówi - step response jest nienadzwyczajny jak próbujemy wyciągnąć z tych głośników bas, choć z drugiej strony f3=60Hz może dobrze zgrywać się z niektórymi pomieszczeniami i dawać "szybki bas" wskutek mniejszego maskowania basu wyższego niższym." koniec cytatu
          Jeżeli mamy dwa te same głośniki w wersji 4R i 8R to w wersji 8R BL będzie większe o pierwiastek z dwóch od wersji 4R.
          Głośnik 8R ma więcej zwoi na cewce, cieńszy jest też drut nawojowy, im więcej zwoi jest w szczelinie tym większa indukcja powstaje a co za tym idzie zwiększa się BL z drugiej jednak strony zwiększa się rezystancja cewki co za tym idzie przy tym samym napięciu w głośniku 4R popłynie większy prąd skutek jest taki że siła jaką wytwarza układ napędowy przy np. 1W jest taka sama.

Analogiczna jest sytuacja w głośnikach DVC w połączeniu równoległym cewek BL będzie mniejsze niż przy połączeniu szeregowym.

[ Dodano: 2009-01-20, 14:54 ]
          Co do wygrzewania to męczę głośnik na kilku różnych częstotliwościach i wszystko ładnie się układa

[ Dodano: 2009-01-20, 14:57 ]
          A cytat to pewnie misiomor z AS ?

Skomentuj

kondrax myślałem ze głośnik bedzie mieć wiekszy magnes i resor górny, troszkę sie pomyliłem, zdecydowałes juz o obudowie :?: Ja proponuje tak jak mowiłem zrobic testowe 100L z plyty 19mm po jakims czasie włozyc cos do srodka w celu zmniejszenia i sprawdzenia czy jest lepiej czy gorzej, jezeli bedzie lepiej w mniejszej objetosci to zastanowic sie nad pogrubieniem scianek w srodku, tym samym zmniejszysz objetosc w srodku jezeli zagra lepiej, jezeli nie to dokrecisz plyty z zewnętrznej strony :razz: :wink: Czekam nadal na porównanie prędkosci, i o charakter oddanego basu, jaki jest ten bas :wink:

P.S. Ten dayton swieci sie jak psu..... :mrgreen:

Skomentuj

audio-technik, Świeci od lampy tak, nie świeci normalnie, matowy jest nie odbija się raczej mocno światło. Jeszcze nie wiem czy 70 czy 100L ale chyba wyśrodkuje z 85L, najpierw usiłuje pobrać jakiś fajny program 3D aby zaprojektować obudowę. Na MDF sobie poczekam nie spieszy się mi mam czas, a do wrocka po niego pojadę za 2-3 tyg jak będę miał czas. Kobieta ma na przyszły tydzień urlop cały tydzień to nic nie ruszę znając życie będę zajęty ręce pełne roboty a raczej co innego \
              Zastanawiam się jak ją ładną zrobić. Zrobił bym ją na wysokość większa ale dziwnie może wyglądać dlatego ten 3d mi sie przyda już z 4 raz instaluje solidworks i pupa.

coolombo, cytat tak jak napisałem z AS z PW.

Skomentuj

Nom widze ze od lampy, tak powiedzialem tylko :wink: No kobieta wyższa ranga niz hobby juz :razz: A czym chcesz napędzic? SUB300? czy coś innego :?: Co do programów 3D to mi sie nigdy w nich niechce nic robic i wole sobie na kartce narysowac i wszystkie wymiary plyt tam wyliczyc, przy okazji cwicze muzgownice, a jak program wyliczy to dla mnie troche takie nie bardzo :razz: Zastanawia mnie ile zajoł by miejsca wzmacniacz 500W4R do tego glosnika, ogolnie to ile miejsca w subie...

Skomentuj

SUB300 od Irka.

A ja jak zawsze liczę na kartce 3 razy sprawdzę i zawsze o czymś zapomnę lub źle policzę i już będąc na stolarni przypominam sobie ze jeszcze to czy to mogłem dać lub zrobić dłuższe itp.

Skomentuj

Hehe, ja tez ale sprawdzam zawsze wszystko jeszcze raz, zauwazyłem też ze odruchowo wyliczam niektore rzeczy a potem jest chwila zwatpienia i mysle nad tym czy dobrze, ale 1 mysl najlepsza :razz: Myślisz ze SUB300 mu wystarczy :?: Ucierpiec może kontrola i sub bedzie wydawał sie mulący, proponuje zebyś podłaczył w ramach testu do jakiegoś wzmacha estradowego co ma 500W4R, może masz kogos blisko co takie cudo posiada, warto porównac, do domu taki wzmach ciezko znalezc, może w przyszłości zasil to JANKIEM 500??

Skomentuj

kondrax, albo pogadaj z Irkiem, może sprzeda Ci prototyp SUB450 :)

Skomentuj

Chyba mi te 300W styknie ja raczej głośno nie słucham, a kolega mi zawsze gada ty suba masz a słuchasz tak jak by był wyłączony, a ja zawsze do niego ten sam tekst zawsze "subwoofer ma uzupełniać kolumny a nie dominować nad nimi"

Skomentuj

Hehe dobrze koledze mowisz, a Michał K. ma racje zapytaj sie IRKA o SUB450 :wink: jestem zdania ze roznica 200W pogorszy predkosc głośnika, lepiej zeby moc byla w zapasie, wiedz ze w closed przeciesz wwytrzymałość mocowa głośników jest bardzo duza :wink:

Skomentuj

Jak rozmawiałem z irkiem w wakacje to chciał nie wiele więcej jak za SUBa300 tylko, że nie miał do niego odpowiednio dużego radiatora i przez to go nie wziąłem... Moim zdaniem w 100% warto, nie musi być głośniej, zawsze większa moc daje większą kontrole nad głośnikiem i to już taki bardziej przyszłościowy wzmacniacz, do domu mocniejszego nie potrzeba nikomu chyba :)

Skomentuj

Zobaczę jeszcze. Teraz kasę dostanę może kupie.

Skomentuj

Zamieszczone przez audio-technik
                                Ucierpiec może kontrola i sub bedzie wydawał sie mulący
                                Zamieszczone przez audio-technik
                                jestem zdania ze roznica 200W pogorszy predkosc głośnika
                                audio-technik, co ty w ogole gadasz :P? Jak przesteruje wzmacniacz to mu kontrola nad glosnikiem owszem spadnie ale to co wypisujesz nijak sie do tego ma.. wyglada na to ze twierdzisz ze bez przesteru sub300 gorzej napedzi ten glosnik niz mocniejszy wzmak.. hehe. No nie zgodze sie.

Skomentuj

n_omyzs mowie prawde i wiem ze bedzie slyszalne i odczuwalne ze wzmacniacz jest mocniejszy, testu dokonac bedzie mogl sam kondrax jezeli kupi SUB450 od IRKA, ma on o 150W mocy wiecej.n_omyzs, nogdy nie miałes podłaczonego słabszego wzmacha pod jakies mocniejsze kolumny :?: Czuc ze kolumny chca wiecej, nie koniecznie chodzi o głosnosc ale o to ze kontrola jest poprostu wieksza... Nie mowie też o złych wzmacniaczach, SUB300 Irka to rewelacja fakt ale czy JANEK500 jest duzo gorszy czy lepszy :?: Zalezy od upodobań słuchającego. Dayton ma 500W4R sub300 ma 300W4R wiec roznica 200W w mocy to tak jak podłaczyc obojetnie jaki wzmacniacz domowy o mocy 100W pod kolumny estradowe ktore mają o 200W wiecej, grać to gra ale moim zdaniem MARNIE, brak wykopu i tyle. To jest moje zdanie, nie chce sie z Tobą kłócic n_omyzs, ale takie mam odczucia, nie musimy sie zgadzac, ile ludzi tyle teori :wink:

[ Dodano: 2009-01-23, 17:30 ]
                                  kondrax jak tam budowa suba :?: Wygrzewasz juz daytonka :?:

Skomentuj

Co to jest za wzmacniacz JANEK500 ?

Skomentuj

Wzmacniacz Janka, kiedyś była mowa o nim na forum a nawet ostatnio ktos sprzedawał takie dwa na kilku parkach toshib co dawało 400W4R i 500W4R za plytke chyba 130zl chciał nie pamietam juz, a JANEK500 to ja sobie nazwałem, zresztą normalny janek bedzie miec moc rzedu zwykłego UNI, bo zastosoane sa podobno te same tośki :wink:

Skomentuj

Janek na 4parach jest w stanie oddać 800W/4R. Około 500W wyciągnie na trafie 2x55V.

Skomentuj

coolombo a jak sie ma jakość tego wzmacniacza do pozostałych, np sub300 UNIamp symek i holton, szłyszałes go :?:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X