Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kino domowe na TVM i STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    poka :>
    poszukać trza, ale nawet komuś z forum to sprzedałem więc powinien mieć

mistrzu, Ty może lepiej zacznij od stereo jakiegoś...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      poka :>
      poszukać trza, ale nawet komuś z forum to sprzedałem więc powinien mieć

mistrzu, Ty może lepiej zacznij od stereo jakiegoś...
      To w moim przypadku mija się z celem bo dysponuje już takimi i jestem z nich zadowolony, poza wyglądem.

Na razie rozważę stx csx + PJke

może jak ta budowa rozciągnie się w czasie to nie odczuje zwiększenia budżetu o parę stówek więcej na suba.

Skomentuj

mistrzu, sub na GDN 22 SCX napedzany mostkiem TDA moze kosztowac 300-400zl
        do tak malego pokoju wystarczy. ale do takiego kina ja bym juz wiekszy robil

Skomentuj

STX GDN 14 -100 SCX 47PLN x8 376PLN
          STX GDWK 10-200-8 PJ 27PLN x5 135PLN
          ZWROTNICA 60PLN x5 300PLN
          suma 811PLN

TONSIL GDN 13/40/2 59PLN x8 472PLN
          TONSIL GDWK 10/80/7 33PLN x5 165PLN
          suma 937PLN

to wychodzi że więcej wydam na same przetworniki i zwrotnice niż firmowy zestaw 3 drożny.
          O co chodzi?. ten zestawik będzie słabszy od DIY?
          http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb

Skomentuj

ale do takiego kina ja bym juz wiekszy robil
            do 10mkw 10 cali to aż nadto, poza tym nie przesadzajmy ;]

Skomentuj

ja robie na tesli i pj zestaw dzisiaj idzie fornir na satelity a w poniedzialek skrecam tak ja pawel doradzil 10l zamkniety central do kina na arn nie bedzie potrzebny ci siub extra bas jest w filmach z muza dla mnie za malo dlatego robie malego suba na arn 226 do stereo jakbys ise zdecydowal to piszna pw i dam ci wszytskie materialy juz pawel sobie odpocznie bo ja go wymeczylem

Skomentuj

Budżet nadal jest 1000PLN tylko, że na razie przeznaczę wyłącznie na centralny i efektowe.

STX GDN 15-100 AKX 99PLN+ GDWK 10 - 200 AKX 84PLN (chwilowo brak) -zwrotnica jest gdzieś na forum:)
                STX GDN 15-100 AKX 99PLN + Vifa DX25TG05-04 120PLN -zwrotnica jest gdzieś na forum:)

I znowu pytanka
                1. Vifa DX25 czy to jest kopułka 4 ohm?
                2. Jak ta konfiguracja STXów ze sobą zagra, bo chyba STX nie jest pionierem w produkcji wysokotonowców?
                3. O kopułce Vifa dużo się dobrego naczytałem, czy taki zestaw pasuje do kina?.
                4. Już nie o przetworniki a o konstrukcje. do głośnika centralnego zawsze się wsadza 2 niskotonowce, nie bedzie on głośniej grał od głośników frontalnych zbudowanych z 1?

Skomentuj

Zamieszczone przez mistrzu
                  TONSIL GDN 13/40/2 59PLN x8 472PLN
                  TONSIL GDWK 10/80/7 33PLN x5 165PLN
                  suma 937PLN
                  tutaj zwrotnica jest duzo bardziej uboga i nawet w 100zl sie zmiescisz

Zamieszczone przez takero
                  do 10mkw 10 cali to aż nadto, poza tym nie przesadzajmy ;]
                  tak. wiem. do 10m to nawet 8" to max
                  ale kino jak bedzie na wiekszych glosnikach to bedzie mialo wiekszy potencjal. i do takiego kina 12" az sie prosi. tylko ze wtedy pokoj conajmniej 30m :|

1. Vifa DX25 czy to jest kopułka 4 ohm?
                  tak
                  2. Jak ta konfiguracja STXów ze sobą zagra, bo chyba STX nie jest pionierem w produkcji wysokotonowców?
                  jest poprawnie ale chyba lepiej dolozyc do vify
                  3. O kopułce Vifa dużo się dobrego naczytałem, czy taki zestaw pasuje do kina?.
                  jak najbardziej
                  4. Już nie o przetworniki a o konstrukcje. do głośnika centralnego zawsze się wsadza 2 niskotonowce, nie bedzie on głośniej grał od głośników frontalnych zbudowanych z 1?
                  nie zawsze!
                  center wcale nie musi byc na 2 glosnikach. nawet nie masz szansy takiego zrobic bo nie ma 4ohm AKXa :P
                  masz 2 wyjscia
                  1. centre taki jak satelitka
                  2. center z membrana bierna. wtedy bedzie wygladal jak kazdy fabryczny a problemu z impedancja i zwrotnica nie bedzie

Skomentuj

10l na jednego , dwa ?
                    czemu cl ?

Skomentuj

Dlaczego piszesz
                      STX GDN 14 -100 SCX 47PLN x8 376PLN
                      Przecież nie ma wersji 4 ohm więc tylko 5 szt potrzebujesz ?
                      ( No chyba , że się mylę). Ja zabrałem się za budżetowe 5.1 właśnie na stx tylko sub na gdn 30/120/1 + panel od Irka. Zobaczymy jak zagra na razie czekam na zwrotki i panel.

Skomentuj

Zamieszczone przez kuki
                        Przecież nie ma wersji 4 ohm więc tylko 5 szt potrzebujesz ?
                        5 lub 6 kompletnych glosnikow lub 5 glosnikow + MB

Skomentuj

Niestety nie mogę zmienić postu wyżej (ograniczenie forum ?)

Moje wyliczenie:
                          Monitory
                          Zwrotnice: 166,05 + koszty wysyłki
                          (wg Polinku
                          MET-TY 5/ 4.30
                          MKP400V/ 2.20
                          MKP400V/ 10.00
                          *1474 CEWKA
                          *5234 CEWKA)

Przetworniki:
                          GDN-14-100-8-SCX 38,- x 5 = 190,-
                          GDWK-10-200-4-PJ 27,- x 5 = 135,-
                          terminale stx 6,- x 5 =30,-
                          w firmie Stx 355,- + koszty wysyłki

Razem 522 PLN
                          bez kosztów wysyłki
                          obudów wytłumienia
                          ew. laminatu pod zwrotnice

Subwoofer
                          GDN 30/120/1 www.skleptonsil.pl - 185,- (205,- z wysyłką)
                          Panel od Irka 300 PLN
                          br Polink 11,80,-
                          Razem: ok 520 PLN
                          bez obudowy, nóżek

Nawet zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej było kupić gotowego. Ale już zacząłem ...
                          Mam nadzieję, że zagra przynajmniej w miarę przyzwoicie.

a i GDN-14-100-8-SCX kosztuje 38 PLN a nie 47 PLN

Skomentuj

lub 5 glosnikow + MB
                            tylko takiego małego znaczka na górze brakuje "tm"
                            osobiście dałbym sobie spokój z MB, a raczej spróbował się pobawić wizualnie jakoś, designersko , żęby to jakoś wyglądało.
                            No i jeśli kino + sub + mały pokój i closed to na pewno nie 10l ,a góra 6.

Skomentuj

Przeciez centralny i tak powinien byc na stojaco a nie lezaco zeby zachowac polaryzacje fali dzwiekowe wiec pcganie sie w dwa glosniki jest bez sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                Przeciez centralny i tak powinien byc na stojaco a nie lezaco zeby zachowac polaryzacje fali dzwiekowe
                                Niby racja ale zmieść stojącą kolumnę pod TV. (No niby można próbować nad.) Mając duży TV nie wygląda to dobrze. A dialogi ma być słychać z sufitu ? Już lepiej niech leży.

Skomentuj

Zakladajac wysokosc stolika RTV 35cm i kolumny jakies 40cm mamy TV od 75cm w gore czyli nie jest tak zle.

Skomentuj

U mnie nie jest tak różowo 50 cm szafka + 72 cm TV to już 122 cm. A jak ktoś ma większy TV ? Ja chyba u siebie wypróbuję powieszenie TV na ścianie i jednak leżący monitor w zamkniętej obudowie. Wtedy TV pójdzie jakieś 15 cm do góry. Wyżej będzie niewygodnie oglądać.

Skomentuj

TV tylko na sciane. Mozna go pochylic po katem lekko wtedy.

Skomentuj

I tak najtrudniejsze jest estetyczne wykonanie obudów. Dobry design plus dobre wykonanie przy DIY jest trudne. To właśnie najbardziej odpychało mnie od własnej budowy kolumn.
                                        I nie piszcie że to ma tylko grać...
                                        Wracając do tematu mało jest gotowych konstrukcji DIY do kina na tanich przetwornikach które można wykonać w domu.
                                        ARN 150 + ... no właśnie tu jest dużo wysokonówek do wyboru
                                        Klony Totem Mite
                                        GDN-14-100-8-SCX + PJ te wybrałem między innymi za radą Pawła S.
                                        Ale nie widziałem, żeby ktoś miał kompletne kino gotowe na tych przetwornikach.

Skomentuj

Niedawno byl podobny temat i kolega chyba tez zdecydowal sie na to zestawienie (stx + stx), znajde linka to wkleje.
                                          Wracając do tematu mało jest gotowych konstrukcji DIY do kina na tanich przetwornikach które można wykonać w domu.
                                          I tak ostanio na forum troche ruszylo z kinami Chociazby http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14792 czy http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13796

Skomentuj

Czaruję...
                                          X