mistrzu, sub na GDN 22 SCX napedzany mostkiem TDA moze kosztowac 300-400zl
do tak malego pokoju wystarczy. ale do takiego kina ja bym juz wiekszy robil
ja robie na tesli i pj zestaw dzisiaj idzie fornir na satelity a w poniedzialek skrecam tak ja pawel doradzil 10l zamkniety central do kina na arn nie bedzie potrzebny ci siub extra bas jest w filmach z muza dla mnie za malo dlatego robie malego suba na arn 226 do stereo jakbys ise zdecydowal to piszna pw i dam ci wszytskie materialy juz pawel sobie odpocznie bo ja go wymeczylem
Budżet nadal jest 1000PLN tylko, że na razie przeznaczę wyłącznie na centralny i efektowe.
STX GDN 15-100 AKX 99PLN+ GDWK 10 - 200 AKX 84PLN (chwilowo brak) -zwrotnica jest gdzieś na forum:)
STX GDN 15-100 AKX 99PLN + Vifa DX25TG05-04 120PLN -zwrotnica jest gdzieś na forum:)
I znowu pytanka
1. Vifa DX25 czy to jest kopułka 4 ohm?
2. Jak ta konfiguracja STXów ze sobą zagra, bo chyba STX nie jest pionierem w produkcji wysokotonowców?
3. O kopułce Vifa dużo się dobrego naczytałem, czy taki zestaw pasuje do kina?.
4. Już nie o przetworniki a o konstrukcje. do głośnika centralnego zawsze się wsadza 2 niskotonowce, nie bedzie on głośniej grał od głośników frontalnych zbudowanych z 1?
tutaj zwrotnica jest duzo bardziej uboga i nawet w 100zl sie zmiescisz
Zamieszczone przez takero
do 10mkw 10 cali to aż nadto, poza tym nie przesadzajmy ;]
tak. wiem. do 10m to nawet 8" to max
ale kino jak bedzie na wiekszych glosnikach to bedzie mialo wiekszy potencjal. i do takiego kina 12" az sie prosi. tylko ze wtedy pokoj conajmniej 30m :|
Zamieszczone przez mistrzu
1. Vifa DX25 czy to jest kopułka 4 ohm?
tak
2. Jak ta konfiguracja STXów ze sobą zagra, bo chyba STX nie jest pionierem w produkcji wysokotonowców?
jest poprawnie ale chyba lepiej dolozyc do vify
3. O kopułce Vifa dużo się dobrego naczytałem, czy taki zestaw pasuje do kina?.
jak najbardziej
4. Już nie o przetworniki a o konstrukcje. do głośnika centralnego zawsze się wsadza 2 niskotonowce, nie bedzie on głośniej grał od głośników frontalnych zbudowanych z 1?
nie zawsze!
center wcale nie musi byc na 2 glosnikach. nawet nie masz szansy takiego zrobic bo nie ma 4ohm AKXa :P
masz 2 wyjscia
1. centre taki jak satelitka
2. center z membrana bierna. wtedy bedzie wygladal jak kazdy fabryczny a problemu z impedancja i zwrotnica nie bedzie
Przecież nie ma wersji 4 ohm więc tylko 5 szt potrzebujesz ?
( No chyba , że się mylę). Ja zabrałem się za budżetowe 5.1 właśnie na stx tylko sub na gdn 30/120/1 + panel od Irka. Zobaczymy jak zagra na razie czekam na zwrotki i panel.
tylko takiego małego znaczka na górze brakuje "tm"
osobiście dałbym sobie spokój z MB, a raczej spróbował się pobawić wizualnie jakoś, designersko , żęby to jakoś wyglądało.
No i jeśli kino + sub + mały pokój i closed to na pewno nie 10l ,a góra 6.
Przeciez centralny i tak powinien byc na stojaco a nie lezaco zeby zachowac polaryzacje fali dzwiekowe
Niby racja ale zmieść stojącą kolumnę pod TV. (No niby można próbować nad.) Mając duży TV nie wygląda to dobrze. A dialogi ma być słychać z sufitu ? Już lepiej niech leży.
U mnie nie jest tak różowo 50 cm szafka + 72 cm TV to już 122 cm. A jak ktoś ma większy TV ? Ja chyba u siebie wypróbuję powieszenie TV na ścianie i jednak leżący monitor w zamkniętej obudowie. Wtedy TV pójdzie jakieś 15 cm do góry. Wyżej będzie niewygodnie oglądać.
I tak najtrudniejsze jest estetyczne wykonanie obudów. Dobry design plus dobre wykonanie przy DIY jest trudne. To właśnie najbardziej odpychało mnie od własnej budowy kolumn.
I nie piszcie że to ma tylko grać...
Wracając do tematu mało jest gotowych konstrukcji DIY do kina na tanich przetwornikach które można wykonać w domu.
ARN 150 + ... no właśnie tu jest dużo wysokonówek do wyboru
Klony Totem Mite
GDN-14-100-8-SCX + PJ te wybrałem między innymi za radą Pawła S.
Ale nie widziałem, żeby ktoś miał kompletne kino gotowe na tych przetwornikach.
Skomentuj