Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy wzmacniacz dla Mariana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy wzmacniacz dla Mariana

Witam,szykuję się na zmianę wzmacniacza ale nie wiem na jaki :) Na stan dzisiejszy mam wysłużony amplituner Sony STR-DE635 który gra dobrze,niestety od niedawna zauważyłem że emituje szumy które dla nie wprawionego ucha są nie słyszalne,jednak one są i mnie denerwują.

Ostatnio Bocian przyszedł do mnie na odsłuch z Pioneerem A-757,duży i ciężki wzmacniacz. Podłączyliśmy go pod moje monitory na Visatonie i Seasie... Jakie było moje zdziwienie gdy między utworami nie usłyszałem nic,kompletnie nic,tak jak to miało miejsce na AS 2007 w pokoju gdzie stały Sonusy :) I mimo iż ogólnie dźwięk nie powalał na kolana to brak tych szumów klasyfikowało ogólny dźwięk bardzo wysoko.

Moje pytanie brzmi: czy za cenę dajmy na to 1000zł da radę złożyć coś co zagra tak samo lub lepiej od tego Pioneera? czy nie da rady i mam polować na nie na allegro?

Tutaj mamy takie aukcje:

http://www.allegro.pl/item795921781_...ym_stanie.html

...i wyższy model:

http://www.allegro.pl/item803568662_...dual_mono.html

najpierw zastanów sie czy lutownica, trawienie płytek, podstawowe zasady i prawa co jak powinno działać, zachowywać się w układzie znasz.

Do tego troche "mechaniki" czyli montaż wszystkiego.

[ Dodano: 2009-11-03, 20:49 ]
    bo potem będziesz kolejną osobą co ma same problemy

Skomentuj

marian, te pioneery sobie daruj, nic ciekawego... Lepiej się zainteresuj jakąś Yamahą, np AX-900

Skomentuj

Chodziło mi bardziej o kupno "kitu" czy coś w tym rodzaju niż od podstaw robić coś samemu bo na wzmacniaczach się nie znam,nigdy tego nie robiłem i się do tego przyznaję.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
          I mimo iż ogólnie dźwięk nie powalał na kolana to brak tych szumów klasyfikowało ogólny dźwięk bardzo wysoko.
          Heh, z tego zdania widzę że zależy Ci bardziej na braku szumu niż na jakości dźwięku. Wydaje mi się że każdy przeciętny wzmacniacz ma praktycznie niesłyszalne szumy. Może akurat ten Sony jest taki cieniutki pod tym względem. Za tysiąc na pewno idzie już kupić jakiś fajny, sprawdzony, używany wzmacniacz.

Skomentuj

do mnie jedzie teraz AX-700, kawałek dobrego wzmaka, zobacz jak np wygląda od środka:
            http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...2feb64aa5.html
            widać że na przyzwoitych a nawet dobrych elementach zrobiony...
            A jeśli chcesz DIY to uni albo symek...

Skomentuj

No właśnie,ile te uniampy i symki kosztują? No i do czego można je porównać?

Zamieszczone przez jamess8
              Zamieszczone przez marian
              I mimo iż ogólnie dźwięk nie powalał na kolana to brak tych szumów klasyfikowało ogólny dźwięk bardzo wysoko.
              Heh, z tego zdania widzę że zależy Ci bardziej na braku szumu niż na jakości dźwięku.
              Tu chodziło mi o dźwięk z Pioneera Bociana a nie z Sonusów na AS :)

[ Dodano: 2009-11-29, 17:25 ]
              Słyszał ktoś tego? http://www.allegro.pl/item835183372_...diofilski.html

Co myślicie o takich starych konstrukcjach?

Skomentuj

Licytuj tego http://www.allegro.pl/item824574949_...eku_650_w.html mam taki sam naprawdę jest świetny :))))))

Skomentuj

Zastanawiam się nad tym bo kosztuje tylko 499zł używany.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                    Wydaje mi się że każdy przeciętny wzmacniacz ma praktycznie niesłyszalne szumy. Może akurat ten Sony jest taki cieniutki pod tym względem.
                    Wzmacnaicz tak ,ale ne imaplituner! Za duzo tam cyfrowki co nasila szumy i zcasem slychac ''cwierkanie''. Podobnie jest z odtwarzaczami DVD. Ja to sprawdzam podlaczajac DVD czy CD do wzmacniacza, wlaczam plyte wciskam pause i rozkrecam volume na maksa. Ucho w glosnik niskotonowy i nie powinno byc zadnego brumu, tylko lekki szum w wysokotonowce slyszalny z kilkunastu cm.

Skomentuj

marian, tu masz okazję, wg nie ten pioneer może się schować :wink:
                      http://allegro.pl/item835635282.html

Skomentuj

A mógłbyś opisać jego brzmienie,z czym go słyszałeś i do czego możesz go porównać?

Skomentuj

Też się zastanawiałem nad nim, ale jakoś tanio sprzedaje. Jakoś nie jestem pewny tego wzmacniacza, oczywiście mogę się mylić. Na poprzedniej aukcji już sprzedał komuś ten wzmacniacz. Wole poczekać na inną ofertę.

Skomentuj

Powiem tyle że ma fajny dół, góra trochę ostra ale mi się akurat podoba, spory zapas mocy no i w środku jak się zerknie to też nie jest zrobiony na byle czym... Porównanie mam(w odstępie czasowym niestety) z Pioneerem a616, denonem pma560, marantzem pm4000(tu akurat porównanie było w ten sam dzień tj mam oba wzmaki) były też jeszcze jakieś tanie pioneery i sony ale tego nie biorę pod uwagę. Aha miałem też yamahe AX-392 i tu różnica była taka że ax ma więcej mocy no i basik tak głębszy i dobrze kontrolowany... Ogólnie jak dla mnie lepszy od wszystkich wymienionych, teraz czaję się na AX-900(najwyższy model tej serii) Gra to u mnie na popularnym tu 3way stxa. To tylko moja opinia i moje odczucia i proszę mnie nie łapać za jakieś słówka etc... Co do ceny tej AX-700 to wg mnie spora okazja bo ja za moją ok miesiąc temu dałem 500zł

[ Dodano: 2009-11-30, 20:09 ]
                            jamess8, też mi ta cena troszkę śmierdzi, za tanio coś... Na innej aukcji jest też za 630zł(tu akurat trochę przegięcie)... Ogólnie można go wyrwać z licytacji za ok 400-450zł

Skomentuj

Co do flaków to Pioneer wygrywa (chyba że ja się nie znam):

Yamaha:

Pioneer:

Skomentuj

No może i ładnie wygląda ale części jakich firm tam siedzą to nie wiem... Za to wiem co mam u siebie :wink:

[ Dodano: 2009-11-30, 20:22 ]
                                A kupisz co zechcesz:) ja tylko wyraziłem swoje zdanie... Miałem kilka pioneerów i niczym mnie nie zachwyciły, no jedynie a-616 rozmiarem i waga ale jeśli chodzi o dźwięk to nic specjalnego wg mnie :roll:

Skomentuj

Najlepiej jak bym dorwał takiego Pioneera dual mono bo chcę go przerobić na pseudo lampę,czyli zrobić nową obudowę i na górę wyprowadzić trafa i kondy :smile: Ale myślę że z tym też by tak się udało.

Skomentuj

hmmm z pionków miałem A7 a w środku potki alpsa, elektrolity nippon chemicon, trany już nie pamiętam ale chyba NEC tak samo jak staby napięcia :)
                                    a wyglądało to tak :)

ps konstrukcja prawie 30 letnia :razz:

Skomentuj

Aha,ja dodam tylko że chciałbym kupić ten wzmacniacz już w tym tygodniu żeby doszedł przed świętami jeszcze,więc musze wybrać z tego co jest dostępne na allegro teraz,później może być z tym problem,wiadomo,święta.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                                        teraz czaję się na AX-900(najwyższy model tej serii)
                                        Eee a AX-1090? Swego czasu ś.p. znajomy sprzedał swemu koledze takiego za 500zł...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X