Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

voice kraft, pewne rozwiązanie..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

cena jest wyznacznikiem nie tyle jakości co klasy sprzętu i tego nie da się zanegować. oczywiście chodzi o popularne firmy typu jbl, yamaha. można kupić coś tańszego i lepszego niż np jbl za 3 koła, ale koledze chodzi o proste odniesienie. np. ile kosztuje sub na xaw300 czy tam xaw310, a ile kosztuje wykonanie czegoś o takich parametrach.

inną bajką są firmy typu ESA, gdzie bardzo dokładnie strojone kolumny na przetwornikach za łącznie 750zł (2 sds po 110 i xt19 za 150) kosztują 3500.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

cena nie jest żadnym wyznacznikiem ,a ten kto uważa inaczej myli cenę z wartością.

[ Dodano: 2009-11-10, 22:18 ]
      Dobra , nie chce mi się pisać o pierdołach, wolę swoje nerwy na matlaba tracić.

Czy na STX-owym panelu + SLS10 (lub podobny) zbuduje suba, który nie odbiega jakościowo/parametrami od subów w sklepach za 2,5tyś zł?
      nie

czasami trzeba pójśc po najmniejszej linii oporu po prostu z tego co widzę,
      niekiedy dyskusja nie ma sensu...

Ale jeśli chciałbyś wiedzieć za ile mógłbyś go w przyszłości sprzedać to od 400 może 500zł jeśli w ogóle nie będzie wykończony, do jakiś może 800 jeśli będzie miał naprawdę ładny lakier/fornir.
      O 1000zl zapomnij bo za 3 x mniej jest VK z podobnym wizualnie głośnikiem , podobnym wzmakiem i niezłym wykończeniem w sumie.
      Wyczerpałem temat ?

Skomentuj

amdr wie o co mi chodzi.
        Nie ma się co denerwować.
        Chciałem wiedzieć czy jest sens robić takiego suba na takich elementach.

Z tą jakością to ile osób tyle zdań

takero to jak mówisz, że Vk wzmak ma ok, wykończenie itd to po co ja mam kupować wszystko oddzielnie, jak mogę kupić Vk i tylko wymienić głośnik.
        Nie chce sprzedawać tego co zrobię, bo to bez sensu gdyż najwyżej mogę strać.

A wcześniej pisano że ten panel w Vk nie dorównuje STX...
        %-/

Skomentuj

też wiem o co chodzi, co nie znaczy że nie mogę wejśc w polemikę :P
          I na powyższe tematy swojego zdania nie zmienię - dla mnie o klasie czegokolwiek , a sprzętu audio szczególnie świadczą wrażenia w tym wypadku odsłuchowe, a nie to na ile ktoś coś wycenił, bo nie ma żadnego znaczenia.
          Tobie rafal20, jak i Tobie amdr proponuję odwiedzić AS przyszłoroczny który jest jednym z eventów gdzie można na własne uszy się o tym przekonać.
          Poza tym kolumny za 8 tysięcy chyba pt totem mite też chyba każdy słyszał ?
          albo horny na ARZ za podobne pieniądze ?

rafal20, dobrze że zwróciłeś uwagę na bardzo ważną rzecz - diy nie zawsze jest opłacalne i z tego też trzeba sobie zdawać sprawę.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
            a sprzętu audio szczególnie świadczą wrażenia w tym wypadku odsłuchowe, a nie to na ile ktoś coś wycenił, bo nie ma żadnego znaczenia
            Takero może dojdziemy do sedna - jaki wybór będzie tym, który pozwoli mi się cieszyć z dobrej jakości za niską cenę.
            Czy SLS10+ Vk bez głośnika zadowoli bardziej niż kupiony przeze mnie sub za 2tys zł? (wiem że nie lubisz takiego porównania, ale nie pamiętam modeli).
            SLS10 to dobry głośnik i myślę, że w połączeniu z Vk mógłby przebić nie jednego suba jakością.

Po co mam kupować panele itd.. jak to mnie wyniesie ~550zł, a Vk 320zł
            No i głośnik.
            Nie chce przepłacać

[ Dodano: 2009-11-10, 23:45 ]
            Tylko w VK chyba nie ma ekranowania i kilku przydatnych funkcji, ale... Ekranowanie może udało by się zrobić izolując komorę blachą?

Skomentuj

vk to koszt 320zł + wysyłka - tyle ile weźmiesz za suba bez wzmaka.
              Optymistycznie kupisz panel za mniej niż 200zł = korzystnie dość.
              Nie wiem ile dałeś za głośnik ale myślę że to wyjście wydaje się być rozsądne. Tzn aby wejść półke wyżej trzeba dużo więcej zainwestować.

Ten głośnik w vk ma 8R ?

[ Dodano: 2009-11-11, 00:03 ]
              Tylko w VK chyba nie ma ekranowania i kilku przydatnych funkcji, ale... Ekranowanie może udało by się zrobić izolując komorę blachą?
              oj tam - ma wszystko co potrzeba , a ekranowanie ? o tym się przekonasz :P
              Na razie nic bym nie modził.

Skomentuj

Nie wiem ile ma ohm, ktoś opisał suba na forum, może coś się znajdzie.
                Myślałem wsadzić tam coś pokroju SLS10
                Vk kosztuje z przesyłką 324zł - dobra cena

[ Dodano: 2009-11-11, 00:20 ]
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...=kraft&start=0
                6ohm

Skomentuj

to moc wiele nie spadnie, pewnie ze 100w będzie.
                  Powinno wystarczyć.

Skomentuj

Chyba go zamówię, może się jeszcze ktoś wypowie.

http://allegro.pl/item803945324_maxi...or_czarny.html

Skomentuj

ten VK jest na 6 omów.
                      Tobie rafal20, jak i Tobie amdr proponuję odwiedzić AS przyszłoroczny który jest jednym z eventów gdzie można na własne uszy się o tym przekonać.
                      Poza tym kolumny za 8 tysięcy chyba pt totem mite też chyba każdy słyszał ?
                      nie wiem czy doczytałeś, ale pisałem że chodzi o odniesienie w przypadku popularnych marek a nie wymysłów typu ESA na przetwornikach za 750zł w cenie 3,5 tysia.
                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

aha.. jaki głośnik by się nadał, żeby podnieść klasę tego suba?
                        Czy SLS10 jest wart swojej ceny? bo aż 300zł z przesyłką

Skomentuj

amdr - cena to tylko marketing
                          Popularny nexton jest droższy od popularnych siest - jest zatem wyższej klasy ?

Zamieszczone przez rafal20
                          aha.. jaki głośnik by się nadał, żeby podnieść klasę tego suba?
                          Czy SLS10 jest wart swojej ceny? bo aż 300zł z przesyłką
                          masz już tego SLSa ?
                          Bo jeśli nie to proponowałbym sie rozejrzeć za czymś na allegro, ja za 300zł kupowałem głośniki warte ponad 1000zł .

Skomentuj

Nie mam SLS-a i dlatego proszę o poradę...
                            Gdzieś słyszałem opinie forumowicza, że SLS10 nie jest taki "super" jak mówią.. hm..

Skomentuj

heh, byłem pewien że go masz ;]
                              Bo jeśli nie to bym się nim raczej nie interesował, a już na pewno nie nowym :P
                              Do czego ma być ten sub ?
                              Ogólnego zastosowania, czy głównie do kina/muzyki ?

Skomentuj

Kino i muzyka to główne priorytety. Muzyki słucham trochę więcej, ale chciałbym również aby w kinie nie był zły.

Miałem kilka subów i powiem jak bym chciał aby to grało:

Bas powinien być dosyć szybki - miałem 32cm STX-a i był taki wolny, że monitory zagrały 2bity a on zaczynał 2 bit(bas) :-/
                                "Mięska" też powinien mieć - miałem ARN 226 to jak bicie o deskę - być może wina praktycznie zerowego wytłumienia w closed :-/

Kiedy trzeba powinien zejść dosyć nisko, nie toleruje zniekształceń itp przy 3/4 mocy :-/

Stawiałbym bardziej na jakość niż na efektywność - jeśli miał bym wybierać.
                                Pokój 16m2, ale później 25m2
                                Do tego mam monitory na Vifa DX25 +STX 15cm (te najlepsze).
                                Tak żeby ładnie z nimi zagrał.

Dodam, że chciałbym aby ten głośnik był tańszy od SLS10, może coś na allegro się znajdzie..

Skomentuj

Ja zainteresowałbym się czymś takim:
                                  http://www.allegro.pl/item809782575_...ra_okazja.html
                                  http://www.allegro.pl/item809416128_...can_speak.html
                                  http://www.allegro.pl/item810402907_..._dynaudio.html
                                  http://www.allegro.pl/item811521987_..._dynaudio.html
                                  to tak po szybkich poszukiwaniach na allegro,
                                  jakbyś z tydzień poszukał to znalazłbyś jakąs niezłą okazję.

Skomentuj

witam.

temat ten mnie bardzo zaciekawil. Bo sam jestes w trakcie tworzenia suba. jednak czekam na panel od irka 5 miesiac i nie wiadomo ile dalej czekac trzeba bedzie :(. mimo ze glosnik juz mam monacora sph-265 to perspektywa posiadania w miare wzglednego wzmacniacza z ladna obudowa za 300 zl jest godna uwagi. tylko powstaje pytanie .. jaki glosnik bedzie dobrze pasowal(wymiarowo) i jak ze strojeniem br ? Suba buduje do muzyki glownie ( co pewnie tez ma znaczenie ) .. w wiele mniejszej mierze do filmow. Datego swoja bude do monacora zrobilem zamknieta.

Skomentuj

Ten morel jest chyba najlepszą ofertą (nowy) tylko, że 4ohm, nie wiadomo, czy ten wzmak w Vk nie padnie :-/
                                      takero jak byś coś fajnego znalazł to daj znać, kilka dni mogę poczekać,
                                      ja nie jestem aż tak obeznany w głośnika hi-end

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20
                                        Ten morel jest chyba najlepszą ofertą (nowy) tylko, że 4ohm, nie wiadomo, czy ten wzmak w Vk nie padnie :-/
                                        ryzyko jest, ew w grę wchodzi panel stxa...

Zamieszczone przez soulfly
                                        temat ten mnie bardzo zaciekawil. Bo sam jestes w trakcie tworzenia suba. jednak czekam na panel od irka 5 miesiac i nie wiadomo ile dalej czekac trzeba bedzie :( . mimo ze glosnik juz mam monacora sph-265 to perspektywa posiadania w miare wzglednego wzmacniacza z ladna obudowa za 300 zl jest godna uwagi. tylko powstaje pytanie .. jaki glosnik bedzie dobrze pasowal(wymiarowo) i jak ze strojeniem br ? Suba buduje do muzyki glownie ( co pewnie tez ma znaczenie ) .. w wiele mniejszej mierze do filmow. Datego swoja bude do monacora zrobilem zamknieta.
                                        znajdź litraż i strojenie to pomyślimy :P

Skomentuj

Panel STX-a zaczyna mniej wchodzić w grę, gdyż cena Vk jest super...
                                          Nie widziałem jeszcze głośników basowych 6R
                                          Może coś 8ohm się znajdzie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X