wymiary suba z tej aukcji http://allegro.pl/item803945324_maxi...or_czarny.html
to
32 x 41 x 39 cm
kombinujac ( nie wiem czy to dobrze robie : ] ) plyta mdf bedzie miala 2 cm wiec odpada nam z kazdej dlugosci i wychodzi nam okolo 43 l (objetosc wewnatrz). odejmujac jescze glosnik i wzmacniacz ( bo watpie zeby mial jakies wzmocnienia w srodku ) zostanie nam .. 39-40 l ?
nie sprzedawaj budy z głośnikiem i jak panel się przegrzeje i padnie to odeślesz na gwarancje
Ja od początku myślałem zostawić całość i tylko głośnik wymienić.
Pytanie czy taką gwarancje uznają jeśli ingerowałem w suba. Ew tranzystory się wymieni bo pewnie znajdą się zamienniki. Może ktoś wie ile mogą wytrzymać te w VK?
A ile mocy ma ten morel? Być może jeszcze przed przeciążeniem wzmaka głośnik nie będzie dawał rady, więc nigdy świadomie się nie przeciąży
Panowie myślę jeszcze paczkę Vk upodobnić do monitorów, które są obite fornirem zebra.
Co sądzicie aby sam przód suba tym obić? Nie chce całego bo koszty..., a sam przód mógłby fajnie wyglądać. Czarny+ zebra.. hm..
Subwoofer przyszedł.
Wygląd naprawdę ładny - nie odstępuje od tych za 1,5tyś zł
Filtr zastosowany jest dobrze wykonany - pracuje dobrze, odcina co chcemy...
Ciche załączanie :-) tego w TDA mi brakowało. Panel wygląda na solidny. Potencjometry solidne.
Jak na razie TDA jest daleko w tyle :-P
Z racji że panel nie jest w oddzielnej komorze przy dużym natężeniu słychać delikatne świsty - ale trzeba przystawić ucho do panela żeby usłyszeć
zabieram się za dalsze testy
Panel mi się podoba, jest sztywny nie chodzi razem z basem, mimo że nie ma oddzielnej komory, mnie jako użytkownika który zaczął coraz więcej wymagać od sprzętu - drażni trochę delikatny świst z łączenia panelu z płytą - być może klej załatwi sprawę.
Sam głośnik hmm... przed wygrzaniem nie powinienem go oceniać, ale nie ma bicia o deskę to już coś, tego "mięsa" za wiele nie ma, ale jak mówię na to za wcześnie..
[ Dodano: 2009-11-13, 14:28 ]
ładniej gra na do 100hz, prz 150hz trochę gorzej - oczywiście test pod 95% obciążenia
[ Dodano: 2009-11-13, 14:33 ]
Panel "odziwo" po ostrym graniu nie grzeje się aż tak bardzo, nawet nie jest gorący
Na przodzie (po zdjęciu plastiku) jest miejsce na fornir ~1,8mm - aby upodobnić go do monitorów :-)
sub na TDA czy ten VK - oczywiście VK - miałem oby dwa i wiem co mówię.
Ja myślę że VK można porównywać do subów o większym potencjale.
W porównaniu do STX 32cm 450 - jest mniej basu - wiadomo, ale za to trochę szybszy - dużo daje przesównik fazy.
W pokoju 16m2 jest wystarczający.
Szkoda, że paczka nie jest większa - odzielił bym komorę na panel :-)
[ Dodano: 2009-11-13, 14:37 ]
Tasior na razie nie ma znaczenia ile chcę ciąć :-)
Mówię, że przy niższych jest mniej zniekształceń.
[ Dodano: 2009-11-13, 14:47 ]
Odepnę monitory aby lepiej stwierdzić jego zachowanie
[ Dodano: 2009-11-13, 14:51 ]
Bas się nie dusi mimo że już " ładnie mu podkręciłem"
WADA - to świszczące powietrze przy panelu - muszę się tego pozbyć.
Schodzi nisko - nie tak jak jak STX 32cm, ale niewiele mu brakuje
No ale jakości do końca nie stwierdzę gdyż świszczenie mi przeszkadza.
Mam wrażenie że zastosowano jakiś limiter zapobiegający przesterowaniu - miła niespodzianka.
Gdyż jak już jest delikatne przesterowanie to podczas zwiększania głośności nie widzę różnicy.
Temperatura podczas max obciążenia oscylowała w okolicach 54 stopni.
[ Dodano: 2009-11-13, 15:16 ]
Panowie nie mogę zamieścić zdjęć. Jak to zrobić??
Skomentuj