Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klonujemy WLM Stella monitor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to gra w Twojej ocenie?
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Sa lepsze glosniki w tej cenie, "szklane" Tonsile daja wiecej. Tweeter nie jest zly, moze byc alternatywna dla najtanszych kopulek. Kolumny czule na ustawienie, trzeba troche pojezdzic aby zagraly basem z jakims fundamentem.

Bede robil jeszcze wersje podlogowa, w znacznie wiekszym tunelu ale juz z innym wysokotonowcem.

Skomentuj

Fajnie wyglądają te elementy na zewnątrz!
        Szczerze mówiąc bardziej mi się tył podoba niż przód

Skomentuj

No nie ma tam niestety pieknych tasmowek i czerwonych Jentzenow ale wyszlo calkiem niezle. Udalo sie pogodzic takie umieszczenie zwrotnicy, aby nie zaslaniala tunelu oraz dawala jakis ciekawy aspekt wizualny :)

Skomentuj

Bardzo fajne monitory i widać, że i 'staromeblowy' palisander może wyglądać ok.
            Wrzuć PM pomiary aktualnie zamontowanej zwrotki jak możesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              No nie ma tam niestety pieknych tasmowek i czerwonych Jentzenow ale wyszlo calkiem niezle. Udalo sie pogodzic takie umieszczenie zwrotnicy, aby nie zaslaniala tunelu oraz dawala jakis ciekawy aspekt wizualny :)
              Ja tam wolę wizualnie takie ładne powietrzne cewki :) Tego zielonego bipolara bym zamienił na jantzena tylko :)
              Faktycznie w tak małej Tlce zwrotka zasłaniałaby sporą część tunelu , o tym nie pomyślałem

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Wrzuć PM pomiary aktualnie zamontowanej zwrotki jak możesz.
                Pomiaru gotowcow juz nie mam, moge wrzucic symulacje zastosowanej zwrotnicy.

Skomentuj

Podoba mi sie to co wyszło
                  Ciekawe jak to gra
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dlugo kombinowalem ze zwrotnica zblizona do oryginalu oraz pylona, czyli 2 rzad na midwooferze i 1 rzad na wysokim. Moim zdaniem to nie moglo grac dobrze, tweeter w takim podziale dodaje zbyt duzo od siebie, okolice 2khz sa za slabo filtrowane, dzwiek robi sie natarczywy, szorstki. Moze na pierwszy "rzut ucha" bedzie sie podobac, ale to dalekie od przyzwoitego dzwieku. Stad decyzja na drugi rzad na tweeter, co jednoczesnie zdecydowanie poprawilo zgranie fazowe obu glosnikow oraz uspokojenie dolnego skraju pasma tweetera. Midwoofer jest moim zdaniem dziwny. Probowalem roznych filtracji i nie moglem pozbyc sie wrazenia odchudzonej srednicy. Do tego powyzej 4khz dzieje sie tam duzo niedobrego i trzeba te dzwony staranie odfiltrowac.

Bas jest raczej skromny, trzeba poswiecic czas na ustawienie glosnikow.

Skomentuj

Średnio sobie wyobrażam pierwszy rząd z prostą ścianką bez pochylenia... :)

Skomentuj

To by nic nie dalo, bo filtrowanie i tak bedzie takie samo. Poprawisz tylko zgranie fazowe. Z reszta, zerknij kilka stron wczesniej, jak Raven probowal zwroty na moich pomiarach.
                        Robie drugie kolumny na w130 ale podlogowe i z kopulka okolo 20mm. Zobacze co sie zmieni.

Skomentuj

Wszystko się zgadza :) Nie ma sensu stosować 1rzędu,a by tylko był, ale już w ogóle bez pochylenia.. Często nawet z pochyleniem nic to nie daje po mimo zgodnego zgrania fazowego.

Skomentuj

Zwrotka wygląda nieźle, jestem ciekaw czy w tej konfiguracji da się tego posłuchać bo jak pamiętam "oryginalne" zwrotki 1szego rzędu to ...

Skomentuj

Mi też podoba się to co z tego wyszło :)
                              good job :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

PM będziesz na AS ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                Mi też podoba się to co z tego wyszło
                                good job
                                thx

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                PM będziesz na AS ?
                                bede :)

Skomentuj

panowie, zdjecie nie najgorsze do kalendarza
                                  fajne te terminale

Skomentuj

Zadowolony posiadacz Stelli, po pewnym czasie rozpoczal poszukiwania standow do kolumn. Na necie rozne dziwadla, w niezle pokreconych cenach i nic co by mu odpowiadalo nie mogl znalesc. W koncu zagadalem i mowie, ze mozna zrobic standy z tym samym fornirze, pod wymiar kolumn, z mozliwoscia dociazenia piaskiem, no i prace ruszyly :

Przymiarka wizualna calosci. Noga bedzie fornirowana tym samym mahoniem co kolumny, gora i spod lakier na czarno. Gora i dol skrecane do nogi srubami imbusowymi, srodek z mozliwoscia zasypania piaskiem. Noge zacielem na 45 stopni, dla ulatwienia skladania i klejenia zrobilem proste zamki/frezy na pile stolowej.

Skomentuj

Czym zabezpieczysz górę i spód przed lakierowaniem ? chodzi mi łączenie dwóch płyt ze sobą na krawędzi.
                                      Hmm To nie lepiej było zrobić podłogówki klientowi ?
                                      Czy piasek można będzie łatwo wysypać w razie transportu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                        Czym zabezpieczysz górę i spód przed lakierowaniem ? chodzi mi łączenie dwóch płyt ze sobą na krawędzi.
                                        Chyba nie rozumiem. Przed fornirowaniem nogi bedzie ona odkrecona od gory i dolu. Gora jest pojedyncza deska, dol podwojna ( ale nad tym jeszcze mysle, bo nie do konca mi sie podoba ten gruby cokol ). Jesli zostana dwie dechy, to mozliwe ze jako izolatora uzyje zywicy.

Hmm To nie lepiej było zrobić podłogówki klientowi ?
                                        Pewnie, ze by bylo lepiej!

Czy piasek można będzie łatwo wysypać w razie transportu ?
                                        Bedzie mozna.

Skomentuj

PM, jest duża różnica według Ciebie pomiędzy zwrotką pierwszego rzędu sprzed paru lat a Twoją ? Bo mam te kolumienki gdzieś w szafie i nie wiem czy warto modyfikować.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X