Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klonujemy WLM Stella monitor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budy wlasciwie skonczone, kilka drobiazgow i pomiary.

Skomentuj

Bardzo ładne:) Wrzuć pomiary jak je wykonasz.

Skomentuj

takie pytanie, przejrzałem wątek i w końcu sam już nie wiem, są dokładne dane do wykonania WLM La Scala podłogówek? tzn. zwrotnica, wymiar BR i ewentualnie jeśli są jakieś wzmocnienia to w których miejscach

Skomentuj

I napiszcie waszym zdaniem co warte sa te glosniki, ja mam podlogówki na w200s i sobie cenie bas z tych glosnikow
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

PM, piknie wyszły!
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czy ktos probowal z tymi glosnikami zwrotnicy szeregowej bezpojemnosciowej?

Skomentuj

Fajnie wyglądają ! Jeszcze jakby była siatka na wysokotonowym to by była bajka bo niestety ten głośnik wygląda jak wygląda
                Ciekaw jestem zwrotnicy jaką wykonasz.

Skomentuj

:) siatki raczej nie bedzie, i tak wysokotonowka miala byc przykrecona normalnie, bez pierscienia, poza tym chcialem zostawic wyglad pierwowzoru.

Co do zwrotnicy to smieszna sprawa. Ponownie zaczynalem od zwrotnicy Pylona i WLM, czyli kond i rezy na wysokim oraz cewka i kond na basie. Nastepnie testowalem szeregowa zwrotnice 2 rzedu. Na tej zwrotnicy zaczalem odejmowac elementy w kierunku 1 rzedu, az skonczylem na jedynie dwoch cewkach i rezystorze, a zwrotnicy nie ma zadnego kondensatora. Najwazniejsze jest to, ze TO gra, mimo ze same przetworniki nie zupelnie sie nadaja do takiego rozwiazania.

Skomentuj

Ja robiłem pomiary takiej minimalistycznej zwroty 1szego rzędu to jest kicha na fazie. Jak zrobisz jakieś pomiary to koniecznie wrzuć

Skomentuj

Gram teraz na takim zestawieniu.

Dzwiek jest calkiem niezly, brakuje mi tylko wypelnienia srednicy. Jak pogra sie bardzo glosno, to 10watowy ceramik ledwo mozna zlapac w palce. Do plumkania calkiem niezly patent, oczywiscie mozna pozmieniac wartosci elementow, szczegolnie dolnej cewki odpowiedzialnej za BS i rezystora.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A, zapomnialem dodac, ze na tej zwrotnicy glosniki buduja bardzo ladne stereo.

Skomentuj

Pamiętam że na filtrach 1szego rzędu był ten sam kłopot na 8 khz, nie uważasz że byłoby lepiej filtrować mid-woofer trochę skuteczniej ?

Skomentuj

Widzę że im dziwniej i gorzej to w audio lepiej :???:
                          Masz na 7k przeciw fazę .

Skomentuj

Pewnie, ze lepiej. Ta zwrotnica powstala wylacznie na drodze eksperymentu i ciekawosci :) Gra przyzwoicie ale to napewno nie jest max tych przetwornikow.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Masz na 7k przeciw fazę .
                            To jest nic.

Skomentuj

No nie wiem czy takie nic ...

Jetem ciekawy jak wypadnie pomiar IMD multitonem na takiej zwrotnicy vs na normalniej :)

Skomentuj

No coz, w akustyce nie da sie wszystkiego ze wszystkim pogodzic :) zawsze jest cos za cos.

Skomentuj

Ciekawe rozwiazanie
                                  Jak złoże swoje to napewno przetestuje
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ma ktos moze oryginalna zwrotke WLM la Scala? Kolega nowy1 podawal linki do pobrania ale sa juz dawno nieaktywne. Ktos moglby pomoc? :)

Skomentuj

Witajcie,

Mam do Was pytanie. Na podstawie tego wątku zrobiłem monitory. Tej zimy myślałem o zabraniu się za duże kolumny. Czy mogę je zrobić na podstawie tej samej zwrotnicy? Jeżeli tak, to jaka będzie różnica w dźwięku, ze względu na zmianę wielkości obudowy?

Skomentuj

Wydłużyć obudowę w dół możesz, powiększyć litraż pod siebie też.

Skomentuj

Niektorzy byli ciekawi, co tam kombinuje z terminalami. Zatem tak to finalnie wyszlo.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X