Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klonujemy WLM Stella monitor
Collapse
X
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPM, pokaż jak możesz jak wygląda u Ciebie ta zwrotka.
Co do mojej zwrotnicy, to wczoraj podlubalem zwrotnice szeregowa, jest jakas baza, ale jeszcze jej nie odsluchiwalem. Moze pozniej ja wyprobuje i wrzuce.
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPM chcesz ten brzydki kosz wysokiego tonu zostawić na wierzchu?
Skomentuj
-
Po 1 ja nie wiem jak to jest w oryginale, mowia ze niby tak samo jak w la scala, ale mi sie w to nie chce wierzyc. Nie znalazlem na sieci zadnej fotki ze zwrotnica stelli, ani tym bardziej schematu.
Z 1 rzedem probowalem ale tak sobie to wychodzi.
Wrzucam paczke z pomiarami
http://speedy.sh/agRjG/stella-pomiary.zip
- - - - - aktualizacja - - - - -
To troche lipe masz. Ja w przypadku TL musze zupelnie inaczej podejsc do budowy skrzynek. Upierdliwa sprawa z tlumieniem w srodku, musze je tam umiescic przed sklejeniem obudowy i przed frezowaniem, do tego trzeba zabezpieczyc, zeby przy frezowaniu nie nasmiecic w srodku gabki, a i tak trzeba pozniej doklejac pozostala gabke. Jeszcze zwrotnica, ktore nie ma jak upchac w srodku, tzn jest, ale szkoda pojemnosci, wymyslilem ze dam ja na zew w terminalu STX. Elementy beda estetycznie przyklejone do terminala, a polaczenia od wew.
Skomentuj
-
No to coś takiego wyszło :
bez pochylania :
(zgranie takie sobie )
z małym pochyleniem (około 1.6cm offsetu potrzebne ):
z większym pochyleniem (2.5-3cm offsetu ) - z wypłaszczoną impedancją niskotonowego .
Oczywiście to tylko koncepcję, elementy trzeba dobrać na słuch .
Ale jak widać da się zrobić łagodne filtry
Nie chciałem komplikować bardziej .
Oryginał wygląda tak :
http://www.hifishock.org/gallery/spe...-loudspeakers/
Skomentuj
-
Pochylenie nie wchodzi w gre. Jutro przeslucham 1 rzad, ale niebardzo to do mnie przemawia, bo ten tweeter ma dosc irytujacy, trzeszczacy dzwiek, moze te znieksztalcenia byly odbierane za przyjemne, nie wiem.
Stad grzebie w zwrotnicy, ktora bedzie miala mocniejsze filtrowanie wysokich i dobre zgranie fazowe.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPochylenie nie wchodzi w greZamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postatrzeszczacy dzwiek
To może coś w tym stylu :
Zgranie dobre .
Lepsze filtrowanie wysokich . Dalej zbliżone akustycznie zbocza do 12db/dek.
Nie wiem czy jest sens to bardziej komplikować .
Tanie głośniki w końcu .
Skomentuj
Skomentuj