Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klonujemy WLM Stella monitor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez nowy1
    i mówcie mi wujku

na dole tego pdf wszystko z pomiarami obudową itp

http://www.sendspace.pl/file/b3aa6588f14d1606e59eada
    M<ógłby ktoś wrzucic ten plik na jakiś darmowy serwer?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
      M<ógłby ktoś wrzucic ten plik na jakiś darmowy serwer?
      ekhm... :)

google Twoim przyjacielem jest...
      http://www.rapidshare.com/files/3470...01_10.rar.html
      Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
        tu są pomiary profesjonalnie wykonane

niema co się zastanawiać składać i grać :)
        Z lekka odświeżę temat - rozumiem, że za sprawdzenie projektu z Klang+Ton jeszcze nikt się nie zabrał?

Zastanawiam się nad zestawem typu strumieniowy odtwarzacz plików audio, nieduży wzmacniacz i małe niedrogie monitorki. Pomieszczenie gdzie by to miało "grać i buczeć" jest niezbyt duże (~11m˛) i nieco zagracone, ale nie można tam za bardzo nic ruszyć - stąd kwestia małych gabarytów całego zestawu, ale jednocześnie chęć uzyskania przyzwoitego efektu. Czy te konstrukcje a la WLM są warte zachodu, czy olać mniejsze wymiary, dołożyć nieco kasy do http://stx.pl/mx-140-diy.html i spróbować jakoś to wcisnąć (choć w sumie nie są jakoś dramatycznie większe)? Tyle, że tu widzę problem z dostępnością wysokotonówek na stronie STXa...

Skomentuj

Witam.. Przepraszam za odkopanie tematu.. Mam glośniki do wlm stella czyli 2xW130S i 2xTW70.. Teraz pytanie jakie pojemności zastosować..? Widziałem konstrukcje 7,5L BR.. Ale na stronie producenta jest propozycja 7L W zamkniętej obudowie i 22L BR.. Co wybrać..? Napewno będzie to wspierane subem więc..? Może ktoś wie z doświadczenia w jakiej objętości gra najlepiej..? Osobiście mógłbym zrobić zamkniętą..

Skomentuj

7-8litrów ze strojeniem na 50-55Hz jako typowe monitorki. Jeśli jest to wspierane subem to możesz nawet mniejszy litraż zastosować i dać zamkniętą obudowę.

Skomentuj

Beda wspierane subem na beymie 12br70 lub visatonie w250s.. Wiec zastosuje obudowe zamknieta o objetosci 7l.. Dzieki za rozwianie moich watpliwosci Dolphin123..

Skomentuj

Witajcie

Aktualnie mam u siebie monitorki wlm stella do pomiarów.
                Z ciekawości sprawdziłem sobie zwrotnicę którą znalazłem w necie ( niby oryginalna, pierwszego rzędu) oto schemat:

Miałem potrzebne elementy więc postanowiłem zlutować i zmierzyć:
                Oto co uzyskałem:

Impedancja wygląda dobrze, spodziewałem się po niej dobrej zwrotnicy.

Zmierzyłem charkę na podłączonej zwrotnicy...

Sami zobaczcie.. najbardziej rzuca się w oczy brak filtracji brakeupa w130 który ewidentnie włazi na pasmo tw, tworząc w tym miejscu dziurę w charce, ot typowa przeciwfaza.

Z ciekawości odwrociłem fazę, żeby zobaczyć co się wydarzy:

Zniknęła przeciwfaza ;-) ale to wcale nie polepsza sprawy.

Na koniec pokażę wam jak działają filtry na poszczególnych głośnikach:

Visaton w130:

oraz Tw 70:

Chyba jestem pierwszy z pomiarami WLM, a mineło prawie rok od AS na ktorym zauważyliście WLmy.

Zasymuluje wam jeszcze zwrotnicę tą powyżej, na pierwszy rzut oka widać że skuteczność filtracji będzie o wiele lepsza, ale czy dobra ?

Pozdrawiam

Skomentuj

nie jestes pierwszy
                  powstly chyba 4 projekty
                  a tw w tej zwrotce jest przefazowany
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W sumie tragedii nie ma. Ten break-up troche czasem zasyczy . To było do przewidzenia jak na filtrze jest wyłacznie cewka. W zasadzi ejest do osłabiacz średnich tonów niz filtr bo spadek -chki to raczej winika z naturalnego roll-offu głosnika niż z działania tej cewki.

Skomentuj

nie jestes pierwszy
                      powstly chyba 4 projekty
                      Ta w symulatorze visatona chyba...
                      pomiarów żadnych nie widziałem.
                      Przepraszam Cie ale co to znaczy przefazowany? bo nie bardzo rozumiem

Nie da się chyba zgodnie fazowo połączyć głośników na filtrze 1 rzędu , chybaże będą to charki równiuteńkie.

W ogóle bardzo długo głośniki grają razem włażąc na siebie aż dziwne że w tym miejscu nie ma problemów z fazą tylko się sumują i wypadkowa charka jest poprostu wyżej na osi.
                      Skuteczność tych filtrów jest praktycznie znikoma bo od pewnego momentu charka przestaje opadać.

Skomentuj

Rfck, to byl moj pierwszy symulowany projekt. Z pomoca chlopakow z forum staralem sie zrobic cos co by bylo dobre do czasu jakichs pomiarow. Musialem rozszywrowac program visatona z jezyka wroga na nasz. Wlozylem w to troche pracy i czytajac post Yoshi_80, nie wyszlo tak zle.
                        To moze zamias szydzic z tego zaproponuj cos co wg ciebie bedzie poprawne.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z teg co wiem to nie da rady bo projekt bedzie w sprzedazy :mrgreen:

Skomentuj

a to w takim razie to mozna nazwac anty reklama. Zeby nie uzywac tej ogolno dostepnej tylko kupic inna. No i wszystko jasne.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, Nikt nikomu nic nie każe kupować, ale tej symulowanej to bym nie polecał.

Jeśli chcesz zwrotke to troche incjatywy musisz wykazać, zrób pomiary i wtedy pomyślimy pomogę z projektem.

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
                                Jeśli chcesz zwrotke to troche incjatywy musisz wykazać, zrób pomiary i wtedy pomyślimy pomogę z projektem.
                                przecież wiadomo, że potrzeba trochę własnej inicjatywy. Ja nie czekam na gotowe.
                                Na pewno zrobię. Na razie muszę skończyć inny projekt a czasu brak.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Rfck, to byl moj pierwszy symulowany projekt. Z pomoca chlopakow z forum staralem sie zrobic cos co by bylo dobre do czasu jakichs pomiarow. Musialem rozszywrowac program visatona z jezyka wroga na nasz. Wlozylem w to troche pracy i czytajac post Yoshi_80, nie wyszlo tak zle.

Gdzie ja tutaj szydzę? To ja wam chcę pomóc a Ty to szyderstwem nazywasz??
                                  Pamiętałem że na forum był temat o wlm i jak dotąd było kilka zwrotek ale pomiaru żadnego nie widziałem który potwierdzał by przydatność takiej zwrotnicy, zrobiłem pomiary, pokazałem jak działa zwrotnica a Ty mi zarzucasz szyderstwo ?

Dopiero teraz mam u siebie ten zestaw głośników i chciałem zobaczyć o co całe halo z tym zestawem, zrobiłem zwrote i bum o to co wyszło...

Napisałem że wprowadze w SW zwrotkę wyżej bo wygląda lepiej i wkleje jak to by wyglądało może ta będzie dobra, wstepnie widać że filtracja na w130 jest mocna.

Do tego jakieś insynuacje że coś będzie na sprzedaż i nikt nic nie dostanie ... żal naprawde, jak macie takie problemy to może się dokształćcie i sami róbcie zwrotki i pomiary bo narazie to żaden z was nie pokazał niczego ciekawego w temacie zwrotnic a jak ktoś pokaże wam że projekt zasymulowany w programie nie jest taki dobry to od razu rzucacie do kogoś oskarżenia ? za chęć pomocy ? Brak mi słów na to...

Skomentuj

W końcu na AS ta konstrukcja tylu osobom się podobała. Zwrotnica była prawdopodobnie taka jak tutaj bo więdząc, że są filtry 1 rzedu bez niczego wiecej wiele się nie da wykombinować. Jak widac jakoś to działa, nawet ładnie sie zgrywają chociaż skuteczność filtracji jest dość słaba. Taka to konstrukcja, może z robudowanymi bardziej fitlrami nie grała by tak fajnie . Mnie osobiście ta konstrukcja na AS nie zachwyciła. Zresztą WLMy z roku na rok podobają mi się co raz mniej.

Skomentuj

Moze zwrotnice byly tylko akustycznie 1 rzedu, natomiast elektrycznie byl tam 2 rzad ? W koncu producenci rozne rzeczy wypisuja . Dodatkowo nie wiadomo tez, czy nie ma jakis filtrow RLC do modelowania charki, czy tez usuwania rezonsnsow.

Skomentuj

pharoh, raczej ciężko jest zrobić filtr o którym piszesz. Często jest na odwrót, ch-ka akustyczna jest o 1 rząd wyższa od elektrycznej z powodu naturalnego roll-offu głośnika kótry dodaje sie do ch-ki filtracji.

Skomentuj

Panowie ale przecież mieliśmy zdjęcia zwrotnic z artykułów w prasie i na ich podstawie kombinowaliśmy zwrotkę.
                                          Nawet jest chyba zamieszczona kilka stron temu.
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X