Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klonujemy WLM Stella monitor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja bym dał niżej podział po co pchać na 4khz skoro dalej jest rezonans? jak ten TW spokonie przy 2,5-3,-3,5 khz sobie poradzi :wink:

Nie wiem czym sie tak podniecacie miałem starszego brata i obecny hds bije go na łep na szyje... a nawet z siest gdn 15/40 gra przyjemniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
      A jozefkania z AS zasymulowal ta zwrotke w Visatonowskim programie, tak jak dla la scali
      ale on zrobił 12dB a ja walczę z 6 tak jak w oryginale.
      Zamieszczone przez piku16
      Ja bym dał niżej podział po co pchać na 4khz skoro dalej jest rezonans? jak ten TW spokonie przy 2,5-3,-3,5 khz sobie poradzi
      To jaki kond i cewkę proponujesz? Ja będę testował.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
        Za ta cene mysle ciezko o cos lepszego w dwie drogi.
        A Totem Mite, Siesta?? Chodzi mi tu o GDN 13/40 i 15/40 w połączeniu z Tonsilowskimi wysokotonówkami, niekoniecznie o klony tych konstrukcji
        Proszę o niepsucie ciekawego tematu.
        Chciałbym usłyszeć taki właśnie dźwięk jak prezentował WLM i dowieść że na tych przetwornikach się da.
        Że nie jest to żadna sztuczka typu DSP na karcie PC z prezentacji.
        I nie mówię o basie, bo ten oczywiście wspomagał sub.
        Ciekawa dyskusja w temacie filtrów.
        Tak więc na temat klonowania WLM Stella proszę :)
        Dzięki.

I jeszcze coś od siebie, może będzie pomocne.
        Gdy ktoś włączył swoją płytę pojawjały się zniekształcenia w zakresie średniotonowym
        od chyba puzonu (w okolicy 1kHz). Zniekształcenia od wysokotonówki (nie na 100.
        Odbywało się to przy średnim poziomie głośności.
        W moim odczuciu ta wysokotonówka jest odcinana nisko i stąd fajny efekt przestrzennej góry, ale łatwo wyjść poza zakres pracy liniowej tego głośnika.
        Zastrzegam, że mogę się mylić.
        Pzdr

Skomentuj

Wczoraj na chwilę przysiadłem z ciekawosci do box sima i pokombinowałem bazujac na schemacie orginału. Prawde mowiac nic ciekawego nie udalo się z tego uzyskać, przynajmniej np schemat powyżej z filtrami 2 rzedu wypada duzo lepiej.

Zastnawiam sie czym to moze być spowodowane,mam takie wnioski:
          -wlm poszedł na łatwizne i ch-ka wynikowa to tatry ale olał to "bo fajnie grało". Akurat jest to dość prawdopodobna sytuacja gdyż ciekawe i bogate brzmienia można paradoksalnie uzyskać przy dość popofalowanej ch-ce.
          -visatonowski box sim leci w kulki i te ch-ki sa wyssane z palucha. Tu moze być przedewszystkim kwestia fazy. Cóz jak sie nie strzeli pomiaru w SW to sie nie dowiemy. Druga sprawa, program dość mocno uwzględnia wpływ obudowy co w połączeniu z naturalna ch-ka tw70 daje np taki efekt, że w zasadzie dołu pasma "nie idzie" akustycznie odfiltrować. Stąd taka półka na ch-ce a nie równomierie opadające zbocze.
          -głośniki maja inne ch-ki niz w bazie danych visatona i sobie kombinujemy a w rzeczywistosci wyjdzie i tak co innego .

Skomentuj

Yoshi_80,
            czy możemy uznać, że ta moja zwrotnica jest poprawna? No oczywiście jeszcze bez korekcji impedancji.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
              Yoshi_80,
              czy możemy uznać, że ta moja zwrotnica jest poprawna? No oczywiście jeszcze bez korekcji impedancji.
              Pozwole sobie odpowiedzieć. Tak można przyjąć że jest poprawna, jeśli impedencja nie spada poniżej minimum, możesz ją złożyć, ale jak to będzie grać tego nikt nie wiie, musisz się przekonać samemu. Trzeba byłoby jak to napisał Yoshi puśćic przez S/W pomiary tych głośników.

Skomentuj

Jeśli dobrze odczytałem charakterystykę impedancji z ostatniego mojego wykresu ( tego z poprzedniej strony) to spada ona do 7 przy 250Hz. Czy dobrze widzę i czy to jest dobry wynik?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no mite napewno nie gra lepiej niz te wlm... 15 40 5 jest duzo lepszy od visatona, ale jako calosc tez wlm wg mnie stoi wyzej :wink: ale koncze juz co mi sie podoba co nie, jak znajdzie sie czas i srodki zrobi sie konstrukcje takową
                  Żebyś się nie zawiódł na tych WLM nie wiem co za złoty środek zastosowała firma na AS ale porównywałem moje klony Totema z Projektem Visatona na W130 i SC10N i jeśli chodzi o średnicę i o bass to nie było co porównywać tylko wysokie troszke lepiej wypadły w projekcie Visatona.

Skomentuj

toma085,
                    tamtych jeszcze nie słyszałem a te mi bardzo odpowiadały. Ale były osoby, którym coś w nich nie pasowało. Są gusta i guściki.

A teraz drugie pytanie: Czy jak zastosowałem l-pad -7dB to mogę obniżyć częstotliwość cięcia wysokotonowego?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

toma085, sam byłem sceptycznie nastawiony do w130s, nigdy mnie nie interesował, tw tym bardziej... ale zestaw Stelli z ich lampa pokazał, że za nieduże pieniądze można mieć coś co bije drogie konstrukcje. Po prostu pasowało mi na tą półkę ich zestawienie.

Skomentuj

lklukasz, twoja zwrotnica wygląda całkiem nieźle, można mieć jeszcze na uwadze możliwość zwiększenia cewki , gdyż ch-ka w130 dość daleko sięga. Jak punkt wyjściowy tak jak teraz może być.
                        Impedancją sie tak nie mart, minimum 7 ohm to swietny wynik. Tu sie za bardzo nawet nie ma gdzie zepsuć ten przebieg .
                        Warto by było coś zmontować i posłuchać.

Skomentuj

Czy ktoś może ma takie głośniki i może sprawdzić zwrotnicę?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no i jak tam Panowie, wiadomo już coś konkretnego w sprawie zwrotki?

nowy1 jak tam Twój projekt? masz już obudowy? a zwrotka? :wink:

Skomentuj

nasłuchali się, napatrzeli, naczytali i nie mają kasy na razie na projekt... :razz:

Skomentuj

nasłuchali się, napatrzeli, naczytali i nie mają kasy na razie na projekt...
                                Czyli szukamy jelenia który pierwszy wyłoży kase i przetrze szlak. Jak bedzie ok to sie reszta tłumnie rzuci hehe

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                  Jak będzie ok to się reszta tłumnie rzuci hehe
                                  To niech wszyscy zainteresowani złoża się na komplet elementów i je wspólnie gdzieś poskładają:) Jakiś pokój wynająć w pół drogi itp. Wtedy mniej stracą a jak wyjdzie to powstanie więcej sztuk i wszyscy będą happy:)

Skomentuj

Czyli szukamy jelenia który pierwszy wyłoży kase i przetrze szlak. Jak bedzie ok to sie reszta tłumnie rzuci hehe
                                    Czyli myślę, że prawdopodobnie dwa zestawy, jeden napewno jeszcze będzie pokazany w tym roku :wink:

Skomentuj

Taka moda tera ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                                        Taka moda tera ;-)
                                        Ciesz się, że Ty nie musisz patrzeć na gotowe projekty :wink: Dobrych projektów jest tak dużo, że zanim niektórzy zdołaliby coś podobnego wykonać, mogliby się do tego czasu zniechęcić po przez ciągle nie grający zestaw, który tworzą od podstaw.. A Ci którzy chcieliby się nauczyć i zdobyć doświadczenie po prostu nie mają czasu i korzystają również z gotowców..

Skomentuj

Cieszę się ;-) bo uważam że każdy w swoim hobby powinien się stale rozwijać ;-)
                                          Ale nei offtopujmy bo mnie Pan Panie moderatorze zbanuje i tyle będe miał ;D

Skomentuj

Czaruję...
                                          X