Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klonujemy WLM Stella monitor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123
    Z 6moons mozna schemat wywnioskowac wszystko widac:
    Dzięki panowie
    szkoda, że nie widać wartości. Było by po problemie.
    A może ktoś by coś zaproponował. Wykresy są na stronie visatona a poza tym jest tu paru magików co potrafią cuda :mrgreen:
    a to jest 6dB więc może będzie łatwiej. :lol:
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Gdzieś mam pomiar w130s , nie pamietam 4 czy 8 ohm. Jutro zerknę.

Skomentuj

nowy1 ma projekt oryginalu, mam nadzieje ze udostepni, bo na razie nie chce dac, zeby pozniej nie bylo na niego ze gra ciulowo czy cos... :wink:

Skomentuj

ciekawe skąd ma jak w intenrcie nawet jeszcze zdjęć nie ma :?: :wink:

mam nadzieje ze udostepni

ja też
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
            ciekawe skąd ma jak w intenrcie nawet jeszcze zdjęć nie ma :?: :wink:

mam nadzieje ze udostepni

ja też
            Pewnie wypożyczył, rozkręcił i zobaczył :wink:

Skomentuj

na podstawie której to rysowałeś? Tej na mudorfie?
              Obie są takie same?
              obie takie same. w jednej widac wyrazniej same elementy a w drugiej widac jak sa glosniki podlaczone

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                nowy1 ma projekt oryginalu, mam nadzieje ze udostepni, bo na razie nie chce dac, zeby pozniej nie bylo na niego ze gra ciulowo czy cos... :wink:

Mam schemat ale wlm la scala ,znajomy je miał rozkręciłem i pomierzyłem cewki itp,

jak tylko uruchomię i sprawdzę te zwrotki to je na pewno udostępnię

nie chcę dawać czegoś nie sprawdzonego !

Skomentuj

Schemat jest tak prosty, ze nie da się tam cokolwiek zepsuć. Jedynie można z ciekawości zobaczyć co wykombinował WLM i porównac to z własną zwrotnicą. Bo zaprojektowanie nawet podobnej ale na bazie własnych pomiarów i własnego słuchu nie jest wiekszym problemem. Trzymając sie orginału mozna przecież dobrać wartosci aż 4 kluczowych elementów a w zasadzie to 2 pomijając korektor impedancji.

No i pozostaje jeszcze symulator visatona, przecież tam mozna spokojnie zaprojektować tę zwrotnicę. Akurat jest okazja dla tych co nic nie umieja aby sie podszkolili i majac juz gotowy schemat chociaż elementy dobrze dobrali. Reszta to odsłuch i ew poprawki. Słyszeliścje jak gra, nie problem to powtórzyć w domu, odrobina pracy i gotowe. A tak to znowu oczekiwanie aż ktoś da schemat i klonowanie ... ble. Zupełny brak incjatywy.

Skomentuj

Nie no po co sie wysilać, lepiej zbiorowo krzyknąć "wrzuć/daj schemat" i po problemie ;]

Skomentuj

Trochę się nasłuchałem od kolegów, że wszyscy czekają na gotową zwrotkę itd... więc sam zachęcony przez Yoshi_80, spróbowałem wydedukować filtry do tej zwrotnicy. Po męce z językiem niemieckim moje propozycje to:
                      0,82mh i 10uF lub 12uF

tylko jak zrobiłem wielki błąd to wytłumaczcie gdzie a nie od razu :evil:
                      próbowałem
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, tak, zrobiles blad :P
                        tak wielki kond na wysokotonowka ja spali :P

a w dodatku zobacz na zdjecia - jeden jest duzy a drugi malutki

Skomentuj

Metoda prob i bledow jest najlepsza, tylko zterba meic sporo wysokotonowek :)

Gdyby wlasciciel sonus faber byl czlowiekiem technicznym to by nie wymyslil filtra wysokotonowego do Extrem w ktorym ne ima zadnego kondensatora. Niemozliwe. Tak z klasycznego punktu widzenia, praktycznie mozliwe! Zostal za to sporo nagrod.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            tak wielki kond na wysokotonowka ja spali
                            też tak na początku pomyślałem.
                            Zmyliło mnie to, że powinno się robić odstęp pomiędzy filtrami min 500Hz.
                            Więc jak ustaliłem sobie podział i sprawdziłem wartości to mniej więcej tak mi wyszło.
                            Wytłumaczcie jaki błąd zrobiłem.

To może chociaż cewkę wybrałem dobrze? :cry:
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To może chociaż cewkę wybrałem dobrze?
                              tak, wyglada OK
                              kond na GDNa tez
                              ale zobacz zdjecie - kond na GDW musi byc sporo mniejszy
                              no i mimo ze ma on nisko rezonans to i tak nie mozna go ciac az tak nisko - ja bym obstawial nie wiecej jak 4,7uF

ma ktos te glosniki?

no i moze przeniesiemy te posty do innego tematu?

Skomentuj

lklukasz napisał/a
                                To może chociaż cewkę wybrałem dobrze?
                                tak, wyglada OK
                                no to super :mrgreen:
                                ja bym obstawial nie wiecej jak 4,7uF
                                wiesz, że to był pierwszy kond jaki obstawiłem po obejrzeniu obu wykresów.
                                Ale zmyliło mnie to min 500hz i dlatego walczyłem dalej. Ale miałem intuicję.
                                Ale czy zastosowanie 4,7uF nie przeniesie nam podziału wyżej niż te zakładane 1500-1700Hz :?:
                                no i moze przeniesiemy te posty do innego tematu?
                                czemu nie. Wątek się rozrasta.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale czy zastosowanie 4,7uF nie przeniesie nam podziału wyżej niż te zakładane 1500-1700Hz
                                  to pierwszy rzad - rozsuniecie napewno bedzie wieksze bo spadek efektywnosci jest mniejszy

pytam po raz kolejny - ma ktos te glosniki? najpierw zbudujcie klona tych kolumn a pozniej bawcie sie zwrotnicami...

Skomentuj

Ja nie symulowałem tego, chyba nawet nie mam tego programu visatona już na kompie, więc nie wypowiem sie co do rezultatów symulacji.
                                    Ale jak już chcesz się czegoś nauczyć to dam ci drobną radę. Zwrotnicę musisz traktować jako logiczną całość. Jeżeli odfiltrowałeś w130S cewką 0,82 to masz gdzieś tam punkt -3dB, pewnie w okolicy 3-4kHz (tak przy filtrach 1 rzedu bierzemy pod uwage -3dB a nie -6dB), więc do tego punktu dopasowujesz analogicznie filtr wysokotonowego. W twoim przypadku prawdopodognie ch-ki mocno na siebie zachodziły nim zaczęły wyraźnie opadać. Wynikowy wykres moze i był "fajny" ale nie był poprawny z technicznego punktu widzenia. Spokojnie powoli jakoś to opanujesz, po to są symulatory zeby popełniać błedy wirtualne a nie prawdziwe bo te bywają dużo kosztowniejsze

BTW dla TW6 producent podaje zakres czestotliwosci do 30kHz :shock: . Nawet jeżeli to jest nawet przy spadku -10dB to i tak rezultat jest niesamowity jak dla takiego "badziewia" :mrgreen:

Skomentuj

Mam głośniki do wlm lascala jak ktoś z wawy che pożyczyć do pomiarów niema problemu,

pod koniec miesiąca będę miał obudowy, jak ktoś z wawy chętny na pomiary odsłuch niech spokojnie pisze .

Bo teraz zauważyłem że ze zwrotnica bedzie problem bo gdzieś mi wcięło kartkę Qur... mać

Skomentuj

panowie, chyba jakaś pomyłka zaszła :???:
                                        przecież Pawel S., rysował schemat zwrotki na podstawie opisów wlm ale la scala a nie stella. :razz:

Skomentuj

no oczywiscie ze la scala, ale biorac pod uwage fakt ze siedzi tam ten sam wysoki i na dole tez mniejszy brat w200s zwrotka moze schematycznie wygladac tak samo, napewno tez ma regulacje glosnosci TW70 :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X