Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klonujemy WLM Stella monitor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Rfck
    Taka moda tera ;-)
    Sporo ludzi czeka aż pojawi się jakiś nowy projekt, ale są też osoby które starają się coś zrobić. Narzekasz że wszyscy tylko powielają ale jakoś nie widać Cię w tematach w których mniej doświadczeni próbują coś sklepać samemu, żadnej pomocy z Twojej strony, pewnie nie masz czasu i takie tam. Yoshi,Irek czyPiku jakoś potrafią znaleźć trochę czasu i pomagają , nie narzekają tylko działają .

Skomentuj

A dziwisz się? On jest adminem na diyakustyk.com i nie ma obowiązku tutaj nikomu pomagać :wink:

Skomentuj

nikt nie ma obowiązku ;-)
        Pomyśl po co zakladalem forum, na ktorym sie udzielam, napisałem kilka artykułów które udostępniłem wszystkim ?

Jeśli według Ciebie to nie pomoc to spoko :wink:

Jak już pisałem w innym temacie, pomagam bardzo chętnie z tym żę odróżniam pomoc od podania komuś na tacy.

Skomentuj

panowie spokojnie. Zaprojektowałem zwrotkę (znaczy starałem się) oczywiście z waszą dużą pomocą, ale montażu tego sobie nie odmówię. Tylko na razie zbieram kasę. Wiem, że to nie jest drogi zestaw ale mam małe dziecko a moja żona nie pracuje więc chwilę to musi potrwać. W grudniu zamawiam głośniki i mam nadzieję, że do końca roku złoże budy testowe. Wszystko na bieżąco będę opisywał.
          Są dwie zwrotki i obie przetestuję.

Jeszcze mam tylko do was pytanie. Co do potencjometru w oryginalnej zwrotnicy. Mam taki na razie czysto teoretyczny. Zmniejszyć l-pad o 3dB i zastosować zamiast szeregowego rezystora potencjometr. Tylko jaki :?:
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

albo przelacznik kilku pozycyjny z jedna sekcja i wstawic kilka rezystorkow :wink:

Jesli mozesz przypomnij te dwie "finalne" zwrotki w jednym poscie. Bede wdzieczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
              Rfck napisał/a
              Taka moda tera

Sporo ludzi czeka aż pojawi się jakiś nowy projekt, ale są też osoby które starają się coś zrobić. Narzekasz że wszyscy tylko powielają ale jakoś nie widać Cię w tematach w których mniej doświadczeni próbują coś sklepać samemu, żadnej pomocy z Twojej strony, pewnie nie masz czasu i takie tam. Yoshi,Irek czyPiku jakoś potrafią znaleźć trochę czasu i pomagają , nie narzekają tylko działają .
              Ja jestem podobnego zdania co Rfck, na tacy dać komuś to nie jest najlepsze rozwiązanie, bo nic tego kogoś nie nauczy.

Ja przeważnie udzielam sie w tematach gdzie widzę, że ktoś potrzebuje pomocy, ale ma jeszcze nie wielką wiedzę i nie potrafi samemu sobie poradzic, ale się przynajmniej stara.

Obiecałem ze pomogę i właśnie to zrobiłem.

Rfck też wielu osobom na tym forum i nie tylko pomógł.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                albo przelacznik kilku pozycyjny z jedna sekcja i wstawic kilka rezystorkow :wink:
                też jest pomysł. Tylko muszę przetestować w programie jakie rezy i czy tak da radę bo ciągle jeden zostaje nie zmieniony. Albo Pozycyjny taki typu "stereo" i wtedy 7 l-padów :???:
                chyba się zagalopowałem :oops:

[ Dodano: 2009-12-01, 23:13 ]
                dolphin123,

i druga zamieszczona przez ciebie zaprojektowana przez JózefaKanie
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Słuchajcie, można rozwinąć temat forumowych projektów ale muszą być chętni a nie jedna osoba.

Ja czy ktoś kto mierzy na bierząco w ramach takiego forumowego projektu może zrobić pomiary tego wynalazku, wystarczy żeby ktoś to zbudował i przysłał jedna skrzyneczke lub chociaż same głośniki ale lepiej skrzyneczke bo będzie wiarygodniej.
                  Będzie materiał do symulacji, nauki i prób odwzorowania orginalnej koncepcji.

Wszystko tak na prawde macie podane na tacy. Okazuje sie, że wiadomo jakie to głośniki co juz jest rzadkością, dwa można je kupic za ok 200zł to już zupełnie ułatwia sprawe. Skrzynki jakie były każdy zainteresowany widział. BR chyba każdy stroić umie. Macie nawet schemat zwrotnicy, tylko dobrać elementy ..
                  Czy to nadal taka straszna przeszkoda, że szkoda tych paru zł na zabudowanie i dokończenie projektu własnie o te dobranie tych elementów?
                  Można mieć wyjątkowe brzmienie na wyciagniecie ręki i nie ma co "stękać" bo nie ma wartości elementów.

Jakby mi ktoś powiedział na czym były zrobione te legancy co ich słuchałem 4 lata temu i, że głosniki moge kupić za śmieszne pieniądze to nawet bym się nie zastanawiał .

Niestety nowe projekty nie będą wyrastać jak grzyby po deszczu bo muszą być do tego nowi ludzie a nie ci sami. Ja nie będe się cofał w rozwoju i robił kolumienek za 500zł na stx tylko dla zasady pokazania czegoś na forum. Chyba, ze coś mi będzie zalegać na półce.

Im wiecej umiesz tym lepsze i droższe kolumny budujesz a na te trzeba odłożyć masę kasy wiec sie buduje co raz rzadziej. Kiedyś ciagle grzebałem, teraz minęly 3 lata i nadal nie wiem co zbuduje następnego. Robie różne eksperymenty np ostatnio z odgroda na co wydałem już ponad 300zł tylko po to żeby sie czegoś nauczyć i dowiedzieć czy ta droga rozwoju jest słusza. Następna w kolejności będzie duża linia transmisyjna.
                  Fajnie by było jakby ktoś miał opanowany temat odgród i mogł się czymś podzielić, prawda? :wink:

Do dzieła panowie, jak ktoś sie nie weźmie i nie kupi i nie zbuduje to takim gadaniem do niczego tutaj nie dojdziemy i w któko bedziemy wałkować 5-6 tych samcyh głośników.

Skomentuj

Noo w końcu jakieś konkrety, Yoshi dobrze mówi, niech ktoś kupi te głośniki one nie kosztują majątek i wyślę do pomiarów, a zwrotnicę zaprojektować nie będzie problemu.

Skomentuj

Ciekawy jestem tylko jej orientacyjnej ceny... mój brat szuka projektu monitorów do niewielkiego pokoju... i ten projekt wydaje się godny uwagi...

Skomentuj

ja tylko zapytałem jak tam idą prace i czy cos juz wiadomo.
                        chętnie sam bym sie pobawił zwrotką, zrobił paczki, kupił głośniki, przetestował.
                        chetnie bym sie tym pobawił. ale dopiero mam 17 lat, jeszcze się uczę chodzę do szkoły, pracuje tylko jak coś uda mi się zachaczyć i niemogę sobie pozwolić na kupienie wszystkich materiałów o tak sobie, i zabawe. dla mnie te 350zł które musiałbym wydac na głosniki to jest dość sporo.
                        musze to rozłozyć w czasie
                        myslę że jest wiecej takich osób na tym forum i dlatego duża część osób korzysta z gotowych projektów.
                        niektórzy nie potrafią tego zrozumieć.

narazie może uda mi sie zakupić okazyjnie 2 sztuki wysokotonówek do la scala, pózniej może sie uda kupić niskotonowe, i dlatego pytam jak tam zwrotka :wink: no ale jezeli nie uda sie nikomu zakupić elementów wcześniej ode mnie to sam przetestuje.
                        tylko nie wiem czy sobie sam z tym dam rade :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez yxzabc
                          tylko nie wiem czy sobie sam z tym dam rade :neutral:
                          Przestań się mazać... :lol: Na forum jest trochę ludzi młodszych od Ciebie i już mają wykonane konstrukcje bez większych problemów. 17lat wcale nie jest mało żeby zająć się czymś technicznym...

Skomentuj

yxzabc, bądź mężczyzną :!:

Dobra podjąłem męską decyzję. Jak nie ma chętnego "z jajami", żeby przetestować to się poświęcę :wink:

zamawiam w greltonie
                            proszę sprawdzić poprawność zakupów
                            kupuję elementy na obie zwrotki

6db
                            cewki
                            1,50 mH ... 1865 _____ RDC ... 1,10 ohm _____ Wymiary ...15x15x38 mm
                            Cena: 11,00 PLN
                            kondy
                            5227 ... 4,7 uF _____ VDC ... 400 V _____ Wymiary ... 19 x 35 mm
                            Cena: 7,10 PLN
                            rezy
                            5150 ... 4,7 ohm
                            Cena: 2,00 PLN
                            5152 ... 6,8 ohm

12db:
                            cewki
                            2,20 mH ... 1316 _____ RDC ... 1,55 ohm _____ Wymiary ...25x30x39 mm
                            Cena: 15,00 PLN
                            0,33 mH ... 1021 _____ RDC ... 0,47 ohm _____ Wymiary ...15x15x28 mm
                            Cena: 5,50 PLN

kondy:
                            5229 ... 6,8 uF _____ VDC ... 400 V _____ Wymiary ... 22 x 35 mm
                            Cena: 9,70 PLN
                            4,7 już był w poprzedniej zwrocie

rezy:
                            4,7 też już był
                            5148 ... 3,3 ohm

a może jakieś tańsze bo i tak to tylko na testy :?:
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                              Przestań się mazać... Na forum jest trochę ludzi młodszych od Ciebie i już mają wykonane konstrukcje bez większych problemów. 17lat wcale nie jest mało żeby zająć się czymś technicznym...
                              Zamieszczone przez lklukasz
                              yxzabc, bądź mężczyzną
                              ooo widze że wszyscy zrozumieli NA ODWRÓT o co mi chodzi :wink:
                              wyszedłem na mazgaja, bekse, dziecko z dwoma lewymi rękami, i faceta bez jaj no ale to mniejsza z tym :razz:

lklukasz, chyba się zgadza :wink:

Skomentuj

Panwie zabieracie się do tego jak pies do jeża, to nie scan speak że kosztują 900 zł za sztukę

kupcie głośniki waszej ulubionej wiurówki i jazda

tyle w tem temacie. Bo symulować to można chorobę by nie iść do szkoły !!

Skomentuj

No i w końcu coś się wydarzyło ;-) potrzebne było "kilka słów zachęty" :P

Skomentuj

yxzabc to tylko takie żarty na zachętę :razz:
                                    Rfck, oprócz mnie i paru osób które wspierały mnie merytorycznie to by się tu nic nie wydarzyło. Prawie nikt nie zadał sobie trudu, żeby zasymulować zwrotki w programie visatona.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a może jakieś tańsze bo i tak to tylko na testy :?:
                                      Te większe cewki 1,5 i 2,2 mH wziął bym rdzeniowe. Wyjdzie taniej, będą miały mniejsza rezystancje, a różnicy i tak nie usłyszysz

Zamieszczone przez Rfck
                                      No i w końcu coś się wydarzyło ;-) potrzebne było "kilka słów zachęty" :P
                                      Działają Ci którym na prawdę zależy A ja powoli działam w celu zrobienia, czegoś lepszego/innego w tej cenie

Skomentuj

jak by każdy producent dodawał taki program od siebie to dopiero byśmy mieli. Nie wiedzielibyśmy co klonować.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Rfck, oprócz mnie i paru osób które wspierały mnie merytorycznie to by się tu nic nie wydarzyło. Prawie nikt nie zadał sobie trudu, żeby zasymulować zwrotki w programie visatona.
                                          No ;-) ktoś musi być tym pierwszym

Skomentuj

Czaruję...
                                          X