Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klonujemy WLM Stella monitor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dolphin123,
    Podejrzewam, że jest podobna. Tylko co ciekawe w stellach jest z możliwością bi-ampingu i z mniejszym takim nawet tandetnie wyglądającym potencjometrem. Zasłonięta całośc klapką z plexy. Oglądałem sobie w piątek dokładnie te które grały na audioshow. Z każdej strony sobie obejrzałem i powiem, że myślałem, że będą cięższe. Widziałem i pytałem też o lampę pod którą grały ale nikt mi nie umiał nic powiedzieć bo dopiero ją kupili. Mam tylko jej zdjęcia i modele lamp jakie tam były użyte.

Zamieszczone przez nowy1
    jak ktoś z wawy chętny na pomiary odsłuch niech spokojnie pisze .
    ja jest bardzo chętny. Jak będziesz coś działał to napisz.

Zamieszczone przez nowy1
    Bo teraz zauważyłem że ze zwrotnica bedzie problem bo gdzieś mi wcięło kartkę Qur... mać
    :cry: :shock: to lepiej poszukaj dobrze
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zwrotka zasymulowana w programie visatona, co myslicie ?
      Obudowa 7 litrów, strojenie 50Hz
      http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/1497214_1.jpg

[ Dodano: 2009-11-15, 12:12 ]
      Dodam ze podzial jest w okolicach 4kHz z uwzglednieniem BS przy wymiarach scianki z oryginalu oczywiscie.

Skomentuj

no ale to cos innego niz w "oryginale"

cewka duza ale wyglada OK - niech ktos to przetestuje :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          no ale to cos innego niz w "oryginale"
          innego jest.. zwrotka zasymulowana w Visatonowskim Boxsimie i z uwzglednieniem BS wiec lepiej tak niz nic :wink: do La Scali tez tak byla zasymulowana zwrotka i dywan102 ktory zestaw zlozyl byl zadowolony z niej.
          http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=46344&p=1#k
          Nie ma innego wyjscia jak zlozyc i posluchac. Chyba ze ktos wezmie to na pomiary..

Skomentuj

Panowie narazie doszedłem do czegoś takiego. Takie elementy jak rozmawialiśmy plus L-pad. Nie wygląda to dobrze. Czy ktoś wie co z tym dalej zrobić?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No to mega pokaszaniona faza ;-)
              Zostaje kombinować dalej idąć waszym tokiem rozumowania.
              Ja bym projektował zwrotnicę sam, jak nie ma schematu zaczynają sie schody

Skomentuj

lklukasz, odwróć faze jednego głosnika , może będzie lepiej ale do poprawnosci to jeszcze daleko.
                Może podział był na innej czestotliwości niż próbujecie to zrobić .

Skomentuj

przefazowałem głośnik i trochę pomogło ale nadal jest to daleko od rewelacji. Nie wiem dokładnie jaki powinien być podział ale założenie było takie, że podobny jak u starszego brata. Ten sam wysokotonowy i na dole jego większy brat. Nie wiem jak ludziom z wlm-a się tu udał 1 rząd z tak niskim podziałem. Zmieniam cewki i kondensatory i nie wiele to pomaga.

wieczorem pokombinuję z 2 rzędem.
                  Chyba, że ktoś widzi jaki błąd zrobiłem.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, no i teraz jest fajnie - tylko rozsun troche podzial

Skomentuj

a teraz :?:
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sadząc po tym jak to grało , wcale bym się nie zdziwił gdyby ch-ka tych wlmów tak wyglądała. Ze swoją przesadzona prezentacja srednich i wysokich wsparciem od dołu subem faktycznie mogłoby sie to zgadzać. Zabrać mu sub , puscić normlana muzyke i wyjdzie po paru kawałkach ze ten cały wlm to zwykła popierdułka hehehe .

Skomentuj

lklukasz, pokaz jeszcze tylko wartosci elementow zeby Yoshi_80, mogl ocenic poprawnosc

Skomentuj

Zamiast kopiować te WLMy, chyba lepiej było by je ulepszyć

lklukasz, dobrze by było żebyś jeszcze częstotliwość podziału w dół przesunął.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                              Zabrać mu sub , puscić normlana muzyke i wyjdzie po paru kawałkach ze ten cały wlm to zwykła popierdułka hehehe .
                              powiedzialem gosciowi zeby wylaczyl suba w niedziele i zeby wlaczyl cos dynamiczniejszego i nie moge powiedziec ze graly zle, a i bez suba sobie radzily w tym duzym pomieszczeniu jak na takie monitorki. Jako docelowy sprzet moze nie, ale chcialbym miec go jako drugi zestaw grajacy na lampce. Ale projektow jest tyle ze nie wiadomo za co sie zabrac :razz: Za ta cene mysle ciezko o cos lepszego w dwie drogi. W tej cenie moze jakas fajna szerokopasmowka, ale tu sie nie wypowiadam bo za wielu nie sluchalem. Nie chce tu drazyc dalej tematu, moze masz Yoshi inne wytyczne, ale nie tylko mnie ten zestaw pozytywnie zaskoczyl.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                Za ta cene mysle ciezko o cos lepszego w dwie drogi.
                                A Totem Mite, Siesta?? Chodzi mi tu o GDN 13/40 i 15/40 w połączeniu z Tonsilowskimi wysokotonówkami, niekoniecznie o klony tych konstrukcji

Skomentuj

no mite napewno nie gra lepiej niz te wlm... 15 40 5 jest duzo lepszy od visatona, ale jako calosc tez wlm wg mnie stoi wyzej :wink: ale koncze juz co mi sie podoba co nie, jak znajdzie sie czas i srodki zrobi sie konstrukcje takową

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    lklukasz, pokaz jeszcze tylko wartosci elementow zeby Yoshi_80, mogl ocenic poprawnosc

jeszcze nie skończona bo nie ma korekcji impedancji
                                    Zamieszczone przez ŁukaszN
                                    Zamiast kopiować te WLMy, chyba lepiej było by je ulepszyć
                                    będę jeszcze próbował z filtrem drugiego rzędu to zobaczymy
                                    Zamieszczone przez ŁukaszN
                                    lklukasz, dobrze by było żebyś jeszcze częstotliwość podziału w dół przesunął.
                                    nie bardzo mi to wychodzi. Jakieś propozycje?

a tak w ogóle to w tych 6-7 litrach br można śmialutko je zestroić na ok 50-55Hz więc nie jest źle
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no to sie przypomne bo chyba nie zauwazono symulacji visatona :razz:
                                      Podzial jest w okolicach 4kHz z uwzglednieniem BS przy wymiarach scianki

Skomentuj

dolphin123,
                                        a gdzie to znalazłeś?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A jozefkania z AS zasymulowal ta zwrotke w Visatonowskim programie, tak jak dla la scali

Skomentuj

Czaruję...
                                          X