Zamieszczone przez nowy1
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klonujemy WLM Stella monitor
Collapse
X
-
Zamieszczone przez tomq88M<ógłby ktoś wrzucic ten plik na jakiś darmowy serwer?
google Twoim przyjacielem jest...
http://www.rapidshare.com/files/3470...01_10.rar.htmlZałączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nowy1tu są pomiary profesjonalnie wykonane
niema co się zastanawiać składać i grać :)
Zastanawiam się nad zestawem typu strumieniowy odtwarzacz plików audio, nieduży wzmacniacz i małe niedrogie monitorki. Pomieszczenie gdzie by to miało "grać i buczeć" jest niezbyt duże (~11m˛) i nieco zagracone, ale nie można tam za bardzo nic ruszyć - stąd kwestia małych gabarytów całego zestawu, ale jednocześnie chęć uzyskania przyzwoitego efektu. Czy te konstrukcje a la WLM są warte zachodu, czy olać mniejsze wymiary, dołożyć nieco kasy do http://stx.pl/mx-140-diy.html i spróbować jakoś to wcisnąć (choć w sumie nie są jakoś dramatycznie większe)? Tyle, że tu widzę problem z dostępnością wysokotonówek na stronie STXa...
Skomentuj
-
Witam.. Przepraszam za odkopanie tematu.. Mam glośniki do wlm stella czyli 2xW130S i 2xTW70.. Teraz pytanie jakie pojemności zastosować..? Widziałem konstrukcje 7,5L BR.. Ale na stronie producenta jest propozycja 7L W zamkniętej obudowie i 22L BR.. Co wybrać..? Napewno będzie to wspierane subem więc..? Może ktoś wie z doświadczenia w jakiej objętości gra najlepiej..? Osobiście mógłbym zrobić zamkniętą..
Skomentuj
-
Witajcie
Aktualnie mam u siebie monitorki wlm stella do pomiarów.
Z ciekawości sprawdziłem sobie zwrotnicę którą znalazłem w necie ( niby oryginalna, pierwszego rzędu) oto schemat:
Miałem potrzebne elementy więc postanowiłem zlutować i zmierzyć:
Oto co uzyskałem:
Impedancja wygląda dobrze, spodziewałem się po niej dobrej zwrotnicy.
Zmierzyłem charkę na podłączonej zwrotnicy...
Sami zobaczcie.. najbardziej rzuca się w oczy brak filtracji brakeupa w130 który ewidentnie włazi na pasmo tw, tworząc w tym miejscu dziurę w charce, ot typowa przeciwfaza.
Z ciekawości odwrociłem fazę, żeby zobaczyć co się wydarzy:
Zniknęła przeciwfaza ;-) ale to wcale nie polepsza sprawy.
Na koniec pokażę wam jak działają filtry na poszczególnych głośnikach:
Visaton w130:
oraz Tw 70:
Chyba jestem pierwszy z pomiarami WLM, a mineło prawie rok od AS na ktorym zauważyliście WLmy.
Zasymuluje wam jeszcze zwrotnicę tą powyżej, na pierwszy rzut oka widać że skuteczność filtracji będzie o wiele lepsza, ale czy dobra ?
Pozdrawiam
Skomentuj
-
nie jestes pierwszy
powstly chyba 4 projekty
pomiarów żadnych nie widziałem.
Przepraszam Cie ale co to znaczy przefazowany? bo nie bardzo rozumiem
Nie da się chyba zgodnie fazowo połączyć głośników na filtrze 1 rzędu , chybaże będą to charki równiuteńkie.
W ogóle bardzo długo głośniki grają razem włażąc na siebie aż dziwne że w tym miejscu nie ma problemów z fazą tylko się sumują i wypadkowa charka jest poprostu wyżej na osi.
Skuteczność tych filtrów jest praktycznie znikoma bo od pewnego momentu charka przestaje opadać.
Skomentuj
-
Rfck, to byl moj pierwszy symulowany projekt. Z pomoca chlopakow z forum staralem sie zrobic cos co by bylo dobre do czasu jakichs pomiarow. Musialem rozszywrowac program visatona z jezyka wroga na nasz. Wlozylem w to troche pracy i czytajac post Yoshi_80, nie wyszlo tak zle.
To moze zamias szydzic z tego zaproponuj cos co wg ciebie bedzie poprawne.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piku16Jeśli chcesz zwrotke to troche incjatywy musisz wykazać, zrób pomiary i wtedy pomyślimy pomogę z projektem.
Na pewno zrobię. Na razie muszę skończyć inny projekt a czasu brak.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Rfck, to byl moj pierwszy symulowany projekt. Z pomoca chlopakow z forum staralem sie zrobic cos co by bylo dobre do czasu jakichs pomiarow. Musialem rozszywrowac program visatona z jezyka wroga na nasz. Wlozylem w to troche pracy i czytajac post Yoshi_80, nie wyszlo tak zle.
To moze zamias szydzic z tego zaproponuj cos co wg ciebie bedzie poprawne.
Gdzie ja tutaj szydzę? To ja wam chcę pomóc a Ty to szyderstwem nazywasz??
Pamiętałem że na forum był temat o wlm i jak dotąd było kilka zwrotek ale pomiaru żadnego nie widziałem który potwierdzał by przydatność takiej zwrotnicy, zrobiłem pomiary, pokazałem jak działa zwrotnica a Ty mi zarzucasz szyderstwo ?
Dopiero teraz mam u siebie ten zestaw głośników i chciałem zobaczyć o co całe halo z tym zestawem, zrobiłem zwrote i bum o to co wyszło...
Napisałem że wprowadze w SW zwrotkę wyżej bo wygląda lepiej i wkleje jak to by wyglądało może ta będzie dobra, wstepnie widać że filtracja na w130 jest mocna.
Do tego jakieś insynuacje że coś będzie na sprzedaż i nikt nic nie dostanie ... żal naprawde, jak macie takie problemy to może się dokształćcie i sami róbcie zwrotki i pomiary bo narazie to żaden z was nie pokazał niczego ciekawego w temacie zwrotnic a jak ktoś pokaże wam że projekt zasymulowany w programie nie jest taki dobry to od razu rzucacie do kogoś oskarżenia ? za chęć pomocy ? Brak mi słów na to...
Skomentuj
-
W końcu na AS ta konstrukcja tylu osobom się podobała. Zwrotnica była prawdopodobnie taka jak tutaj bo więdząc, że są filtry 1 rzedu bez niczego wiecej wiele się nie da wykombinować. Jak widac jakoś to działa, nawet ładnie sie zgrywają chociaż skuteczność filtracji jest dość słaba. Taka to konstrukcja, może z robudowanymi bardziej fitlrami nie grała by tak fajnie. Mnie osobiście ta konstrukcja na AS nie zachwyciła. Zresztą WLMy z roku na rok podobają mi się co raz mniej.
Skomentuj
Skomentuj