Oj tam oj tam. Przecież mogło być gorzej, zachował się prawie jak człowiek cywilizowany. Prawdziwy dzikus by bekał, pierdział, dłubał w nosie i przekładał z nogawki do nogawki.
Witam wszystkich, to moj pierwszy post, ten watek sciagnal mnie na to forum, przebrniecie przez niego zajelo mi kilka weekendow, ale juz jestem na biezaco, zainteresowanie TLkami w moim przypadku wzielo sie od posluchania malych PMC , chociaz kupe lat temu zwrocily moja uwage po lekturze ksiazki Witorta. Niezla kopalnia wiedzy i linkow tu powstala, wlasnie zamierzam wejsc w swiat DIY budujac nowe paczki dla glosnikow z B&W 601 (na poczatek w BR), ale po cichu mi sie marzy wlasnie TL bazujacy na glosnikach z ktiu Seasa Mimir (choc niekoniecznie z ta wysokotonowka), jesli pierwsza konstrukcja mnie stanowczo nie zniecheci.
Przepraszam ze calkowicie offtopowo dolaczam sie do watku.
Aby nie zakładać nowego tematu na tak mały problem, to zapytam się tutaj.
Pytanie rozchodzi się o empiryczne wyliczenie dł. falowodu. Dla mojego docelowego głośnika o wartości Qts = 0.23 i fs = 26.4 Hz, długość labiryntu dla 1/4 długości fali wynosić będzie ok. 3,27m, a z wytłumieniem w tunelu ok. 2,8m. Niemniej jednak, spotkałem się już z różnymi opiniami co do Qts i aplikacji LT. Jedni twierdzą, że im niższa wartość Qts tym lepiej, zaś potem dowiaduję się, że najlepiej jest gdy Qts jest równy w okolicach 0,4. Aż w końcu napotykam na informacje, że dla Qts poniżej 0,4 lepiej stosować 1/8 długości fali i w takim przypadku falowód dla mojej aplikacji wynosiłby ok. 1,4m...
Więc jak to jest, jak się odnosić do tych wszystkich mądrości ? Czy może lepiej zbudować kilka testowych skrzyń, wytłumiać je na ucho i samemu wybrać ta która gra "najlepiej" bez żadnych pomiarów, symulacji i zbędnych wyliczeń ? Kiedyś nie było komputerów, a jakoś potworzyli organy kościelne, które też potrafią zgnieść basem :)
Aby nie zakładać nowego tematu na tak mały problem, to zapytam się tutaj.
Pytanie rozchodzi się o empiryczne wyliczenie dł. falowodu. Dla mojego docelowego głośnika o wartości Qts = 0.23 i fs = 26.4 Hz, długość labiryntu dla 1/4 długości fali wynosić będzie ok. 3,27m, a z wytłumieniem w tunelu ok. 2,8m. Niemniej jednak, spotkałem się już z różnymi opiniami co do Qts i aplikacji LT. Jedni twierdzą, że im niższa wartość Qts tym lepiej, zaś potem dowiaduję się, że najlepiej jest gdy Qts jest równy w okolicach 0,4. Aż w końcu napotykam na informacje, że dla Qts poniżej 0,4 lepiej stosować 1/8 długości fali i w takim przypadku falowód dla mojej aplikacji wynosiłby ok. 1,4m...
Więc jak to jest, jak się odnosić do tych wszystkich mądrości ? Czy może lepiej zbudować kilka testowych skrzyń, wytłumiać je na ucho i samemu wybrać ta która gra "najlepiej" bez żadnych pomiarów, symulacji i zbędnych wyliczeń ?
W organach kościelnych grają piszczałki organowe, stanowiące aerofon, czyli taki instrument, w którym wibratorem jest słup powietrza. Aby wzbudzić drgania o niskich częstotliwościach słup taki musi być długi i obszerny. Z linią transmisyjną takie ustrojstwo posiada podobieństwa co do akustycznej zasady działania, ale przepis konstrukcyjny jest odmienny.
może lepiej zbudować kilka testowych skrzyń, wytłumiać je na ucho i samemu wybrać ta która gra "najlepiej" bez żadnych pomiarów, symulacji i zbędnych wyliczeń
Co oznacza w tym kontekście "zbędnych wyliczeń" dalibóg nie ogarniam.
Metodą prób i błędów prorokuję wielką ilość obudów testowych. Praca na lata z przyjemnością twórczą.
W razie próby działania pewniejszym sposobem polecam stosowny soft obliczeniowy jak np. hornresp.
Tyle co "albo opierać się o podstawowe wyliczenie, a następnie metodę na "ucho", albo budować wg. symulacji i pomiarów".
Ale pomijając powyższe kwestie. Wybrać 1/4 czy 1/8 dł. fali ?
Rozumiem, że kolega jest z tych wszystkowiedzących i nielubiących jak się ktoś pojawia na "ich" podwórku :) Zatem (chyba) pozostaje mi przeprosić, że zadałem pytanie, nie przeczytałem całego forum i sam nie znam odpowiedzi na własne pytanie i tak dalej.
Niemniej, jeśli odp. znajduje się tutaj lub znajduje się gdzieś indziej. Nie ma problemu, sam znajdę, poszukam - nie śpieszy mi się, a pytanie zawsze zadać można. A kolega może już się uspokoić i zrelaksować.
Jaki to glosnik? Podales zbyt malo danych, zeby cos sensownie obliczyc.
Nikt nie zna odpowiedzi na tak formułowane pytania. "Tak" oznacza tu formułowanie wadliwe, a konkretnie, zadawanie pytań bez dostarczenia minimum konkretów, czego dotyczy.
nie przeczytałem całego forum
A co przeczytałeś i gdzie, skoro po tej lekturze uznałeś, że ktoś zgadnie, czego potrzeba do "mojego docelowego głośnika o wartości Qts = 0.23 i fs = 26.4 Hz"?
Witam ciekawe te kolumny czy już ktokolwiek z was próbował je wykonać w wersji DIY ?
Jak tak to prosiłbym o podanie miar dokładnych tej kolumny , jakie głośniki są zastosowane modele , i schemat zwrotnicy bo w sieci mało oj praktycznie nic
pozdrawiam i dziękuję
i ciekawe czy dał by rade zestaw głośników z tematu
Wiem że wysoko tonowy to SEAS® opracowano nowy tweeter z Sonolex'u™ z płytką rozpraszającą używaną we flagowych modelach monitorów studyjnych. Płytka zapewnia bardzo szeroką propagację wysokich tonów. 27 mm, chłodzony ferrofluidem.
Ale takiego zapewne nie kupię to może jakiś odpowiednik ?
I głośniki nisko-średnio tonowy to M17 (170 mm) zaprojektowane specjalnie do współpracy z nowymi tweeterami przez PMC. Lekkie papierowe membrany z matową powłoką.
Ale jaki zamiennik ?
no dzięki za odp czytam twoje wątki i proszę Cię o pomoc w tym projekcie dasz radę ?
może założy się nowy temat poświęcony tym kolumną w końcu zostały wybrane kolumnami roku 2012
ja myślę zrobić to na głośnikach
H1212-06 Seas 27TBFC/G 2 szt.
GDN-18-140-8-AWX albo coś lepszego bo może uda się kolumny złożyć za 2500zł a nie przepłacać w sklepie i płacić 8 tyś
Skomentuj