kokoelloko - a masz może coś podobnego, ale w polskiej wersji? :P Ja niestety z angielskim na bakier...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Poćwiczyłem trochę ta obudowe Daedalus TL, (skan z Hobby HiFi 5/2015),
tak aby linia transmisyjna nie posiadała aż tylu załamań
Wyszło mi coś takiego jak na zamieszczonym obrazku.
Obudowa ma netto 100 L objętości, (wymiary zewnętrzne praktycznie bez zmian)
SD głośnika Visaton B200 wynosi 214 cm2
wyjściowe wyszło O,77 SD (165 cm2)
a wejściowe 2,26 SD (484 cm2)
Last edited by Ape--; 13.02.2020, 01:31.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaPoćwiczyłem trochę ta obudowe Daedalus TL, (skan z Hobby HiFi 5/2015),
tak aby linia transmisyjna nie posiadała aż tylu załamań
Wyszło mi coś takiego jak na zamieszczonym obrazku.
Obudowa ma netto 100 L objętości, (wymiary zewnętrzne praktycznie bez zmian)
SD głośnika Visaton B200 wynosi 214 cm2
wyjściowe wyszło O,77 SD (165 cm2)
a wejściowe 2,26 SD (484 cm2)
Skomentuj
-
Przy tak duzej obudowie i dlugim tunelu, bedziesz mial wlasciwie tunel polfalowy, poniewaz strojenie cwiartki wypadnie bardzo nisko, gdzies pewnie w okolicach ponizej 20hz. To oznacza, ze glosnik nie bedzie mial wlasciwie zadnego odciazenia mechanicznego, jedynie duza ilosc materialu tlumiacego bedzie w pewnym stopniu ogarniczac wychylenia membrany, ale raczej w sposob bardzo niewielki.
W takich falowodach trudno kontroluje sie rezonanse pasozytnicze i chyba bardziej poszedlbym w MLTL objetosci okolo 70-80 litrow, czyli nieco mniejsza pojemnosc, w 90% wytlumiona owata, z portem na koncu, z niskim strojeniem. W ten sposob uda sie ubic dobroc do sensownego poziomu, czyli bedzie cos pokroju duzej obudowy zamknietej, mocno wytlumionej, ale przy duzej pojemnosci bedzie jakies odciazenie na samym dole. Niby nic, ale zawsze to wiecej niz w samym klozecie.
Skomentuj
-
wpisałem parametry do WinISD
objetość 80 L
strojenie 33Hz
zielony - BR (MLTL)
niebieski OZ
- - - - - aktualizacja - - - - -
nie wiem jak symulować silne tłumienie?
użyłem, zmieniłem parametr Ql z domyślnych 10 na 3
port o średnicy 8cm ma długość 11,5cm
Jakie powinny być proporcje takiej obudowy MLTL?,
Chyba najlepiej z punktu widzenia wykorzystania jej jako tunelu, wysoka, wąska z przetwornikiem na szczycie, a portem u dołu?
Ale czy są przyjęte jakieś proporcje?
jeszcze takie wykresy:
1. tzw coneexcursion (jakoś mi sie nie podoba ten wzrost przy 20Hz)
2. promieniowanie portu
Last edited by Ape--; 15.02.2020, 09:45.
Skomentuj
-
W winisd to raczej dobrej symulacji MLTL nie zrobisz. Trzeba Hornresp, arkuszy MJK, lub Leonard Audio. Obudowa ma byc typowa, w formie wysokiego slupa, z portem przy podlodze. Pojemność 70-80 litrów. Strojenie musi wypasc nisko, w okolice 25hz, albo nizej. Wlasciwie caly slup musi byc wtlumiony owata poliestrowa.
Skomentuj
-
Nie posiadam tych programów, ani arkuszy, niestety.
Poza tym podejrzewam, że obsługa i interpretacja wyników symulacji nie do opanowanie w przysłowiowy jeden wieczór
Jak na razie skorzystalem z aplikacji BoxSim od Visatona, i wykreslilem w nim obudowę o zadanych litrażu, wymiarach i z rozmieszczeniem przetwornika i otworu.
Z symulacji wynika że przy takim nisko strojnym MLTL, w pełni wypełnionym materiałem tłumiącym jest wzrost SPL w niskich Hz względem OZ ok 3dB,
Szkice wrzucę wieczorem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaPoza tym podejrzewam, że obsługa i interpretacja wyników symulacji nie do opanowanie w przysłowiowy jeden wieczór
Skomentuj
-
Ten program już nie istnieje nie da się go pobrać z oficjalnych źródeł ludzie z diyaudio.com odzyskali go z Wayback Machine i dostosowali do pracy offline :)
Wrzucasz bezpośrednio na dysk C folder tline instaler mam problem z upload plików wyślij mi na PW emial to Ci go wyśle .Last edited by kokoelloko; 15.02.2020, 21:38.
Skomentuj
-
nie wiem czy dobrze to ogarnąłem, szczególnie jeśli idzie o otwór.
wymiary wewnetrzne obudowy to 22,2 x 30 cm co daje 0.0666 m2 na wlocie i w tym przypadku też wylocie
wysokość 120 cm, głośnik na wysokości 90cm więc odsunąłem w programie o te 30 cm
materiał tłumiący przyjąłem 1kg/m3
szczerze to nie wiem tylko czy te przerywane czerwone linie na dole jakby obudowy, to co to jest?
Skomentuj
Skomentuj