Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kokoelloko - a masz może coś podobnego, ale w polskiej wersji? :P Ja niestety z angielskim na bakier...
    http://namierzanietelefonu.pl/

Skomentuj

Już było i każdy to widział ale proszę bardzo :)

Skomentuj

https://ep.com.pl/files/4197.pdf
        https://ep.com.pl/files/4212.pdf
        https://ep.com.pl/files/4265.pdf

Skomentuj

Szkoda na to czasu.

Skomentuj

Poćwiczyłem trochę ta obudowe Daedalus TL, (skan z Hobby HiFi 5/2015),
            tak aby linia transmisyjna nie posiadała aż tylu załamań

Wyszło mi coś takiego jak na zamieszczonym obrazku.
            Obudowa ma netto 100 L objętości, (wymiary zewnętrzne praktycznie bez zmian)

SD głośnika Visaton B200 wynosi 214 cm2
            wyjściowe wyszło O,77 SD (165 cm2)
            a wejściowe 2,26 SD (484 cm2)
            Last edited by Ape--; 13.02.2020, 01:31.

Skomentuj

Teraz wrzuc to do Hornrespa :)

Skomentuj

Nie na temat...
                Temat trochę odżył może i motywacja wróci

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
                  Poćwiczyłem trochę ta obudowe Daedalus TL, (skan z Hobby HiFi 5/2015),
                  tak aby linia transmisyjna nie posiadała aż tylu załamań

Wyszło mi coś takiego jak na zamieszczonym obrazku.
                  Obudowa ma netto 100 L objętości, (wymiary zewnętrzne praktycznie bez zmian)

SD głośnika Visaton B200 wynosi 214 cm2
                  wyjściowe wyszło O,77 SD (165 cm2)
                  a wejściowe 2,26 SD (484 cm2)
                  Tylko zadaj sobie pytanie po co konstruktor zastosował tyle załamań :) oblicz długość tunelu swojej wersji i oryginału ,teraz spójż na parametry głośnika takie jak FS , QTS, QES a najlepiej jak pisał Pogromca wrzuć to w HR i zobaczysz jakie cuda wyjdą

Skomentuj

Przy tak duzej obudowie i dlugim tunelu, bedziesz mial wlasciwie tunel polfalowy, poniewaz strojenie cwiartki wypadnie bardzo nisko, gdzies pewnie w okolicach ponizej 20hz. To oznacza, ze glosnik nie bedzie mial wlasciwie zadnego odciazenia mechanicznego, jedynie duza ilosc materialu tlumiacego bedzie w pewnym stopniu ogarniczac wychylenia membrany, ale raczej w sposob bardzo niewielki.
                    W takich falowodach trudno kontroluje sie rezonanse pasozytnicze i chyba bardziej poszedlbym w MLTL objetosci okolo 70-80 litrow, czyli nieco mniejsza pojemnosc, w 90% wytlumiona owata, z portem na koncu, z niskim strojeniem. W ten sposob uda sie ubic dobroc do sensownego poziomu, czyli bedzie cos pokroju duzej obudowy zamknietej, mocno wytlumionej, ale przy duzej pojemnosci bedzie jakies odciazenie na samym dole. Niby nic, ale zawsze to wiecej niz w samym klozecie.

Skomentuj

Jak wyliczyć strojenie w takiej obudowie MLTL? Jak ja dostroić? Powyżej, poniżej FS głośnika?

Głośnik ma Qts 0.75 i FS=50Hz
                      Więc podbicie nawet w obudowie OZ 70-80 l jest bodaj 3dB przy 60Hz

Skomentuj

Aby uniknac podbicia musisz, stroic znacznie ponizej Fs, oraz stosowac duza ilosc wytlumienia. Niestety wysoka dobroc i spory Vas robi swoje.

Skomentuj

wpisałem parametry do WinISD
                          objetość 80 L
                          strojenie 33Hz
                          zielony - BR (MLTL)
                          niebieski OZ

- - - - - aktualizacja - - - - -

nie wiem jak symulować silne tłumienie?
                          użyłem, zmieniłem parametr Ql z domyślnych 10 na 3

port o średnicy 8cm ma długość 11,5cm

Jakie powinny być proporcje takiej obudowy MLTL?,
                          Chyba najlepiej z punktu widzenia wykorzystania jej jako tunelu, wysoka, wąska z przetwornikiem na szczycie, a portem u dołu?
                          Ale czy są przyjęte jakieś proporcje?

jeszcze takie wykresy:
                          1. tzw coneexcursion (jakoś mi sie nie podoba ten wzrost przy 20Hz)
                          2. promieniowanie portu

Last edited by Ape--; 15.02.2020, 09:45.

Skomentuj

W winisd to raczej dobrej symulacji MLTL nie zrobisz. Trzeba Hornresp, arkuszy MJK, lub Leonard Audio. Obudowa ma byc typowa, w formie wysokiego slupa, z portem przy podlodze. Pojemność 70-80 litrów. Strojenie musi wypasc nisko, w okolice 25hz, albo nizej. Wlasciwie caly slup musi byc wtlumiony owata poliestrowa.

Skomentuj

Nie posiadam tych programów, ani arkuszy, niestety.
                              Poza tym podejrzewam, że obsługa i interpretacja wyników symulacji nie do opanowanie w przysłowiowy jeden wieczór

Jak na razie skorzystalem z aplikacji BoxSim od Visatona, i wykreslilem w nim obudowę o zadanych litrażu, wymiarach i z rozmieszczeniem przetwornika i otworu.
                              Z symulacji wynika że przy takim nisko strojnym MLTL, w pełni wypełnionym materiałem tłumiącym jest wzrost SPL w niskich Hz względem OZ ok 3dB,

Szkice wrzucę wieczorem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
                                Poza tym podejrzewam, że obsługa i interpretacja wyników symulacji nie do opanowanie w przysłowiowy jeden wieczór
                                Leonard Audio jest przejrzystym programem łatwym do opanowania , może w 1 wieczór nie ale w kilka dni zabawy nim z różnymi głośnikami ogarniesz temat :)

Skomentuj

Dziękuję za podpowiedź, spróbuję go w takim razie.

Skomentuj

Co prawda nie jestem przy komputerze tylko z telefonu, ale nie mogę nigdzie odszukać powyższego oprogramowania Leonard Audio.
                                    Może ktoś z kolegów podać linka gdzie szukać?

Skomentuj

Ten program już nie istnieje nie da się go pobrać z oficjalnych źródeł ludzie z diyaudio.com odzyskali go z Wayback Machine i dostosowali do pracy offline :)
                                      Wrzucasz bezpośrednio na dysk C folder tline instaler mam problem z upload plików wyślij mi na PW emial to Ci go wyśle .
                                      Last edited by kokoelloko; 15.02.2020, 21:38.

Skomentuj

Leonard pracuje nad nową wersją programu w wersji webowej. Niestety ma problem z wolnym czasem. Takie info napisał mi autor.

Skomentuj

nie wiem czy dobrze to ogarnąłem, szczególnie jeśli idzie o otwór.

wymiary wewnetrzne obudowy to 22,2 x 30 cm co daje 0.0666 m2 na wlocie i w tym przypadku też wylocie
                                          wysokość 120 cm, głośnik na wysokości 90cm więc odsunąłem w programie o te 30 cm
                                          materiał tłumiący przyjąłem 1kg/m3

szczerze to nie wiem tylko czy te przerywane czerwone linie na dole jakby obudowy, to co to jest?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X