Zamieszczone przez Ape--
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaLeonard pracuje nad nową wersją programu
Chyba mnie trochę wyobraźnia poniosła
Skomentuj
-
nie potrafię poprawnie oszacować poprawności, zysków / strat na podstawie tych symulacji
Czy może ktoś z Was panowie pokazać, jak powinien wyglądać wzorzec?
- - - - - aktualizacja - - - - -
symulacja obudowy deadalus
symulacja mojej obudowy
symulacja MLTL 80L strojenie 25Hz
a to symulacja obudowy ze strony Visatona, Solo 50, tak z ciekawości
Last edited by Ape--; 17.02.2020, 22:36.
Skomentuj
-
Wrzuciłem na chmurę link do paczki z Leonardem https://www.dropbox.com/sh/reo0lin55...sMD46L9da?dl=0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postanie potrafię poprawnie oszacować poprawności, zysków / strat na podstawie tych symulacji
Czy może ktoś z Was panowie pokazać, jak powinien wyglądać wzorzec?
symulacja obudowy deadalus
symulacja mojej obudowy
symulacja MLTL 80L strojenie 25Hz
a to symulacja obudowy ze strony Visatona, Solo 50, tak z ciekawości
Skomentuj
-
Tak jak wspominalem, LA ma kiepska dokladnosc symulacji wytlumienia, przez co mozesz wyciagnac zle wnioski. Z czasem dojdziesz do tego na co zwracac uwage. Co do wartosci wytlumienia nie uzywalbym wiecej niz 4-5 kg/m3
Zrobilem szybka symulacje MLTL w Hornresp, 70 litrow, strojenie 23hz. Basu bedzie wiecej niz z klozeta, moze Ci styknie, a wytrzymalosc mechaniczna w MLTL bedzie wieksza niz OZ.
Skomentuj
-
ok, a co z portem? przy średnicy 8,2cm czyli raczej optymalnej dla 8" głośnika, długość wychodzi ponad 36 cm
zakładając że to obudowa wolnostojąca ok 1m, szerokość frontu 28 - 30cm to głębokość takiej kolumny nie przekroczy 33 cm
Port zatem musi być z kolanem, jak go umieścić?
ver1. port w na dole a kolano w górę,
ver2. port wyżej a kolano skierowane w dół obudowy?
Jaka przyjąć optymalna odległość końca portu od dolnej ścianki w przypadku ver2?
Skomentuj
-
W Stereophile pojawil sie test PMC fact.8
https://www.stereophile.com/content/...re-loudspeaker
John narzeka na wysoki bas i niska średnicę, czyżby problem z antyrezonansami?
Skomentuj
-
Witam, mam ciekawy problem z TL. Tłumienie powyżej pewnego poziomu powoduje wywalenie częstotliwości od 110 do 130hz + spore dziury od 200 do 300. Dodatkowo załamanie sumy pasma poniżej 100hz. Jeżeli zostawimy tak jak jest, czyli pianka 3cm na jednej z ścianek w tunelu. Pasmo wstaje i wyrównuje się, łagodzą się dziury od 200 do 300. Praktycznie nie istnieją. Ale tunel promieniuje aż do 350hz. Co powoduje różną charakterystykę wpadkową, zależną od pomieszczenia. Tak samo z bassem. na środku pokoju nie ma w rogach chce dyńkę urwać.Last edited by sound129; 20.06.2020, 14:26.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sound129 Zobacz postaWitam, mam ciekawy problem z TL. Tłumienie powyżej pewnego poziomu powoduje wywalenie częstotliwości od 110 do 130hz + spore dziury od 200 do 300. Dodatkowo załamanie sumy pasma poniżej 100hz. Jeżeli zostawimy tak jak jest, czyli pianka 3cm na jednej z ścianek w tunelu. Pasmo wstaje i wyrównuje się, łagodzą się dziury od 200 do 300. Praktycznie nie istnieją. Ale tunel promieniuje aż do 350hz. Co powoduje różną charakterystykę wpadkową, zależną od pomieszczenia. Tak samo z bassem. na środku pokoju nie ma w rogach chce dyńkę urwać.
Opłaca się zrobić linię na głośniku basowym w konstrukcji trójdrożnej i ciąć bas zwrotnicą tak by zgrać go ze średniotnowcem.
Problem z różnicą basu pomiędzy środkiem pomieszczenia a jego rogami nie jest związany z linia transmisyjną tylko z właściwościami rozchodzenia się basu w pomieszczeniu. Im niżej schodzi bas i im mniejsze jest pomieszczenie tym większy będzie problem. Poczytaj o modach pomieszczenia i pobaw się kalkulatorem ze strony: http://www.mh-audio.nl/Acoustics/SG.html Jeśli chcesz mieć bardziej równy bas w całym pomieszczeniu, trzeba zrobić adaptację.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sound129 Zobacz postaWitam, mam ciekawy problem z TL. Tłumienie powyżej pewnego poziomu powoduje wywalenie częstotliwości od 110 do 130hz + spore dziury od 200 do 300. Dodatkowo załamanie sumy pasma poniżej 100hz. Jeżeli zostawimy tak jak jest, czyli pianka 3cm na jednej z ścianek w tunelu. Pasmo wstaje i wyrównuje się, łagodzą się dziury od 200 do 300. Praktycznie nie istnieją. Ale tunel promieniuje aż do 350hz. Co powoduje różną charakterystykę wpadkową, zależną od pomieszczenia. Tak samo z bassem. na środku pokoju nie ma w rogach chce dyńkę urwać.
Skomentuj
-
W takim MLTL co wyżej tylko mniejszej objętości dałoby radę wycisnąć więcej basu z tego głosnika Beyma 8P300Fe/N ?
https://www.elmuz.com.pl/download/8P300Fe_N.pdf
WinISD nie daje zadowalajacych wyników. Jest wysokie Fs, mała obudowa do 30L, strojenie ponizej rezonansu i nierówny przebieg spl na basie. Nie udaje się zrobić nisko strojonego BR. Może TL pomogłoby temu głosnikowi? Konstrukcja stojąca 3dr na Beyma Mc115 i T2030.
Ewentualnie taki Monacor zamiast Beymy http://www.loudspeakerdatabase.com/MONACOR/SP-8-150PROLast edited by sauro; 05.07.2020, 12:35.
Skomentuj
Skomentuj