Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow
    Przypomina mi to troche bas z dipola, gdzie mimo ogolnego wrazenia lekkosci dzwieku, glosnik potrafi zejsc naprawde nisko.
    Tak to prawda , dipol ma bardzo swobodny bas i bez cienia przeciągania. Jednak ma to pewną wadę. Przy niedostatecznie dużej odgrodzie bądź przy takiej konstrukcji w której ta odgroda nie schodzi nisko, bas mocno bije wyższymi f a brak jest fundamentu i suma sumarum gra to tak sobie. Odgroda bez zejscia naprawde nisko (czy to dzieki wielkości czy dzieki korekcji) nie gra za dobrze, po prostu jest jakby bez powodu basowo natarczywa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck

Marian wzór jest dobry!!!
      Nie do końca :) poprawiłeś jedną liczbę ale jeszcze nie zmieniłeś "mnożenia" na "dzielenie"

Zresztą jak byś tego nie napisał to i tak wychodzi tyle samo :mrgreen:

Skomentuj

FS = 35 Hz = 344: 35Hz * 4 = 2,45 m

Nie wiem o co Ci chodzi ;-) kłania się kolejnosc wykonywania działań, najpierw mnożenie czyli 35 razy 4 = 140 teraz 344 dzielone na 140 = 2,45 ;-)

Skomentuj

Dzis postanowilem pomeczyc nieco moje TL muzyka... Drum and bass. Poniewaz uwazam, ze taka muzyka jest dobrym testem dla zespolow glosnikowych glownie w dziedzinie basu. Szybkosc basu, jego zejscie, energia "kick basu" w dobrych kawalkach to ciezkie zadanie dla kazdej konstrukcji.

Kawalek na jakim skupilem sie najwiecej to Pendulum - Toxic Shock. Jako odsluch referencyjny stanowily studyjne sluchawki Audio Technica ATH-M40fs oraz nieduze odgrody na glosnikach Klangfilm.

Wiec jak zagraly TeeLki? Jak na monitor zejscie basu jest imponujace, jego masa i ilosc robi wrazenie. Jednak niestety wg. mnie AWX w TL nie poradzil sobie z szybkoscia basu. Niskie czestotliwosci w tym utworze sa "wystrzeliwane" z predkoscia karabinu maszynowego. Slychac to wyraznie na sluchawkach oraz dipolach. W TL ta predkosc jest maskowana przez niski bas.
          Brakowalo mi rowniez zdecydowanego udezenia, kick basu. TL zagrala tutaj bardzo lagodnie, bez jakiejs checi napinania sie. Brzmienie jest w miare szybkie, lecz nie jest to bas jaki oferuje dobry dipol czy porzadne sluchawki.

Jak widzicie, nie ma tutaj slodzenia i wychwalania pod niebiosa. Jednak stane w pewnej obronie TL.
          W tak niewielkiej konstrukcji wlasciwie nie jest mozliwe aby glosnik wielkosci 18AWX zaoferowal nam "kick bass" ktory poczujemy na klacie. Szybkosc basu oczywiscie jest jednak jego rozciagniecie i zejscie jest tutaj bardziej dominujace.

W tej konfiguracji TL jest to konstrukcja, ktora lepiej poczuje sie w muzyce Rockowej, rowniez Jazz, Pop, Rap. Jesli nie bedziemy jej serwowac bardzo dynamicznego, szybkiego basu to TL przypadnie nam do gustu.
          Nie sadze aby zmiany wytlumienia tutaj pomogly. Aby poprawic ta konstrukcje nalezaloby zupelnie przeprojektowac tunel. Mysle, ze wyprowadzenie ujscia linni na przod kolumny przyniesie lepsze rezultaty.

Pomysle nad nowym projektem w obudowie podlogowej, a jego wykonanie przerzuce na nowy rok. Niestety do konca tego roku nie bede mial juz czasu na krojenie desek w garazu.

Skomentuj

Rfck,Ja umiem liczyć i wiem co jak po kolei ale na początku było źle (wiesz co) i to mnie zmyliło,myślałem że ten mnożnik też jest pomylony. Ale teraz wiem że jest ok bo jak zastąpić mnożnik dzielnikiem to i tak wychodzi ten sam wynik 344 : 35 : 4=2,45

Skomentuj

dobry kickbas graja glosniki sztywne np. estradowe, wydaje mi się ze dobry kickbas w Tl to raczej nieosiągalne z racji tego ze glosnik nie działa pod sprężaniem jak w zamknietej chociażby gdzie kickbas jest zazwyczaj najlepszy, wydaje mi się ze typowy wyraźny kickbas produkuje raczej obudowa niz sam glosnik ale może się mylę. Potwierdzam na przykladzie swojej tlki ze kickbasu to raczje nie uświadczymy, moze takie mamy glosniki a moze jest to taka właściwość TLki.

Spróbuj zatkać sobie wylot labiryntu i posluchaj, odziwo rownież jest dobre brzmienie ! przynajmniej u mnie.

Tak w ogole to naulitus B&W jest wlasnie taką konstrukcją, niby jest to closed ale w srodku ma doslownie labirynt ktory jest zawinięty do środka.

Skomentuj

To prawda. Spotkalem sie czesto z opinia, ze TL nie maja mocnego kickbasu ze wzgledu na charakterystyke pracy. Do tego czasami poteguje to ten pierwszy antyrezonans, ktory jak jest slabo wytlumiony to daje sie we znaki.

Ogolnie mowi sie, ze glosnik do TL powinien miec przecietna wartosc Qts i niskie Fs. Mi jednak ciagle chodzi po glowie spora TL z glosnikiem 12-15 calowym estradowym z Qts na poziomie 0.25 i Fs okolo 30-35hz. Nie widzialem jeszcze takich konstrukcji TL.

Co do zatykania otworu z tylu to potwierdzam. Gra calkiem calkiem niezle. Patent B&W nautilusa to proba zbudowania idealnego labiryntu. Niby obudowa zamknieta ale to wlasnie w takim slimaku nastepuje bardzo duze wygaszenie pracy tylnej membrany i nie mozna tego porownywac z typowa skrzynka zamknieta.

Skomentuj

No ja porównywalem nautilusa z zamkniętą linią transmisyjną.
                  Hmm Ciekawe co by wyszlo z takiego glosnika, przy takim qtsie w sumie to samo da sei osiagnac w br jesli chodzi o zejscie, ale ciekawe jak same brzmienie.

Skomentuj

Rfck, pamietaj ze TL bedzie mialo zawsze lepsze zejscie od BR przy takim samym strojeniu. Parametry impulsowe tez beda lepsze. Pytanie co jeszcze bedzie lepsze, a co gorsze?

Skomentuj

Tak to wiem, dodatkowo w Tl charka opada łagodniej niż w BR. Impuls też lepszy oczywiscie, glosnik praktycznie bez żadnej poduchy działa. pytanie otwarte do czasu empirycznego testu.

BTW nikt nic widzę nie wnosi do tematu nowego ... a szkoda

Skomentuj

Spoko, rozkreci sie, tylko trzeba zachecic ludzi do konstruowania, a nie kopiowania gotowcow. Dla mnie to zadna zabawa. Kazde hobby kosztuje przeciez...

Skomentuj

hmm to ja zadam głupie pytanie ...skoro tu tak piszecie że tl to w sumie "wszystko" ma lepsze... i tak naprawdę prawie każdy głośnik się nadaję a do tego "wybacza" błędy ..co w BR nie przechodzi ........to czemu konstukcji TL jest tak zdecydowanie mniej ;p

sam chętnie się pobawię ...

Skomentuj

Bo dzis sa nowoczesne glosniki, ktore daja dobre rezultaty ( czasami bardzo dobre ) w obudowie BR, ktora latwiej zaprojektowac i wykonac. A swiat audio to biznes, zarabianie kasy.
                            Jesli zobaczysz na zagraniczne fora Diy to bardzo wielu entuzjastow buduje TL. Tylko u nas jakas - przepraszam za wyrazenie - ciemnota i slepota zapatrzona w jedna skrzynke z dziurka, a przeciez jest tyle ciekawych konstrukcji...

Pamietam jak kiedys jw_amigowiec pokazal swoje odgrody to pierwsze komenty byly typu : " niechcialbym tego sluchac, pewnie jeden wielki huk"
                            No jak czytam takie cos to rece opadaja, nie wiadomo czy sie smiac czy plakac...

Skomentuj

ja chetnie zlozylbym TL na czyms, ale niestety najpierw bym chcial posluchac sprawdzonego projektu (tak, skopiowac cos/ dostac projekt pod glosnik/i ktore mam) a potem samemu kombinowac, jesli uznam ze warto. Z powodu kosztów płyt - nie mam jak i gdzie ciac szafek itp.

[ Dodano: 2009-12-16, 00:40 ]
                              Moze na monacorze sph68x/ad da sie cos zrobic małego? slucham w 7l@45-50hz i jest sporo basu z tego, odziwo. 60hz efektywnie ,50hz juz ciszej (na ucho, ale zawsze to jakas informacja) ale mam nieszczelnosc pod koszem (buda od arn 150, wiec monacor tylko tak docisniety nierowno na 2 srubach).

Skomentuj

Wiem o co chodzi Tasior, sam licze kazdy grosz... co zrobic.
                                Co do monacora, to pewnie, ze sie da zrobic. Jednak ja uwazam, ze szerokopasmowka nie powinna odtwarzac basu. Powinna byc po prostu uzupelniona na dole.

Skomentuj

Pogromca mitow, tez tak myslalem ale ten monacor daje rade w pojedynke, co mnie naprawde zaskoczyło. Slucham teraz tego pendulum (zreszta trzymam sie hardstyle/trance/dnb ale slucham ogolnie wszystkiego) i mam podbicie troche na 50hz chwilowo, i kusi zeby poglosnic, bo tak dobrze gra i chcialoby sie dac do pieca.

Nie chcialbys w roli eksperymentu czegos zaprojektowac?

Skomentuj

Zaprojektowac mozna, ale nie moge dac zadnej gwarancji, ze to wypali i spelnii Twoje oczekiwania. Wydaje mi sie, ze gdzies widzialem TL do tego monacora. Trzeba poszukac w sieci...

Skomentuj

To jakbys sie podjal - jestem chetny, porownanie do innej budki tez bedzie, a jak wypali to dobrze, jak nie to bede troche zawiedziony, ale nie sproboje to sie nie okaze.
                                      Pomijam fakt ze te monacory mam juz troche uzywane wiec niewiem jak ich parametry ale jeszcze niemam JIG'a itp i trzeba sie bazowac na tych od producenta.

Skomentuj

To mialby byc monitor czy podlogowka? Jak daleko od sciany moga stac? Jak rozumiem zalezy Ci na pewnym podbiciu 50-60hz? Przydalby sie chociaz wykres impedancji glosnika w freeair, zeby wiedziec dokladnie jaki ma Fs, szczegolnie po rozgrzaniu.

Skomentuj

Pogromca mitow, monitorki bym wolał, podlogowka na 13cm glosniku nie widzi mi sie. Pytanie jak najblizej moga stac, to zobacze czy da rade. Obecnie stoja ~10cm od sciany, bo miejsca troche mało mam, przyznaje, wnioskuje ze pytasz zeby wiedziec jak by wygladala sprawa podbicia tak? wyprowadzenie tunelu do gory nie pomogłoby troche (mniejsze podbicie pomimo bliskiego ustawienia) ?

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                          Jak rozumiem zalezy Ci na pewnym podbiciu 50-60hz?
                                          Pytanie brzmi ile mozna z nich najwiecej wycisnac? jutro postaram sie uszczelnic obudowe i potestowac troche, zeby dokladniej wiedziec do ilu dają rade zagrac, bo teraz to prowizorka zeby posluchac po prostu.

moglbym jiga zlozyc tak wlasciwie, brakuje mi tylko gniazd rca.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X