Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Witam :-)

Widzę że nie jestem jedynym zwolennikiem obudowy TL, fajnie że jest ktoś kto może udzielić się w temacie i może wnieść coś nowego, ja od siebie wkleję swój artykuł o TL, liczę że ktoś rozwinie temat i podyskutuje na merytorycznym poziomie ;-)

http://www.akustyk.ayz.pl/transmissionline.html#tl

No nareszcie :)

Moj ostatni eksperyment z TL na znajomym forum...
    http://audiohobby.pl/powieksz.php?ty...04641eb9a6.jpg

Skomentuj

Jaką zastosowałeś przestrzeń za głosnikiem ? a ile na wylocie ?
      Ja u siebie 2,5 SD na wlocie a na wylocie 1 SD, moja linia jest na visatonie w170s.

Skomentuj

Pogromca mitow, Króciutko widzę :)
        Jak tam problemy z rezonansami ?
        Sama gąbka wystarcza ?

Skomentuj

Jak widac moja linia jest oparta o nowy glosnik STX AWX. Choc jego parametry nie przemawiaja za TL, ja jednak mam wlasna droge budowy TL. Staram sie nie stosowac duzych powierzchni tunelu za glosnikiem, a sam profil tunelu choc zmniejsza sie to jednak nieznacznie. Sila rzeczy ograniczeniem tutaj jest sama wielkosc kolumny. Jak wiadomo jest bardzo trudno upchac optymalny kanal w kolumne wielkosci monitora, dlatego trzeba isc na kompromisy.

Poczatek tunelu ma Sd na poziomie 144cm2, a konczy sie na 112cm2. Sd glosnika to 124cm2. Moja TL jest zaprojektowana w propozycji Offset, choc przesuniecie glosnika jest nieduze.
          Wytlumienie jak narazie stanowi jedynie gabka. Nie stosuje pelnego wytlumienia tunelu. Staram sie zawsze pozostawic wolna przestrzen dla powietrza pracujacego w kanale. Zatem nie umieszczam tam zadnej welny, wlokniny czy czegos podobnego.

Jest to pierwsza wersja TL z wytlumieniem dobranym intuicyjnie, wiec z pewnoscia trzeba zrobic pewne poprawki, choc mozna powiedziec, ze zbyt wiele tutaj juz nie poprawie, tylko jakies niewielkie detale...

Dlugosc tunelu to okolo 1.5m. Pomiar impedancji wskazuje na odciazenie glosnika ( 1/4 fali ) przy okolo 50hz.

http://audiohobby.pl/powieksz.php?ty...7e8ba7cc74.jpg Imp

Skomentuj

Jak masz możliwość wykonaj pomiar w polu bliskim, impedancje już widziałem.
            Offset się przydaje, najlepiej w 1/5 dlugosci tunelu.
            Ja jakos nie mam przekonania do takiej "monitorowej" lini, takie coś robi PCM, mają podobny monitor tak samo wytłuiony jak Ty.

Skomentuj

Swego czasu bawiłem się trochę TLami - wakacje chyba ze 2 lata temu i wniosek był taki że im mniej załamań tym lepiej , ale z chęcią bym posłuchał Twojego rozwiązania.

Skomentuj

Dokladnie, PMC stosuje najczesciej Offset, a konstrukcja monitora jest niejako zrobiona na przeciw panujacym tredom, ktore mowia, ze obudowa TL musi byc duza. Wcale nie musi, co dobitnie pokazuje PMC, oni rowniez nie stosuja strojenia pod 1/4 fali . Przynajmniej nie w monitorach malych i tych nieco wiekszych.

Takero
                Rezonanse beda zawsze, nie da sie ich calkiem wytlumic, no moze i sie da ale tunel przestanie juz praktycznie promieniowac, a wiec nici z zysku pracy tylnej czesci membrany.

Skomentuj

Pogromca mitow, piszę o załamaniach obudowy - łamaniu tunelu na krótkie części, a nie charki imp

Skomentuj

Zreszta nie przejmowalbym sie az tak bardzo tymi rezonansami. Problem jest taki, ze ludzie za duzo "sluchaja" wykresu z pomiaru, a za malo gotowych glosnikow. Wezmy np prosty przyklad:

Najtansza podlogowka PMC
                    http://www.soundstage.com/revequip/pmc_gb1.htm

Te glosniki brzmia znakomicie, wrecz wybitnie ale klinijcie na wykres pomiaru... To nie moze zagrac dobrze, co? :) A jednak gra...

takero
                    Oczywiscie im mniej zalaman tym lepiej, ale nie zawsze sie da. Jak chcesz zrobic monitor z TL to zalamania musza byc. Cos za cos.

Skomentuj

Każde załamanie niesie za sobą kolejne rezonanse, dlatego ja u siebie zrobiłem 1 załamanie ;-)
                      http://img156.imageshack.us/img156/7557/dsc04515z.jpg
                      Fakt, w Tl trzeba liczyś się z małymi rezonansami, rzędu +3dB na wyższym basie to jest dobry wynik, za mocne wytłumienie tunelu powoduje całkowite osłabienie promieniowania wylotu.
                      Cała sztuka polega na kompromisie pomiędzy wytłumieniem rezonansów a promieniowaniem z wylotu.

Skomentuj

Rfck
                        Trzeba bylo deche przewierdzic, szkoda tyle drutu :)

Czy linia musi byc dluga? Nie musi...
                        http://www.pmc-speakers.com/images/p...edf7e_ib1s.jpg monitor studyjny PMC

A tak wyglada w przekroju:
                        http://www.pmc-speakers.com/downloads/IB1A6.pdf?

Ta linia transmisyjna nie ma dlugosci wiekszej niz 1.5m. Wiec czy mamy tutaj strojenie na 1/4 Fs 25centymetrowego glosnika? Oczywiscie, ze nie. Bo taki glosnik napewno nie ma rezonansu przy 50hz tylko zapewne okolo 25hz. Wiec TL dla glosnika o rezonansie 25hz musialaby miec dlugosc 3.4m.

Producent deklaruje pasmo przenoszenia siegajace 25hz...

Skomentuj

Heheh :) kabelek był tak na testy bo ciagle bude otwieralem i modziłem z wytłumieniem ;-) pozatym zwrota potem byla na zewnatrz i zapomnialem wyciac otwor na terminam

Osobiście dużo przyglądałem się obudowom PCM, jednak są podłogówki z "normalną" długością lini i offsetem na 1/5 długośći, szkoda ze producent nie podaje niczego na charce albo chociaz moduł impedancji

Skomentuj

Dlatego ja do swojego prototypu wypuscilem kable na gorze, bo wiem, ze ta obudowa i tak pojdzie na podpalke :)

Co do podlogowek ( i nie tylko) PMC to producent podaje ile wewnatrz jest zalaman oraz oczywiscie wymiary calej obudowy. Nie trzeba byc super specem zeby obliczyc samemu jak dlugi tunel zmiesci sie w takiej obudowie z tyloma zagieciami.
                            Fakt faktem byloby marnotrawne nie skorzystac z wielkosci jaka daje obudowa podlogowa i PMC wykorzystuje pelne mozliwosci.

Skomentuj

Pogromca mitow a myslales o TL dla AWXa w podlogowce i tak jak Rfck z jednym gora dwoma zalamaniami ?

Skomentuj

Tak, myslalem i w sumie mysle, ale wydaje mi sie ze zejscie w podlogowce nie bedzie znaczaco nizsze. 18 AWX ma rezonans przy 44hz, a stroic nizej linii nie ma sensu, bo to nic nie da. Mozna zrobic podlogowke, zaden problem, ale nie liczylbym na jeszcze nizsze zejscie niz w monitorze.

Skomentuj

Pogromca mitow, wnioskuje ze mozna bez suba sluchac muzyki i nie brakuje dolu? Jakiej muzyki sluchasz?

Skomentuj

Raczej nie ma co liczyć na to, że z małej obudowy z za krótkim tunelem i do tego kilka razy załamanym uzyskamy jakieś wybitne rezultaty basowe. Jakiś bas tam będzie bo musi być ale czasem może sie okazać, ze montując ten głośnik w obudowe zamkniętą o tej wielkości co ta linia uzystkamy podobne wyniki . Nie znaczy to, że aplikacja w linię jest błędna, po prostu mamy praktycznie to samo inną metoda.

Linia daje szeroki zakres możliwości aplikacji głośnika od takiego w którym zachowuje sie jak w obudowie zamknietej po taki w którym jest on jak w bas reflexie albo i jeszcze dalej. Kwestia podejscia do przekrojów, długosci, wytłumienia i załamań linii.
                                    Linia jest bardziej elastyczna i nie "karze" za błedy aplikacyjne tak jak BR. W brew pozorom łatwiej na oko zrobić linie niż BR nie symulując i nie znajac parametrów głośnika. Bo w linii nawet niedobranej głsonik zagra nieźle, w basreflexie moga być rezultaty zgoła odwrotne, bedzie budzeć , dudnić albo dmuchac jak z suszarki.

BR jest obudową o dużej dobroci, wynika to wprost z jej stromego spadki ch-ki na skraju pasma. LT z natury opada łagodnie wiec wewntualne błędy nie wplywają znacząco na odpowieź impulsowa jak BR i dlatego zawsze zagra w miare fajnie.

Z moich wstepnych eksperymentów z linią wynikało, że im wiekszy przekrój na wlocie tym lepszy bas uzyskamy, granicznie było to ok 4xSD , powyzej tego przekroju zysk był już niewielki. Kosztem tego jest oczywiscie rozmiar, obciążalność mocowa i linia powoli przekształca sie ch-kowo w BR ale rezultaty zejscia są o wiele basu bardziej spektakularne. Z BR nie da sie tak nisko sięgnąc ch-ką bez narażenia sie na niezła dawke zamulania.

Ilość załamań ma bezpośredni wpływ na energię promieniowania portu, im bedzie ich wiecej tym wiecej energii stracimy. Generalnie i tak czesc tej energi wytłumiamy zeby uniknąć nadmiaru rezonansów, pytanie pozostaje jakie rozwiązanie jest lepsze? Dużo załamań i mniej wytłumienia czy mniej załamań a wiecje wytlumienia. Moim zdaniem to drugie.

Skomentuj

Nie pozostaje mi nic innego jak zgodzic sie z wiekszoscia tekstu jaki napisal Yoshi_80. Wbrew pozorom LT wcale nie jest taka trudna do wykonania jesli mamy podstawowa wiedze budowy takich glosnikow.

Jaka LT jest najlepsza? Oczywiscie taka, ktora ma malo zalaman i mozliwie niewielka ilosc wytlumienia. Wszystko to kompromis, zawsze jest tak, ze trzeba poswiecic cos kosztem czegos.

Mi osobiscie bardziej przypada do gustu brzmienie TL nawet w postaci stosunkowo niewielkiego monitora. Mimo sporej ilosci zalaman ( tak naprawde nie AZ tak wiele ) kolumna spisuje sie swietnie. Ma charakter brzmienia linii transmisyjnej. Bas jest szybki, wybrzmiewa z duza swoboda, bez zadnego skrepowania. Przypomina mi to troche bas z dipola, gdzie mimo ogolnego wrazenia lekkosci dzwieku, glosnik potrafi zejsc naprawde nisko.

Moze to zle porownanie i nnazewnictwo ale wg mnie bas z TL jest bardziej audiofilski. Z pewnoscia nie meczy, nie buczy, tunel TL nie dmucha powietrzem i nie slychac zadnych swistow jak to bywa w praktycznie kazdej BR. Jest sprezysty gra rowno z muzyka, a nie zyje wlasnym zyciem jak to bywa w kiepskich BR.
                                      Generalnie jestem zadowolony i zaskoczony zejsciem basu w tak nieduzej TL.

Tasior

Jakiej muzyki slucham? Naprawde bardzo roznej, od Pink Floyd, po jazz, smooth jazz, klasyke, rock i pop lat 80, czasami Rap oraz muzyka elektroniczna-klubowa.
                                      Rozpietosc muzyczna mojego gustu jest cholernie szeroka, nie zamykam sie na zaden gatunek.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                        Moze to zle porownanie i nnazewnictwo ale wg mnie bas z TL jest bardziej audiofilski. Z pewnoscia nie meczy, nie buczy, tunel TL nie dmucha powietrzem i nie slychac zadnych swistow jak to bywa w praktycznie kazdej BR. Jest sprezysty gra rowno z muzyka, a nie zyje wlasnym zyciem jak to bywa w kiepskich BR.
                                        Generalnie jestem zadowolony i zaskoczony zejsciem basu w tak nieduzej TL
                                        Podpiszę się pod tym, uważam że bas z TLki jest inny niż w BR, porónywałem kawałki z mocnym basem na kolumienkach w TL i w BR, TLka poprostu nie zmula słuchając jej ma wrażenie że za wszelką cene "próbuje" siegnąć basem jak najniżej, co wazne bas jest swobodny, poprostu to słychać.

Marian wzór jest dobry!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X