Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie wiem jak je wylaczyc.

Skomentuj

Wlaczyc Arta i nie ruszac bramek. :)

Skomentuj

Tak zrobilem pomiar w zakladce dual gated.

Skomentuj

Przeciez nie masz jiga, do dual gate.

Skomentuj

W single gated wyskakuje jakis blad z fft.

Skomentuj

Wiec cos robisz zle, ale tutaj nie jest temat o pomiarach.

Skomentuj

Myslalem, ze w Leonard Audio nowy model symulacji wytlumienia bedzie dzialal lepiej, a mam wrazenie, ze dziala gorzej niz kiedys. Macie w tym temacie jakies wlasne przemyslenia?

Skomentuj

Czy ma sens umieszczenie tego głośnika w TL GDN-22-200-4-SC (Dzięki PM za TDS). Docelowo miałoby to pracować z szerokopasmówką TB 881, cięcie w górnej granicy dolnych rejestrów 200-300hz? mam takie dwie parki głośników i chciałbym je jakoś zutylizować. Mocowo różnica duża, no i te woofery 4 ohm.

Skomentuj

Podejdzie bez problemu, ale czy zgrasz te glosniki efektywnoscia? To moze byc problem.

Skomentuj

Pogromco co sądzisz o TL na Monacor sp200x (http://www.monacor.pl/product/printC...ueCard/id/2157).
                      Szukam czegoś taniego do grania w ogrodzie, i chcę zacząć coś wiosną klecić właśnie w tl.
                      Widziałem gotowe konstrukcje na tym głośniku właśnie w TL ( np. http://www.cinetson.org/phpBB3/encei...-t2778-75.html), ale zastanawia mnie czy nie lepiej wziąć się za coś innego.

Skomentuj

Klasyczna TL nie ma szans z tym glosnikiem. Kiedys krazyl po sieci jakis zaadaptowany projekt z wielka obudowa, ale moim zdaniem to totalny niewypal. Podlinkowana konstrukcja juz ma duzo wiekszy sens. Takie troche skrzyzowanie TL z tuba, tuba z rezonansem cwiercfalowym. Mozna probowac. Zobacz jeszcze na serie glosnikow Blumenhofer Fun. Jednym slowem do takich glosnikow trzeba robic cos w rodzaju tuby, mozna tez sprobowac MLTL.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Pozostaje poczytać o przytoczonych przez Ciebie rozwiązaniach i potem się zdecyduje. Czasu do wiosny jeszcze dużo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Podejdzie bez problemu, ale czy zgrasz te glosniki efektywnoscia?
                            Przy STX'ie jest to chyba efektywność napięciowa. Zakładając że mocowa (taka jaką podaje TB) jest 3db niższa to i tak wychodzi 4 db różnicy więc może być problem.

---------- Post dodany 12.01.2014 o 12:12 ---------- Poprzedni post 11.01.2014 o 22:57 ----------

Nie na temat...
                            mam jeszcze coś takiego, nie rozpakowanego. Z tego co widzę QTS 0,59 dwa razy większe niż ten co przedstawiłem powyżej. Efektywność pasuje dużo lepiej. http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=opis&nr=72731

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              mam jeszcze coś takiego, nie rozpakowanego. Z tego co widzę QTS 0,59 dwa razy większe niż ten co przedstawiłem powyżej. Efektywność pasuje dużo lepiej. http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=opis&nr=72731
                              Tez sie nada, tylko trzeba dluzszy tunel, bo na dosc krotkim nie obejdzie sie bez podbicia basu. Glosnik jednak mniejszy, wszystko zalezy od tego jak mocnego basu faktycznie potrzebujesz.

Skomentuj

Czy jest możliwość w leonardo zmiany geometrii tunela?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  Czy jest możliwość w leonardo zmiany geometrii tunela?
                                  Co masz dokladnie na mysli?

Skomentuj

Załamiania 180 stopni i zakręty tunelu.

Skomentuj

Mozna to zrobic ale nie do konca tak jak sie wydaje. Mozesz dodawac kawalki, z ktorych tworzysz tunel. Kazdy kawalek moze miec rozna dlugosc, powierzchnie wejscia i wyjsc, lecz program nie rozpoznaje w zasadzie gdzie jest zakret i o jakim kacie. Jest ty tylko wizualizacja, ale nie widac zadnych roznic w samej symulacji.

---------- Post dodany o 22:54 ---------- Poprzedni post o 22:51 ----------

Zeby symulowac zakret i jego wieksze sd w jego polowie, musialbys dzielic tunel na kawalki i w miejscu zakretu dawac dodatkowy Element, o innych wartosciach przekroju, a nastepnie kolejny element odpowiadajacy dlugiemu tunelowi. Mozna sie pobawic.

Skomentuj

ok, dzięki czy nie za wiele to daje. Chodziło mi raczej o uwzględnienie wpływu takiego zakrętu na przebieg fali.. ale może za dużo bym chciał..
                                        do tego głośnik apowyżej tunel wychodzi jakieś 1,9m czyli musi przynajmniej raz zakręcać przy podłogówce.

---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post o 22:54 ----------

I tak bawię się tym programikiem

Skomentuj

Rozumiem, co bys chcial przeanalizowac i przewidziec, ale to by bylo juz dosc skomplikowane do symulacji. Moge jedynie napisac, ze nie musisz sie tym az tak bardzo przejmowac. Obudowa podlogowa daje duzo wiecej mozliwosci niz monitor, a wieksze znaczenie dla rownego pasma bedzie mial offset. Napewno dodawanie odbic w rogach zakretow daje pozytywne efekty

Skomentuj

Czaruję...
                                          X