Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Widzę że zwiększając offset w tym programie jest znacznie mniej dzwonów na wyższym basie. Ale tak to sobie można przesuwać suwaczki i klikać, trzeba? chyba zbić skrzynkę ok 2sd na początku 1sd na końcu 1,8 m i zacząć pomiary uwględniając różne wygłuszenia. Te głośniki też mogą średnio trzymać parametry, co o tym myślisz?

Skomentuj

No tak to mniej wiecej wyglada. Ale nie patrz az tak bardzo na symulacje, bo ona Ci nie pokaze co sie bedzie dzialo przy dodawaniu gabki. Co prawda przy takich glosnikach mozna pokusic sie o tradycyjna forme TL, czyli z pelnym tlumieniem welna, ale wytrzymalosc mocowa moze byc "taka sobie". Ogolnie chocbys nie wiem jak symulowal, to prototyp zrobic trzeba. Okresl sobie mniej wiecej jakie paczki optycznie widzialbys u siebie w domu, jakies proporcje etc. Pozniej budujesz prototyp i kminisz co tam do srodka mozna zapakowac, jaki tunel, gdzie zrobic jego wyjscie, jaka wyjdzie pojemnosc.
      Jesli masz ochote na klasyczna TL, to mozesz uzyc do obliczenia tunelu arkusze Georga Aguspurgera, i majac juz jakies dane tunelu, probuje projektowac jakas sensowna obudowe. Niestety przy TL trzeba wziac pod uwage wiele zmiennych, przewidziec kilka waznych spraw, ktore nie dotycza innych konstrukcji. Czasami zdazy sie tak, ze kiedy osiagniesz super dopracowany offset, dlugosc tunelu, jego efektywne pasmo, to nagle sie okazuje, ze glosnik wypadnie w takim miejscu, ze ni jak nie ma jak tego do kupy skleic. Wtedy od nowa wszystko przerabiasz i glowkujesz jak to pogodzic. Poprowadzisz inaczej tunel i juz spadnie efektywnosc portu dajac jednoczesnie wieksze podbicie tam gdzie nie trzeba i znowy od nowa walczysz... Taka zabawa panie :) Ja to lubie ale malo kto ma tyle cierpliwosci i czasu.

Skomentuj

Pogromco, mam takie spostrzezenie i chcialbym zebys sie jakos do niego odniosl. Zaobserwowalem w mojej lini ze duzo lepsze rezultaty sa jak glosnik "ma czym oddychac". Chodzi o fakt gdy przegroda nie jest zaraz za glosnikiem lecz tunel jest tak zrobiony ze glosnik moze sobie wlasnie swobodnie pracowac. Pomimo faktu ze przy tej geometri stracilem jakies ~30cm to i tak poprzez sporą ilość wytłumienia osiągnałem rezultat w porownaniu do wersji poprzednich o podobnym zejsciu lecz wiekszej efektywnosci tunelu i lepszej szybkosci. SD byly mniej wiecej takie same.

Skomentuj

Co do symulacji działania wytłumienia w programie LA - swego czasu testowałem ten moduł i jakieś tam wyniki powtarzalne były. Chyba pisałem o tym kilka stron wcześniej w tym wątku.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
            o do symulacji działania wytłumienia w programie LA - swego czasu testowałem ten moduł i jakieś tam wyniki powtarzalne były. Chyba pisałem o tym kilka stron wcześniej w tym wątku.
            Tak, dzialal ok, ale to byl wlasnie stary modul symulacji wytlumienia. Teraz jest jakis nowy i inaczej symuluje. Niebardzo mi sie to podoba ;/

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
            Pogromco, mam takie spostrzezenie i chcialbym zebys sie jakos do niego odniosl. Zaobserwowalem w mojej lini ze duzo lepsze rezultaty sa jak glosnik "ma czym oddychac". Chodzi o fakt gdy przegroda nie jest zaraz za glosnikiem lecz tunel jest tak zrobiony ze glosnik moze sobie wlasnie swobodnie pracowac. Pomimo faktu ze przy tej geometri stracilem jakies ~30cm to i tak poprzez sporą ilość wytłumienia osiągnałem rezultat w porownaniu do wersji poprzednich o podobnym zejsciu lecz wiekszej efektywnosci tunelu i lepszej szybkosci. SD byly mniej wiecej takie same.
            Tak, wszystko sie zgadza :)

Skomentuj

Czyli ide w dobra strone. Jest jeszcze jedna opcja jaka przetestuje lecz wymiary monitora beda juz duze jak na 13cm glosnik, zobacze jak to bedzie wizualnie wygladac i czy zmiesci mi sie na biorku bo to priorytet :)

Skomentuj

Jak juz jestesmy przy Leonardzie i symulacji, to chcialem pokazac zasadnicze roznice miedzy pomiarem, a symulacja.

Pacjentem jest obudowa podlogowa o dlugosci tunelu taper 200cm i offsecie 65cm, 241cm2 na wejsciu i 145cm2 na wyjsciu. Glosnik w obudowie to Beyma 6b30/p. Symulacja wyglada nastepujaco :

Pomiar obudowy bez tlumienia wyglada tak:

Przygladajac sie tym wykresom, widac ze w duzej mierze podobne. Rezonanse harmoniczne sa bardzo zblizone do siebie, jedynie rezonans cwiercfalowy na symulacji wyzej niz w pomiarze. To jest dosc typowe. Aby symulacja przypominala blizej pomiar, probuje dodawac symulacje wytlumienia. Ustawiam wartosc 1, ktora odpowiada za Medium.

Tutaj juz widac bardzo podobne wykresy. Co prawda odpowiedzi tunelu nie jest taka, jak z pomiaru ale dokladnosc jest spora.

Teraz pokaze pomiar tunelu wytlumionego jedynie owata na kazdej ze scianek tunelu, niezbyt gesto :

Efektywnosc tunelu mocno spadla, co bylo przewidywalne stosujac owate, mimo tego dziury w pasmie dosc spore. Ratuje tylko fakt, ze wyjscie tunelu i glosnika sa oddalone od siebie o jakies 80 cm.

Co pokaze program? Zeby na sumie odpowiedzi uzyskac mniej wiecej takie same dolki antyrezonansow, musialem wpisac wartosc Custom 3,5.

Dolki harmonicznych rezonansow sa symulowane z bardzo duza dokladnosc. Niestety odpowiedz portu, a co za tym idzie pasmo basu kompletnie sie nie zgadza. Dlatego trudno tu mowic o jakiejs precyzji symulacji wytlumienia. Prawdopodobnie przy zastosowaniu gabki, pomiar przypominalby bardziej symulacje, poniewaz dzieki gabce mozna utrzymywac efektywnosc portu na wysokim poziomie.

Tak to mniej wiecej wyglada, a jak upchne gabke, to postaram sie kontynuowac.

Skomentuj

Nowy subwoofer od PMC http://www.pmc-speakers.com/products...rs/twotwo-sub1

Choc prawde mowiac malo tam w nim nowosci...

Skomentuj

Rozważam budowę subwoofera w TL.
                    Miałby być w miarę uniwersalny i wspierać monitory na tb i vifce, projektowane obecnie przez Ravena.
                    Wymagania: nie większy niż 100-150L, głośnik 300 góra 400zł (jeśli warto byłoby dołożyć). Pokój 22m^2
                    Jaki głośnik polecilibyście do tego celu?
                    Last edited by Chilihead; 27.01.2014, 21:00.

Skomentuj

W 100 litrach spokojnie zmiescisz sie z dobra 10 calowka. Szukaj glosnika o parametrach zblizonych do tych :

Re = 4.7 Ohm
                      Fs = 26.6 Hz
                      Qm = 1.2
                      Qe = 0.4
                      Qt = 0.3
                      VAS = 70 Ltr.
                      SD = 300 cm²
                      BL = 11.3

Ps. Prawie idealnie pasuje tu tani STX.

Skomentuj

Dzięki Pogromco za odpowiedź.
                        Znalazłem w sumie dwa STX pasujące do opisu:
                        http://www.stx.pl/w-stx-10-2-400-8-f-s-mc.html
                        http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-500-8-f-a-pc-x.html
                        Teraz tylko mam jeszcze dylemat czy wziaść tego tańszego i sie nim bawić, czy wstrzymać się chwile i nie kupić jakiegoś Visatona albo coś w tym guście. Żeby w miarę przyszłościowe było i uniwersalne.

Skomentuj

Ten tanszy jest tak tani, ze mozna sie nim pobawic. Strata niewielka, a obudowy testowe i tak bedziesz musial strugac :)

Skomentuj

Dzięki, i tak właśnie zrobię. Ale to dopiero po sesji :P

Skomentuj

http://www.avforums.com/attachments/..._o-jpg.461024/ zbliza sie nowe Twenty 26, trojdrozne :)

Skomentuj

Zapowiedziane na piatek, ciekawe sa, to chyba w stylu OB1. PM pamietam ze cwiczyles parke 13stek Tonsila, nie miales ochoty zbic im skrzynki w ukladzie MTM na probe? Tak mi chodzi wlasnie po glowie cos w tym stylu tzn podlogowe waskie kolumienki na tanich13-15 cm przetwornikach w stylu Fountek FW 146, lub Tang Band W5 1367, zakladajac tunel w ksztalcie odwroconej litery U, jak GB1i na przyklad. Jeden z offsetem 1/3 drugi wypada miniej wiecej 1/5, ladnie sie uzupelniaja pierwsze rezonanse wedlug Leonarda. Mam ochote sie czyms takim zajac.

Skomentuj

Tak, to nastepca OB1.

Zamieszczone przez drugimarcin Zobacz posta
                                  PM pamietam ze cwiczyles parke 13stek Tonsila, nie miales ochoty zbic im skrzynki w ukladzie MTM na probe? Tak mi chodzi wlasnie po glowie cos w tym stylu tzn podlogowe waskie kolumienki na tanich13-15 cm przetwornikach w stylu Fountek FW 146, lub Tang Band W5 1367,
                                  Caly czas mam te glosniki, ale nie wiem czy jest sens na nich teraz cos budowac. Co prawda glosniki sa fajne ale moj model z ekranowaniem jest trudno dostepny, a cena pewnie bedzie wyzsza od zwyklych gdn 15/40/5. Kiedys ich cena byla bardzo zachecajaca, teraz taka sobie, choc w swojej klasie maja chyba najwieksze Sd. Jesli kolumny nie musza byc super waskie, to wolalbym kupic tansza Beyme 6b30p niz Founteka czy Tangbanda. Za mniejszy hajs mam glosnik z Sd 140cm2, miedz w napedzie i parametry, ktore w TL daja zejscie do 20hz, no i samo brzmienie jest calkiem przyjemne.

zakladajac tunel w ksztalcie odwroconej litery U, jak GB1i na przyklad.
                                  to jest lipa

Jeden z offsetem 1/3 drugi wypada miniej wiecej 1/5, ladnie sie uzupelniaja pierwsze rezonanse wedlug Leonarda. Mam ochote sie czyms takim zajac.
                                  wystarczy jeden tunel taper z dobrze dopracowanym offsetem

Skomentuj

A na czym ma polegać ta komora przed wylotem tunelu w tej gb1?

---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post o 21:59 ----------

Odfiltrowanie części pasma?

Skomentuj

Taka niby pulapka na antyrezonanse. Cos tam dziala nawet.

Skomentuj

Mialem na mysli jeden tunel z nieduzym taperem 1,5/1 lub 1,2/0,8 wspolny dla obu glosnikow.
                                        Sa jakies konkretne przeciwwskazania do tego ksztaltu tunelu? W tym przypadku, ktory mam ochote przecwiczyc daje najwieksze mozliwosci regulacji offsetu, mozliwe ze zostalaby komora jak w GB1i i moznaby sprobowac nawet zrobic pulapke w razie potrzeby.
                                        Najpierw musze sie uporac z paczkami ktore zaczalem dla glosnikow ktore u mnie aktualnie graja, B&W 601 dostana ok 16,5 litra w BR, sprobuje sie oswoic z pomiarami itp. zeby zrobic im nowa zwrotke, a pozniej sie wezme za TL. Duzego zejscia na basie raczej nie chce, pokoj duzy nie jest 3,4 x 6,1 x 2,7 a slucham z bliskiej odleglosci zajmujac niewiele wiecej jak pol pokoju.
                                        Z tego powodu rozgladam sie za 15stkami z ladna srednica, zeby nie wzbudzac modow pokoju.

Skomentuj

Mialem na mysli jeden tunel z nieduzym taperem 1,5/1 lub 1,2/0,8 wspolny dla obu glosnikow.
                                          Sa jakies konkretne przeciwwskazania do tego ksztaltu tunelu?
                                          Ogolnie nie ma, ale dla dwoch glosnikow 0.8 sd na wyjsciu to malo.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X