Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Narazie nie ida hehe. Nie jestem fanem cykania, a nawet przeciwnikiem, ale te nie cykaja prawie nic. Jakies takie totalnie martwe granie, nie moja bajka zupelnie. Ale bede jeszcze nad nimi siedzial troche. Trzeba trafic na swoj dzwiek, nie ma co sie na sile nakrecac.

Skomentuj

Nie na temat...
      O znalazłem:
      http://zap-acoustics.pl/pomiary-stx-...-200-8-f-al-x/

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Jakies takie totalnie martwe granie, nie moja bajka zupelnie.
      To jak z tymi Accuton'ami ceramicznymi czy diamentowymi wysokie tony są, ale ich nie słychać :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        To dlaczego w przypadku BR masz większą skuteczność w średnim paśmie ? :blink:
        i spadek przy 100Hz którego nie ma w TL ?
        moim zdaniem PM mierzył w niedużym pokoju ok 15-17m2 stąd mod na 50 Hz, poza tym brak adaptacji akustycznej spowodował oprócz zaniku basu 100 Hz podbicia na 400 i 700 Hz i raczej nie jest to rezonans rurowy, bo przy tej częstotliwości br promieniuje już ok 20dB ciszej , , róznice w pomiarach pomiedzy tl a br mogą byc spowodowanwe róznymi odleglościami od ścian w małym pokoju róznica 23cm to bardzo dużo

- - - - - aktualizacja - - - - -

do tego dochodzi jeszcze rózna odpowiedź samego glośnika w róznych obudowach
        Last edited by slawek.xm; 05.10.2014, 04:15.

Skomentuj

Witam, czy ktoś z Was posiada lub wie coś o kolumnach Pico Lino 2? http://www.lautsprechershop.de/index...o2.htm?xxx?xxx Noszę się z zamiarem kupna, może nie warto? Pozdrawiam.

Skomentuj

http://pmc-speakers.com/products/pro...al/active/qb1a no i sa! najnowsze, topowe monitory studyjne PMC

Skomentuj

Łooo, 4000W i 150kg :rolleyes:

Skomentuj

Czy mi się zdaje, czy oni też odwrotnie zamontowali uchwyty

Skomentuj

Hahahahaha

Skomentuj

Paczki moga pracowac w roznej konfiguracji, stad nie da sie przykrecic uchwytow w jedyny, sluszny sposob. Podobnie jest tutaj http://www.studio-dealers.com/system...jpg?1334659387 i tutaj http://upload.dhifi.com/allimg/12081...0Q51I643H2.jpg

Skomentuj

No tak, ale tam jest tylko jedna para uchwytów, no i mogło by być odwrotnie.

Skomentuj

Moglo, nie moglo, na pewno nie ma reguly na to..

Skomentuj

Jeśli kolumna posiada dwa "zestawy" rączek tak jak w pokazanych przez PM PMC, to mogą być przykręcone jeden "normalnie" a drugi odwrotnie, lub oba zestawy tak samo.
                          Jeśli jednak mamy kolumnę która zazwyczaj (w pojedynkę) stoi tak jak jest pokazane na zdjęciu (i widać to również w PDF-ie), czyli BR-em na dół (a wysokotonówką na górze), to dlaczego rączki są odwrotnie przykręcone?

Nie będę się kłócił, może PMC chce się tym wyróżnić.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          nie ma reguly na to
                          Jest :)

Skomentuj

Napewno wiedza co robia, co tu dumac...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Jeśli kolumna posiada dwa "zestawy" rączek tak jak w pokazanych przez PM PMC, to mogą być przykręcone jeden "normalnie" a drugi odwrotnie, lub oba zestawy tak samo.
                              Jeśli jednak mamy kolumnę która zazwyczaj (w pojedynkę) stoi tak jak jest pokazane na zdjęciu (i widać to również w PDF-ie), czyli BR-em na dół (a wysokotonówką na górze), to dlaczego rączki są odwrotnie przykręcone?

Nie będę się kłócił, może PMC chce się tym wyróżnić.

Jest :)
                              Jak jest regula to mi ja pokaz, ale nie sugeruj swojego zdania.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Jak jest regula to mi ja pokaz, ale nie sugeruj swojego zdania.
                                Nie ma definicji pozycji rączek, ale jest logika.
                                Logiczne jest że jak stoi kolumna w pozycji, nazwijmy ją "wyjściową", to rączki powinny być zamocowane poprawnie (domyślam się że wiesz jak jest poprawnie).
                                Powie Ci to każdy z branży PA.

W przypadku PMC QB1-A, rączki są odwrotnie założone jeśli bierzemy pod uwagę standardy jakie są w PA.
                                Dlaczego tak zostały zamocowane tego się nie dowiemy, puki ktoś z firmy nie odpowie.

Albo zamiast pytać dlaczego tak zostały zamocowane, lepiej niech podadzą gdzie jest dół tej kolumny.

Skomentuj

Tak sobie mysle, ze w przypadku tych kolumn, ulozenie uchwytow wlasciwie nie ma zadnego znaczenia, poniewaz nie sa to konstrukcje PA, przewidziane jako mobilne. Zamontowano tam raczki, aby w ogole mozna bylo to jakos uniesc dwie czy cztery osoby. Docelowo jest to monitor glowny w studiach nagraniowych, wiec te uchwyty sa moim zdaniem rzecza zupelnie drugorzedna.

Skomentuj

I jak z tymi Pico Lino 2? może ktoś coś o nich wie, słyszał?

Skomentuj

Chyba nikt nie slyszal tego. Musisz poszukac opinii na niemieckich forach.

Skomentuj

Nie znam niemieckiego. Znalazłem taki opis u pana Tarasiuka http://www.tarasiuk.com/index.php?op...blog&Itemid=17 Do pokoju 16m2 myślę, że będą odpowiednie. Pozdrawiam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zastanawiam się jeszcze jaki wzmacniacz do takich kolumn byłby odpowiedni i w miarę niedrogi..

Skomentuj

Jesli zakup bedzie niedrogi, to mozna sprobowac. Ale moim zdaniem to tylko takie rozwiazanie dorazne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X