Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oczywiście człowiek uczy się na błędach ale najważniejsze żeby z tych błędów wyciągnąć wnioski i nauke , do następnego projektu gruntownie się przygotuje i troszkę bardziej podszkole i napewno dam znać na forum aby posiłkować się pomocą kolegów pro :) najpierw przystąpie do budowy jiga zrobie jakąś kolumienke szkoleniową i zwrotke do tego aby poznać praktykę a następnie wtopie pare tysiecy w wielkie LT za które żona urwie mi łeb

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
      Siemanko wszystkim .
      Po małej nie obecności w postaci braku czasu znalazłem parę luznych dni a w moje ręce wpadł org Tonsil gdn 20/40/14 8ohm
      Pasmo przenoszenia - 45 - 3500
      Częstotliwość rezonansowa FS - 45 [Hz]
      Objętość ekwiwalentna VAS - 0,056 [m^3]
      Dobroć całkowita QTS - 0.79
      Chciałbym zrobić z niego edukacyjną TL (sekcja niskotonowa )
      Moje pytanie - jak nisko stroić ten głośnik ? dwie strony wcześniej Pogromca Mitów pisał ( Przy tak duzej dobroci glosnikow, strojenie musi byc ponizej Fs glosnika, zeby uzyskac wyrownane pasmo. ) ale jak nisko zjechać ze strojeniem ?
      To sa takie dawne midbasy z cewką 1" i dużą membraną. Miały małe wychylenie liniowe. Takie głosniki były najcześciej do OZ i basu z nich było niewiele.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Pewnie wyszło im to zupełnie przypadkiem i wcale nie było to zamierzone. Ot konstrukcja zaprojektowana przez grafika. Podejrzewam, że umieszczenie portu na samym dole dało taki efekt. Jakby dali port wyżej to by zachowywał się inaczej no ale już by nie wyglądało jak wygląda.. Robili bas refelxa a wyszło im coś trochę innego. Ale działa? Działa. Gra? Gra. To po co się przejmować takimi drobiazgami ;-)
      jest wiele takich konstrukcji. prawie zawsze4 kiedy kolumna jest waska i wysoka a port i głosnik znajduja się w dużych odległosciach od siebie to wewnątrz powstanie rezonans falowy emitowany przez tunel basrefleksu.
      Visaton Vib 170Al tak działa.

Skomentuj

http://www.klub.audiostereo.pl/recen...23-art555.html

Ciekawa recenzja najnowszych PMC Twenty5.23

Skomentuj

Siemanko wszystkim:)
          Wciąż intensywnie myślę nad budową LT 3 way i mam pare pytań odnośnie przetworników, mój budżet nie bedzie za wysoki ale jakieś 600 - 700 zł mogę wydać na same przetwornikipod 3 way. Zacznijmy od niskotonowca , myślałem nad W.30.200.8.MC lub W.27.400.8.MC jak na początek są w przystępnej cenie ale są to dwa różne przetworniki na których można zbudować dwie różne linie o całkiem innej budowie , char. i możliwościach.
          W którą stron iść ? pokój odsłuchowy w którym będą na co dzień grały to 18 m2, co możecie powiedzieć o danych głośnikach ? a może wybrać coś innego ?

Skomentuj

Mam TL projekt http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi i powiem że wolał bym coś mniejszego gabarytowo bo brzmienie basu jest zajebiste.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
              Mam TL projekt http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi i powiem że wolał bym coś mniejszego gabarytowo bo brzmienie basu jest zajebiste.
              Nie chce kopiować , chce zrobić własnoręcznie swoją pierwsza LT diy.proszę kolego zapoznaj się z moimi postami wyżej.

Skomentuj

Zacznijmy od niskotonowca , myślałem nad W.30.200.8.MC lub W.27.400.8.MC
                Zdecydowanie ten drugi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Zdecydowanie ten drugi.
                  Wiedziałem że tak odpiszesz drogi kolego :) mogłbym zostać forumowym jasnowidzem a tak na poważnie to W.27.400.8.MC pasuje pod twoją drogę budowy linni więc odpowiedz była jasna ale nie jest dla mnie jasne dla czego akurat starasz się omijać głośniki z qts pow 0.5 jaką przewagę w LT mają głośniki z qts na niskim poziomie czyli te które używa się w systemie bass reflex ?

Skomentuj

a tak na poważnie to W.27.400.8.MC pasuje pod twoją drogę budowy linni więc odpowiedz była jasna ale nie jest dla mnie jasne dla czego akurat starasz się omijać głośniki z qts pow 0.5 jaką przewagę w LT mają głośniki z qts na niskim poziomie czyli te które używa się w systemie bass reflex ?
                    To niezupelnie tak jak myslisz. Moja droga budowy TL jest taka, aby wybrac glosnik optymalny, a jesli wybor jest bardzo ograniczony lub nie ma go wcale, to tak dobrac tunel, aby osiagnac jakies optimum. Ogolnym zaleceniem dobroci dla TL, sa glosniki nieekstremalnych wartosciach dobroci. Taki dobry zakres to powiedzmy od 0.32-35 do 0.45-0.5 Qts. Stosujac glosniki o nizszej dobroci niz wymieniona, moze byc problem z osiagnieciem dobrej charakterystyki czestotliwosci. Natomiast uzycie glosnika z wysoka dobrocia, zwykle bedzie oznaczac duza, lub bardzo duza obudowe, oraz podbicie zakresu sredniego basu, co wplynie na gorsze charakterystyki impulsowe. Podobnie jak w obudowie zamknietej, mamy okreslony zakres optymalnej dobroci i jesli po zapakowaniu glosnika, dobroc obudowy zamknietej bedzie np w granicach 1 Qtc, to taka obudowa z pewnoscia nie bedzie miala dobrych wlasciwosci impulsowych.
                    Poza tym to nie jest tylko kwestia dobroci glosnika, sa jeszcze inne parametry, ktore beda rzutowac na efekt koncowy.

Co do samych przykladow, to ten pierwszy STX jest glosnikiem niskiej jakosci, zbudowany do stosowania jako zamiennik np Altusach. Ma spora efektywnosc ale jego parametry skutecznie odpychaja od obudowy TL. Ten glosnik bedzie potrzebowal az 170 litrow aby osiagnac pasmo zblizone do W.27.400.8.MC, ktory zadowoli sie pojemnoscia 70-80 litrow, choc z nieco mniejsza efektywnoscia. Dlatego dla mnie wybor jest jasny.

Skomentuj

Siemka .
                      Po wczorajszej nocy czytania tematyki LT i zagłębianiu się coraz bardziej oraz twojej wypowiedzi coś mi się rozjaśniło w łepetynie ale jeszcze mam sporo pytań .
                      Powiedzmy że mam do dyspozycji trochę wiecej przestrzeni na kolumny głośnikowe niż optimum , można powiedzieć że nakręciłem żonie makaron na uszy i mogę zrobić kolumnę o wym około 140x35x45 ( powiedziałem że to ona będzie wybierała fornir ) to co byś mi polecił za przetwornik tak do 200 zł za sztuke nie koniecznie stx chodz też myślałem nad W.32.500.8.MC ale tu są dodatkowe koszta bo musiał bym zrobić końcówke mocy żeby to zasilić no chyba że jest to przesada słuchać tego w domu, chyba że W.27.400.8.MC jest całkiem rozsądnym wyborem w tej cenie ? Słucham głównie muzyki elektronicznej , najróżniejszych jej nurtów ale zaz. jest to Drum&Base , dubstep , Trance i wiele podobnych ale nie pogardzę przyjemną muzyką instrumantalną , wiem że nie tylko basem świat żyje ale dla mojego upodobania ma być jakościowo dobry i ma go być dużo więc myślałem nad głośnikami o dobroci ponad 0,5 bo jeśli można go mieć wiecej to czemu nie:) jestem w stanie wykonać gabarytowo większą obudowę aby zrównoważyć pasmo ale znów jest ale czy idąc tą drogą jest warto ? czy wzrost ilości i jakości niskich częstotliwości będzie znaczny ? czy będą to jakieś niskie wartości za którymi nie ma co komplikować sobie życia.
                      Che dobrze albo i jeszcze lepiej ale nie wiem w którym miejscu się zatrzymać aby nie przedobrzyć .

Skomentuj

to co byś mi polecił za przetwornik tak do 200 zł
                        Nie znam glosnikow dobrej marki za takie pieniadze w rozmiarze 25-30cm. Pewnie sa jakies samochodowe glosniki chinskich producentow, ale ja ich nie znam. Z tego powodu rozsadnym wyborem wydaje sie W.27.400.8.MC lub W.32.500.8.MC.
                        Co do wielkosci obudowy, to nawet jesli sa takie mozliwosci, to ja bym tego nie skorzystal, bo w takiej pojemnosci, to juz mozna upchac glosnik 15 calowy. Poza tym do muzyki jaka podales, glosnik powinien byc w miare "szybki", dynamiczny, a przewymiarowanie obudowy nie bedzie temu sprzyjac. Mysle ze strojenie na poziomie 28-30hz jest spokojnie wystarczajace.

wiem że nie tylko basem świat żyje ale dla mojego upodobania ma być jakościowo dobry i ma go być dużo więc myślałem nad głośnikami o dobroci ponad 0,5 bo jeśli można go mieć wiecej to czemu nie jestem w stanie wykonać gabarytowo większą obudowę aby zrównoważyć pasmo ale znów jest ale czy idąc tą drogą jest warto ?
                        Nie

czy wzrost ilości i jakości niskich częstotliwości będzie znaczny ? czy będą to jakieś niskie wartości za którymi nie ma co komplikować sobie życia.
                        To od glosnika i wzmacniacza zalezy jakosc niskich tonow, obudowa ma znaczenie drugorzedne. Ty myslisz, ze jak kupisz slaby glosnik za 200zl i wpakujesz go w duza TL, to bedziesz mial super jakosc. To nieprawda. Dobrej jakosci glosnik takiego rozmiaru kosztuje kilkaset zl, a za 200zl to ciezko kupic dobry midbas 6 calowy. Firmowy glosnik, nawet nieco mniejszy, ale zapiety dobrym wzmakiem, w obudowie BR, zmiecie takiego klamota w ogromnej obudowie TL bez problemu, pod zwgledem ogolnej jakosci brzmienia. TL nie jest zadna magiczna obudowa, ktora daje jakas wybitnie duza przewage nad BR, w zasadzie to przy wiekszosci projektow firmowych czy Diy, trudno doszukac sie jakiejkolwiek znaczacej przewagi TL nad BR od strony technicznej. Zostaje tylko wrazenie subiektywne co nam zagra lepiej.

Ale zostajac przy temacie TL, bez wzgledu na to jaki glosnik wybierzesz, to przy tej wielkosci bedzie to dosc skomplikowany projekt. Bardzo prawdopodobne, ze bedzie wymagal sporego midbasu, aby to wszystko ze soba polaczyc, bo maly 5 calowy sredniotonowiec moze nie dac rady. Bedziesz potrzebowal dosc niskiego ciecia w granicach 200 hz, a to tez przeklada sie na wieksze pojemnosci w torze zwrotnicy. Jak wybierzesz glosnik o sporej sprawnosci, myslac ze jego liche parametry nagonisz duza obudowa, to z drugiej strony kija, bedzie glosnik sredniotonowy, ktoremu moze braknac efektywnosci i odpowiedniej wytrzymalosci mocowej przy niskich znieksztalceniach.

Skomentuj

Próbował ktoś TL z wylotem zakończonym membraną bierną?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                            Próbował ktoś TL z wylotem zakończonym membraną bierną?
                            Co by to mialo dac?

Skomentuj

Filtrowanie rezonansów i antyrezonansów leżących powyżej częstotliwości dostrojenia, krótszy falowód. Przydałoby się zrobić symulacje LspCAD.
                              Last edited by Echo1; 16.10.2016, 01:22.

Skomentuj

Moim zdaniem to nie zagra, bo obudowa bedzie dzialac jak MLTL, ale z tak duza masa jaka ma membrana bierna moze byc problem. Strojenie bedzie wypadac zbyt nisko. Poza tym membrana ma inna podatnosc niz powietrze. Nie widze sensu stosowania takiego wynalazku.

Skomentuj

Wykorzystując testową obudowę tl z tego tematu:
                                  http://diyaudio.pl/showthread.php/27...GDWK-10-80-7-i
                                  zrobiłem kilka pomiarów tl z mb. Dexona zastąpiłem Visatonem W170S, a wyjście tl powiększyłem by zamontować tam inny dostępny głośnik, który pełnił rolę zastępczej membrany biernej ZMB.

Skomentuj

Fajnie, tylko dopasuj prawidlowo odpowiedzi portu i membrany do glosnika, oraz zsumuj je.

Skomentuj

Powyższe pomiary głośnika, wyjścia tl i membrany ZMB zrobione w polu bliskim 0,5cm/2,8V od źródeł dźwięku w tym samym ustawieniu kolumny i mikrofonu (oczywiście przy pomiarze głośnika mic był z przodu kolumny, a przy pomiarach portu i ZMB z tyły). Z wykresów widać, że po zamontowaniu ZMB występuje większe tłumienie zakresu średnich tonów promieniowanych przez wyjście linii. Przy 170Hz ciśnienie z portu jest tylko ok. 4dB niższe niż z samego głośnika. Ciekawe jest, że po założeniu ZMB wzrasta ciśnienie z głośnika poniżej 30Hz. Czy to przełoży się na większą efektywność dla całej kolumny?
                                      W tym celu zrobiłem parę pomiarów z 2.6m z wgładzeniem1/1okt. Kolumna stała w samym narożniku pokoju, by uzyskać dodatkowe wzmocnienie basu od pomieszczenia.
                                      czarny - otwarty port tl
                                      czerwony - ZMB z otwarta cewką
                                      fiolet - ZMB z R=2 Ohm
                                      niebieski - moja kolumna na Dexonach w oz dla porównania.

Otwarta tl generuje większe ciśnienie na basie niż z ZMB, ale jest podbicie w okolicach 200Hz i dół przy 100Hz i to słychać. Tlka gra jak subwoofer z niezbyt dobrze zgranym satelitą, brakuje kopa. Być może dałoby się to zmienić, ale w opiniach różnych osób na temat tl taka wada często występuje przy różnych zastosowanych głośnikach.
                                      Ja pozostaje przy swoich oz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                                        Ja pozostaje przy swoich oz.
                                        Tez bym zostal przy oz, bo ta TL jest beznadziejna.

Co do porownania efektywnosci, to gdzies lezy blad. Jesli obie obudowy maja te same glosniki, to nie mozesz miec takie roznicy spl w pasmie sredniotonowym i wyzej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Co do porownania efektywnosci, to gdzies lezy blad. Jesli obie obudowy maja te same glosniki, to nie mozesz miec takie roznicy spl w pasmie sredniotonowym i wyzej.
                                          Patrz na wykresy głośników i portu. Otwarta tlka generuje pełno śmiecia przez port z zakresu niskiej średnicy, dlatego wzrasta tam efektywność pomimo, że port jest z tyłu. Jak by był z przodu ciekawe co by było?
                                          Tak ta tl może jest beznadziejna, ale jak ktoś takie lubi to można słuchać. Ludzie słuchają gorszych kolumn i jakoś żyją.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X