Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po co sluchac gorszych jak mozna zrobic lepsze? Chyba, ze prosciej zrobic byle jak i narzekac, ze zle gra. A zyc mozna i w palacu i w szalasie. Co kto woli.

Skomentuj

Siemanko wszystkim :)
      Wracając do mojego przyszłego projektu pierwszej TL postanowiłem użyć W.32.500.8.MC , po symulacjach w Leonard Audio sprawa wygląda nastepująco

Wychodzi że musiał bym użyć około 3 kg na m3 czyli 0.6 kg wytłumienia na TL aby wygładzić pasmo do w miarę akceptowalnych wartości szczegulnie w pierwszym antyrezonansie , czy jest to realna ilość ? Gdzieś czytałem że optymalna wartościa wytłumienia jest to 0.5 kg na 1 metr3 tutaj ta wartość jest przekroczona kilku krotnie , czy robie coś zle? chyba tak tylko nie wiem w którym miejscu czy mogł by ktoś na to zerknąć okiem ?

Skomentuj

Loo jeny, ale nacudowales, prawie 200 litrow...

Tak na szybko :

1200cm2 na wejsciu, 100cm2 na wyjsciu. Pojemnosc 86 litrow, dlugosc tunelu 160cm. Tlumienie 3kg/m3 na dlugosci 2/3 tunelu.

Skomentuj

No tak nie miałem ogarniętego w pełni Leonarda teraz wiem juz jak się dzieli kanał na części :) ale coś małe to sd na wyjściu tylko 100cm2 w tym głośniku to jakieś 1/5 powierzchni membrany , jak to tak ? nie jest regułą o zachowaniu wylotu końcowego jak najbardziej zbliżonego lub równego sd membrany ?

Skomentuj

Nie musisz miec duzego Sd na wyjsciu obudowy. Mozesz symulowac turbulencje powietrza z wyjscia i patrzec czy jest na niskim poziomie, ale najpierw wprowadzic wieksza moc podana do glosnika, aby zasymulowac dzialanie portu na glosniejszym graniu. Oczywiscie mozesz dac wiecej, ale od razu podniesiesz strojenie, zmienisz pasmo czestotliwosci i zwiekszysz obudowe. Cos z cos. Ja prawie zawsze staram sie aby obudowa byla mozliwe jak najmniejsza.

Skomentuj

Tak zauważyłem to zjawisko , w chwili zwiększania długości falowodu strojenie się zwiększa zamiast zmniejszać to trochę dziwne biorąc pod uwagę ogólnie przyjętą zasadę długości tunelu i jego strojenia na 1/4 długości fali to trochę nie trzyma się kupy , całkiem tak jak by całą moją wiedzę i informacje na temat LT symulator wyrzucił do śmieci... a końcowa tak mała powierzchnia przekroju falowodu , no kurcze zbaraniałem do reszty . Wykres symulacji pokazuje to co pokazuje a jak będzie w rzeczywistości? Wiem że nie mam tak dużego doświadczenia jak ty czy inni ale sam już nie wiem co o tym myśleć , podstawowe założenia w wielu publikacjach mówią co innego a symulator opowiada całkiem inna historie . A jak sprawa ma z delay ? jakich wielkości nie przekraczać ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                biorąc pod uwagę ogólnie przyjętą zasadę długości tunelu i jego strojenia na 1/4 długości fali to trochę nie trzyma się kupy , całkiem tak jak by całą moją wiedzę i informacje na temat LT symulator wyrzucił do śmieci...
                Zasada zostaje zachowana. Jak zwiększasz długość tunelu to strojenie spada.
                Chodziło o zwiększenie przekroju tunelu na końcu. Jak zwiększysz przekrój to strojenie się podniesie.

podstawowe założenia w wielu publikacjach mówią co innego a symulator opowiada całkiem inna historie
                Założenia to ogóły. Głośników jest sporo, każdy wymaga trochę innej TL. A te teorie i wytyczne są przybliżeniem rzeczywistości. Były dobre w czasach kiedy nie było dostępu do symulatorów :)

Skomentuj

Wszystko co wiesz, mozesz spokojnie wyrzucic do kosza i zapomniec.

To co powinienes wiedziec, aby zaprojektowac dobra TL znajduje sie tutaj http://quarter-wave.com/

Napisze tutaj taki najszybszy tutorial na dobra TL, ktorym mozna podsumowiac wiekszosc tematu ( nie dotyczy tuneli w stylu PMC ATL ).

Czytasz teorie na http://quarter-wave.com/, przyswajasz wiedze, zeby zrozumiec o co w tym wszystkim chodzi. Jesli uda Ci sie kupic arkusze, to super. Jesli nie, to mozna uzyc kalkulatora w excelu, opartego na tabelach MJK http://www.quarter-wave.com/TLs/Alig...tor_3_3_09.xls
                  To co wypluje Excel wrzucamy do Leonard Audio, lub Hornresp. Patrzymy co jak wyglada i dokonujemy ewentualnych poprawek.

Wazne:
                  - wartosci tlumienia w LA nie pokrywaja sie z arkuszami MJK, generalnie lepiej nie wychodzic poza wartosc 3kg/m3. W Hornresp nie uzywac symulacji ilosci tlumienia wiecej niz wartosc 1000. Tlumienie w symulacji to owata poliestrowa, welna mineralna przy tej samej wadze, jest gestsza i inaczej tlumi.
                  Bardzo wazne:
                  - najlepsza dokladnosc z symulacja uzyskamy jesli sami zmierzymy parametry glosnika, na tych od producenta mozna sie duzo rozjechac.

Najwieksza dokladnosc maja arkusze MJK, ale nie sa to kosmiczne roznice miedzy LA i Hornresp.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A jak sprawa ma z delay ? jakich wielkości nie przekraczać ?
                  To temat budzacy wiele kontrowersji. Sa rozne opinie. Jesli nie chcesz sie wkrecac w teorie, to w programie Basta! http://www.tolvan.com/index.php?page=/basta/basta.php mozna wlaczyc funkcje, ktora pokazuje granice GD (brazowa, przerywana linia), ktorej nie powinnismy przekraczac, aby GD nie byly slyszalne. To nie jest program do symulacji TL, ale to genialne narzedzie do innych symulacji.
                  Last edited by Pogromca mitow; 25.10.2016, 22:49.

Skomentuj

Dzięki Pogromco :) , no to shift + del + enter i od nowa , będzie fajna lektura co dzienna przed snem w między czasie bedę szlifował Leonard Audio.
                    Płyty wiórowe na prototyp i wygłuszenie już mam na mikołaja sprawie Sobie od razu parke W.32.500.8.MC myślę że do tego czasu nadgonie z materiałem :)
                    Tak na marginesie jaka końcówka mocy będzie wystarczająca aby napędzić tego potwora łącznie z mid wooferem i wysokotonowcem ? wystarczy 300 wat RMS 8 ohm czy mniej lub więcej ? Sygnał będe podawał z Yamaha RX-V630RDS.
                    Last edited by kokoelloko; 25.10.2016, 22:59.

Skomentuj

Tak na marginesie jaka końcówka mocy będzie wystarczająca aby napędzić tego potwora łącznie z mid wooferem i wysokotonowcem ? wystarczy 300 wat RMS 8 ohm czy mniej lub więcej ? Sygnał będe podawał z Yamaha RX-V630RDS.
                      Nie potrafie powiedziec, nie mialem tego glosnika. Jedyne co moge doradzic, do aby kupic tak silna/dobra koncowke jak to tylko mozliwe. Uwazam, ze nie istnieje pojecie za silnego wzmacnicza, oczywiscie w granicach rozsadku.

Skomentuj

Kupić to nie za bardzo ale zrobić jak najbardziej np forumowego i-ampa od borysa. Bliżej mi do elektroniki niż akustyki wiec końcówka to akurat małe piwko ,no dobra może dwa jasne pełne :) Oczywiście nie jest konieczne przesterowywać wzmacniacz chodź czasem korci dać mocniej w palnik.
                        Co polecasz na środek pasma i góre? myślałem nad http://stx.pl/m-18-200-8-mcx.html i http://stx.pl/t-10-200-8-pcx.html lub http://stx.pl/t-10-200-8-alx.html co o tym sądzisz ?

Skomentuj

Mysle, ze to kiepski wybor. Do tego basu trzeba dosc niski i mocny podzial, a do tego mcx jest taki sobie. Raczej potrzebujesz glosnika midbasowego niz sredniotonowego. ALX jest spoko jako glosnik, dobra cena, dobry dzwiek, ale wolalbym dolozyc do czegos innego, co ma jakis zadzior w dzwieku. ALX gra troche nudno.

Skomentuj

Cześć. Mam głośniki TB W4 SIF-1320 z opuszczonego przeze mnie projektu. Pomyślałem o budowie linii transmisyjnej. Głośniczki są niewielkie i 75 - 20k HZ, a co za tym idzie 1/4 fali to 91cm a 1/3 fali 121 cm.
                            Pomyślałem, by zbudować trochę nietypowe kolumny o wysokości 91cm na nóżkach z otwartym spodem i zamontowanym głośniku na górnej poziomej ściance (taka kwadratowa rura). Uniknąłbym wtedy załamań. Ścianki w środku byłyby oczywiście jakoś wygłuszone.

Stąd moje pytanie. Czy taka konstrukcja ma sens? Czy te głośniki (Qts=0.36) nadają się do tej konstrukcji? A może stroić pod 1/3 fali(wysokość 121cm)?
                            Last edited by okocz; 05.11.2016, 13:37.

Skomentuj

Siemanko wszystkim :)
                              Nadszedł długi weekend więc trzeba zakasać rękawy odpalić pilarkę, wyrzynarkę i coś poskładać tak w imię nauki , kolejna ćwiczebna konstrukcja TL tym razem na głośniku STX GDN 25/150/8 SC kupiłem go jako nowego który przeleżał parę lat w kartonie , gość go kupił do budowy suba ale stracił zapał... tak czy siak za sumę równa flaszki wódki się opłacało i grzech było nie kupić :)
                              Będzie to konstrukcja aktywna na mostku TDA 7294 z aktywnym filtrem 24 db/okt z płynnym odcięciem do 180 hz który złożyłem jakieś 1,5 roku temu i wiernie bez awaryjnie służy do dziś.
                              SD wejściowe 700 cm wyjściowe 130 cm offset 1/5 długości
                              Symulacje zapowiadają się całkiem nieźle :

Jak Myślicie drodzy koledzy ?
                              Pogromco co o tym sądzisz? Warto ciąć dechy na tego suba ?
                              Oczywiście w ramach nauki i zbierania doświadczenia , tak poza tym to zamówiłem prawie 2 metry2 forniru żeby go ładnie okleić i wylakierować oczywiście też w ramach szkolenia bo jeszcze nigdy nie miałem okazji kleić forniru więc ta konstrukcja będzie pierwszą :)
                              Last edited by kokoelloko; 10.11.2016, 20:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez okocz Zobacz posta
                                Cześć. Mam głośniki TB W4 SIF-1320 z opuszczonego przeze mnie projektu. Pomyślałem o budowie linii transmisyjnej. Głośniczki są niewielkie i 75 - 20k HZ, a co za tym idzie 1/4 fali to 91cm a 1/3 fali 121 cm.
                                Pomyślałem, by zbudować trochę nietypowe kolumny o wysokości 91cm na nóżkach z otwartym spodem i zamontowanym głośniku na górnej poziomej ściance (taka kwadratowa rura). Uniknąłbym wtedy załamań. Ścianki w środku byłyby oczywiście jakoś wygłuszone.

Stąd moje pytanie. Czy taka konstrukcja ma sens? Czy te głośniki (Qts=0.36) nadają się do tej konstrukcji? A może stroić pod 1/3 fali(wysokość 121cm)?
                                Nie rozumiem tych obliczen na 1/3 fali ale moze zerknij na obudowe typu Tabaq http://www.audioxpress.com/article/T...d-Quarter-Wave taka obudowe mozesz zasymulowac w Hornresp lub Leonard Audio.

Pogromco co o tym sądzisz?
                                Calkiem wporzo, jesli parametry trzymaja sie kupy, to obudowa w ten desen ma sens. Mozesz sprobowac jeszcze jakis poprawek ale to juz we wlasnym guscie. Ogolnie widac dobry trop :) Zanim zbudujesz suba, namawiam na obudowe testowa z odpadkow, aby sprawdzic ile tlumienia bedziesz faktycznie potrzebowal. Tutaj poza MJK troche lepiej wypada Hornresp.

Ostatnio wyszla nowa wersja programu Hornresp i posiada ona bardzo prosty Wizard w menu Help, ktory pozwala podac jaka obudowe chcemy symulowac, a program sam wpisze odpowiednie parametry. Potem tylko parametry glosnika i mozna sie bawic w dopracowanie projektu.

Skomentuj

No to fajnie :) niestety hornresp jest programem jeszcze nie ogarniętym przezemnie ale myśle że w następnym projekcie się to zmieni , co do prototypu to jak najbardziej będzie zrealizowany z resztą mam tyle dech że moge ich trzaskać dziesiątki i tutaj taka moja złota myśl/patent na prawie darmowy materiał na kolumny czyli:
                                  ogłoszenia lokalne + oddam za darmo meble + dostawczak do 3,5 tony = tona wiórówki

Skomentuj

Siemanko :)
                                    Po długiej i nie przewidzianej przerwie projekt testowy został ukończony pomyślnie, buda skręcona z 20 mm płyty wiórowej sklejana wikolem i skręcana wkrętami czyli standard.
                                    Wygłuszenie to gąbka tapicerska 20 mm , owata 15 mm oraz prostokąt prasowanej wełny mineralnej który został zamocowany do płyty w miejscu SD in.
                                    Skręcowe pudło powędrowało z warsztatu do pokoju podpięte pod wzmak 2xtda 7294 z aktywną zwrotnicą mini jack wpięty w telefon szybki niecierpliwy klik w play iii...
                                    i przy pierwszych sekundach grania wiedziałem że się opłacało :) sub schodzi niiiiisko i to okrutnie mimo to że wzmak nie wysterował tego gdn'a tak jak należy bo jest tylko zmostkowanym scalakiem to linia kopała po klacie i schodzi baaaardzo nisko, włączając poszczegulne częstotliwości z generatora w smartfonie byłem w szoku! spokonie można usłyszeć bas z okolic 20 - 25 a nawet niżej.
                                    Testowałem go przez wiele dni słuchałem wiele i dub stepu , drum & bass , ambient i różnych elektronicznych cudawianek ale też instrumentalnej i tu wywarł na mnie ogromne wrażenie szczególnie w piosence Long After You're Gone i London Paris Cardiff - Miller Dominic potężna głębia i pięknie wybrzmiewająca gitara , oczywiście inne instrumenty oferujące palete niskich tonów też brzmią rewelacyjnie.
                                    Jeśli chodzi o muzykę elektroniczną to sub robi miazgę tam gdzie potrzeba szybkiego kopnięcia to jest ,a tam gdzie potrzeba zejść nisko i potrząsnąć hałupą to robi to bez większego wysiłku, w mojej domowej konfiguracji sub był testowany z dwoma drój drożnymi jamo fc6000 (wiem to nie hi-end ani nawet dobre hi-fi ale lepszych narazie nie mam ) oraz kolumnami mojego dobrego przyjaciela dwoma STX F360n podpiętymi pod amplituner Yamaha r n301 to pod względem ilości i jakości niskiego basu F360n zostały daleko w tyle
                                    Podsumowując przygodę z linią transmisyjną nie będzie to mój ostatni projekt a pierwszy który otworzył mi uszy i będe chciał więcej i lepiej :) jakość niskich częstotliwości z takiej konstrukcji jest oszałamiająca nigdy w życiu już się nie cofnę i w moim domu nie zaistnieje żaden bass reflex.
                                    Tak dla potomności wrzucam kilka fotek z budowy , może ktoś z tego skorzysta .

[
                                    Last edited by kokoelloko; 15.12.2016, 23:40.

Skomentuj

Pierwsze projekty zwykle sa oceniane bardzo entuzjastycznie :) ale z tego co widze, to calosc ma prawo zagrac. Gratulacje!

Skomentuj

Witam wszystkich,

swego czasu, będzie to już prawie 15 lat zbudowałem sobie zestawy z otworem z 30 cm głośnikiem o pojemności bagatela 172l. Pięknie to grało i gra nadal ale docelowo chciałem zrobić obudowę labiryntową, w końcu znalazłem trochę czasu by wgłębić się materie. Przy przeprojektowaniu obudowy napotkałem na parę niuansów. Mam pytanie, przy uwzględnianiu długości kanału mam uwzględnić pełną drogę czy długości między końcami tunelu?

pozdrawiam

Skomentuj

Liczymy tak :

Ps. Jaki masz glosnik?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X