Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trochę krótkie te tunele u nich nie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Nowe monitory aktywne PMC z ciekawym patentem na walke z dyfrakcja.

https://pmc-speakers.com/products/pr...active/result6
      Last edited by Echo1; 19.10.2017, 13:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez wydra9 Zobacz posta
        Trochę krótkie te tunele u nich nie?
        Gabka skutecznie obniza strojenie.

Natomiast co do tej dyfrakcji, to mam pewien pomysl, ale musialbym uzyc maszyny CNC. Recznie raczej nieprecyzyjna robota.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Gabka skutecznie obniza strojenie.

Natomiast co do tej dyfrakcji, to mam pewien pomysl, ale musialbym uzyc maszyny CNC. Recznie raczej nieprecyzyjna robota.
          Jak wyliczysz gdzie mają być podfrezowania?

Skomentuj

Ja myslalem o frezowaniu polokregow na froncie, tylko trzeba obliczyc ich glebokosc i srednice. Cos na zasadzie rozpraszania fal. Te patenty jak w PMC czy to co pokazales chyba prosciej obliczyc.

Skomentuj

Jak to obliczyć?

Skomentuj

Myslalem zeby najpierw zrobic symulacje frontu, sprawdzic jakie czestotliwosci znosza sie, obliczyc dlugosc ich fali i dobrac srednice okregow do rozpraszania. Tylko pytanie jak wplynie to na reszte pasma. Moze prosciej przyjac najpierw takie zaglebienia jak w PMC. Kiedys B&W zrobili prototyp dipola z takimi dziurkami dyfrakcyjnymi.

Skomentuj

Warto założyć oddzielny wątek o rozpraszaczu dyfrakcyjnym.

Skomentuj

Wyglada na to, ze Bowers juz te dziurki zrobil

Zatem prosimy moderatora o wydzielenie nowego tematu o rozpraszaniu dyfrakcji.

Skomentuj

Załóżcie nowy wątek, przeniosę tam te posty.

Skomentuj

Chyba, nie ma co tworzyc nowego, bo juz taki mamy:

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post496831

Wystarczy przeniesc posty.

Skomentuj

Paradigm coś podobnego stosuje

Skomentuj

Obudowa zamknięta kręci fazą jak filtr drugiego rzędu, BR kręci jak filtr czwartego rządu. Jak jest z fazą w przypadku typowej obudowy TL?

Skomentuj

Tl to tez obudowa 4 rzedu jak Br, dopiero zastosowanie tłumienia przybliza ja do 2 rzedu.

Skomentuj

Cały wątek jeszcze czytam, ale jest wiele skomplikowanych terminów i nie wszystko ogarniam, a mam pytanie.
                                Co można zmienić w konstrukcji TL zrobionej na AWX 18-140-8, Usher T9950-20 (projekt dabyla), aby poprawić skuteczność kolumn?
                                Chodzi mi o to, że one grają rewelacyjnie! ale tylko, kiedy da się im mocy z pieca - wtedy jest już głośno w pomieszczeniu.
                                Jak wyłuskać z nich pełnię, dynamikę, scenę, ale przy "normalnym", nie uciążliwym dla otoczenia poziomie głośności? Czy to w ogóle możliwe?
                                Wadą jest sama konstrukcja TL, czy przetworniki STXa ze skutecznością 88db.?

Skomentuj

Te kolumny po prostu tak grają (miałem to wiem :) )

Skomentuj

Nic z tym nie zrobisz.

Skomentuj

W Audio Video jest test subwoofera PMC TwoTwo sub 1

http://www.avtest.pl/audio-video/wyd...em/751-11-2017

Skomentuj

Wszystkiego dobrego Panie i Panowie w nowym roku, udanych konstrukcji !! :-)

Pytanie cały czas dotyczące TL AWX 18-140-8, Usher T9950-20:
                                        - kierunkowy dźwięk. Tego nie znalazłem w wątku.
                                        Tl-ki grają bardzo kierunkowo, ale idealnie tylko w punkcie odsłuchu. Wystarczy wstać i już zaburzona jest dynamika/scena odsłuchu, nie mówiąc już o różnej scenie, kiedy przemieszczasz się po salonie/pokoju.
                                        Czego to kwestia?

Wysokotonówki - ona tak ma?
                                        Czy może szerokości ścianki przedniej (kanty, brak zaokrąglenia),
                                        czy może rezystor na tweeterze 3,9 Ohm... pamiętam, że ktoś podmieniał na 4,7 bo za bardzo krzykliwa była..

Nie mieliście problemu z kierunkowym odsłuchem, jest dość irytujący..
                                        Czy można z tym coś zrobić? Czego to wina?

Skomentuj

Byc moze zwrotnica kiepsko dziala poza osia odsluchu, trzeba to sprawdzic i ewentualnie poprawic.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X