Można wchodzić do piekieł, ale co z modami w pomieszczeniu? Na ile one nam wypacza przekaz nawet jak sprzęt da radę?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaMożna wchodzić do piekieł, ale co z modami w pomieszczeniu? Na ile one nam wypacza przekaz nawet jak sprzęt da radę?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oliver Zobacz postaBy pokazać innym jakie to cudo tym razem zbudował
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez marian Zobacz postaBył taki jeden użytkownik, ale już się nie udziela ponieważ według niego większość innych użytkowników nie pisało po polsku...Większość to rzeczownik rodzaju żeńskiego, zatem po polsku jest "większość innych użytkowników nie pisała po polsku"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaBył taki jeden użytkownik, ale już się nie udziela ponieważ według niego większość innych użytkowników nie pisało po polsku...
I czy nie byłoby ciekawiej robić postępy i budować lepsze konstrukcje. Bo z twojej wypowiedzi wynika, zatrzymajmy postęp technologiczny bo taki nam wystarcza .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPo prostu nikomu do szczęścia nie jest potrzebne te 20hz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oliver Zobacz postaI czy nie byłoby ciekawiej robić postępy i budować lepsze konstrukcje.
Skomentuj
-
Przestroga dla fanów 20Hz - cytat z wątku z AS http://www.audiostereo.pl/kolumny-o-...l/page__st__30 - post#47
"Widzę,że wiekszość tutaj teoretyzuje.Może ,więc trochę praktyki.Posiadam kolumny odtwarzające efektywnie niskie częstotliwości.Co prawda nie 20 hz,ale 22,jednak jestem już blisko. Potwierdzam,że bardzo rzadko w jakimś nagraniu pojawiają się tak niskie dzwięki,jednak jak się pojawią,to efekt jest niesamowity.To trzeba osobiście doświadczyć.Moje kolumny to Sansui SP-X9 .To najwyższy model z 1982 roku z głośnikiem basowym o srednicy 17 cali,czyli 43,5cm. Kolumny przenoszą 22hz-23khz+-3 db.I jakie są moje odczucia? Otóż takie,że te kolumny nie nadają się do małych,nowoczesnych pomieszczeń.Po prostu częstotliwość rezonansowa pomieszczenia musi być bardzo niska.Inaczej rezonanse nie dadzą wam tego słuchać.Najlepsze według mnie ,jest duże pomieszczenie z drewnianych bali o nieregularnym kształcie i to jak najwieksze.Te kolumny były projektowane na rynek U.S.A,więc na ogromne pokoje.Osobiście ,słucham ich w pokoju zbudowanym w II rzeczypospolitej i ściany są z pełnej cegły, mają po 30cm grubości.I tak jestem na granicy.Wyobrazcie sobie,że w rezonans potrafi wpadać metalowa wanna w łazience.Wszystkie szyby mam odpowiednie zabezpieczone,a i tak czasami coś zabrzęczy.Tak niskie częstotliwości znacznie podnoszą wymagania w stosunku do pomieszczenia.Na ścianach wiszą dywany i pomieszczenie o wysokosci 3,20m jest o nieregularnym kształcie. Dlaczego to piszę?.Po to ,aby ktoś z was nie wpadł w rozpacz,po wydaniu sporej kasy na podobne kolumny,a pózniej nie mógł sobie z nimi dać rady.To nie zwykłe kłopoty,jakie wiekszośc z was ma ze zwykłymi głośnikami.Poniżej 30hz wymagania rosną wykładniczo. Nie chcę nikogo odstraszać przed zakupem tak nisko schodzących kolumn,tylko uświadomić z czym będą mieli do czynienia.Jak ktoś mieszka w bloku,lub ma cieńkie ściany,to raczej niech o takich kolumnach zapomni."
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oliver Zobacz postaI czy nie byłoby ciekawiej robić postępy i budować lepsze konstrukcje. Bo z twojej wypowiedzi wynika, zatrzymajmy postęp technologiczny bo taki nam wystarcza .
Pokaż że potrafisz coś samemu stworzyć, coś innowacyjnego.
Za pewne nie tylko ja na to czekam.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez andiandi2103 Zobacz postaAle przecież robimy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz postaPrzestroga dla fanów 20Hz - cytat z wątku z AS http://www.audiostereo.pl/kolumny-o-...l/page__st__30 - post#47
"Widzę,że wiekszość tutaj teoretyzuje.Może ,więc trochę praktyki.Posiadam kolumny odtwarzające efektywnie niskie częstotliwości.Co prawda nie 20 hz,ale 22,jednak jestem już blisko. Potwierdzam,że bardzo rzadko w jakimś nagraniu pojawiają się tak niskie dzwięki,jednak jak się pojawią,to efekt jest niesamowity.To trzeba osobiście doświadczyć.Moje kolumny to Sansui SP-X9 .To najwyższy model z 1982 roku z głośnikiem basowym o srednicy 17 cali,czyli 43,5cm. Kolumny przenoszą 22hz-23khz+-3 db.I jakie są moje odczucia? Otóż takie,że te kolumny nie nadają się do małych,nowoczesnych pomieszczeń.Po prostu częstotliwość rezonansowa pomieszczenia musi być bardzo niska.Inaczej rezonanse nie dadzą wam tego słuchać.Najlepsze według mnie ,jest duże pomieszczenie z drewnianych bali o nieregularnym kształcie i to jak najwieksze.Te kolumny były projektowane na rynek U.S.A,więc na ogromne pokoje.Osobiście ,słucham ich w pokoju zbudowanym w II rzeczypospolitej i ściany są z pełnej cegły, mają po 30cm grubości.I tak jestem na granicy.Wyobrazcie sobie,że w rezonans potrafi wpadać metalowa wanna w łazience.Wszystkie szyby mam odpowiednie zabezpieczone,a i tak czasami coś zabrzęczy.Tak niskie częstotliwości znacznie podnoszą wymagania w stosunku do pomieszczenia.Na ścianach wiszą dywany i pomieszczenie o wysokosci 3,20m jest o nieregularnym kształcie. Dlaczego to piszę?.Po to ,aby ktoś z was nie wpadł w rozpacz,po wydaniu sporej kasy na podobne kolumny,a pózniej nie mógł sobie z nimi dać rady.To nie zwykłe kłopoty,jakie wiekszośc z was ma ze zwykłymi głośnikami.Poniżej 30hz wymagania rosną wykładniczo. Nie chcę nikogo odstraszać przed zakupem tak nisko schodzących kolumn,tylko uświadomić z czym będą mieli do czynienia.Jak ktoś mieszka w bloku,lub ma cieńkie ściany,to raczej niech o takich kolumnach zapomni."
Dla mnie wystarczy 25Hz ale boję się o głośnik, Niżej zestrojona LT bardziej zabezpieczy głośnik przed spaleniem jakby sie pojawiło 20Hz.Last edited by Oliver; 06.12.2018, 23:42.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oliver Zobacz postaCzy na charakterystyce wypadkowej TL powinno być 0dB spadku przy częstotliwości rezonansowej tunelu ?
Skomentuj
-
Czy nie jest tak że Qtc=0,7 dotyczy każdego rodzaju obudowy ? A to by oznaczało -3dB przy fc dla LT.
Teoretycznie zakładam że mam dwie obudowy :
OZ Fc=40Hz Qtc=0,7
LT Fc=25Hz Qttc=0,7
Porównując dwie obudowy każdy powie że LT brzmi lepiej. Jednak nie ma różnicy parametru Qtc. Jedynym rozwiązaniem dla mnie jest różnica Fc. Wniosek, czym niższe Fc z takim samym Qtc tym lepiej musi zagrać.
Gdybym teraz zbudował OZ o parametrach Fc=25Hz Qtc=0,7 jak w przykładowej wyżej LT to grałoby to identycznie. Dobrze myślę ?
Skomentuj
-
To może z innej strony. Im mocniejszy magnes tym szybsza reakcja membrany, tak podpowiada logika. Widzę zależność szybszy głośnik mniejsze qts. Wkleję dwa zdjęcia napisane przez Andrzeja K.
Autor dąży do Qtc w przedziale 0,5 ... 0,7 finalnego zespołu głośnikowego. Dalej pisze że czym niższe Qts głośnika tym niższa efektywność w zakresie niższych częstotliwości. Stosując jednak Qts 0,3 ... 0,5 , tunel jest w stanie nadrobić stratę energetyczną. Tunel nadrabia chyba 6dB. To znaczy że można stroić LT ( głośnik ~0,5Qts -6dB) z wypadkowym spadkiem 0dB przy Fc. Ale myślę że lepiej nadaje się głośnik 0,4 qts bo przy 0,5 powyżej fc będzie górka .Last edited by Oliver; 19.12.2018, 00:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oliver Zobacz postaTo znaczy że można stroić LT ( głośnik ~0,5Qts -6dB) z wypadkowym spadkiem 0dB przy Fc
Trzy posty wyzej dalem Ci linka, w ktorym jest wszystko co potrzebne do zaprojektowania poprawniej dzialajacej TL.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie. Przy tak wysokiej dobroci, tunel musi byc strojony ponizej Fs glosnika aby zachowac rowne pasmo czestotliwosci, a to oznacza spadek efektywnosci promieniowania portu.
Trzy posty wyzej dalem Ci linka, w ktorym jest wszystko co potrzebne do zaprojektowania poprawniej dzialajacej TL.
Jak chodzi o tą tabelę to na oko fc=fs przy qts 0,38...0,39
Skomentuj
-
Czytałem że szukaliście Leonard Audio. Jakby nie wszyscy mieli to daje linka.
https://www.diyaudio.com/forums/soft...ftware-81.html
Skomentuj
Skomentuj