Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stworzenie 2.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stworzenie 2.0

Witam, jestem nowy na forum, i trochę ciekawię się w kierunku głośników, ale dotychczas bardziej komputerowych. Jeżeli umieściłem temat w złym dziale, proszę o przeniesienie.Ale do rzeczy.:

Mam możliwość, że za jakiś czas będę mógł zrobić głośniki 2.0
    Chcę żeby to były zwykłe kolumny aktywne 2.0 po 1 głośniku na kolumnę. Z tymże nigdy jeszcze czegoś takiego nie robiłem i chcę się was zapytać jakie głośniki najlepiej wybrać oraz jaki wzmacniacz. Ze stolarką raczej sobie poradzę. Na same głośniki i wzmak. chcę przeznaczyć ok. 250 - max 300 zł. Czy da się z tego złożyć coś całkiem całkiem? Głównie słucham piosenek gdzie jest sporo bassu. Mam nadzieję, że mi dobrze doradzicie

Chcesz coś na szerokopasmowcach? I basu? Za 250zł ze wzmacniaczem? :lol: Poszukaj jakiś starych tonsili GD 30 lub podobne i wzmacniacz Unitry

Skomentuj

Szukaj starej unitry z allegro za 100zł kupisz a tak to ci pozostają serokopasmowe Tang Bandy z Polinka , na obudowę dozbierasz pare złoty.

Skomentuj

Jakoś próbuje coś wykombinować ;] Zresztą do 300 nie do 250 ;p
        Chodzi ci mniej więcej o to?: http://www.tonsilsklep.pl/index.php?...-13-40-2-8-ohm - pasmo przenoszenia od 90Hz, Jest jakiś model który by lepiej przenosił? Myślałem mniejwięcej tak:
        Oba głośniki do 180+przesyłka
        wzmak: 100 + przesyłka
        ew. tak żeby te maksymalnie 300 złotych wykorzystać. A obudowa swoją drogą

Skomentuj

Poszukaj pod totem mite klony. Trzeba by dodać jeszcze wysokotonówkę. Za same kolumienki to wyjdzie ok 350zł

Skomentuj

ernest991, Chcesz stereo na szerokopasmowcu i żeby było dużo basu ?

Ile masz kasy na CAŁOŚĆ ?

[ Dodano: 2010-01-11, 21:03 ]
            ernest991, to nie wolisz jakiegoś 2.1 ?

Skomentuj

napisałem, że lubię piosenki z bassem. Wiem, że za taką cenę nie stworzy się czegoś super, ba nawet czegoś dobrego. Ale po prostu chcę jak najlepszy dźwięk za 300zł [głośniki + wzmak = 300zł] obudowy nie wliczam.
              Chcę mieć te głośniki od tak, do posłuchania muzyki, a z praktyki wiem, że przecież do muzyki lepsze są 2.0 niż 2.1

Skomentuj

Jak oceniasz swoje umiejętności z dziedziny elektroniki ?

Skomentuj

powiedzmy, że właśnie zaczynam. Ale co to ma do tematu?

Skomentuj

To ma tyle co wzmak, jakbyś ogarnął mógłbyś sobie zrobić np coś na LM3886,
                    jakbyś tanio trafo kupił to byłaby to rozsądna propozycja ;]

Z ciekawych propozycji to może np:
                    -2.1 na teslach - wzmacniacz diy na 3 x lm3886 , ew mostkutda7294 do suba albo nawet tanim panelu z allegro, do tego satelity na ARN100 - dość szerokopasmowy jest, szczególnie wersja ekranowana gra nienajgorzej na górze i sub na czymś też z tesli 6,5 - 8 cali.
                    -creative T40

Skomentuj

Zamieszczone przez ernest991
                      z praktyki wiem, że przecież do muzyki lepsze są 2.0 niż 2.1
                      To nie wiem co to za praktyka. Według mnie propozycja takero, jest konkretna.

Skomentuj

A ja proponuję zainteresować się małymi szerokopasmowymi Monacorami... np. SP-50X lub SP-60
                        Nie wiem czemu upieracie się przy dość drogich (aczkolwiek bardzo dobrych) TangBandach i rozwiązaniach wielodrożnych (o zgrozo !), skoro ernest991 wyraźnie zaznaczył bardzo niski budżet na przedsięwzięcie. Wspomniane przeze mnie Monacory legitymują się niezłym dołem jak na swoją wielkość już w bardzo małych obudowach closed. Są przy tym relatywnie tanie 50-65 zł/szt.

Seba727 propozycja może i jest konkretna ale nie za te pieniądze ! Policz ile będą kosztować najbardziej szmatławe głośniki i do tego 3 końcówki mocy + filtr DP (trafo, elementy, złącza, przewody, płytki PCB, radiatory, panel lub obudowa - to zeżre niemal cały budżet, a gdzie głośniki ?). Za 300 zyli,jeśli w ogóle się uda coś zmontować, to będzie MEGAbadziew. Jeśli już coś komuś radzić to patrzeć na budżet i radzić obiektywnie z uwzględnieniem rzeczywistych wytycznych, a nie wydumanych Kolega ernest991 raczej nie zrobi sobie sam wzmaka i fitra bo dopiero zaczyna z elektroniką, więc nie pakujmy go w maliny, bo jak coś mu nie wyjdzie (a tak w początkach bywa) to utopi tylko kasę i nadal nie będzie miał na czym słuchać muzy. Pierwsze próby budowy końcówek mocy lepiej odłożyć na bardziej "majętne" czasy

Moja propozycja jest o tyle "rozsądna", że zakłada niewielki nakład finansowy na przyzwoite przetworniki (szerokopasmowe by uniknąć dodatkowych kosztów związanych z budową zwrotnicy) oraz zostawia przyzwoitą gotówkę na kupno używanego (niekoniecznie młodego) wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                          A ja proponuję zainteresować się małymi szerokopasmowymi Monacorami... np. SP-50X lub SP-60
                          I to jest to ! Mam co prawda sph-68x ale roznice sa niewielkie a glosniczek naprawde ma charakter :smile: W sumie ciezko do stowki na strone cos wykombinowac tego nie da sie ukryc, a polecany monacor potrafi zadziwic przy swoim budżecie.

Poczytaj sobie na zachete ten artykul:
                          http://www.highfidelity.pl/artykuly/0601/diy.html

A kolorystyka sie nie przejmuj bo w sieci sa duzo ladniejsze tego wykonczenia
                          http://www.saque.de/html/cheap_trick_194.html CT194
                          http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/1479659_1.jpg CT193

Skomentuj

Quester, dolphin123, jak ktoś lubi dużo "bassu" to musi być go naprawde dużo i szerokopasmówka może nie podołać :wink:

Ja bym to zrobił na najtańszych stx'ach czyli pj + 14tka , to wyjdzie ze 100 zł za wszystkie głośniki a pewnie będzie tą 14'tke ciezko ubić tymi bassami.

Jako wzmacniacz najtańszą opcją jaką widze jest zrobienie TDA7294 - 9zł za jeden scalaczek to naprawde taniość , płytki mozna kupić z AVT , często do dostania/zamówienia w lokalnym sklepie elektronicznym, reszta częsci to koszt ok 10zł.

Do tego najlepiej kupić uszkodzony wzmacniacz na allegro lub obudowe z trafem i radiatorem (można kupić za 30-50zł) , wywalamy zbędne bebechy , instalujemy tadeusze i za stówke mamy gotowy wzmacniacz :mrgreen:

Skomentuj

Yoshi_80, zapomniałeś o stosukowo drogim elemencie jakim jest trafo do wzmaka (a raczej nie można zakładać, że trafo z uszkodzonego będzie pasować do TaDkA) no i o częściach na zwrotkę (której ernest991 raczej sobie sam nie zaprojektuje

Policzmy:
                              - 2 x STX GDN-14-70-8-SC :arrow: 56,00 zł
                              - 2 x STX GDWK-10-200-8-PJ :arrow: 54,00 zł
                              - elementy zwrotnicy :arrow: 50,00 zł
                              - koszty przesyłki powyższych :arrow: 25,00 zł
                              - 2 x TDA + 2 x PCB z kosztami przesyłki z AVT :arrow: 51,00 zł
                              - trafo do wzmaka :arrow: 35,00 zł
                              - obudowa z radiatorem (używka z allegro) :arrow: 30 zł

no i mamy 300,00 zł. Brakło kasy na elementy do budowy wzmaka, przewody, gniazda, włącznik i pewnie jeszcze kilka drobiazgów, które łatwo przeoczyć przy planowaniu ale kasę potem na nie wydać trzeba
                              Niestety przy takich "ciasnych" budżetach trzeba wszystko liczyć bo czasem wydaje się, że 3 stówy wystarczą, a jak się zacznie liczyć to brakuje kasy po zakupie podstawowych rzeczy. Nawet jeśli założymy, że trafo będzie już w zakupionej obudowie z radiatorem to i tak rozwiązanie to ma wadę pt. brak preampa - funkcjonalność i wygoda korzystania z tak zmajstrowanego zestawu będzie licha
                              Ja nadal upieram się, że w tym przypadku lepszym rozwiązaniem będzie szerokopasmowy Monacor (jeśli ktoś słuchał wspomnianych przeze mnie Monacorów to wie dlaczego je polecam) i używany wzmak. Zagra to przywoicie (oczywiście bez przesadnego basu), a przy tym wariant bezpieczny bo kasy wystarczy i nie bawimy się w samodzielną budowę końcówki mocy.

Skomentuj

Yoshi_80, zapomniałeś o stosukowo drogim elemencie jakim jest trafo do wzmaka (a raczej nie można zakładać, że trafo z uszkodzonego będzie pasować do TaDkA)
                                No właśnie ja tak zakładałem.Często sprzedawca pisze ile jest V na trafie. TADek pracuje spokojnie to +-40V wiec szeroka gama podejdzie. A jak będzie +-24V DC to też sie nic nie stanie tylko bedzie mniejsza moc.
                                Sam mam tak zrobiony wzmacniacz z obudowy od starej unitry.
                                Można sie przejśc po znajomych, może komuś sie kurzy w piwnicy jakiś stary sprzęt, albo np u nas na bazarku sprzedają kupe śmieci elektronicznych i czasem można wyrwać ciekawy sprzęt za parę zł.

Jak się chce coś zbudować bardzo tanio to trzeba pokombinować. Jednego jestem za to pewien, że porpawnie zrobiony TADek pochodzi wiele lat a przechdozony wzmacniacz za 100zł być może pochodzi a być może nie lub od razu będzie wymagał napraw.
                                Tak jak moja unitra (dawca obudowy dla tadka) chodziła tylko czasem sie jeden kanał "przytykał" ale zwykle wystarczało podgłośnić i po nagrzaniu chasała. Aż w końcu ją tak przytkało ze już zupełnie przestała działać :).

Warto zaglądać do naszego działu ogłoszeń, przecież ludzie oddają często głośniki za pół ceny, co z tego ze pochodził sobie rok czy dwa .

Skomentuj

Zamieszczone przez ernest991
                                  Głównie słucham piosenek gdzie jest sporo bassu.
                                  Questerze - Kolega pisze o basie przez dwa "s" ,a Ty radzisz szerokopasmówki ?
                                  Podparte dołem ok, ale bez tego podparcia to nie ma wielkich szans i szczerze - bardziej radziłbym kupić używane T40, nawet bez gmerania w zwrocie grają przyzwoicie i jak się przekonałem - potrafią zaskoczyć.

Jeśli mowa o suba to koszt prostego będzie niewielki - trafo od stereo jest, więc nowego nie trzeba, jedna końcówka na tda to grosze, a filtr dp to koszt opampa , płytki uniwersalnej i paru elementów , do tego jakaś tesla za 30zł i diametralnie zmieni się odbiór całości.

- 2 x TDA + 2 x PCB z kosztami przesyłki z AVT :arrow: 51,00 zł
                                  taniej wyjdzie kupno gotowego na allegro:
                                  http://www.allegro.pl/item876021966_...y_tda7294.html

Skomentuj

takero wolałbym jednak aplikację avt od tego z allegro bo ma chociażby układ wyciszania przy włączeniu/wyłączeniu zasilania lub z możliwością podłaczenia pod jakiś pstryczek.
                                    Kupując wsztstko w lokalnym sklepie wyjdzie też taniej, płytka avt ~7 zł , tda ~9 zł , cała reszta nie będzie wiecej kosztować jak dyszke :).

Jak komuś strasznie zalezy na oszczędności to może zastosować tda7296 , jest o zetkę tańszy i ma ciut mniejszą moc bo max 60W ale skoro koledze zależy bassie to 100W i 2 zł drożej będzie lepszym wyborem :grin:

Kto wie czy nie byloby rozsądnie dołożyć po 4 zł do głośnika i dać GDN-20-80-4-SC, w końcu będzie to zupełnie inny wymiar basu niż z 14'tki :grin:

Skomentuj

takero słyszałeś te monacory o który piszę ? Zapytaj colcolcol lub dymeq co one potrafią w dobrej aplikacji :) Ci dwaj Panowie byli u mnie na odsłuchu i co by nie mówić, to akurat ilość basu ich zaskoczyła. Warto dodać, że spirala to nie jedyna dobra aplikacja dla takiego przetwornika - równie dobrze można Monacora wrzucić w TL i wycisnąć z niego spokojnie f3 na poziomie 60Hz lub nawet nieco niżej (ofc kosztem efektywności zględem spirali, na której budowę nikogo nie namawiam przynajmniej do czasu zakończenia moich eksperymentów z tą obudową).

Skomentuj

Quester, a jak jest w closed lub br ?
                                        Bo TL to niedość że jako coś małego do kompa nie koniecznie się gabarytami sprawdzi to tak chyba nie do końca trafiony pomysł polecać komuś jako pierwszą konstrukcję taką dość nie łatwą jak linia transmisyjna która jednak wymaga sporo pracy.
                                        Zamieszczone przez Yoshi_80
                                        takero wolałbym jednak aplikację avt od tego z allegro bo ma chociażby układ wyciszania przy włączeniu/wyłączeniu zasilania lub z możliwością podłaczenia pod jakiś pstryczek.
                                        z tego co pamiętam dość mało skutecznie w kicie AVT to działa, chyba nawet tego konkretnie kitu dotyczyło moje pierwsze pytanie w tej odsłonie forum
                                        Taniej czy nie taniej - tu ma coś co podłącza i działa, a jak ciche włączenie będzie mu potrzebne to zrobi sobie na paru elementach i przekaźniku za czas jakiś nawet :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X