[quote="Quester"]A ja proponuję zainteresować się małymi szerokopasmowymi Monacorami... np. SP-50X KAPRINT miał ich kilka par, ja wziąłem jedną, nowe niedrogo.
dobra, czyli same niskotonowe bez wysokotonowych.
Powiem tak [powtórzę się] chcę, 2 głośniki + wzmacniacz + transformator. To co ma kosztować 300zł. Nie będę już się bawił z tymi wysokotonowymi itd.
Czyli jeżeli będę robił coś takiego, to nic więcej nie będzie potrzebne tak? sorry, ale już na serio zaczynam się gubić w tym co tu piszę.
Od razu mówię, że innego zestawu nie przyjmuję do siebie. Chcę najzwyklejsze 2.0 po 1 głośniku na kolumienkę i tyle. Chcę się zapytać czy lepiej zrobić je aktywne czy pasywne, i kupić na allegro do tego jakiś stary wzmacniacz. np. wcześniej wspomniane unitry
i konkretne modele najlepiej już tych STX-ów jakie były by dobre
1a. hmm, ale mam pytanie, bo na tych aukcjach nie pisze nic o tym jaką mają moc te wzmacniacze? 1b. żeby podłączyć go pod jakiś odtwarzać potrzebne są kable AUX/RCA?
2. załóżmy, że kupiłbym mniejwięcej taki wzmak. to już mam ponad 2 stówki na resztę, chyba za tą cenę, będę mógł kupić jakieś lepsze głośniki niż te STX po 20-30 zł /szt..
ale załóżmy kupując głośniki 100 wat, podepne je pod wzmak 2x40 wat, to czy on wyciśnie z tych głośników całą moc?
I mam jeszcze jedno, zastanawiałem się i przypomniałem, że mam jeszcze 8 letnią wieżę z panasonica, w której są 2 głośniki 2x80wat [moc muzyczna], ale na magnesie głośników pisze 15 wat, więc w takim razie w wieży mam wzmacniacz 2x 15 czy 2x 80 wat? Jeżeli 2x80, to może będę mógł podpiąć głośniki właśnie pod tą wieżę?
[ Dodano: 2010-01-13, 18:14 ]
Połowę tej kasy pożre wzmacniacz, druga połowa to głośniki.
Ciężko jest znaleźć cokolwiek rozsądnego z takim budżetem, szczególnie że koniecznie chcesz 2.0.
czemu połowę pożre wzmacniacz? przecież na allegro z tego co mi wysyłał pajol są już po 6 dych
[ Dodano: 2010-01-13, 18:19 ]
wiem, że robię się wybredny, ale cóż ;]
Co mi lepiej zagra? głośniki aktywne czy podłączone pod wzmacniacz, na ten przykład taki jak powyższy 2x40 wat? lub moja wieża 2x80
[ Dodano: 2010-01-13, 21:36 ]
ok, już wiem jakiej mocy mam wzmacniacz w wieży. 2x Niskie tony 36W [6 Ohm] na kanał i 2x Wysokie tony 34W[6 Ohm] na kanał. Model wieży to Panasonic SC-AK200 [mało o niej w necie pisze].
Moją uwagę zwróciły te głośniki http://stx.sote.pl/gdn-17-140-8-sk.html co o nich myślicie - zależy mi na waszej opinii - i mam pytanie co do nich. Tam jest strasznie dużo info o nich i nie wiem z których moge ile wyczytać, wiem że mają 100W, ale nie wiem ile Ohm??
ale załóżmy kupując głośniki 100 wat, podepne je pod wzmak 2x40 wat, to czy on wyciśnie z tych głośników całą moc?
Sam sobie odpowiedziałeś.
I mam jeszcze jedno, zastanawiałem się i przypomniałem, że mam jeszcze 8 letnią wieżę z panasonica, w której są 2 głośniki 2x80wat [moc muzyczna], ale na magnesie głośników pisze 15 wat, więc w takim razie w wieży mam wzmacniacz 2x 15 czy 2x 80 wat? Jeżeli 2x80, to może będę mógł podpiąć głośniki właśnie pod tą wieżę?
daruj to sobie...
Zamieszczone przez ernest991
czemu połowę pożre wzmacniacz? przecież na allegro z tego co mi wysyłał pajol są już po 6 dych
Ostatnio widziałem taki za 30zł. Dla mnie stare wzmacniacze są dla koneserów i kolekcjonerów, a nie dla userów.
Co mi lepiej zagra? głośniki aktywne czy podłączone pod wzmacniacz, na ten przykład taki jak powyższy 2x40 wat? lub moja wieża 2x80
Jak będziesz miał 1 drożne i bez korekcji to czy wzmacniacz będzie stał obok czy będzie wbudowany kolumny będą pasywne.
ok, już wiem jakiej mocy mam wzmacniacz w wieży. 2x Niskie tony 36W [6 Ohm] na kanał i 2x Wysokie tony 34W[6 Ohm] na kanał. Model wieży to Panasonic SC-AK200 [mało o niej w necie pisze].
Moją uwagę zwróciły te głośniki http://stx.sote.pl/gdn-17-140-8-sk.html co o nich myślicie - zależy mi na waszej opinii - i mam pytanie co do nich. Tam jest strasznie dużo info o nich i nie wiem z których moge ile wyczytać, wiem że mają 100W, ale nie wiem ile Ohm??
Jak sama nazwa wskazuje 8 Ohm.
A wiesz w którym miejscu jest podział aktywnych filtrów tego wzmacniacza ?
załóżmy że na głośniki pójdzie jeszcze 120zł wtedy wyjdzie mi drożej czyli 245+120=365
wiem, że sam wyszedłem za granice które sobie wyznaczyłem, ale może będzie się dało skołować taką kasę :razz:
Teraz chcę tylko usłyszeć czy dobry wzmacniacz wybrałem i głośniki czy nie? - tylko to mnie teraz interesuje
podobny to nie taki sam, ale jakościowo i moc taka sama tak?
bo nie wiem w konkretnie jakich modelach szukać. A głośniki, dobre? http://stx.sote.pl/gdn-17-140-8-sk.html
podobny to nie taki sam, ale jakościowo i moc taka sama tak?
zdarzają się i lepsze, nie popadaj w zachwyt tych linków wyżej.
To przeciętne , dość słabe modele sprzed wielu lat, licz się z problemami natury mechanicznej - choćby trzeszczące i nie łączące potencjometry oraz elektronicznymi typu że coś buczy ,trzeszczy i przestaje jak się nagrzeje wzmacniacz albo i nie :)
odświeżę, trochę temat gdyż mam do wydania nie 300zł a 500zł (bardzo bym prosił, aby nie wychodzić poza tą kwotę). Oczywiście w cenę wchodzi
wszystko. głośniki, zwrotki, obudowa, wzmak. Wszystko chcę zrobić sam, oprócz zwrotnicy, no i chyba, że znajdzie się jakaś fajna skrzynia na allegro. to skrzynie też będę mógł kupić.
Jakieś propozycje?
Chcę poznać wasze zdanie na temat jak rozsądnie kupić coś godnego uwagi za tą cenę.
Znam już zdanie csbiczek i dla tego jeśli mogę, to prosiłbym, aby się póki co nie wypowiadał się, bo chcę usłyszeć zdanie innych.
Szczerze to wolałbym nowy na lm3886 niż jakąś 30 letnią unitrę...
Najlepiej w najprostszej wersji - 2 końcówki, zasilanie i potencjometr.
Trzeba na to liczyć około 150zł.
Zostaje 350zł, 170zł na kolumnę. Zwrotnice zrobione na zamówienie z terminalami , br i okablowaniem to najmarniej 90zł z wysyłką w biednej wersji za parę.
Zostaje 120zł na głośniki na 1 kolumnę.
Rozsądną opcją byłaby 17 SCX + PJ, sprawdź czy jest zwrota do takiego zestawienia.
[ Dodano: 2010-01-16, 21:58 ]
Ale jakbyś zakombinował to i 3 drogi dałbyś radę zrobić :>
GDN 17 SCX -69zł /szt + GDWK PJ 27zł/szt. czyli za 2 wyjdzie 192 + przesyłka, czyli jakieś 210 -215zł 215 + 150 =365 do tego zwrotnice czyli jakieś 60 zł . 500zł-425zł = 75zł na obudowę. Zakładając, że właśnie takie kolumny sie zrobi
Gdzie mogę zlecić zrobienie zwrotnicy?
Skomentuj