Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stworzenie 2.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez takero
    Quester, a jak jest w closed lub br ?
    W 6l closed SP-50X sprawuje się zaskakująco dobrze na basie ale w takiej aplikacji bez zwrotki dźwięk będzie mimo wszystko "radiowy". B-Ra nie wydłubałem :)

z tego co pamiętam dość mało skutecznie w kicie AVT to działa
    Masz rację, niemniej to trochę zależy od elementów w tym obwodzie. Pamiętam, że podobnie jak Ty miałem z tym problem ale wymieniłem trany na jakieś zamienniki (po tylu latach nie pomnę na jakie) i cichę wł./wył. zaczęło działać naprawdę skutecznie. Jeden ze znajomych na oryginalnych tranach nie miał problemu, a inny kombinował jak koń pod górę z wymienianiem elementów i tak mu ten obwód działał od przypadku do przypadku.

Taniej czy nie taniej - tu ma coś co podłącza i działa
    I w zasadzie przy takim budżecie nie ma co wymagać więcej. Za grosze "cudów na patyku" nie będzie

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
      Masz rację, niemniej to trochę zależy od elementów w tym obwodzie. Pamiętam, że podobnie jak Ty miałem z tym problem ale wymieniłem trany na jakieś zamienniki (po tylu latach nie pomnę na jakie) i cichę wł./wył. zaczęło działać naprawdę skutecznie. Jeden ze znajomych na oryginalnych tranach nie miał problemu, a inny kombinował jak koń pod górę z wymienianiem elementów i tak mu ten obwód działał od przypadku do przypadku.
      Ja to samo zrobiłem jednym rezem na chyba ujemnej połówce zasilania

W 6l closed SP-50X sprawuje się zaskakująco dobrze na basie ale w takiej aplikacji bez zwrotki dźwięk będzie mimo wszystko "radiowy".
      Przydałaby się jakaś korekcja...

Jest jeszcze inna opcja, naprawdę mała - 2 calowe szerokopasmowce, niestety 16R, ale tak naprawdę to bez znaczenia, do tego jakiś sub na tesli i 3 x lm 3886 ew tda7294 oraz trafo 2x24vac ze 100w ,a może i mniej i byłoby tanio i minimalistycznie :P
      Za cały zestaw (głośniki + elektronika) prócz trafa i radiatora 150zł z wysyłką, za 200zł nawet z obudową dla wzmaka i radiatorem.
      A reszta kasy na konto albo do skarbonki i dokładać na jakieś porządne stereo :)

Skomentuj

z tego co pamiętam dość mało skutecznie w kicie AVT to działa, chyba nawet tego konkretnie kitu dotyczyło moje pierwsze pytanie w tej odsłonie forum
        No wersja z transoptorem działała tak sobie bez przeróbek, trzeba lepiej podobierać rezystory ale działa bo mam u siebie tak zrobione :). Z tego co pamiętam w orginalnej aplikacji potrafił mi sie wzmak wyłaczać na krótka chwile przy mocniejszych sygnałach.
        Sterowanie wyciszeniem z drugiego sposobu działa akurat dobrze.

Ten układ z allegro, fakt gotowy ale marnie wykonany. Jak podłączać zasilanie, na te gold piny ? Troche tandetnie. Płytka nawet nie ma otworów montażowych. W sumie moze wisieć na sclaku ale nie jest to fachowe rozwiązanie. Kupując coś gotowego możnaby oczekiwać czegoś więcej niż można samemu zrobić za pmocą chlorku i mazaka. Gdyby był to lepiej wykonany układ to by faktycznie nie opłacało się składać tego AVT
        Już chyba lepiej mozna to zrobić na płytce uniwersalnej.

Co do głośników to chyba kolege osiagni małej szerokopasmówki nie zadowolą , to nie o ten bass chodzi :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
          Ten układ z allegro, fakt gotowy ale marnie wykonany. Jak podłączać zasilanie, na te gold piny ? Troche tandetnie. Płytka nawet nie ma otworów montażowych. W sumie moze wisieć na sclaku ale nie jest to fachowe rozwiązanie. Kupując coś gotowego możnaby oczekiwać czegoś więcej niż można samemu zrobić za pmocą chlorku i mazaka. Gdyby był to lepiej wykonany układ to by faktycznie nie opłacało się składać tego AVT
          Już chyba lepiej mozna to zrobić na płytce uniwersalnej.
          Wybrzydzasz :P
          Do pinów można przylutować kable spokojnie, przynajmniej jest na wierzchu, a nie pod spotem.
          Scalak ma 2 rzędu nóżek, a układ jest lekki więc nawet jakbyś tym rzucał to i tak nie odpadnie.
          Płytka uniwersalna do obudowy Multiwatt kosztuje nie aż tak mało i nie wszędzie jest dostępna :P

Skomentuj

hmm, trochę już się pogubiłem w tym wszystkim, ale staram się nadążać.
            Będą mi potrzebne:

1. transformator i radiator. [wyrobie się cenowo do 100zł?] - może znacie jakieś które moglibyście polecić?

2. Głośniki ze wzmacniaczem. Na jakie się ostatecznie zdecydować? wzmak:Mam ostatecznie szukać w starych unitrach itp. czy jak wspomnieliście jakieś TDA? Jeżeli tak, to też chciałbym coś co zagra w miarę swoich możliwości. Nie chcę żeby wzmacniacz wycisnął zaledwie połowę dźwięku z głośników.
            Macie jakieś propozycje? Linki mile widziane :)

PS: przyznam szczerze, że na razie z tego typu wzmacniaczami [TDA] nie miałem styczności i jeżeli już to to będzie moje pierwsze zetknięcie z nimi.

czy takie głośniki też mogłyby być? trochę mi się ten kolor nie podoba ale cóż http://allegro.pl/item879492973_stx_...producent.html

Skomentuj

Najpierw musisz się zdecydować na 2.0 lub 2.1.

Nawiązując do mojej propozycji:
              Jest jeszcze inna opcja, naprawdę mała - 2 calowe szerokopasmowce, niestety 16R, ale tak naprawdę to bez znaczenia, do tego jakiś sub na tesli i 3 x lm 3886 ew tda7294 oraz trafo 2x24vac ze 100w ,a może i mniej i byłoby tanio i minimalistycznie :P
              Za cały zestaw (głośniki + elektronika) prócz trafa i radiatora 150zł z wysyłką, za 200zł nawet z obudową dla wzmaka i radiatorem.
              A reszta kasy na konto albo do skarbonki i dokładać na jakieś porządne stereo :)
              Trafo to 30 parę zł, a radiator mogą dać CI w cenie :P

Skomentuj

W sumie opcja 2.1 jest niegłupia o ile szerokopasmówki są w miarę sensowne a nie jakieś badziewie co przy 10kHz skończy swoje dobre granie (jak np tonsil GD10/20/3).

Suba po taniości to można zrobić w band passie i wtedy nie filtrować niczym.

Obudowa , radiator i trafo : http://www.allegro.pl/item884514501_...szkodzony.html
                za 25 zł , tylko brać. Nawet jak trafo nie podjedzie to taką fajna obudowę cięzko znaleźć.

Skomentuj

Suba po taniości to można zrobić w band passie i wtedy nie filtrować niczym.
                  filtrowanie to jeden opamp i płytka uniwersalna, koszt reszty części to dosłownie parę zł.
                  Nie zapominajmy że to początkujący.

Obudowa , radiator i trafo : http://www.allegro.pl/ite...uszkodzony.html
                  za 25 zł , tylko brać. Nawet jak trafo nie podjedzie to taką fajna obudowę cięzko znaleźć.
                  Chyba nie miałęś MHC nigdy ;]
                  Tutaj roboty z obudową jest więcej niż przy normalnym wzmaku, w tej wersji front jest plastikowy i jak wyjmiesz elektronikę to nic w środku nie ma się czego trzymać, szczególnie klapka poniżej wyświetlacza no i co z samym wyświetlaczem zrobić ? Dziury się nie zostawi.
                  No i z wysyłką to jakieś 43zł, a nie wiadomo co się z tego przyda poza obudową.

Skomentuj

No ja bym w miejsce tego wyświetlacza wpakował inny wyświetlacz

W sumie obudowe tez mozna zrobić z drewna, mam jedną taką, plyta oklejona fornirem i daje rade.

Skomentuj

Obudowa to tylko kosmetyka tak naprawdę

Skomentuj

Najpierw musisz się zdecydować na 2.0 lub 2.1.
                        Zdecydowanie 2.0 :wink:

Chciałbym już trochę 'zaczerpnąć konkretów'. Narazie piszecie różne propozycje wzmacniaczy i głośników. Mam na te kolumny 300zł + obudowa
                        powtórzę: interesuje mnie zbudowanie 2 kolumn po 1 głośniku na każdą. Czy jeżeli chciałbym jeszcze po wysokotonowym potrzebowałbym jeszcze jednego wzmacniacza i transformatora, tak?

Więc: głośniki[150zł] + wzmacniacz[90zł] + transformator z radiatorem [60zł] = ok 300zł chodzi o oglólnie 3 stówki, nie mówi że na głośniki 150 musi być wydane, może być mniej a może być więcej. 300zł to cena całkowita nie licząc skrzyni [przypuszczalnie]
                        Sytuacja może się zmienić, jednak chciałbym aby nie wychodzić po za tą kwotę.

Skomentuj

Zamieszczone przez ernest991
                          powtórzę: interesuje mnie zbudowanie 2 kolumn po 1 głośniku na każdą. Czy jeżeli chciałbym jeszcze po wysokotonowym potrzebowałbym jeszcze jednego wzmacniacza i transformatora, tak?
                          a my Mu tu o TL mówimy

(nie , potrzebowałbyś zwrotnicy, odsyłam do artykułów na stronie głównej: http://diyaudio.pl/portal.php )

Trzeba to z innej strony ugryźć...
                          ernest991, jakich kolumn/ zestawów słuchałeś i co Ci się podobało ?
                          Na czym teraz słuchasz muzyki ?

Skomentuj

aktualnie na głośnikach komputerowych... Genius 2000x

(nie , potrzebowałbyś zwrotnicy, odsyłam do artykułów na stronie głównej: http://diyaudio.pl/portal.php )
                            mówiłem, że zaczynam się gubić ;]

Skomentuj

I czemu się przesiadasz na coś innego?
                              Co CI w nich nie pasuje ?

Skomentuj

nie mówię, że mi w nich coś nie pasuje. Są ok jak na swoją cenę. Ale chcę po prostu zrobić coś samemu :] te głośniki nie będą do kompa, ale tak, do słuchania muzyki po prostu.
                                Każdy z was chyba miał kiedyś chęć zrobić jakieś kolumny, głośniki samemu, chociażby żeby mieć satysfakcję, i dla przyjemności :wink: a ja mam właśnie taką potrzebę ;]

Skomentuj

Jak coś robić to coś przyzwoitego, co nie będzie gorsze od tych geniusów ;]
                                  A z tym o czym piszesz i za tę kasę to będzie raczej trudne...

[ Dodano: 2010-01-12, 19:12 ]
                                  Połowę tej kasy pożre wzmacniacz, druga połowa to głośniki.
                                  Ciężko jest znaleźć cokolwiek rozsądnego z takim budżetem, szczególnie że koniecznie chcesz 2.0.

Skomentuj

1.zainteresował mnie trochę zestaw który zaproponował Quester
                                    - 2 x STX GDN-14-70-8-SC :arrow: 56,00 zł
                                    - 2 x STX GDWK-10-200-8-PJ :arrow: 54,00 zł
                                    - elementy zwrotnicy :arrow: 50,00 zł
                                    - koszty przesyłki powyższych :arrow: 25,00 zł
                                    - 2 x TDA + 2 x PCB z kosztami przesyłki z AVT :arrow: 51,00 zł
                                    - trafo do wzmaka :arrow: 35,00 zł
                                    - obudowa z radiatorem (używka z allegro) :arrow: 30 zł
                                    myślicie, że będzie to w miarę dobre? z tym, że nie konstruował bym sam zwrotnicy, oraz wzmac. ale kupiłbym gotowe

2. Ciągle nasuwacie te 2.1, czy zagrają by lepiej od 2.0? Jakość, głośność, w miarę dobry bass? koszta..

Skomentuj

Do 14 w wersji SC nie ma zwrotnicy , jest tylko do SCX-a.
                                      Nie zapomnij że on jest droższy.

Zamieszczone przez ernest991
                                      myślicie, że będzie to w miarę dobre? z tym, że nie konstruował bym sam zwrotnicy, oraz wzmac. ale kupiłbym gotowe
                                      Lepsze od tego co masz.
                                      No to najpierw chcesz sam zrobić, a potem mówisz że zwrotnicę chcesz gotową kupić ?
                                      Toż to parę elementów zlutować wystarczy ;]
                                      Jak chcesz gotowe to zamiast 50zł licz 100zł.
                                      I nagle okazuje się że potrzebujesz 4 stówek :)

Skomentuj

takero o ile pamiętam to Kolega ernest991 wspomniał o aktywnych kolumnach i pewnie stąd padło pytanie o dodatkowy wzmak i trafo.

ernest991 w przypadku typowo aktywnych kolumienek dwudrożnych potrzebna jest faktycznie dla każdego głośnika oddzielna końcówka mocy. Każda może być zasilana z jednego trafa. Problem tylko na tym polega, że jak dodasz wysokotonówki to musisz jeszcze zrobić aktywne zwrotnice.

Skomentuj

takero o ile pamiętam to Kolega ernest991 wspomniał o aktywnych kolumnach i pewnie stąd padło pytanie o dodatkowy wzmak i trafo.
                                          To jakoś przegapiłem.

Nie mam pojęcia po co brodzić w aktywnych podziałach z wysokotonowcem mając takie głośniki... (najtańsze stxy)
                                          Imho dużo prościej jest bazować na jakimś gotowym projekcie.

Moje zdanie jest takie - jak koniecznie chcesz stereo to zacznij od klecenia wzmaka na LM3886 i do czasu aż go nie skończysz zbieraj kasę na kolumny tak abyś miał na nie przynajmniej ze 300zł , żeby choć najprostsze monitorki dało radę zrobić.
                                          DO tego czasu pochodź po jakiś sklepach ze sprzętem audio i posłuchaj co Ci się najbardziej podoba, jakie brzmienie lubisz , a nam napisz jakiej konkretniej muzyki słuchasz, bo póki co ten temat to jedno wielkie zgadywanie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X