Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stworzenie 2.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ernest991
    Ok, a na te 17SCX jakich wymiarów komora będzie najlepsza?
    Tutaj masz monitory na tych głośnikach http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16314 . Autor zrobił obudowę o pojemności 17 litrów.

Jeśli jeszcze nie kupiłeś tych głośników a budżet masz ściśle ograniczony to polecam jednak konstrukcję na 14 SCX. Ja wiem, że może się wydawać, że większy głośnik zagra lepiej ale tutaj aż tak dużej różnicy nie zauważysz a zaoszczędzone pieniądze (mało bo mało ale jednak) radzę przeznaczyć na wzmacniacz. A najlepiej to zaczekaj jeszcze z miesiąc-dwa, odłóż trochę kasy i tą odłożona kasę przeznacz... nadal na wzmacniacz a kolumny zostaw na 14 SCX Ta 14-nastka to całkiem niezły głośniczek jak za swoją cenę. Gra "szybko" i dosyć energicznie a jak Ci zabraknie basu (a raczej nie powinno, chyba, że słuchasz muzyki "umcy-umcy") to podkręcisz bas na wzmaku i będzie OK. Lepiej zainwestować w trochę lepszy wzmacniacz niż w trochę lepsze głośniki (tym bardziej, że "lepszość" 17-tki SCX nad 14-tką SCX jest raczej umowna bo to głośniki tej samej klasy).

Skomentuj

Już nie doradzajcie głupot chłopakowi. Rzeczywiście wielka mi oszczędność pare zł. Nie mam porównania miedzy tymi dwoma głosnikami, ale jak radzisz tak tylko dla oszczędności to jest to kiepska rada. I wcale nie jest tak że ważniejszy jest wzmak od kolumn, znaczy ze troche lepszy wzmak zagra lepiej niz troche lepsze głoś. wręcz odwrotnie! Co do podkręcenia basu na wzmaku bo będzie go za mało z 14nastki - to chyba żart? :lol: Zejście też można sobie podkręcić na wzmaku?

Acha, i nie rozumiem co to ma znaczyć z tym umcyumcy?? :

Zamieszczone przez dabyl
      Gra "szybko" i dosyć energicznie a jak Ci zabraknie basu (a raczej nie powinno, chyba, że słuchasz muzyki "umcy-umcy")
      To znaczy że dobry bas z dobrym zejściem potrzebny jest tylko do umcy umcy?? Chyba jakieś nieporozumienie. To według ciebie nie ma wartościowej muzyki gdzie ważny jest bas?? Rozumiem że słuchasz tylko symfoni smyczkowych i to też bez bebnów? Albo popu. To może klasyczny jamajski dub - gdzie chyba najważniejszy jest bas - też dla ciebie jest umcy umcy? Co za bzdura.

A wracając do tematu to może najlepiej było by spytać o pomieszczenie odsłuchowe. jaki metraż?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
        troche lepszy wzmak zagra lepiej niz troche lepsze głoś. wręcz odwrotnie!
        No ale w czym ta konkretna 17 jest lepsza od tej konkretnej 14?

[ Dodano: 2010-01-21, 01:43 ]
        Zamieszczone przez paldo
        Co do podkręcenia basu na wzmaku bo będzie go za mało z 14nastki - to chyba żart? Zejście też można sobie podkręcić na wzmaku?
        Nie pisałem przecież o zejściu tylko o samym natężeniu basu (moim zdaniem ilość basu to właśnie jego natężenie)

Zamieszczone przez paldo
        To znaczy że dobry bas z dobrym zejściem potrzebny jest tylko do umcy umcy?
        Nie ale w tej właśnie muzyce, razem z wyższymi tonami ma on większe znaczenie w porównaniu z tonami średnimi.

Zamieszczone przez paldo
        Rozumiem że słuchasz tylko symfoni smyczkowych i to też bez bebnów?
        Nie słucham symfonii smyczkowych choć w muzyce, której słucham instrumenty smyczkowe się przewijają. Popu nie słucham tym bardziej więc nie próbuj mnie w ten sposób ośmieszać bo właśnie tak to odbieram.

Zamieszczone przez paldo
        To może klasyczny jamajski dub - gdzie chyba najważniejszy jest bas - też dla ciebie jest umcy umcy?
        Może dub nie jest dla mnie najistotniejszy ale słucham trochę reggae więc dosyć pokrewnie. Nie jest to dla mnie muzyka "umcy-umcy". Piszę to w cudysłowiu i nie udawaj że nie wiesz o co mi chodzi.

Jeśli jesteś zdania, że lepiej będzie na tych 17-nastkach to ok, doradzaj jak uważasz tylko podaj konkretne uzasadnienia Twoich podpowiedzi. Ja uważam, że kasę (kwota mała ale zawsze coś) którą przeznaczy na większe głośniki, które tak na prawdę nie przewyższają klasą tych mniejszych lepiej spożytkować na trochę lepszy wzmacniacz i tyle. Jak jesteś innego zdania to, ok. Tylko dlaczego?

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
          Jeśli jesteś zdania, że lepiej będzie na tych 17-nastkach to ok, doradzaj jak uważasz tylko podaj konkretne uzasadnienia Twoich podpowiedzi. Ja uważam, że kasę (kwota mała ale zawsze coś) którą przeznaczy na większe głośniki, które tak na prawdę nie przewyższają klasą tych mniejszych lepiej spożytkować na trochę lepszy wzmacniacz i tyle. Jak jesteś innego zdania to, ok. Tylko dlaczego?
          A pytałeś kolegi jaki ma pokój? Może właśnie doradzasz 14nastke do pokoju 30m2.

Podkręcanie basu na wzmaku przy za małym głosniku basowym uważam za bezsensowne, szczególnie jak można temu zapobiec kupując wcześniej odpowiedniejszy głośnik.

Zamieszczone przez dabyl
          No ale w czym ta konkretna 17 jest lepsza od tej konkretnej 14?
          Nic nie pisałem o lepszości któregoś z tych głośników, gdybyś czytał uważnie to bys o tym wiedział. Pisałem tylko że skoro twoja rada sprowadza się tylko do oszczędności to się z tym nie zgadzam, jak pisałem porównania nie mam, więc się w tym temacie nie wypowiem. Być może pod pewnymi wzgędami 14nastka jest lepsza od 18nastki stx-a. Co do wyboru to decydujące znaczenie będzie miało miejsce odsłuchowe, no i też preferencje słuchacza (nie każdy lubi kolumny z małą ilością basu). Ale jeśli pomieszczenie jest małe 10-15m. no to 14nastka będzie w sam raz (chyba że koledze bardziej zależy na basie?)

offtop :

co do ilości basu to raczej chodzi o zejście, zreszta natężenie basu regulujesz zwrotnicą, co z tego że masz jego duże natężenie jak schodzi np. do 80Hz prz -3db

Co do samego umcy umcy to napisałem tak bo po prostu wkurzają mnie trochę takie wydumane mądrości i mity wzięte z audiostereo i podobnych klimatów i powtarzane przez większość forumowiczów- czlowiek osłuchany nie potrzebuje basu ani wykopu, tylko zrównowazenia tonalnego, neutralności itp. a najlepiej to zrobić sobie monitorki na 13nastce do pokoju 40m2 bo to tak po audiofilsku, bo przecież ważna jest jakość dźwięku, a nie jego ilość :lol:

Skomentuj

to tak dla zrozumienia :smile:

pokój 25 m2 [kwadratowy (5x5)]

a bassu* ma być dużo :grin: i tak biorę 17-stki :wink:

PS: co do 'umcy, umcy' to chyba chodziło o szybką dynamiczną muzykę. Jeżeli tak to powiem szczerze że pośrednio. Bo i trochę tak, i trochę nie. Słucham często 'żwawych' piosenek, a czasem mniej dynamicznych w których i tak jest dużo bassu. :cool:

* zawsze piszę przez 2 's' nawet nie wiem od czego mi się to wzięło ;]

Skomentuj

to tak dla zrozumienia :smile:

a bassu* ma być dużo :grin: i tak biorę 17-stki :wink:
              No to właśnie, odpowiedzieliśmy sobie na pytanie który z glośników lepiej pasuje. I dobrze że zapytałem

Tylko kurcze niezbyt korzystne te wymiary, lepiej jak by był prostokąt, ale co zrobić. Pomysl w przyszłości nad adaptacją akustyczną pomieszczenia.

Skomentuj

a tak z ciekawości. Mam jeszcze drugi pokój. Sporo mniejszy ale prostokąt. 5,5 x 3m w takim chyba będzie za mało miejsca. Ostatecznie powinny być postawione w tym większym

PS: po dokładniejszym rozpatrzeniu pokoju, ma mniej więcej 6x5 ;pp ale to raczej nie istotne. Pokój ma dużo wolnej przestrzeni mało mebli, głównie przy ścianach.
                Na rysunku może się wydawać, że niektóre meble mogą być nieco obszerne ale w rzeczywistości tak nie jest.

http://img192.yfrog.com/img192/5008/pokoj.png

Skomentuj

paldo, zwracam honor, 14-tka pewnie by się pogubiła Ale z drugiej strony ta 17-tka to też trochę za mało. No ale jak budżet ograniczony to pewnie wybór dobry.

Skomentuj

Czaruję...
                  X