Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór słuchawek. Sugestie mile widziane.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez przemo-lukas
    Powiem tak, nigdy nie założę "japonek", stringów, i słuchawek ortopedycznych. :lol:
    Po prostu jakoś tak mam, ze nie lubię jak coś mi się wżyna w różne części ciała. :lol:
    Hehe, dobre :mrgreen: To akurat rozumiem, mam podobnie

Mnie zaintrygowały te jvc, jak rzeczywiście takie dobrę i za taką cenę to nic tylko brać :) Dawid-SS, piszesz tylko że nie są zbyt wygodne, to w porównaniu do senków, czy tak ogólnie mało wygodne są? Możesz napisać coś więcej o ich brzmieniu w porównaniu do konkurencji. Zastanawiam się nad dokupieniem sobie jakiś nie drogich i wygodnych słuchawek, nie męczących przede wszystkim (ale to nei w najblizszej przyszłości

Acha, i takie małe ot, mam nadzieję że autor wątku się nie obrazi - Dawid-SS, masz jakieś miejsca w sieci gdzie pokazujesz te twoje tuningi słuchwek (tzn. nie zdjęcia po tuningu jak na imgsh, tylko gdzie pokazujesz jak to robisz). I takie małe proste pytanie jeszcze mam, bo muszę u siebie zmienić jacka (trochę się wygiął i nie styka dobrze), powiedz jak mam się za to zabrać, skąd wiedzieć który kabel jest od czego, są jakieś standardowe oznaczenia kolorów? W sieci znalazłem tylko tyle że masy idą w jedno miejsce, a skąd wiedzieć ktory lewy który parwy i gdzie go przylutować? Rozcinam kabel i co dalej? Sorry za małe ot... :roll:

Acha, jeszcze spytam czy łatwo te jvc napędzić? Nadały by się np. także do mp3ki?

Skomentuj

przemo-lukas, HP9000 są warte kasy, koles na allegro ma za 300 kup teraz a 250 licytacja, mozna pogadać moze pusci za 250 od reki a są idelane.
      paldo jak dostaje coś do rejackingu to zazwyczaj badam opory i sugeruje się kolorami, czyli jak masz 3 druciki(a fee) w tym jeden jest koluru miedzi(masa) to pozostałe dwa to L i P, spawdzisz to przez miernik, bierzesz włączasz piszczek do sprawdzania przejscia i dotykasz jedym mase drugim któryś z kanałów, trzeba miec słuchawki na głowie L i P na swoim miejscu, zabrzęczy ten głośnik który akurat dostanie prąd od miernika, nie uszkodzi to napewno słuchawek. A jak to robie? no coż, nigdzie tego nie pokazuje jak robię, ale tutorial jak wykonać cały recabling będzie dostępny na forum mp3store w następnym miesiącu i to już wersja ostateczna(rejacking już jest mojego autorstwa) w nim pokaże jak sie to wszystko robi. Zrobiłem mase słuchawek już i jestem dość osłchany, ale jeszcze wszsystkiego nie zbadałem bo tak sie nieda.

Co do JVC, mówiłem, jest patent na poprawe jakosci wygody, należy zminić pady, ja po 1marca będe pewne testował i na mp3store dam znać posiadaczom słuchawek JVC jakie to pady i gdzie kupić. Aktualnie używanie kończy się na tym że po godzinie słuchania musze zdjąc je i isc po pić do kuchni np :)

W kwestii napędzenia, raczej cięzko chociaz z wydolnych playerów jak iAudio i7 i9 d2 czy innych o duzej dynamice rzędu 95dB i mocy ponad 20mW na strone przy 16R powinno to grać, RX700 mają 48R a RX900 maja 64R i większą moc. Słuchawki niby zamknięte RX700, ale grają bardzo przyjemnie i z szeroką sceną jak na słuchawki, super przestrzen, wg mnie to jedne z najbardziej opłacalnych słuchawek teraz. No i CAL! :) CAL! są FUN na maxa ale mi np to nie przeszkadza :)
      przemo-lukas, jak coś smutnego to grado i HD555, 595. A jeżeli chcesz słuchawek o brzmieniu cięższym ale bardziej zróżnicowanym i bogatszym w szczegułowość wybierz JVC. CAL! to posrednie słuchawki, miedzy HDkami a JVC, to coś lekkiego w brzmieniu wraz z dobrymi szczegółami i brzmieniem.

Niewiem chłopaki nad czym się zastanawiacie, Denon 1000/1001 to CAL! :) Wiec słuchawki za 600zł a słuchawki za 230zł tak samo grające :)

Skomentuj

Nie na temat...
        :???:
        Zamieszczone przez Dawid-SS
        paldo jak dostaje coś do rejackingu to zazwyczaj badam opory i sugeruje się kolorami, czyli jak masz 3 druciki(a fee) w tym jeden jest koluru miedzi(masa) to pozostałe dwa to L i P, spawdzisz to przez miernik, bierzesz włączasz piszczek do sprawdzania przejscia i dotykasz jedym mase drugim któryś z kanałów, trzeba miec słuchawki na głowie L i P na swoim miejscu, zabrzęczy ten głośnik który akurat dostanie prąd od miernika, nie uszkodzi to napewno słuchawek
        Eh, kurde, to szkoda, myślałem że są kolorami oznaczone jakoś.. Nie mam miernika niestety. Choć może było by to do zrobienia. Kurde, nie chce ich zepsuć bo to drogie słuchawki :evil: . Ale chyba trzeba będzie to zrobić, bo coś kiepsko łączą teraz...

Jeśli idzie o jacki to co bys polecał. Bo ja wybiorę chyba neutrika :

http://allegro.pl/item888963723_neut...x_warszaw.html

brał bym wyższy model, ale ten jest akurat w wa-wie

Skomentuj

Neutrik to dobry sprzęt w swojej cenie najlepszy raczej :) W neutriku kanały są ustawione tak GÓRA PRAWY, SRODEK LEWY, masa cała reszta czyli sam dół :)
          Drogie słuchawki tzn ?? :) pojęcie względne
          Kolorami sa oznaczone ale niewiem sam który to L i P, różne słuchawki, różne kolory :)

Skomentuj

Neutrik to dobry sprzęt w swojej cenie najlepszy raczej :)
            Wiem bo mam identyczne wtyki, tyle że mono Fajne są.

W neutriku kanały są ustawione tak GÓRA PRAWY, SRODEK LEWY, masa cała reszta czyli sam dół :)
            Spoko, dobrze wiedzieć. Góra znaczy ten najbliżej wtyka, znaczy jego końcówki?

Kolorami sa oznaczone ale niewiem sam który to L i P, różne słuchawki, różne kolory :)
            No tak i to jest właśnie lipa. Ale masę nie będzie problemu aby rozpoznać? I są dwie czy jedna? (bo myślałęm że są dwie, od każdego nausznika jedna). Najwyżej będę miał na odwrót kanały, i tak rzadko patrzę na to w która strone słuchawki wkładam

Drogie słuchawki tzn ?? :) pojęcie względne
            No może masz rację, pojęcie względne Drogie to pewno 2tysiaki To w takim razie poprawiam się, ze średniej półki. Ok. Dwa razy wyższej cenowo niż te tutaj omawiane.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
              Dawid-SS napisał/a
              W neutriku kanały są ustawione tak GÓRA PRAWY, SRODEK LEWY, masa cała reszta czyli sam dół

Spoko, dobrze wiedzieć. Góra znaczy ten najbliżej wtyka, znaczy jego końcówki?
              Góra oznacza ze przy lutowaniu na samej górze masz prawy kanał czyli srodkowy na badylu do przewodzenia, ten pierwszy profilowany czyli czubek to L :)

Co do masy, zazwyczaj jest ona jedna gdyż jest wspolna tak jak też w wzmacniaczach :) Ale może być ze będą dwa kabelki do kazdej sluchawki przy jacku wiec te jasne w kolorze miedzi to masa :)

Drogie dla mnie to takie za 500zl np :) 2000 zł to wydam na swój pierwszy haj end czyli wzmacniacz słuchawkowy i słuchawki No 2tys z hakieeemmmm!! :)

Skomentuj

Jednym słowem jasnobrązowe to zawsze masa tak? JAk będą jakies kolory to masa zapewne bedzie najmniej kolorowa :razz: ?

W takim razie to nie problem jak już mase połącze, to nawet jak kanały pomyle to nic się nie stanie takiego, słuchawki tył na przód i tyle. Albo sobie jeszcze raz przelutuje

Apropo tematu wzmacniaczy, jaki byś mógł polecić z tanich? Jakieś diy może? Sam robisz czy kupujesz?

Może trochę odchodzimy od tematu, ale może autor wątku też wzmaka potrzebuje do tych słuchawek

Skomentuj

paldo cyknij fote tym kabelkom i powiemy Ci co jest 5 bo tak to my sobie możemy gadać jak potłuczeni

Ze wzmacniaczami jest problem bo nikt nie jest tak życzliwy jak na DIYaudio i nie publikuje nic, swietne wzmacniacze to np moonlight, holdegron, soha, to najlepsze wzmacniacze z naciskiem na 1 i 3 :) 2jka już nie taka super ale w miare ceny rozsądne są. Jak mówiłem brak schematów dla biednych żuczków i to boli, bo po co mam płacić komuś za wzmacniacz od ch i ciut ciut za niego skoro sam moge zdobyć doswiadczenie i coś polutować. Jedynie co jest to schemat sohy, ale odrazu mówie że się nie opłaca, cała gotowa to kasa rzędu 1200PLN wiec nie opłaca sie bawić :) Ostatnio dostałem 2 czy 3 propozycje zeby kupić sohe za 800PLN, niebywała okazja, być może jak nazbieram to skorzystam bo wzmacniacz marzenie :) Przesciga wiekszośc wzmacniaczyków sklepowych, no jak to DIY

Zbaczamy z tematu ale nikt nic nie mówi, wybrał ktoś słuchawki ?? :)

Skomentuj

Mam zarówno Grado SR-60 jak i CAL!. Na dłuższą metę zdecydowanie bardziej wolę te pierwsze - mają przyjemniejszy dźwięk. Z ostrością można sobie poradzić equalizerem, jeśli słuchasz z komputera.

Wymiana kabla w Creative'ach faktycznie zmienia ich brzmienie - pojawia się dużo lepsza góra. Porównywałem łeb w łeb mając jedną parę oryginalną, a drugą modyfikowaną, więc myślę że dość wiarygodnie :).

Osobiście zainteresowałbym się AKG K-530 oraz Fostexami T-7.

Skomentuj

Czyli koledzy podsumujmy, znając moje upodobania, oraz wskazanego mojego faworyta, raczej uświadamiacie mnie w przekonaniu, że w tej cenie dla siebie, nic lepszego znaleźć nie mogę (GRADO SR 60i) ewentualnie Philips HP 9000 gdyż porównywalny jest do 595 el sporo tańszy. :wink:

No i watro zainteresować się jeszcze:
                      JVC RX900 i 700
                      Fostex T-7
                      AKG K-530

paldo
                      Co do prostych wzmacniaczy, wykonałem coś takiego:
                      http://diyaudioprojects.com/Chip/CMo...Headphone-Amp/
                      Jednak zakupiony mxm bije na głowę tego klona. :wink:

Skomentuj

Jeszcze u siebie nie miałem MxM i chyba od kogoś wyporzycze te cudo na testy, pare dni :)
                        Dodam ze na allegro pojawiły sie philipsy HP1000 czyli to samo co HP9000 z tą rożnicą ze HP9000 są czarne :) siedzą w nich te same pierdziawki :) A to klasa HD595 JVC są warte kasy również, tak samo CAL! o K530 słyszałem wiele dobrego ale nie miałem ich, miałem kupić te słuchawki a nie JVC, ale los chciał inaczej :)

Skomentuj

A jakie są koszt6a takaiego mxm-a? Czy nawet tego z linku?

Dawid-SS, nie mam czemu robić zdjęć jak na razie, bo stary jack jeszcze nie ucięty. Właśnie zamawiam z netu neutrika jak dojdzie to będę kombinował

Skomentuj

paldo, może zmienić trzeba było kabelek tez?? co to za słuchawki ?? MxM można kupić gotowego za 200-300zł używke a schodza jak swierze bułeczki :) Moonlight tak samo ale cena wieksza
                            przemo-lukas a Ty swojego skad masz MxM??

Skomentuj

przemo-lukas a Ty swojego skad masz MxM??
                              Śmieszna sprawa. Zmuszony byłem do zrobienia wzmacniacza słuchawkowego. Zrobiłem klona grado. Znajomek był nim zachwycony. Chciał abym mu wykonał coś takiego. Wiesz burr browny i alpsy. :mrgreen:
                              Znalazłem ogłoszenie, na jednym z for (zgadnij jakim :wink: ) i zakupiłem. Jednak to mxm został u mnie.

Skomentuj

przemo-lukas, ciekawi mnie jaką to ma moc itd. Jakby schemat dorwał to bym sam sobie takiego polutował chętnie na pajączku no moze płytke bym mu wystrugał ale musiałbym wytestować pierw czy to wogole przewyższa moc mojego beresa :)

Skomentuj

Wykonany jest na opampach:
                                  AD8066
                                  http://www.analog.com/static/importe...D8065_8066.pdf
                                  AD8397
                                  http://www.analog.com/static/importe...ets/AD8397.pdf
                                  Ze znalezieniem projektu nie ma najmniejszego kłopotu. Wystarczy wpisać "wzmacniacz mxm".

Skomentuj

przemo-lukas, liczyłeś może ile będzie kosztować poskładanie takowego na b.dobrych elementach typu kondziorki blackgate itd??

[ Dodano: 2010-02-25, 12:25 ]
                                    Zapomniałem dodać ze w sieci też jest schemat wzmacniacza, bardzo prostego, który mozna zrobić za 150zł chyba a może i mniej, zależy jak z dostępnoscią elementów i ich wypasem. Wzmacniacz pracuje w klasie A czyli dysponuje wzmocnieniem prądowym, szczególnie polecany do słuchawek Philips HP1000/SHP9000 :)
                                    Oto link do tego cuda: http://gilmore2.chem.northwestern.ed...szeke1_prj.htm
                                    Moc jaką dostarcza jest dość spora gdyż zasilacz 12V po stronie wtórnej ma 10VA czyli 20% z tego daje nam jakieś 2x1W dla 16R, wzmacniacz jednak nie może obsługiwać słuchawek o impedancji 16R, minimalna to 30R ze względu na grzanie. Mój znajomy z formum mp3store go ma i mówi ze po kilku minutach gry wzmacniacz jest gorący że można się poparzyć. Czyli jak to klasa A, grzejnik który pobiera na okrągło pełną moc z gniazdka bez względu na wysterowanie. Podejrzewam że sprawnosc 10% dałoby nam moc 500mW na kanał przy 16R resumując na 32R da nam 250mW czyli dużo, dla 64R da jakieś 125mW itd...czym więcej ohm to gorzej, nie jest to lampa OTL że czym więcej ohm tym lepiej... Chociaz to co napisałem to nie jestem pewien bo nie czytałem o nim, takie info wywnioskowałem...

Skomentuj

Dawid-SS, he, nawet spoko taki wzmak, i za grosze można go złożyć, byle tylko jakąś tania obudowę mu wynaleźć. Co by tu wymysleć, miałem kiedys taki spory zasilacz, tam by sie te wzmak zmiescił. Albo w jakims alu pudełku na narzędzie, a może pudełko po ciastkach :mrgreen:

Podejrzewam że mxm też tanio można złozyć, a że to proste układy to może nawet bym dał radę Chociaż jak za 200zł mozna gotowego wychaczyć, to moze sie skusze.

Co do recablingu to nie chce mi sie w to bawić, a kable mam grube więc pewno nie ma sensu. To są słuchawki specjalistyczne, djskie, więc pewno nie miałeś z nimi do czynienia

Co do wzmaka, to głównie mi potrzebny po prostu po to, gdyż wymieniłem ampli na koncówkę mocy i nie mam już wyjścia słuchawkowego, dla tego przydał by się oddzielny wzmak Acha, czy tego mxm-a mozna uzywac jako przenosny wzmak na baterie?

Skomentuj

paldo, bo to jest wzmak przenośny ogólnie, ale wiesz, zastosowanie szerokie, to co portable nie musi być wcale jako przenośne :P Może leżeć spokojnie na stoliku i służyć jako zwykły AMP
                                        przemo-lukas, pożycz na testy tego MxM Chce zobaczyć czy lepszy od wbudowanego wzmacniacza w beresfordzie jest :) jeżeli tak to sobie takie coś kupie lub złoże :)

Skomentuj

Dawid-SS, no spoko ten mxm sie zapowiada w takim razie. Z tego co patrze w necie to można go złozyc za jakieś 170zł (albo i taniej jak by sioe kto uparł). Były zamawiane płytki na forum mp3store, ciekawe czy to jeszcze aktualne. Koszt jakieś 20zł, opampy też coś kolo tego, potek alps 30zł (tu można taniej) obudowa 50zł, tak że jak podejrzewałem koszta nie duże, bez obudowy by go za 100zl dało rade zlozyc Dawid-SS, ty tam jesteś na tym forum zarejestrowany, jak coś mozesz się odezwac do autora, może da rade schemat i płytki wyrwać jakieś? (acha, schemat chyba jest zamieszczony tam na forum, tyle że trzeba się zalogować aby go ściągnąć). A nawet jak nie mają już płytek dostępnych, to mozna i bez nich chyba zrobić...?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X