Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cube Audio STX F155

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

albo mds08 na dol... :wink:

Skomentuj

Sam myślałem o drugim systemie: f155 w odgrodzie, bas w TL, ale ciężko znaleźć odpowiedni woofer do 8" z odpowiednią skutecznością żeby nie ograniczać stxa.
      Wydaje mi się że lepszym pomysłem i mniej czasochłonnym jest zrobić w pełni OB.
      Na dół alpha 15a, alphard hw1500 albo jakiś stx.
      funiax1, tak jak wyżej- usher będzie ograniczał skuteczność f155, a poza tym po ostatnich moich doświadczeniach z OB i doświadczeniach innych z TL (np. Mariana-tani głośnik-dobre granie), uważam że to nie jest ciekawy i niedrogi pomysł :wink:
      Mówię tyle o tej skuteczności bo szerokopasmówki kojarzą się z lampą (ew. t-ampem), więc taki usher mi tu nie pasuje. Sam będę robił lampę :smile:

Skomentuj

Nie chce wrozyc z fusow ale polaczenie F155 z 17SW w TL raczej nie wyjdzie dobrze. 17SW to fajny glosnik ale raczej typowo subwooferowy, a laczenie takich glosnikow z szerokopasmowka w 99% przypadkow konczy sie niepowodzeniem.
        Ja widzialbym tu bardziej cos pokroju estradowego 12 calowca. Sztywne zawieszenie, spora skutecznosc i najechetniej TL, ktora mimo wszystko troche nizej rozciaga bas od BR.
        Natomiast OB to ciekawy i pozornie latwy temat. Glosniki wcale nie sa tanie, wieczny problem z najnizszym basem i wcale nie takie male wzmiary nawet z mala decha typu H. Taki dipol musi miec dystans od scian aby zagral dobrze. Dlatego suma sumarum obudowa TL z wyjsciem tunelu z przodu choc poczatkowo wydaje sie duza, to w praktyce wcale nie musi zajmowac wiele miejsca. Takie pudlo mozna przysunac bezposrednio do sciany, przez co zaoszczedzamy sporo pustego miejsca jakie musi znalesc sie za typowym dipolem. Co prawda mozna sprobowac OB z decha 1.5x1.5 oparta o sciane ale badzmy realistami, kto moze sobie pozwolic na dwa takie giganty w pokoju?

Skomentuj

Przedewszystkim 17SW nie dogoni F155 skutecznością więc tego basu wcale dużo nie będzie. Imo najlepiej zbudować linie a jak nadal będzie niedosyt to dopalić subem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
            albo mds08 na dol...
            2 sztuki beda niedlugo testowane w polaczeniu z F155
            tylko musze najpierw troche zaleglosci nadrobic :???:

Zamieszczone przez kombo
            ciężko znaleźć odpowiedni woofer do 8" z odpowiednią skutecznością żeby nie ograniczać stxa.
            eeee, a to dalczego? przeciez F155 wcale skutecznoscia nie grzeszy...

Zamieszczone przez Pogromca mitow
            Ja widzialbym tu bardziej cos pokroju estradowego 12 calowca. Sztywne zawieszenie, spora skutecznosc
            niestety tutaj moze to tez nie wypalic. temu glosnikowi brakuja wlasnie charakteru estradowych, sztywno zawieszonych glosnikow :???:

Skomentuj

Skoro tak, to trzeba szukac czegos innego, a poki co warto wcisnac F155 w TL i posluchac jak to sobie pogrywa. Zapewne po uzupelnieniu subem i odcieciu basu z F155 powinien zagrac jeszcze lepiej.

Skomentuj

koledzy moi mili to jakaś jest lekka masakra to co czytam :/
                Zakładacie budowę o. TL a padają tu przetworniki do BR takie jak
                17SW
                Usher 8133
                ...
                Myślicie jak to zrobić i co zastosować żeby to należycie brzmiało a chyba zapominamy ze do TL to nie głośniki o przeznaczeniu do BR. Nie jest hop siup wcisnąć obojętnie jaki g. do TL`ki bo i samo wykonanie takiej paczki to nie hop siup do takiej obudowy potrzebny jest przetwornik do typowo clouse, o wysokiej dobroci , dobrej odp. impulsowej, wytrzymałości mocowej... (aż boje się pomyśleć co "przeżywa" g. do BR w obudowie TL :smile: )

Dawanie czegoś w bass do F155 moim zdaniem jest nietrafne...
                jak i budowanie TL pod f155 (nie lepiej jak on sobie majta w ~12L BR ?)

Co do budowy TL to może ja lepiej pokarze co mi się zrodziło w głowie będzie bardziej zrozumiale...
                Koncepcja : nie jest jeszcze wykuta na blachę to na razie tylko założenie
                ARN-226-07-8 + SPX-31TB

oczywiście projekt jest uproszczony ma na celu przedstawienie w jaki sposób przetworniki będą zamieszczone itd wizualnie będzie inaczej....

SPX-31TB ponieważ nie mogę znaleźć nic innego oprócz monacor`ów....
                i tego STX F155 :mad:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  eeee, a to dalczego? przeciez F155 wcale skutecznoscia nie grzeszy...
                  Mo ok 90dB, a jeszcze wypadałoby skompensować BS kilka dB wooferowi
                  Zamieszczone przez Pawel S.
                  niestety tutaj moze to tez nie wypalic. temu glosnikowi brakuja wlasnie charakteru estradowych, sztywno zawieszonych glosnikow :???:
                  W obudowie zamkniętej na pewno, ja słyszałem go w odgrodzie z 12" audaxem (97dB) i było b. dobrze.
                  ir0nhide, robiłeś jakieś testy, pomiary że wiesz że te parametry decydują że głośnik nie nadaje się o tl?

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                    ir0nhide, robiłeś jakieś testy, pomiary że wiesz że te parametry decydują że głośnik nie nadaje się o tl?
                    Wystarczy pomyśleć jak działa obudowa TL :wink:

Skomentuj

To jest "tylko" teoria, a praktyka...?

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                        Mo ok 90dB,
                        :lol: :lol: :lol:
                        to w takim razie moje vify maja jakies min 93db :twisted:

Skomentuj

http://audiohobby.pl/powieksz.php?ty...73a794558a.jpg
                          Może masz uszkodzone? :razz:

Skomentuj

ir0nhide

Zaryzykuje i napisze, ze to wlasnie w obudowie TL mozna wcisnac kazdy glosnik w przeciwienstwie do obudowy BR, ktora po prostu nie zagra z glosnikami o dobroci np 1. Glosnik z niskim Qts przeznaczony do typowego BR zagra bez problemu w TL i nie wiem czemu mialby sie tam meczyc? Duzy Xmax niby sie przydaje w TL ale nie jest to parametr, ktory decyduje o brzmieniu zestawu w TL.

Przyjzalem sie rowniez Twojej koncepcji jaka pokazales i napisze, ze wg mnie sa w niej pewne bledy.
                            po 1 ten chinski glosniczek to jest badziewie, a nie glosnik i szkoda by mi bylo dac 10 zl za ten pazdzierz, juz bym wolal starego Tonsila gd 10-12.
                            po 2 taka konfiguracja glosnikow jest mocno niefortunna, poniewaz aby zachowac wytrzymalosc zestawu, szerokopasmowka musi byc porzadnie filtrowana od powiedzmy 200hz w gore, a przy takim podziale glosnik niskotonowy nie moze byc z tylu obudowy.
                            Wogole jestem przeciwnikiem ustawiania glosnikow niskotonowych i tuneli z tylu obudowy TL. Nastrecza to tylko problemow, a w niczym nie pomaga.

Na koniec zapytam. Dlaczego F155 nie moze byc w TL? Zobacz na zachodnie fora w co laduje sie male szerokopasmoweczki. Tuby i TL to dominacja.

Skomentuj

po 1 ten chinski glosniczek to jest badziewie, a nie glosnik i szkoda by mi bylo dac 10 zl za ten pazdzierz, juz bym wolal starego Tonsila gd 10-12.
                              Nigdy nie zagladałem do Logitech`ów ale z tego co wiem robią zestawy na Tang Band`ach i otrzymują certyfikat THX...
                              Usher, AuraSound, Scan Speak, Aurum Cantus , Carwin-Wega tez są chińskie....
                              Co nie zmienia faktu ze ten SPX mi tez nie przypada do gustu ale jak juz pisałem szukam i szukam i nie moge znleźć nic innego...
                              A jak by tak dać 2-way`a zamiast tego "paździerza" :)?

Na koniec zapytam. Dlaczego F155 nie moze byc w TL? Zobacz na zachodnie fora w co laduje sie male szerokopasmoweczki.
                              A czy ładują tam f155 ? czy choćby g. tego typu ?

Tuby i TL to dominacja.
                              Mmmmm :smile: Hornem miałem się zająć po TL`ce ...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                Carwin-Wega
                                Cerwin Vega

Skomentuj

Nigdy nie zagladałem do Logitech`ów ale z tego co wiem robią zestawy na Tang Band`ach i otrzymują certyfikat THX...
                                  Tak sie sklada, ze mialem nieprzyjemnosc sluchac glosnikow Logitecha na Tang Band`ach z certyfikatem THX i wg mnie ten znaczek po prostu o niczym nie swiadczy. Jakos dzwieku jest zenujaca, przecietne glosniki DIY na tonsilach czy stx zjadaja ten pazdzierz bez problemu. Chyba, ze dla kogos dudniacy bas to jakosc THX. Typowy handlowy belkot aby tylko wcisnac jak nawiecej chlamu za niemala kase.

Skomentuj

tak "Cerwin Vega" sorry za literówkę

Tak sie sklada, ze mialem nieprzyjemnosc sluchac glosnikow Logitecha na Tang Band`ach z certyfikatem THX i wg mnie ten znaczek po prostu o niczym nie swiadczy. Jakos dzwieku jest zenujaca, przecietne glosniki DIY na tonsilach czy stx zjadaja ten pazdzierz bez problemu. Chyba, ze dla kogos dudniacy bas to jakosc THX. Typowy handlowy belkot aby tylko wcisnac jak nawiecej chlamu za niemala kase.
                                    Pogromca mitow
                                    nie bardzo wiem jak odebrać to co napisałeś
                                    stwierdzasz chwyt marketingowy ? korupcje ?
                                    a może próbujesz mi powiedzieć ze THX to shit :???: ? Jeśli tak to nasza dalsza konwersacja nie ma sensu.

Skomentuj

THX jest to certyfikat nadawany salom kinowym (!!!) za spełnienie rygorystycznych norm jeśli chodzi o akustykę, nagłośnienie, układ sali itp. Natomiast naklejanie takich naklejek na pudełkach głośników komputerowych za kilkaset złotych to czysty chwyt marketingowy. Co z tego że głośniki spełniają jakieś tam papierkowe wyimaginowane liczby (jeśli wogóle...) jeśli pomieszczenia odsłuchowe nie mają norm THX... System ma sens jak wszystko jest w nim spełnione.

Umieszczanie na pudełku z pierdziawkami jakichkolwiek certyfikatów czy innych chwytających napisów to czysty marketing. I niestety w obliczu tak postawionej sprawy trzeba się zgodzić że
                                      THX to shit
                                      w tym konkretnym wypadku, jest trafnym spostrzeżeniem.
                                      Cyferki i certyfikaty nie grają, grają dobre głośniki. Jeśli coś potrzebuje dobrych zabiegów marketingowych żeby się sprzedać... No chyba nie musze tego komentować :)

Poza tym THX to system KINOWY do oglądania FILMÓW. Nie ma prawa to mieć nic wspólnego z dobrą muzyką...

ir0nhide, świstki i papierki nie grają, powtórzę to po raz wtóry...

Skomentuj

Badał już ktoś tego F155? Jeśli tak to wrzućcie wykres jego cha-ki...

[ Dodano: 2010-05-23, 22:13 ]
                                        melisław
                                        Wszyściutko się zgadza
                                        Nasuwa mi się tylko jedno ale
                                        Czy THX można "naklejać" od tak sobie ?

Skomentuj

ir0nhide, to zależy ile kasy przepłynie z ręki do ręki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X