ir0nhide[/b] Poza nasza zachodnia granica ludzie zarabiaja "troche" wiecej niz my. Nie czarujmy sie, ale glosniki Cube od poczatku nie byly robione z mysla po polskim rynku. Kto mial okazje kupic tanio to kupil i sie cieszy, bo taniej juz nie bedzie.
Tonsil też wysławiał się takimi praktykami i wiadomo jak skończył...
Im szersze pasmo w takim głośniku tym większy szit z niego leci, nie muzyka. Nawet bardzo dobre szerokopasmowe muszą być tak konstruowane żeby minimalizować ich dwie podstawowe wady. Pierwsza to modulacja częstotliwości wysokich przez niskie. Druga to duża zmienność fazy. Taki głośnik łamie się we wszystkie możliwe kierunki i czasy.
Właśnie dlatego szerokopasmowe mają ograniczone pasmo, bo łatwiej jest w nim kontrolować te dwa zjawiska - przy okazji wynika z tego wysoka ich efektywność. Dla jeszcze skuteczniejszego ograniczania tych dwóch zjawisk stosuje się układy wielodrożne z głośników wąskopasmowych.
Jeśli zechcemy z takiej popierdołki wycisnąć maksymalne zejście basu pojawia się trzeci problem do ogarnięcia, polegający na trudności opanowania membrany o dużym wychyleniu. Uzyskiwanie wychylenia objętościowego przez małą membranę jest nie tylko okupione niską efektywnością ale przeważnie też sporo większymi zniekształceniami. Ma to również związek ze zniekształceniami intermodulacyjnymi jeśli membrana musi się mocno wychylać dla uzyskania basu.
Te zależności powodują, że Fostex (ani inny szanujący się producent) nie robi takich głośników. To nie jest tak że Fostex jest "gorszy" w jakimś aspekcie np. w przeniesieniu basu, a Stx jest lepszy bo ma więcej basu. Głośnik szerokopasmowy jest całością, jak ma wyciśnięty mocno dół pasma to reszta się pogarsza i dlatego to Fostex jest lepszym głośnikiem.
Każdy niedosłyszący może wypisywać fantazje żeby uzyskać absurdalną cenę na allegro, to za mało do wyciągania wniosków o użyteczności głośnika.
A co to jest "bezpośrednie starcie" głosników? To jakiś nowy slogan, pod którym będziesz gromił mity?? Niema czegoś takiego. Bezposrednie starcie to był Gołota vs. Tyson. Tyson był już wtedy takim Fostexem ale to Gołota okazał się Cube Audio :lol:
Dla mnie każdy szerokopasmowy (naprawdę szerokopasmowy) brzmi jakby spiewać do szklanki jesli nie ma ograniczonego pasma. Ucinamy filtrem i od razu jest o niebo lepiej :wink:
Bezposrednim czyli stoi jeden obok drugiego i sluchasz. Nie ma to nic wspolnego z boksem.
Nie wiem ile dobrych szerokopasmowcow sluchales wiec sie nie bede wypowiadal dalej. Masz przeciez pelne prawo miec swoj gust.
To nie tyle kwestia gustu, bo głosniki w ogóle brzmią róznie, tylko bardziej kwestia doświadczenia. Głosnik o ograniczonym pasmie do średniego brzmi lepiej. I zawsze można go wesprzeć od dołu i od góry wyspecjalizowanymi głośnikami, żeby pasmo było pełne a jakosć maksymalna do uzyskania.
Doswiadczenia mowisz? To przetlumacz to wszystkim tym, ktorzy przerzucili przez swoje zycie tuziny wielodroznych i zakonczyli na ulomnych szerokopasmowcach. Wiedza w dziedzinie akustyki nie jest wiedza tajemna, kazdy ma do niej dostep i niczego nowego nie odkrywasz. Pozwol jednak innym cieszyc sie brzmieniem szerokopasmowcow, nawet z ich wadami jesli tylko daja swoim sluchaczom przyjemna uczte dzwiekowa.
Doswiadczenia mowisz? To przetlumacz to wszystkim tym, ktorzy przerzucili przez swoje zycie tuziny wielodroznych i zakonczyli na ulomnych szerokopasmowcach. Wiedza w dziedzinie akustyki nie jest wiedza tajemna, kazdy ma do niej dostep i niczego nowego nie odkrywasz. Pozwol jednak innym cieszyc sie brzmieniem szerokopasmowcow, nawet z ich wadami jesli tylko daja swoim sluchaczom przyjemna uczte dzwiekowa.
Po co mam tłumaczyć cokolwiek garstce fanatyków mieszczących się w marginesie różnorodności słuchowej??
Policzmy tych którzy przerzucili tuziny szerokopasmowych i zakończyli na wielodrożnych? Będzie ich równie dużo, a w całej historii techniki audio będzie ich znacznie więcej (i czyje na wierzchu? :wink: ). Fakty są bezlitosne :mrgreen:
Takimi pseudoargumentami jak Twoje posługuja sie sprzedawcy róznego dziwnego stuffu, żeby w końcu jakoś wbić się na rynek głosników, które działają na tej samej zasadzie (membrany poruszającej powietrzem) od zarania techniki odtwarzania dźwięku.
_arwas_, Slyszales w ogole te glosniki w bezposrednim starciu z Fostexami?
Zamieszczone przez _arwas_
A co to jest "bezpośrednie starcie" głosników? To jakiś nowy slogan, pod którym będziesz gromił mity?? Niema czegoś takiego. Bezposrednie starcie to był Gołota vs. Tyson. Tyson był już wtedy takim Fostexem ale to Gołota okazał się Cube Audio :lol:
czemu sie wypierasz od odpowiedzi? bo z twoich wypowiedzi wynika ze moze je slyszales, a moze je czytales :lol:
ja szczeze mowiac nie slyszalem zadnych stych glosnikow i nie okreslam zadnego znich, ale opinie chcialbym uslyszec
A ja ci pisze do czego się nadają szerokopasmowce które na siłę maja obnizone pasmo. I o tym jakie są ich ceny z konkurencją. Do tego trzeba je słyszeć??? Tu co najmniej 10% ludzi z tego forum jest lekko głuchych - jak zresztą średnia populacji i co takiego spodziewaja się usłyszeć poza tym kiedy gra, a kiedy przestało :lol:
Genialnie porównane, właśnie tak to brzmi - F155 bez korekty. Narazie stoją i się kurzą, w próbach pomiarów wyszło spore podbicie przy 3500 hz, nie mam checi narazie ich dalej badać.
_arwas_, Zastanawiam sie, kiedy do Ciebie dotrze to, ze twoje zdanie na temat szerokopasmowcow nikogo tu nie interesuje? Ja wiem, ze chcialbys swiat naprawic od kiepskich glosnikow ale daj zyc czlowieku. Moze sprobuj na forum Tonsila wciskac swoja polityke, bo tam juz Cie chyba uwielbiaja co? Nawciskales sobie do lba jakis kocopolow i teraz chcesz innym glowe zepsuc. Daj zyc.
_arwas_, Zastanawiam sie, kiedy do Ciebie dotrze to, ze twoje zdanie na temat szerokopasmowcow nikogo tu nie interesuje? Ja wiem, ze chcialbys swiat naprawic od kiepskich glosnikow ale daj zyc czlowieku. Moze sprobuj na forum Tonsila wciskac swoja polityke, bo tam juz Cie chyba uwielbiaja co? Nawciskales sobie do lba jakis kocopolow i teraz chcesz innym glowe zepsuc. Daj zyc.
To jest tylko Twoje zdanie. Myslę że interesuje znacznie więcej ludzi niż sądzisz - ty i może jeszcze dwóch fanów szerokopasmowych :mrgreen:
Twoje zdanie nie sprawi że gorsze będzie lepsze - niestety fizyka stoi temu na przeszkodzie.
Chętnie bym posłuchał tego STX'a bo głośnik im wyszedł interesujący. Z drugiej strony sprawia wrażenie, że ma prymitywną budowę jak na szerokopasmowca. Wygląda jak zwykły nisko-średnia z doklejonym stożkiem, ale trudno oceniać jak się nie miało w ręce.
Wyciągniecie pasma 20kHz nie jest specjalnie trudne, szczególnie jak zwykła dobra 13'tka dociaga do 10kHz. Wiec kolejne 10k tym stożkiem pewnie da sie podbić. Pytanie jak to ma sie do jakości dzwięku bo same pasmo to nie wszystko.
Cena głośnika , no cóż. Chyba ktoś wpadł na dobry pomysł. Zamówić u STXa głosnik szerokopasmowy, nadać mu nową markę, przewartościować go i sprzedawać jako coś wyjątkowego. Być moze się mylę w mojej ocenie ale takie mam niestety wrażenie, że ten głosnik to powinien kosztować najwyżej 100zł czyli jak inne "lepsze" konstrukcje STX'a.
Panowie wyluzujcie.. Po raz kolejny kłania się sprawa gustu... Niektórym szerokopasmowce pasują, niektórym po prostu nie ze wzgledow opisanych przez _arwas_'a. Sam jestem zwolennikiem innego układu niż jednodrożny głośnik, ale często mam chęć posłuchać szeropasmowca ze względu na barwę i na to, że mają "to coś" w przekazie.
Wasze dyskusje na powyższy temat są dla mnie niezrozumiałe. Czy na siłę jeden drugiemu musi wciskać swoje preferencje :?: :shock:
Skomentuj