Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa DX25TG-09-04 - pomiary

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A więc tak:
    Jiga sprawdziłem i on jest w porządku dodatkowo poprawiłem luty i zmieniłem kable (nowy kabel do mic będę miał wieczorem to tez wymienię...)

Pomiar w kolumnie szer.19cm resztę chyba widać....

Z odległości 1m:

Z odległości 10cm:

i z odległości 1cm:

Aha i dodatkowo Measurement.Calib:

[ Dodano: 2010-08-18, 18:43 ]
    A mam takie pytanko korzysta ktoś z SW po win 7 ? i jak to chodzi ?
    [Pytam bo do końca nie jestem pewien 100% poprawnego działania sterowników do mojej k. dziękować pod XP (a instalować win seven specjalnie do sprawdzenie tez mi się "na razie" nie chce ]

Skomentuj

Wygląda jakby był jakiś equalizer chociaż to mało prawdopodobne.

Używasz pliku kalibracyjnego do mikrofonu ? Moze jest jakiś nieodpowiedni. Możesz mieć też powalony mikrofon, raz miałem taki przypadek. Ktoś mi przysyłał system do porównania z moim i właśnie tam mikrofon zachowywał sie podobnie, zaniżał od 5kHz w górę. Po dodaniu typowego pliku kalibracyjnego to była całkiem tragedia.

Moze ewentualnie masz błędny kondensator ten co jest w sprzężeniu zwrotnym i ci wycina pasmo, hmm.

Skomentuj

Sprobuj zrobic pomiar innym programem, np ARTA albo HOLMImpuls. Do tych programow nawet jiga nie trzeba.

Skomentuj

A sprawdzales, czy na innych glosnikach tez wchodza podobne pomiary z opadajaca charakterystyka od 3Khz ?

Jeszcze jedna rzecz zauwazylem. Przy pomiarze impedancji widac zafalowania zaczynajace sie od 2.5Khz. Rowniez pomiary glosnika wykazuja dziwne zachowanie wlasnie od tej czestotliwosci. Przy pomiarze impedancji mikrofon oraz preamp nie biora udzialu. JIG na pewno jest sprawny. Moze cos ze sterownikami albo systemem ?

Skomentuj

Puki co sprawdziłem jeszcze 2 inne kopułki jakieś sony. Cha-ka ich się zmienia jednak dalej jest to podbicie w granicach 2-3k albo inaczej, znaczny spadek od 3/5k
            rzeczywiście ch-ki wyglądają tak jak by coś tłumiło pasmo za ~5khz lub tez na odwrót podbijało do 5k ......
            Dodatkowo wykluczyłem plik kalibracyjny mic - jednak ch-ka zmieniła się minimalnie i to na całym paśmie od 5k w górę resumując mierzy tak jak bez pliku kalibracyjnego...

[ Dodano: 2010-08-18, 21:51 ]
            Nie wiem dlaczego i jak to się stało ale tych fal na impedancji już nie ma jest równiutko i wzrasta do 6,3Ohm na 20K (tak jak powinno...) jednak dalej jest w/w spadek na paśmie...
            sprawdzę elementy pre....

[ Dodano: 2010-08-18, 23:38 ]
            pre tez wydaje się być OK ( a na pewno kondensatory) dodatkowo wymieniłem baterie....
            ale bez zmian...

Skomentuj

Jedyna rzecza niekalibrowana jest preamp mikrofonowy, jesli w sprzezeniu opampa jest wstawiony za duzy kondensator co sie czasem zdaza to wlasnie tak bedzie obcinal pasmo. A zdaza sie tak dlatego ze oznaczenie kondensatora np 680 moze oznaczac 68pF lub 680pF zaleznie od producenta.

Jesli to standardowy JIG-owy preamp to przelaczenie wzmocnienia na nizsze poszerza pasmo kosztem wzmocnienia. Mozesz tak sprobowac wykonac pomiar tylko z kilku cm zeby sygnal byl wystarczajacy, ostroznie z moca wzmaka bo to wysokotonowka. Najlepiej ustawic mala ilosc probek wtedy pomiar trwa ulamek sekundy.

No i mikrofon jest podejzany.

Przy tak malych glosnikach blisko siebie umieszczonych pomiary mozesz wykonywac z 50cm z jednego ustawienia mikrofonu pomiedzy glosnikami. Znacznie redukuje to sile odbic a wiec poprawia dokladnosc pomiaru. Miedzy kolumne a statyw mikrofonu trzeba luzno polozyc skotlowany koc i mozna mierzyc nawet niskei tony. Poniewaz b-r jest z przodu pod samym glosnikiem to mozesz wykonac pomiar basu z ok 10cm od srodka glosnika i srodka b-r. Zaoszczedzi to zmudnych pomiarow w polu bliskim i potem matematycznego ich skladania.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                Przy tak malych glosnikach blisko siebie umieszczonych pomiary mozesz wykonywac z 50cm z jednego ustawienia mikrofonu pomiedzy glosnikami. Znacznie redukuje to sile odbic a wiec poprawia dokladnosc pomiaru. Miedzy kolumne a statyw mikrofonu trzeba luzno polozyc skotlowany koc i mozna mierzyc nawet niskei tony. Poniewaz b-r jest z przodu pod samym glosnikiem to mozesz wykonac pomiar basu z ok 10cm od srodka glosnika i srodka b-r. Zaoszczedzi to zmudnych pomiarow w polu bliskim i potem matematycznego ich skladania.
                Irku - "no problemo" (m/w tak robię), ale to później....
                Do kolumny podłączona jest tylko kopułka...
                BTW: to nie BR tylko koniec tunelu LT

Zamieszczone przez irek
                Jedyna rzecza niekalibrowana jest preamp mikrofonowy, jesli w sprzezeniu opampa jest wstawiony za duzy kondensator co sie czasem zdaza to wlasnie tak bedzie obcinal pasmo. A zdaza sie tak dlatego ze oznaczenie kondensatora np 680 moze oznaczac 68pF lub 680pF zaleznie od producenta.
                Jeżeli dobrze to zrozumiałem to w/w błędy w pomiarach powinny występować od początku istnienia pre tak? (trzymając się tego co napisałeś)
                Jeśli tak to, to nie to.... Tego jiga mam gdzieś już z półtora roku i na początku było dobrze....(czasami bywało tak że przy pomiarze danej kopułki "no name" cha-kę miała ponad od 5k tzn. np. podbicie na 10k..... itp.)

Zamieszczone przez irek
                Jesli to standardowy JIG-owy preamp to przelaczenie wzmocnienia na nizsze poszerza pasmo kosztem wzmocnienia. Mozesz tak sprobowac wykonac pomiar tylko z kilku cm zeby sygnal byl wystarczajacy, ostroznie z moca wzmaka bo to wysokotonowka.Najlepiej ustawic mala ilosc probek wtedy pomiar trwa ulamek sekundy.
                Nie wiem czy jest on standardowy...wygląda tak:

ma ~4.5V na wejściu mic (J4)
                Próbowałem też z niższym wzmocnieniem - tak samo(błędy...)
                Zamieszczone przez irek
                No i mikrofon jest podejzany
                Też tak uważam jednak przed kupnem nowego chcę możliwie wszystko inne wykluczyć.... Jednak jeśli przyszło by mi go wymienić to polecacie jakiś ? ten to WM-61A

OFF TOPIC:
                Nie wiem czy to istotne ale może jednak napiszę:
                Mam taką przypadłość w domu że jak złapie np. za obudowę PC i kaloryfer to "kopie" prąd (pralka - rurka od centralnego. Ostatnio wszedłem na komin by poprawić antenę i gdy złapałem za nią zaświeciło mi się w oczach :smile:)
                Do czego dążę; Otóż zdarzyło mi się ostatnio tak że podłączyłem kable do jiga te na wyjście k.dźwiękowej (zdublowany lewy kanał) później gdy chciałem je wypiąć popieścił mnie prąd okazało się ze jack po wsadzeniu do k.dźwiękowej stykał się z obudową PC (na śledziu) czy to mogło uszkodzić pre lub co gorsze k.dźwiękową ?? :???:

Skomentuj

Wepnij mikrofon bez preampa do wejscia mic na karcie i z wyjscia karty sygnal bezposrednio do wzmaka. Sciagnij program HOLMImpulse i zrob pomiar. Nic nie trzeba ( chociaz oczywiscie jest taka mozliwosc ) kalibrowac, program jest prosty i czytelny. Mozna wrzucic plik kalibracyjny mic panasonica.

http://www.holmacoustics.com/holmimpulse.php Jak pomiar wyjdzie ok to znaczy, ze mic i karta dobra.

A to ze kopie prad to nic nadzwyczajnego. Moj komp jest uziemiony wlasnie do rury centralnego ogrzewania.

Skomentuj

Pogromca mitow nie wiem jak tym mierzyć :razz:
                    ustawiłem od 500Hz później zrobiłem pomiar (wywala mi okienko ze za cichy sygnał chyba >70db) tak wygląda:

dobrze ?
                    czy coś jeszcze powinienem ustawić ?

Pomiar robiłem z odległości okł. 2cm

PS program na pierwszy rzut oka podoba mi się :smile: można "dużo na klikać....." :wink:
                    Ale obczajenie go zajeło by mi trochę czasu którego mam ostatnio coraz mniej :( jest może jakiś tutorial do niego ?

Skomentuj

Cos zle zrobiles.
                      Jesli podlaczyles mikrofon tak jak mowilem to w ustawieniach karty daj jego czulosc na 80%.
                      Potem odpal program i dla pewnosci zresetuj ustawienia. Zakladka options -> reset settings

Teraz klikasz na zakladke device i signal , ustawiesz wejscie i wyjscie i nic wiecej nie zmieniasz. W input zaznacz tylko nagrywanie na kanale lewym, a Output dla pewnosci zaznacz lewy i prawy.

W data analize nie zmienisz nic.

Przechodzisz do zakladki measurment i odznaczasz phase, nie bedzie narazie potrzebne.

Mikrofon daj pare cm od kopulki, a przed kopulke przylutuj kondensator np 10uf.

Teraz klikasz na measure i czekasz. Po pomiarze moze wyskoczyc okno, ze sygnal jest za duzy lub za maly. Musisz pokrecic wzmacniaczem.

Obserwuj okno na dole zakladki Peac pcm, nie moze byc podswietlone na czerwono jak u Ciebie.

Po pomiarze w oknie impuls response powinienes miec normalny wykres, nie taki jak u Ciebie.

Potem mozesz kliknac na okno option obok measure i tam masz opcje wygladzania jak i raw response.

To jest najprotsza metoda, wiecej bajerow tego prostego programu poznasz z manuala :)

Skomentuj

Zrobiłem tak jak mówiłeś z okł. 5cm i wyszło tak:

nie wygładzałem nic narazie...

Zauważyłem natomiast że ustawiając LINE-IN nie chciało wykonać pomiaru wyplówając komunikat o za słabym sygnale ( a głośniej już nie mogłem dać z obawy o głośnik) dlatego też musiałem ustawić MIKROFON-IN....

[ Dodano: 2010-08-19, 22:37 ]
                        I tak nie podoba mi się to - wykonałem jeszcze pomiar bez kondensatora i wyszedł on taki jak w SW albo wręcz bardzo podobny :???:

[ Dodano: 2010-08-19, 22:49 ]
                        Wnioskuje że usterkę ma karta albo mic ? tylko jak sprawdzić które hmmm

Dodam że usunąłem dzisiaj jeszcze stery od dźwięku i zainstalowałem na nowo...

pomiar RMAA da odpowiedz w jakim stanie jest karta ?

Jutro jeszcze sprawdzę czy podpinając mic do integry pomiar będzie podobny (o ile zintegrowana będzie w stanie mierzyć... ) dzisiaj już mam "nie piszczeć tą piszczałką" - mówią mi w domu :smile:

Skomentuj

No, te pomiary juz sa lepsze. Oczywiscie w parametrach karty musi byc nagrywanie z gniazda mikrofonu, a nie linie in. Przez line in mozna podpiac ale razem z preampem.

Jesli masz jakis mikrofon "do skajpa" to tez mozesz go uzyc, oraz wykorzystaj do pomiaru karte zintegrowana w komputerze. Tez sie spokojnie nadaje. Jesli pomiary beda zupelnie rozne, to juz jakas usterke bedzie mozna latwiej zlokalizowac.

Skomentuj

Nie wiem już sam co mam o tym myśleć :???:
                            Zielony - pomiar z karty zintegrowanej mic WM-61A
                            Niebieski - pomiar Xonarem z uzyciem jakiegoś mic do skype (genius`a)
                            Czerwony - pomiar Xonarem z uzyciem WM-61A

[ Dodano: 2010-08-20, 20:08 ]
                            Dobra, najprościej chyba będzie jeśli wymienię wkładkę(mic)
                            Pytanie czy wymienić na ta samą WM-61A czy może jakaś inna jest bardziej interesująca ?

[ Dodano: 2010-08-21, 12:10 ]
                            Jeszcze dzisiaj zrobiłem pomiary obu kart dźwiękowych z wykorzystaniem zwyczajnego mikrofonu (np. do skype, tym razem inny niż wcześniej) i szczerze mówiąc to ja się poddaje nie mam zupełnie zielonego pojęcia o co tutaj chodzi :???: (na innym systemie (win 7) też wychodzą takie pomiary...

niebieski Xonar
                            zielony Raltek HD (zintegrowana)

Patrząc na to jedyne co mi przychodzi do głowy to to że kopułki są walnięte.....
                            (ale czemu więc taki spadek występuje także na innych głośnikach :shock: )

To chyba zagadka nie z tej ziemi i w dodatku nie do rozwiązania.....

A wy? Macie jakieś zdanie... ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                              Wepnij mikrofon bez preampa do wejscia mic na karcie i z wyjscia karty sygnal bezposrednio do wzmaka. Sciagnij program HOLMImpulse i zrob pomiar. Nic nie trzeba ( chociaz oczywiscie jest taka mozliwosc ) kalibrowac, program jest prosty i czytelny.
                              Task samo mozna mierzyc SW, tylko ze pomiary bez sygnalu referencyjnego sa obarczone dosc duzym bledem wynikajacym z niedoskonalosci karty muzycznej. Dlatego tak wazne jest podanie dwoch sygnalow na oba wejscia liniowe. Jeden sygnal to sygnal z mikrofonu a drugi z wyjscia wzmaka i jest to sygnal referencyjny sluzacy do autokalibracji karty i wzmaka przy kazdym pomiarze. Sygnalu musza byc dwa a wejscie mikrofonowe karty jest mono dlatego dodaje sie preamp mikrofonowy a nie dlatego ze ten wewnetrzny jest kiepski.

Zamieszczone przez ir0nhide
                              A wy? Macie jakieś zdanie... ?
                              Dlatego ja zawsze na poczatku pomiarow mierze swoja gotwa kolumne ktorej znam charke. Niestety soft zcesto sie weisza w taki sposob ze daje dziwne wyniki pomiarowe, to niestety wada SW, trzeba umiec to wykryc i wlaczyc jeszcze raz program.

Dopuki nie zmierzysz czegos sprawdzonego to sie nie przekonasz gdzie tkwi problem.

Skomentuj

No dobrze Irku ale jeśli zmierzę coś sprawdzonego i wyjdzie to samo(podobnie) tj. zaczynający się spadek od 5kHz to jakie wnioski mam wyciągnąć z tego? Dodatkowo sprawdzę jeszcze na innym PC na innej karcie innych kablach innym systemie Windows innym mic w innym pomieszczeniu (choć to wszystko bez celowe, bo to już robiłem) i wyjdzie dalej to samo to ..... ?
                                Po tygodniu non-stop męczarni po pracy z tym przypadkiem, przychodzi mi do głowy tylko jedno - MAGIA !

[ Dodano: 2010-08-21, 21:21 ]
                                Nie na temat...
                                heh jeśli mało jeszcze magi to co teraz napisze przynajmniej mnie rozwaliło na max`a....
                                A więc tak wzmacniacz TDA1554Q na pajęczynie podłączony do zintegrowanej karty mojego PC (tu nie wiem dlaczego jak wciągnę jack z niej to buczą bardzo głośno kolumny)
                                w całym domu brak jakiego kolwiek odbiornika radia (lub wszystko wyłaczone z sieci...)
                                działa tylko komputer (wszystko w systemie powyłanczane) jeśli włacze muzyke gra z obu kolumn normalnie z jednym ale jak wyłacze playera to w prawej trochę cichutko szumi, leciutko skrzeczy ale teraz co najistotniejsze tej anegdotki MERITUM - w tej że kolumnie jak przystawię ucho do głosnika słyszę jakieś radio ! :shock: ciezko zidentyfikować choćby dlatego że "komentator" (tak go nazwijmy) mówi w rużnych językach rozurużniłem 3 niemiecki, rosyjski, włoski....
                                Rozumiecie coś z tego bo ja nic a nic :smile: zaczynam się bać :lol: .....
                                Zeby nie było - NIE ZWARIOWAŁEM (napoczatku też tak myślałem) ale potwiedzili to wszyscy u mnie w domu i jeszcze kumpel .....

Na 90% wydaje mi się że potek we wzmacniaczu jest źle podłaczony bądz jest nie odpowiedni (jeśli chodzi o 2 kanały) i dlatego buczy ale skąd te radio? przecież to nie może być przyczyną "radio-odbiornika".... (chodź słabo znam się na elektronice)

Skomentuj

Ir0nhide, a przy pomiarze puszczasz sygnał przez jakiś filtr (zwrotnice) czy cale pasmo idzie na głośnik?

Skomentuj

heh jeśli mało jeszcze magi to co teraz napisze przynajmniej mnie rozwaliło na max`a....
                                    A więc tak wzmacniacz TDA1554Q na pajęczynie podłączony do zintegrowanej karty mojego PC (tu nie wiem dlaczego jak wciągnę jack z niej to buczą bardzo głośno kolumny)
                                    w całym domu brak jakiego kolwiek odbiornika radia (lub wszystko wyłaczone z sieci...)
                                    działa tylko komputer (wszystko w systemie powyłanczane) jeśli włacze muzyke gra z obu kolumn normalnie z jednym ale jak wyłacze playera to w prawej trochę cichutko szumi, leciutko skrzeczy ale teraz co najistotniejsze tej anegdotki MERITUM - w tej że kolumnie jak przystawię ucho do głosnika słyszę jakieś radio ! ciezko zidentyfikować choćby dlatego że komentator (tak go nazwijmy) mówi w rużnych językach rozurużniłem 3 niemiecki, rosyjski, włoski....
                                    Rozumiecie coś z tego bo ja nic a nic zaczynam się bać .....
                                    Zeby nie było - NIE ZWARIOWAŁEM (napoczatku też tak myślałem) ale potwiedzili to wszyscy u mnie w domu i jeszcze kumpel .....

Na 90% wydaje mi się że potek we wzmacniaczu jest źle podłaczony bądz jest nie odpowiedni (jeśli chodzi o 2 kanały) i dlatego buczy ale skąd te radio? przecież to nie może być przyczyną radio-odbiornika.... (chodź słabo znam się na elektronice)
                                    a kable sygnałowe masz ekranowane?

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                                      Ir0nhide, a przy pomiarze puszczasz sygnał przez jakiś filtr (zwrotnice) czy cale pasmo idzie na głośnik?
                                      :smile: Dziwne pytania zadajesz.... -> Po to robię pomiary, by wykonać zwrotnice [ale nie mogę :sad: ]
                                      Ale jest tak: ostatni mój post z screenami, pierwsze "foto" z kondensatorem 10uF (11,8uF dokładnie nie wiem jaka rezystancja zwykły elek. więc pewnie duża z 1Ohm - zakładam...)
                                      Drugie "foto" bez elem.elek. - całe pasmo...

Trochę wyżej ten post i screen który: [ Dodano: 2010-08-19, 22:37 ]
                                      Prezentuje pomiar/porównanie z kondensatorem "10uF" - niebieski
                                      i bez konda (i czego kol wiek) - czerwony

Proszę pomóżcie, bo sobie chyba zaraz zrobię harakiri tymi głośnikami :lol:

[ Dodano: 2010-08-22, 10:30 ]
                                      Zamieszczone przez csbiczek
                                      a kable sygnałowe masz ekranowane?
                                      Jeśli chodzi Ci o kable te JACK - RCA to nie są one ekranowane
                                      Ale sadzisz ze to powód odbioru zagranicznego radia ? :smile:

Skomentuj

Jeśli chodzi Ci o kable te JACK - RCA to nie są one ekranowane
                                        Ale sadzisz ze to powód odbioru zagranicznego radia ?
                                        możliwe, ale i tak chodziło mi o kable sygnałowe idące od kostki tda do gniazd rca

Skomentuj

możliwe, ale i tak chodziło mi o kable sygnałowe idące od kostki tda do gniazd rca
                                          Też nie są ekranowane zresztą oprócz kabla mikrofonowego (i tego od anteny sieci bezprzewodowej) nie mam więcej kabli ekranowanych...

[ Dodano: 2010-08-22, 10:45 ]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X