Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa DX25TG-09-04 - pomiary

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ir0nhide
    Chyba dopóki nie zmierzę czegoś zmierzonego to i tego się tez nie dowiem na 100%....
    To ja juz Ci pisalem ze zeby sprawdzic system pomiarowy to trzeba po prostu zmierzyc wlasne czyli o znanej charce, kolumny.

A Ty zalozyles ze jak cos kosztuje kupe kasy i nazywa sie vifa to charka musi wyjsc plaska jak stol.

Caly czas uzywasz zlych zakresow wyswietlania. Ustawiach podzialke co 3dB i jeszcze strasznie powiekszasz wykres i przez to kazda charakterystyka wyglada jak gory skaliste.

- Repeat Count - 4 (w stosunku do 1 powtórzenia 4 wygładziły troszeczkę ch-ke i lekko się ona tez zmieniła)
    Napisalem Ci jak sprawdzic powtarzalnosc pomiarow. Kolejne pomiary nie moga dawac charek rozniacych sie wiecej nic 1dB. Co ktorys pomiar mikrofon zlapie jakis smiec z otoczenia i pomiar ''ucieka'' a zeby to zminimalizowac ustawia sie repeat count.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
      A Ty zalozyles ze jak cos kosztuje kupe kasy i nazywa sie vifa to charka musi wyjsc plaska jak stol.
      Nie dość że jestem bardzo zły.... to jeszcze musisz mnie bardziej rozwścieczać ?
      CZY JA COŚ TAKIEGO POWIEDZIAŁEM!? nawet tak nie pomyślałem - Strasznie mnie irytuje jak ktoś mi coś wmawia....
      I wcale nie uważam ze kosztuje ona kupę kasy, (oczywiście żę nie kosztują tyle co 2 bułki w sklepie....) kupując je wiedziałem że kupuje najtańsze Vify.... jak by były jeszcze, tańsze to bym pewnie kupił....
      Pewnie tak bym myślał jak napisałeś jak bym miał do czynienia z ACCUTON`em ceramicznym albo inną za okł. 1000zł szt. ale nie w tym wypadku..................

Zamieszczone przez irek
      Caly czas uzywasz zlych zakresow wyswietlania. Ustawiach podzialke co 3dB i jeszcze strasznie powiekszasz wykres i przez to kazda charakterystyka wyglada jak gory skaliste.
      Tego stwierdzenia też nie rozumiem..... Czyli co chcesz mi powiedzieć że nie mam świadomości tego co widzę i jak sobie to ustawię ? :???:
      Ja nie z tych co myślą że jak oddalą sobie cha-ke to odrazu automatycznie im się płaska zrobi ... :lol:
      Bez obrazy Irek ale bez sensu jest to co napisałeś - "ustawiasz sobie podziałkę co 3dB..." no tak mi się ustawiło do foto bo ogólnie ustawiam co 1dB.....

Skomentuj

Ten wątek jest lepszy niż tutorial (chociaż właściwie jest nim) :-)
        Śledząc dokładnie wpisy i wskazówki Irka udało mi się wykonać satysfakcjonujące pomiary (karta wbudowana w laptopa). Zwłaszcza GDWK 11/100 nie dawał mi spokoju, a teraz nawet charka jest podobna do fabrycznej.
        A żeby dodać coś twórczego od siebie - można zapomnieć o pomiarach w SW pod Windows 7 i Vistą (było wcześniej pytanie o to), katowałem oba systemy na kartach wbudowanych, zewnętrznych (3 różne Creativy na USB i ExpressCard), SB Live! 5.1, na 2 kompach stacjonarnych i 2 laptopach. Totalny brak stabilności pomiarów i latency nie do opanowania, na nic mocny sprzęt i wyłączenie wszystkiego, co się da.
        Przy okazji rozwaliłem sobie RAID i musiałem system od nowa instalować. Wniosek - tylko XP, inaczej nerwica i siwizna murowane.
        Chyba, że ktoś wymyśli metodę, ja się poddałem. Dobranoc Państwu :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez cezarc
          Ten wątek jest lepszy niż tutorial (chociaż właściwie jest nim) :-)
          Śledząc dokładnie wpisy i wskazówki Irka udało mi się wykonać satysfakcjonujące pomiary (karta wbudowana w laptopa). Zwłaszcza GDWK 11/100 nie dawał mi spokoju, a teraz nawet charka jest podobna do fabrycznej.
          Nie dziwie się Irek z tego co zaobserwowałem jest bardzo dobrym elektronikiem, ale też bardzo dobrze wie co mówi jeśli chodzi o pomiary - Ja również dużo się dowiedziałem o SW od Niego z tego tematu jak i z innych....
          Tylko nie lubię jak zaczyna się chyba trochę bulwersować w pewnych okolicznościach, bo wtedy wmawia mi jakieś żeczy, które mu się wydają :razz:

Zamieszczone przez cezarc
          można zapomnieć o pomiarach w SW pod Windows 7 i Vistą (było wcześniej pytanie o to), katowałem oba systemy na kartach wbudowanych, zewnętrznych (3 różne Creativy na USB i ExpressCard), SB Live! 5.1, na 2 kompach stacjonarnych i 2 laptopach. Totalny brak stabilności pomiarów i latency nie do opanowania, na nic mocny sprzęt i wyłączenie wszystkiego, co się da.
          Też to już zauważyłem, a nawet zjadłem tyle nerwów że odpuściłem sobie ( choć nie wykluczone że kiedyś do tego wrócę, zaintrygowało mnie to i mam zamiar to rozgryźć - dlaczego XP tak a Seven siak.... podejrzewam że problem leży w sound-sterach DirectX...)

_______________________________ .

Wracając do "gwoździa programu" tego tematu czyli nieszczęsnych moich kopułek DX25TG.... Mam pytanie:
          Co teraz ? czy mam uznać je za zepsute? zwrócić się do sklepu z zapytaniem/zażaleniem....? a może zastosować jakiś EQ żeby ściąć ten pik na 3khz ? Albo po prostu filtrować mocno (18db/O)wysoko ?
          No nie wiem, doradźcie coś ....

Skomentuj

ir0nhide, ja mam PJ-kę, oddam za darmo, bo ma ułamany (ale sklejony) front i wycięte nowe dziury pod śruby. Do użycia w kolumnach ze względu na okropny teraz wygląd się nie nadaje, ale jest na 100% sprawna elektrycznie i nie była katowana.
            PW jakby coś, będę chciał tylko zwrot za wysyłkę pocztą.

Skomentuj

ir0nhide doszedles po wielu meczarniach do tego do czego ja doszedlem zanim zaczalem zabawe w pomiary. A to jest proste stwierdzenie ze domowe pomiary nigdy nie beda wiarygodne. Ale nic na to nie poradzimy i trzeba zalozyc ze sa i dzialac.

Na pocieszenie Ci powiem ze ta gorka na charce latwa jest do stlumienia filtrem. Z etgo co pamietam to charka miescila sie w polu +-3dB tylko na dole gorka wybijala sie o 6dB (pisze z pamieci bo nie mam czasu szukac wykresu). Mialem juz kilka takich vif i tak jak ty na poczatku bylem rozczarowany ale po zaprojektowaniu zwrotnicy czasami udawalo sie osiagnac +-1dB!

Musialbym Ci pokazac charki pomiarowe samych glosnikow a potem calkowita.

Ja nie z tych co myślą że jak oddalą sobie cha-ke to odrazu automatycznie im się płaska zrobi ... :lol:
              I to podstawowy blad! SW domyslnie ma autozakres co jest dla amatorow najwiekszym problemem. Zawodowe systemy pomiarowe ustawiasz na staly zakres 60 do 100dB z glowna podzialka co 5dB i mierzysz. Od razu widac i efektywnosc glosnika i jego nierownomiernosc pasma. Amatorzy nie potrafia zrozumiec na czym polegaja pomiary bo nigdy nie widzieli jak sie to robi profesjonalnie. Dlatego kazdy marzy a charkach plaskich jak stol a takich nie ma zadna kolumna na swiecie! Najwazniejsze jest ogolne zrownowazenie pasma czyli najwieksze usrednianie i dopiero wetdy obserwowanie charki. Niestety wielu ''specjalistow'' na forum uczy zlych pomiarow a potem takie efekty. Ale wszystkiego mozna sie nauczyc tylko ze to trwa a tylko praktyka czyni mistrza.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                A to jest proste stwierdzenie ze domowe pomiary nigdy nie beda wiarygodne. Ale nic na to nie poradzimy i trzeba zalozyc ze sa i dzialac.
                Zamieszczone przez irek
                Zawodowe systemy pomiarowe ustawiasz na staly zakres 60 do 100dB z glowna podzialka co 5dB i mierzysz. Od razu widac i efektywnosc glosnika i jego nierownomiernosc pasma. Amatorzy nie potrafia zrozumiec na czym polegaja pomiary bo nigdy nie widzieli jak sie to robi profesjonalnie.
                A no widzisz, bo ja mam właśnie odmienne zdanie o tym.... moim skromnym zdaniem zbyt profesjonalnie do tego podchodzisz... ponieważ ja uważam że to wałśnie te ch-ki robione w pokoju są najistotniejsze! A nie te w komorach..., które to mają niby płaski przebieg zresztą co z tego ze głośnik ma równo na paśmie 200-800 skoro nie gra tak dobrze jak ten który ma pogmatwany przebieg na tym samym paśmie.... kolumn słuchamy przecież w pokoju a nie w komorze bezechowej... i to właśnie ch-ka kolumny z miejsca odsłuchu jest najważniejsza.....
                Są pewnie tacy którzy myślą że przepierdzielą w SW wszystko według Tutoriala który to SW wyliczy im zwrotkę i już... Ja uważam że to dopiero pierwszy kroczek na przód a nie koniec roboty, a jeszcze zdjąć ch-ke kolumny, i z miejsca odsłuchu, a posłuchać a słuchać dość długo po to by nasze uszy a co z tym idzie i nasz mózg się do tego przyzwyczaiły..... a potem znowu trzeba coś jeszcze zmienić itd itd....aż do samego końca. SW czy jakikolwiek inny program nie zrobi za nas zwrotki takiej z jaka "chcieli byśmy usłyszeć", dla mnie pomiary są tylko po to by zrobić zwrotnicę, która "skleci głośniki do kupy" przede wszystkim w fazie.... a jak to gra ocenie uszami .....

Zamieszczone przez irek
                Na pocieszenie Ci powiem ze ta gorka na charce latwa jest do stlumienia filtrem.
                Wiem już ją "ściąłem" lecz nie o to chodzi......
                Zamieszczone przez irek
                Mialem juz kilka takich vif i tak jak ty na poczatku bylem rozczarowany ale po zaprojektowaniu zwrotnicy czasami udawalo sie osiagnac +-1dB!
                Szkoda tylko że napisałeś to zdanie na końcu a nie na początku...
                Vifa czy nie-Vifa - to żę cha-ka nie była by idealnie płaska to ja wiem - jakiś oscylacji na pograniczu ~3db się mogłem spodziewać; ale nie ~8db! no ludzie to już chyba lekka przesada nie sądzisz ?

BTW: (zupełnie inaczej gra, jak się wytnie ten "Giewont" na 3khz)

Skomentuj

Sprawa z pomiarami jest bardzo ciekawa. Nie mozna zapominac o tym, ze pomiary w komorze bezechowej zostaly wymyslone nie tylko dla precyzji pomiaru ale glownie dla stworzenia systemu, sposobu pomiaru. Nalezalo stworzyc jakis system, uniwersalny, ktory bylby baza wyjsciowa, dlatego w zadnym wypadku nie mozna powiedziec, ze pomiar w domu, w pomieszczeniu jakim docelowo bedzie gral zespol gosnikowy jest niewlasciwy.
                  Producenci musza podawac pomiar w komorze, bo taki jest system. Gdyby kazdy z producentow pokazywal pomiary ze swoich pomieszczen to nigdy nie doszlibysmy do konsensusu.
                  Dlatego wg mnie glowna baza dla pomiarow domowych powinien byc pomiar z pola dalekiego, ale nie 1 metra, bo nikt nie slucha glosnikow z metra. Chyba, ze sa to monitory studyjne naprawde bliskiego pola lub ktos ma naprawde niewielki pokoj.

Z wygladzaniem pomiarow rozmaitymi filtrami to troche jak z nowoczesnymi glosnikami. Dociazane membrany, materialy pochlaniajace rezonanse membrany i inne cuda na kiju aby tylko stworzyc glosnik majacy idealnie plaskie pasmo przenoszenia na pomiarze. Problem w tym, ze muzyka niesie rowniez bardzo niewielkie impulsy, ktore sa gaszone przez takie membrany. Dlaczego jest tak wielu pasjonatow szerokopasmowcow, czy konstrukcji z bardzo wysoka sprawnoscia? Bo te glosniki potrafia transmitowac najdelikatniejsze impulsy, membrany sa ultra lekkie, ale co tam, najwazniejsza jest charka plaska jak stol.
                  Troels pisal niemalze to samo, ludzie sluchali jego wysokoskutecznych odgrod ( ktore uwaza do tej pory za najlepsze glosniki jakie zrobil ) i byli w szoku jaki realimz dzwieku potrafia oddac, ale potem wracaja i klepia kolejny projekcik na ciezkiej membranie, 2way, 20 elementow zwrotnicy i skutecznosc 84db...
                  Nasze uszy nie maja plaskiej charakterystyki, dlatego niekoniecznie super "plaskie" glosniki graja najlepiej.

Skomentuj

A ja tam słucham w naturze i zwrotnice robię pod uszy, te całe mierzenie jest nic nie warte skoro wtedy jest gorzej, w końcu punkt odniesienia jest znany i on jest najwazniejszy. Wiec po co kombinować.

ps. Pogromca, myślałem ze nikt się nie odważy tego powiedzieć - że tłumienie membrany tylko psuje głośnik, w pomiarach jest super w odsłuchu jest kluska i zabiera wszelkie detale to, zostaje ogólny zarys najgłośniejszych dźwięków o najmniejszej szybkości narastania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                      Producenci musza podawac pomiar w komorze, bo taki jest system. Gdyby kazdy z producentow pokazywal pomiary ze swoich pomieszczen to nigdy nie doszlibysmy do konsensusu.
                      Zamieszczone przez Pogromca mitow
                      Nasze uszy nie maja plaskiej charakterystyki, dlatego niekoniecznie super "plaskie" glosniki graja najlepiej.
                      exactly

Skomentuj

Nie wiem czy bym sie odwazyl stroic zwrotnice tylko na sluch, obecnie system pomiarowy jest dla mnie podstawa, ale nie raz bylo tak, ze plaska charka nie oznaczala w odsluchu dobrego dzwieku. Nie wspomne juz o przypadkach, w ktorych dwie konstrukcje mialy bardzo podobna charakterystyke pasma, a graly kompletnie inaczej.
                        Mozna przeciez zrobic plaska charke na glosnikach tesli, ale chyba kazdy zgodzi sie ze wiekszosc tych glosnikow to kibel i moga stanowic tylko poczatek zabawy z diy hi-fi. Co innego modele niskotonowe, tam mozna znalesc sporo ciekawych glosnikow.

Co do ciezkich membran to coz... obecnie trend jest taki aby mala skrzynka grala basem jak zza grobu co odbija sie na reszcie pasma.

A co do naszych uszu to maja taka wspaniala rzecz jak adaptacja, choc moze to bardziej zasluga mozgu. Czesto bywa tak, ze pierwsze starcie z szerokopasmowcami czy podobnymi konstrukcjami bywa niezbyt mile, ale kiedy ucho sie przyzwyczai i przestawi na inny tor, to pozniejszy powrot do tradycyjnych glosnikow bywa bolesny.
                        Oczywiscie nie jest tak zawsze, kazdy ma swoje gusta, roznie moze byc.
                        Ja tam uwielbiam wysokoskuteczne papierowe szerokopasmowce z poprzedniej epoki.

Skomentuj

Ciekawe teorie snujecie, każdy kto ma system pomiarowy i potrafi zrobić pomiary i zrobił w życiu choćby jedną zwrotnicę wie, że ułatwia to życie.

Zwrotnica na słuch ? no to gratuluje ;-) jeszcze mając nick "Profesjonalista" piszesz takie rzeczy.

Pomiar bardzo ułatwia sprawę! Nie uważam w żadnym wypadku że należy sugerować się tylko wykresem charakterystyk !
                          Jest to jednak punkt wyjścia, jeśli zrobisz zwrotkę na słuch i uważasz że gra super, zrób zwrotnicę według pomiarów , dopasuj fazę, wyrównaj efektywności i sprawdź czy napewno Twoja zwrotka " na słuch" jest taka dobra. W przypadku gdyby grała jednak lepiej dla Ciebie, wystarczy zmierzyć i zobaczyć jakie masz preferencje brzmieniowe, pomiar Ci to pokaże.
                          Pozatym najważniejsza w zwrotnicy jest zgodna FAZA! bez niej poprostu głośniki grają i tyle, zgdodność fazowa dodaje życia kolumnom, poprawia scenę dźwiękową.

Pozatym ważny jest wykres impedancji! Była już akcja na forum, ktoś liczył symulatorem czy czymś podobnym zwrotke do wlmów to się wzmacniacz wyłączał.. a dlaczego ? bo była spier..... impedancja która zbyt nisko opadała.

Powtarzanie w koło że charki nie grają ... przecież to już każdy wie... tylko co poniektórzy używają tego jako argumentu przeciw pomiarom których w życiu nie robili...

Dodam tylko że na słuch to można sobie stroić wpięty szeregowo z tweeterem rezystor albo L-Pad, w żadnym razie elementy odpowiedzialne za podział pasma.

Skomentuj

Kiedyś mierzyłem ale to utopia, kto zna fizykę wie że faza zmieni się kilka/kilkadziesiąt razy nim dotrze do słuchacza .
                            Sprawa druga, odsłuch jest ostatecznym niepodważającym dowodem czy coś gra dobrze, gorzej albo czy źle, sztuczna głowa nieco pomaga ale jak ułomne są mikrofony wraz z układem pomiarowym w stosunku do ucha i mózgu człowieka, gdyby była odrobina prawdy w mierzeniu to dobry wykres musi dobrze grać ale tak jest rzadko, a jak coś dobrze gra to dobrze gra, do tego służy nam odsłuch w domu - prawda niepodważalna, punktem odniesienia jest żywy odsłuch i tak już też będzie.
                            Ale jak ktoś musi kierować się pomiarem sztucznym niech tak robi, ale po wielu latach niech się spyta czy jego kolumny choć trochę starają się odwzorować naturalny dźwięk ?.

Musi następować naturalny feedback a nie pomiary a potem odsłuch zupełnie czegoś innego, to jest częściowy chaos.
                            Porównam to do testów kierowców na F1 na symulatorach, dobrze jeżdżący na symulatorze wcale nie musi być dobry w realu, jak jest ktoś dobry w realu to jest dobry i koniec , jakby był najgorszy na symulatorze to nadal by nic nie zmieniło bo efekt o który nam chodzi byłby najlepszy.

Naprawdę proponuje słuchać wszystkim tego co słuchają ale w naturalnym wydaniu, może być to szok jak niepoprawnie pracuje zwrotnica mimo że zgodność fazowa jest super i niby charakterystyka przenoszenia.

Skomentuj

Co do fazy to ona akurat zmienia sie w zaleznosci od punktu odsluchu glosnikow. To wszystko dziala teoretycznie dobrze, gdy pomiar i odsluch jest robiony dokladnie w tym samym miejscu, na tej samej wysokosci. Oczywiscie nie mowie, zeby to wszystko olac ale bez przesady. Dla mnie pomiary do podstawa ale traktuje je ze pewnym dystansem.

Skomentuj

prawa druga, odsłuch jest ostatecznym niepodważającym dowodem czy coś gra dobrze, gorzej albo czy źle, sztuczna głowa nieco pomaga ale jak ułomne są mikrofony wraz z układem pomiarowym w stosunku do ucha i mózgu człowieka, gdyby była odrobina prawdy w mierzeniu to dobry wykres musi dobrze grać ale tak jest rzadko, a jak coś dobrze gra to dobrze gra, do tego służy nam odsłuch w domu - prawda niepodważalna, punktem odniesienia jest żywy odsłuch i tak już też będzie.
                                To że odsłuch jest ostatecznym dowodem to się w 100% zgadzam, przecież logiczne że nie będę "wkręcał" sobie że gra super bo mam płaską charke na wykresie .

Dlaczego niby dobry wykres musi dobrze grac ? Pozatym zdefiniujmy określenie " dobry wykres".
                                Charakterystyka uszu każdego człowieka jest inna, więc dla każdego "dobry" wykres będzie różny to po pierwsze a po drugie według Twojej "słuchowej" metody niczego się nie nauczysz, ciągle masz zamiat strzelać ?

Wytłumacz mi sens projektowania zwrotki na słuch.. opisz mi proszę tę metodę.
                                Wymyślasz sobie podział ? potem podstawiasz pod kalkulator czy jak ?
                                Przepraszam Cie ale nie potrafie sobię tego wyobrazić.

Ja np mając pomiary mogę:
                                1. Zaprojektować poprawną elektycznie zwrotnicę
                                2. Uzyskać zgodnośc fazową.
                                3. Zmieniac elementy, widząc jak zmienai się charka.
                                4. Wszystko odsłuchuję i stwierdzam że coś jest za głośno, mierzę i widzę że np pasmo 3-5 khz jest za wysoko, wprowadzam poprawkę odsłuchuję i wiem co robię i co to zmienia .

Czekam z niecierpliwością na opis Twojej metody projektu zwrotnicy.

Porównam to do testów kierowców na F1 na symulatorach, dobrze jeżdżący na symulatorze wcale nie musi być dobry w realu, jak jest ktoś dobry w realu to jest dobry i koniec , jakby był najgorszy na symulatorze to nadal by nic nie zmieniło bo efekt o który nam chodzi byłby najlepszy.
                                Pomiary to nie symulacja! Jeśli chcesz pozostać przy motoryzacji to już prędzej jest to wykres z hamowni danego samochodu, bo teraz to ja Ci mogę porównać że jak ktoś dobrze gra w NeedForSpeed'a to na ulicy będzie super kierowcą... sam widzisz że to głupie.

Jeśli uda Ci się "na ślepo" dopasować tak zwrotnice że będzie grała super to gratuluję!
                                Ja niestety tego nie potrafię i muszę się bawić w pomiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  I to podstawowy blad! SW domyslnie ma autozakres co jest dla amatorow najwiekszym problemem. Zawodowe systemy pomiarowe ustawiasz na staly zakres 60 do 100dB z glowna podzialka co 5dB i mierzysz.
                                  W SW trzeba najpierw zrobić jeden pomiar, następnie wyskalować go do własnych potrzeb i klikając PP myszy użyc funkcji "Make chart default". Każdy następny pomiar powinien być tworzony właśnie z tymi naszymu cunstomowymi skalami :wink:

ir0nhide, chyba najprościej będzie jakby ci ktoś zmierzył ten głośnik sprawdzonym systemem pomiarowym. Jak chcesz to przyślij mi a ja ci sprawdze na moim SW, jak dotąd u mnie większość pomiarów wychodziła bardzo podobna to tych producenta. 100% zgodności nie ma co oczekiwać, nie przy głośnikach za 100zł i nie przy tak amatorskim systemie jak SW.

Wahania charakterystyki +-3dB to spokojnie można uzyskać montująć głośnik w taką a nie inną obudowę. Podbicie pasma w okolicy 1-2kHz na pomiarach kopułek to typowy efekt dyfrakcji z krawędzi obudowy, jeszcze nie miałem przypadku zeby mi tam nie podbiło. W odgrodę do pomiarów nikt głośnika nie zamontuje tylko do normalnej obudowy a to już ma czasem wystarczjący wpływ żeby ch-ka się różniła.

Profesjonalista, każdy kto zrobił kilka zwrotnic dochodzi do wniosku że i tak robi się je na słuch a pomiary są po to żeby wyszukiwać słabych punktów w konstrukcji zwrotnicy. Jak ci kiepsko brzmi to symulacją analizujesz możliwe zmiany konstrukcyjne i po ich wpowadzeniu w życie odsłuch weryfikuje czy kierunek był słuszny czy nie. Przy okazji mając pomiar ciągle dbasz o poprawność fazową głośników. Niestety zawsze potwierdza się to, że jak na pomiarze faza jest kiepska to kolumna też kiepsko brzmi lub inaczej, po zgraniu dobrze fazy ukazuje się, że "w końcu to gra".

Skomentuj

Panowie tyko się nie kłócić tu kto ma racje! Ja to czytam z uśmiechem na twarzy; ponieważ - nie widzicie żę poniekąd Wy wszyscy macie racje! a i tak odnoszę wrażenie jak by jeden na drugiego szukał haka
                                    Jeden ma sys pomiarowy w D... a drugi bez niego to nawet nie wyciąga rąk w kierunku DIY.... Mogę się założyć że i tak w końcu wszyscy byście doszli do jednego i tego samego wniosku.
                                    I jedno i drugie jest równie istotne - czyli powinniśmy używać wszystkiego co się da żeby tylko dojść do celu....
                                    (nie zrobimy "idealnej" zwrotki samymi uszami jak i tak samo nie zrobimy "idealnej" samym SW czy innym sys. pomiarowym.... przecież to takie proste! )

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                    ir0nhide, chyba najprościej będzie jakby ci ktoś zmierzył ten głośnik sprawdzonym systemem pomiarowym. Jak chcesz to przyślij mi a ja ci sprawdze na moim SW, jak dotąd u mnie większość pomiarów wychodziła bardzo podobna to tych producenta.
                                    Ok zastanowię się.... podobno już "leci" do mnie PJ-ka, jeszcze ją też zmierzę tak dla sprawdzenia, a później coś wymyślimy

[ Dodano: 2010-09-17, 07:55 ]
                                    Zrobiłem pomiary PJ`ki i dla porównania też vify:

PJ`ka Z odległości:
                                    5cm - NIEBIESKI
                                    10cm - CZERWONY
                                    50cm - ZIELONY

Vifa z tych samych odległości tylko że kolory inaczej (zresztą to można się domyśleć)
                                    5cm - ZIELONY
                                    10cm - NIEBIESKI
                                    50cm - CZERWONY
                                    (sry za inaczej kolory ale zasnołem w nocy już na biurku a rono się obudziłem dzisiaj i
                                    już mi się bateria od PRE wyładowała :???: )

PJ`ka :

DX25TG :

Rozumiecie coś z tego bo ja nie, dla mnie to tak wygląda jakby całe pasmo siadało (wraz z odległością (co by było normalne) ale oprócz tego na 3khz (co jest dla mnie nienormalne) :???:

Skomentuj

Vife mierzyles teraz w jakies obudowie czy bez?

Skomentuj

Jest tylko jeden wniosek :) Mikrofon oraz glosnik sa sprawne. Cale te "zafalaowania" wynikaja z braku frezowania oraz dyfrakcji od scianek kolumny

Skomentuj

No tylko że ja tym razem to mierzyłem je na takiej drewnianej nodze (co kiedyś pisałem...) kiedyś miał to być stand pod kolumienki, wysokość tej nogi to 80cm (kurcze nie mam aparatu żeby cyknąć ale wygląda to identycznie tak:

A dokładnie na przeciwko kopułki ustawiam mic wsadzony w rurkę aluminiową dł. 80cm (od izolowaną od masy wkładki) obsadzone na trój-nożnym statywie od aparatu coś takiego:
                                          http://www.hitex.pl/images/Statyw1.JPG

Coś jest z tym nie tak ? :???:

Juto spróbuje zrobić pomiar w jakiś obudowach z frezami... myślicie że to pomoże ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X