ir0nhide, to miło by było jak by były ekranowane kabelki sygnałowe bo po co mają zbierać śmieci z otoczenia :wink:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Vifa DX25TG-09-04 - pomiary
Collapse
X
-
Moze masz za dlugie kable polaczeniowe w TDA i sciaga jakies radio. Najlepiej zamknac wzmaka w metalowej obudowie.
Co do polaczenia potencjometru to zobacz na ten link.
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_p...k4003_rev1.pdf strona 9. Tak dla pewnosci sprawdz czy masz tak samo.
Mozesz sprobowac jeszcze jednej opcji. Xonar prawdopodobnie ma na wyjsciu wzmacniacz sluchawkowy ( realtek tez ). Taki wzmak daje dosc duze napiecie. Mozesz sprobowac podpiac glosnik bezposrednio pod wyjscie karty, ewentualnie mozna dodac rezystor 8 ohm, tak zeby dla bezpieczenstwa nieco obciazyc wyjscie karty. Nie jestem specem od elektroniki ale robilem tak nie raz pomiary z malymi glosnikami i nie bylo problemow. Jesli przy takim polaczenie z roznymi mikrofonami bedzie to samo to juz naprawde nie wiem co myslec.
Byc moze jakis problem jest we wzmacniaczu jaki wykonales. Moze niektore elementy wplywaja na sygnal podawany na glosniki. Sprobuj zmienic kondensatory wyjsciowe na inne lub podlacz do testu inny wzmak.
Skomentuj
-
Jesli mogł bym jeszcze o tym potku to jest on 2x47kOhm (wyciągnięty z starej unitry od regulacji basu) ma 6 nóżek do dwóch jednocześnie przylutowałem masę sygnałową a do pozostałych środkowe wejście na TDA pozostałe 2 nóżki sygnał i działo to tak:
Nie dość że kręcę na odwrót by pogłośnić (od prawej do lewej ) to jeszcze jak przekręcę na środek potka pogłaśnia na max jedną kolumnę a dopiero jak przekręcę w lewo do końca potka to pogłaśnia drugą kolumnę i wtedy mimo że żaden sygnał nie leci do kostki to słychać po cichutku w/w radio.... i bardzo cichutkie zniekształcenia w głośniku ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitowCo do polaczenia potencjometru to zobacz na ten link.
http://www.sklep.avt.com...._k4003_rev1.pdf strona 9. Tak dla pewnosci sprawdz czy masz tak samo.
Zamieszczone przez Pogromca mitowMozesz sprobowac jeszcze jednej opcji..............
Zamieszczone przez Pogromca mitowByc moze jakis problem jest we wzmacniaczu jaki wykonales. Moze niektore elementy wplywaja na sygnal podawany na glosniki. Sprobuj zmienic kondensatory wyjsciowe na inne lub podlacz do testu inny wzmak.
Co do Kondów to znalazłem jeszcze taka rózniące się od tych co wlutowałem ale zgodne wartości co prawda mam tylko jeden 220nF ale na jedną końcówke do testów wystarczy ? Tylko czy one się nadają ?
ir0nhide, to miło by było jak by były ekranowane kabelki sygnałowe bo po co mają zbierać śmieci z otoczenia :wink:
EDIT:
Zamieszczone przez Pogromca mitowPodlacz tak jak Ci pokazalem. Potencjometr od basu sie nie nadaje bo ma charakterystyke liniowa, a nie logarytmiczna. Dzialac bedzie nie tak jak powinno.
Skomentuj
-
Takie dlugie nieekranowane kable to nie tyle problem ze zbieraniem zaklocen co problem z przesluchami miedzykanalowymi a to juz wplywa na pomiary.
No dobrze Irku ale jeśli zmierzę coś sprawdzonego i wyjdzie to samo(podobnie) tj. zaczynający się spadek od 5kHz to jakie wnioski mam wyciągnąć z tego?
No coz aby zdiagnozowac i naprawic system pomiarowy trzeba wiedziec jak on dziala. Ja bym wykonal kilka dla was dziwnych pomiarow i bym stwierdzil co jest nie tak. Trzeba od poczatku obejzec wszystkie ustawienia programu. Ja bym zaczal od wygenerowania i nagrania w SW sinusa i obejzeniu jak wyglada na wejsciu lewym i prawym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek...problem z przesłuchami miedzykanalowymi a to już wpływa na pomiary.
Zamieszczone przez irekNo coz aby zdiagnozowac i naprawic system pomiarowy trzeba wiedziec jak on dziala. Ja bym wykonal kilka dla was dziwnych pomiarow i bym stwierdzil co jest nie tak. Trzeba od poczatku obejzec wszystkie ustawienia programu. Ja bym zaczal od wygenerowania i nagrania w SW sinusa i obejzeniu jak wyglada na wejsciu lewym i prawym.
Przecież pomiary robiłem także w innym programie bez użycia JIG`a Na obu kartach dźwiękowych i na 3 rożnych mikrofonach wychodzi to samo - nawet bez użycia systemu pomiarowego. Dlatego dla mnie jedyną rzeczą która pozostała i może odwalać cyrki jest komputer/windows. Próbuje namówić kolegę by zrobić pomiary z wykorzystaniem jego PC .... jeśli to nic nie zmieni to wtedy naprawdę już nie mam pojęcia. Co ja pocznę :( - przecież to nie może byc aż tak skomplikowane ....
Skomentuj
-
No to ja Ci bardziej skomplikuje zycie. Wlasnie mierzylem sobie SW i meizre sam system pomiarowy czyli charka powinna byc plaska jak stol. No i co sie okazuje ze wychodzi mi spadek powyzej 5khz (podobnie jak u ciebie) i na basie to same ale ponizej 30hz wiec to malo istotne. No i sie nakombinowalem az w koncu zamknalem SW i uruchomilem od nowa i nagle zaczal mierzyc prawidlowo!?
Wyglada na to ze w SW wiesza sie modul autokalibracji sygnalu ferencyjnego bo bez sygnalu referencyjnego pomiary wlasnie tak wygladaja. I mozesz miec karte muzyczna z idealnie plaskim pasmem ale przy pomiarach MLS zmierzona charakterystyka wlasnie wyjdzie taka z opadajaca gora i dolem. Dlatego konieczne jest uwzglednienie sygnalu referencyjnego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekWyglada na to ze w SW wiesza sie modul autokalibracji sygnalu ferencyjnego bo bez sygnalu referencyjnego pomiary wlasnie tak wygladaja. I mozesz miec karte muzyczna z idealnie plaskim pasmem ale przy pomiarach MLS zmierzona charakterystyka wlasnie wyjdzie taka z opadajaca gora i dolem. Dlatego konieczne jest uwzglednienie sygnalu referencyjnego.
Chyba popełnię zbiorowe samobójstwo :lol: zbiorowe tzn. razem ze sprzętem audio....
Nic, nie rozumiem już z tego naprawdę:
Zainstalowałem nowy świeży system (by sprawdzić czy to czasem w poprzednim jakieś kodeki typu ASIO, FFdshow, AC3 i inne nie miały ukrytego eq na systemie)
Sama surowa winda, sterowniki od karty dźwiękowej i HOLM impuls / odpalam program podłączam tylko mikrofon i wzmacniacz a do niego kopułką / robię test i HU..... dalej to samo co zwykle :( BIG spadek od 5khz do "końca"
No to zrobiłem jeszcze po raz enty test karty programem RMAA 6.2.3 i wychodzi równiutko/płasko od 10Hz - 20.000Hz niby wszystko OK!
No więc w tym momencie skończyły mi się pomysły....
jestem załamany :sad:
Skomentuj
-
A mierzyles jakies inne glosniki? Czy tylko ta kopulke? Referencyjny sygnal nie jest potrzebny do tego, jasne ze przeklada sie na dokladnosc pomiarow ale nie jest konieczny do takich amatorskich pomiarow.
Zrobilbym jeszcze jeden test, uzyj analizatora widma w czasie rzeczywistym, ale skombinuj do tego jakies byle jakie glosniki, cokolwiek co mozna podlaczyc do wzmacniacza zeby zrobic pomiar innego glosnika.
http://www.trueaudio.com/rta_abt1.htm
http://www.audionet.de/main/service/...page.html?L=en Carma tez robi bardzo fajne pomiary.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitowA mierzyles jakies inne glosniki? Czy tylko ta kopulke?
Czerwony - vifa
Niebieski - jakaś tweeter noname
Zielony - jakaś tweeter sony
wszystkie mierzone z odległości 1-2cm
zaraz sprawdzę te programy i napiszę.....
Skomentuj
-
No to zrobiłem jeszcze po raz enty test karty programem RMAA 6.2.3 i wychodzi równiutko/płasko od 10Hz - 20.000Hz niby wszystko OK!
Już nie mogę patrzeć na twoją "walkę-nie równą".
Przypuszczam, że to wina preamp-a i mam propozycje dla Ciebie, nie do odrzucenia daj swoje dane na P.W wyśle Tobię preampa złożysz i sprawdzisz czy problem znikł.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
A i jeszcze taka trywialna sprawa, czy jak sluchasz przez wzmacniacz na ktorym robisz pomiary, to czy nie ma spadku wysokich czestotliwosci? Jesli muzyka leci dobrze ze wzmaka i glosnikow, ktore mierzysz, to trzeba szukac przyczyny w mikrofonach, przewodach polaczeniowych.
Wez mikrofony z jakich korzystasz i zrob pomiary wpinajac je bezposrednio w gniazdo mic, roznych komputerow jakie masz gdzies pod reka. Po takim tescie bedzies zmial 100% co do mikrofonow.
Skomentuj
-
A więc:
piku16 rozumiem ze Ci się nie chciało czytać całego tematu od początku ale jak byś przeczytał chociaż mój dzisiaj pierwszy post to byś wiedział ze preampa nie ma podczas testowania JEST SAM MIKROFON (3 już z kolei na którym wychodzi to samo jak na innych....) I WZMACNIACZ (3 już z kolei na którym wychodzi to samo) a do niego podłączałem już też 3 różne wysoko tonowe ....
Zamieszczone przez Pogromca mitowJa aktualnie wpinam mikrofon bezposrednio w gniazdo mic karty zintegrowanej i robie pomiary. Porownywalem z pomiarami na wejscie liniowe z osobnym zasilaniem mikrofonu na karcie stududyjnej Emu i wychodzi to samo.
nie mam już więcej kart do sprawdzenia lecz to i tak by w tej chwili było nie potrzebne...
miałem jeszcze sprawdzić na innym PC - kolegi który to ma SB Live! 5.1 ale strasznie zapracowany wiecznie nie ma chwilki czasu.... Inni [mieszkający blisko] mają same zintegrowane ale po za tym Windowsy 7 - próbowałem robić pomiar ale latencja tak skacze że masakra.... (wina Windows seven ) jeszcze inni mają głupie wkręty że robię ich kompom kuku podłączając Jiga czy cokolwiek :lol: z kolei jeszcze inni mają AUDIGY na której nie da się nic zrobić....
Zamieszczone przez Pogromca mitowA i jeszcze taka trywialna sprawa, czy jak sluchasz przez wzmacniacz na ktorym robisz pomiary, to czy nie ma spadku wysokich czestotliwosci? Jesli muzyka leci dobrze ze wzmaka i glosnikow, ktore mierzysz, to trzeba szukac przyczyny w mikrofonach, przewodach polaczeniowych.
Ale nie jest to wina amp i karty więc do hu.... czego ? <zalamka>
A lecę jeszcze sprawdzę jakoś tak na szybko u kumpla na jego "jakimś tam"...bądź co bądź PC
z/w
BTW: Ja z tym zadawaniem trywialnych pytań tak tylko - "żarcik sytuacyjny"Proszę pisać wszystko co się da, co wam tylko przychodzi do głowy może akurat...
[ Dodano: 2010-09-03, 18:53 ]
J/j i du... blada.... nawet na innym kompie wychodzi dokładnie to samo co u mnie....
przecież to jest jakieś chore!
Czy czegoś gdzieś nie brakuje ? jakiś kondensator do mic. czy co? no ja już nie wiem...
[ Dodano: 2010-09-03, 19:58 ]
miał bym jeszcze takie pytanie do moderatora: czy mógł by zmienić nazwę tematu albo zmodyfikował/dopisał do obecnej coś w stylu "błędy w pomiarach - spadek na paśmie od 5khz" czy jakoś tak mniej więcej... Myślę że wtedy łatwiej/trafniej było by "wygooglować" meritum problemu a nuż jest ktoś jeszcze który ma/miał podobny problem.... (w takim wypadku być może też ktoś z poza tego forum mógł by się udzielić w temacie.....itd.)
Skomentuj
-
OK, moze zacznijmy od poczatku aby ustalic najwazniejsze rzeczy, a wiec:
1. Czy sluchajac muzyki z komputera ( jakies gry, plyta cd, mp3 ), na dowolnej z kart dzwiekowych slyszysz braki w najwyzszych czestotliwosciach? Co prawda pisales, ze robiles pomiar rmaa i wyszlo jak stol jednak wole zapytac jak to ma sie w praktyce przy odsluchu. Jesli tak, to sprobuj podlaczyc do swoich kart bezposrednio w line out jakies markowe sluchawki i posluchaj na nich dobrze znanych Ci utworow.
Wiem, ze pisales o tym, ze niby muzyka gra zle, ale to dosc dziwne aby bylo jakies uszkodzenie na wyjsciu dwoch kart. Sprawdz dokladnie na roznych zestawach glosnikowych, a szczegolnie na przyzwoitych sluchawkach.
2. Jesli test na sluchawkach wypadnie pozytycznie to znaczy, ze sygnal z Twojego kompa i kart jest wporzadku i trzeba szukac dalej.
3. Zrob ten sam test, podlaczajac wzmiacniacz/e i ponownie uzyj sluchawek wpinajac je we wzmaki. Taki test co prawda upewniajacy sie na 100% czy Twoje wzmaki sa ok.
Kolejno, przetestuj mikrofony jakie masz, ten pomiarowy i te od skajpa. Moze sa uszkoczone? Mikrofon od skajpa ma przewaznie szybki spadek wysokich czestotliwosci. Kiedys porownywalem pomiar takim mikrofonem do mikrofonu z wkladka panasonica i roznica byla wlasnie na wysokich czestotliwosciach. Byc moze masz uszkodzone dwa mikrofony? ( choc w to raczej nie wierze )
4. Jesli masz pewnosc, ze Twoje mikrofony sa ok, a test rmaa wykazal, liniowa charakterystyka wejscia karty, to mozesz zrobic prosty ukladzic do zasilania mikrofonu, bez koniecznosci stosowania preampa.
wyglada to tak http://gainphile.blogspot.com/2008/1...asurement.html
Skomentuj
-
Ja pierwsze co robie zeby sprawdzic SW to generuje sinusa 1khz i nagrywam go, mikrofon i glosnik. Ogladam wtedy co sie nagralo na kanale lewym i prawym. Na referencyjnym ma byc sinus z opoznieniem ktore koryguje sie wartoscia latencia. Na pomiarowym ma byc sinus opozniony o odleglosci mikrofonu od kolumny. Poziomy sygnalow powinny byc duze min 10k. Jesli jest ok. to znaczy ze mikser i sygnaly docierajace sa ok.
Dalej robie pomiar pasma na ustawieniu impedancja, bez podlaczonej kolumny. Wtedy system mierzy sie sam wiec pasmo powinno byc idealna linia prosta. Jesli nie jest to trzeba obejzec measurement.calib w folderze system.
Zamieszczone przez Pogromca mitowReferencyjny sygnal nie jest potrzebny do tego, jasne ze przeklada sie na dokladnosc pomiarow ale nie jest konieczny do takich amatorskich pomiarow.
Skomentuj
Skomentuj