Jesli tak mierzyles to wszystko sie zgadza z pomiarami. Jak chcesz to zrob dla testu eksperyment. Przyklej od tylu kawalek kartonu, np 50x50 czy 40x40cm z wycietym otworem na pj. Potem zrob pomiar, zobaczysz jak sie zmieni. To samo moznesz zrobic z vifa.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Vifa DX25TG-09-04 - pomiary
Collapse
X
-
Wykonałem narazie jeden pomiar vify z kartonem o rozmiarach 35cm x 55cm (ustawionym pionowo) Odległość kopułki od mic to 23cm
NIEBIESKI - to zwykły pomiar kopułki na moim stojaku
CZERWONY - to z kartonem "za Vifą" (czyli z otworem na magnes a karton przylegał do panelu kopułki)
ZIELONY - to z kartonem i z pseudo frezem (tj. panel obsadzony w otworze, w kartonie)
Wynik:
Wiem, słabo widać, dlatego trzeba się trochę przyjrzeć....
Jak już się przyjrzymy to widać że kartonowy panel z "frezem" daje bardzo ciekawy efekt cha-ka się wyrównuje i łagodnie opada....
.... no i tu mam pytanie, ponieważ jest to mic WM61A, i teraz (Ci co mają bedą wiedzieli) wkładka ta ma od 5khz do ~15Khz wznoszącą o 3db ch-ke czy opadającą ? Jeśli do tego ZIELONEGO przebiegu dodać plik kalibracyjny mic WM-61A, dzięki któremu ch-ka by się w tym paśmie skorygowała to by było - myślę, bardzo dobrze....
Pogromco jak do HOLM`a wrzuca się pliki kalibracyjne mic ?? (nie mogę znaleźć)
No ale tak w gruncie rzeczy to jeśli nawet taki panel z kartonu daje pozytywny efekt (powiedzmy ch-ke bardzo zbliżoną do tej producenta) to i tak co ja mam przez to zrozumieć ? :???: że np. muszę zrobić obudowę o szerokości np. 35cm (tak jak karton) bo inaczej to ch-ka jest "paskudna" albo inaczej - tej kopułki vify nie zaleca się obsadzać w wąskich obudowach :???: ? Bo nie rozumiem nic z tego...
* Jeśli nachodzą wam jeszcze jakieś pomysły, to piszcie, zrobię jeszcze pomiary w innych odległościach w innych ustawieniach itd. , itp.
[ Dodano: 2010-09-19, 14:19 ]
Dodaje jeszcze sam ZIELONY przebieg by lepiej było widać....
Skomentuj
-
Od calosci oczywiscie odejmujesz plik kalibracyjny, nie dodajesz.
Zeby uzuskac taki pomiar jak u producenta, trzeba mierzyc glosnik w dosc sporej odgrodzie z frezowaniem ( albo z bliskich odleglosci ). Niestety na dyfrakcje od scianek nie ma mocnych, sam sie do tej pory zastanawiam, jakim cudem np u zapha glosnik umieszczony centralnie pomiedzy bocznymi a gorna krawedzia daje idealna charakterystyke w pasmie 3-15Khz... Takie cos jest mozliwe do uzyskania tylko z bardzo mala bramka i ewentualnie z filcem na obudowie w typowych warunkach.
Potwierdza sie jednak moje przypuszczenie, ze Vifa juz schodzi na psy. Najlepsze kopulki, d25ag i d26nc55 ? juz dawno wyszly z produkcji. Dodatkowo z tego co pamietam, zmienili miejsce produkcji i niestety jest jak jest. Juz nie warto inwestowac w ta firme.....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitowir0nhide, Pierwsza zakladka Device & Signal, potem calkiem na prawo Calibration, dajesz import i wrzucasz plik kalibracyjny do panasonica. Microphone calibration powinno sie samo zaznaczyc.
Skomentuj
-
Chyba nie. Ja to postrzegam tak SW pokazuje zniekształcenia/odbicia za pulsem w ms a HOLM w metrach, w gruncie rzeczy chodzi o to samo bo np. 20Hz to fala dł. ~17,2m.....
Więc staje się oczywistym że w każdym programie/pomiarze potrzebna jest przestrzeń (komora bezechowa).
Ja jak chcę szybko ściągnąć charkę głośnika czy zmierzyć coś tam mic. to używam HOLM bo jest prościej a przede wszystkim dużo szybciej niż w SW. Nie potrzeba poświęcać za każdym razem czasu na przechodzenie przez cały proces kalibracji i ustawienia po to by tylko ściągnąć charke głośnika... Koniec końców na obu wychodzą identyczne!
Podsumowując w HOLM jest okienko "Impulse Response" i bramka(marker) którym możesz sobie "jeździć"... na dystans a w SW na czas
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhideJa jak chcę szybko ściągnąć charkę głośnika czy zmierzyć coś tam mic. to używam HOLM bo jest prościej a przede wszystkim dużo szybciej niż w SW. Nie potrzeba poświęcać za każdym razem czasu na przechodzenie przez cały proces kalibracji i ustawienia po to by tylko ściągnąć charke głośnika...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhideJa to postrzegam tak SW pokazuje zniekształcenia/odbicia za pulsem w ms a HOLM w metrach, w gruncie rzeczy chodzi o to samo bo np. 20Hz to fala dł. ~17,2m.....
Tylko pojawia mi się tutaj jeden dylemat. Nie jestem pewien (a, cholera, gógiel nic mi o tym nie chce powiedzieć - choc można to jakoś wyliczyć z wzoru na prędkość dźwięku w zależności od częstotliwości i długości fali) czy prędkość dźwięku zależy od częstotliwości. Bo to by tłumaczyło dlaczego ustawianie danej bramki (czasowej) w SW odcina nam dolne pasmo z pomiaru i dlaczego w HOLM tą "bramkę" ustawia się w "odległości". Choć z drugiej strony, biorąc pod uwagę drogę głośnik-mikrofon i głośnik-podłoga-mikrofon jest możliwość ustawienia bramki w "odległości" a nie w "czasie" - przy czym będą one równoznaczne.
Niestety, przyznaję, mam tutaj wstydliwą lukę w wiedzy z fizyki :???:
Jak by nie było - płaszczyzny czy inne elementy, które znajdują się blisko miejsca pomiaru i które mogą odbijać falę dźwiękową musimy albo odsuwać albo je wytłumiać.
Zamieszczone przez ir0nhideJa jak chcę szybko ściągnąć charkę głośnika czy zmierzyć coś tam mic. to używam HOLM bo jest prościej a przede wszystkim dużo szybciej niż w SW. Nie potrzeba poświęcać za każdym razem czasu na przechodzenie przez cały proces kalibracji i ustawienia po to by tylko ściągnąć charke głośnika...
Skomentuj
-
Tylko pojawia mi się tutaj jeden dylemat. Nie jestem pewien (a, cholera, gógiel nic mi o tym nie chce powiedzieć - choc można to jakoś wyliczyć z wzoru na prędkość dźwięku w zależności od częstotliwości i długości fali) czy prędkość dźwięku zależy od częstotliwości. Bo to by tłumaczyło dlaczego ustawianie danej bramki (czasowej) w SW odcina nam dolne pasmo z pomiaru i dlaczego w HOLM tą "bramkę" ustawia się w "odległości". Choć z drugiej strony, biorąc pod uwagę drogę głośnik-mikrofon i głośnik-podłoga-mikrofon jest możliwość ustawienia bramki w "odległości" a nie w "czasie" - przy czym będą one równoznaczne.
Niestety, przyznaję, mam tutaj wstydliwą lukę w wiedzy z fizyki
Krotkie przypomnienie fizyki:
Dane:
v=330m/s = 0.33m/ms*
f=100Hz
lambda=v/f
Znajac czestotliwosc oraz predkosc rozchodzenia sie fali akustycznej w powietrzu wyliczamy dlugosc fali dla konkretnej czestotliwosci:
lambda=330/100=3.3m*
*W przyblizeniu
Widzimy, ze dlugosc fali dla 100Hz wynosi 3.3m. I co nam to daje ? Wiedzac, ze w przeciagu jednej milisekundy mozemy zmierzyc minimalnie fale o dlugosci 0.33m (1000Hz), tak dla bramki 10ms mamy juz 100Hz. Stad teoretycznie rzecz biorac nie jestesmy w stanie pomierzyc tak niskiego pasma dla takiej malej bramki. Ale ustawienie zbyt wysokiej bramki spowoduje wylapanie przez mikrofon wszelkich odbic od pokoju. Mozna nawet ustawic na tyle niska bramke, ze nie trzeba bedzie podlogi wytlumiac ;p
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharohMozna nawet ustawic na tyle niska bramke, ze nie trzeba bedzie podlogi wytlumiac ;p
Ja wogule nie uzywam markerow i jakos zyje :) Nie kazdy tryb pomiaru w SW wykozystuje markery.
Skomentuj
Skomentuj