Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co oferują kolumny jednodrożne?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dolphin123 ale to temat o szerokopasmowkach...
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wiem, ale słucham one way ticket, więc wiem co im dolega:) Tym bardziej, że za 6stówek można dostać przyzwoity zestaw 2drożny...

Skomentuj

a fspaniałe szerokopasmowe STX'y?
        220zł sztuka 600zł wystarczy

Skomentuj

dolphin123...spoko..
          scythe1123 za ta cene co teraz sa to tylko dobre...
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przy tej kwocie ciężko coś wybrać na naszym rynku. Do 200 zł są tang-bandy , dalej ten STX i długo długo nic i jako pierwszy pojawia się b200 i inne drogie głośniki.

Jeżeli nie przeraża cię wizja zapłacenia ciut drożej to może pokusić się o kupno fostexów ? Można je nabyć bez problemu np w Niemczech a w cenie do 300zl za szt wybór będzie już całkiem znośny a głośniki są na pewno dobre :) . W necie na fostexy znajdziesz od groma projektów.

Jeżeli brać TB to może W4-1320 ? Jest dość drogi ale ch-kę ma bardzo ładną i wyrównaną. Mankamentem wszystkich TB jest rozmiar. Maksimum 4 cale, poza jednym absurdalnie drogim modelem 8 calowym. 4" to naprawdę mało, w końcu to tylko 100mm i tu nie ma cudów, krzesanie z tego basu będzie wyzwaniem ale na pewno trochę się go uda wyciągnąć. Ja kiedyć z 3 calowego TB zszedłem do 60Hz -3dB! Fakt to był kres jego możliwości a obudowa to była bardzo przerośnieta TL'ka. Naprawdę przydało by im się w ofrcie 5-6 cali dobrej szerokopasmówki.

Skomentuj

TB nie robi szerokopasmowych glosnikow po to, zeby robic na nich kolumny w TLce. One maja sluzyc jako dobre przetworniki do malych monitorow, ewentualnie jako sredniaki. Dobrych 4"+ tutaj sie nie uswiadczy bo to jest nieoplacalne dla firmy.

Skomentuj

Malutkie TB to bym sobie odpuscil prawde mowiac, generalnie jakos nie przepadam za dzwiekiem tak malych glosnikczkow. Mysle, ze lepiej inwestowac w cos minimum od 5 cali w gore, nawet 8 cali. Cube audio f155 tez bardzo dobra opcja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Malutkie TB to bym sobie odpuscil prawde mowiac, generalnie jakos nie przepadam za dzwiekiem tak malych glosnikczkow.
                  Poniekąd rozumiem Twoją opinię. Mam pewne doświadczenia z Tang-Bandami i mogę spokojnie o nich powiedzieć, że to dobre głośniki o naprawdę zadowalającym dźwięku, jednak podstawowa ich wada (wynikająca z małych Sd) to niewielka dynamika, która to prawdopodobnie kreuje Twoją opinię o brzmieniu. Twierdzę tak, ponieważ w mojej subiektywnej opinii ich charakterowi brzmienia nie da się nic zarzucić (biorąc pod uwagę ich cenę).

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  Naprawdę przydało by im się w ofrcie 5-6 cali dobrej szerokopasmówki
                  T-B ma w ofercie bardzo dobry przetwornik szerokopasmowy w rozmiarze 5": W5-1611SA. Brzmi niesamowicie (miałem okazję go chwilę posłuchać przy okazji któregoś pobytu w Niemczech) jednak cena skutecznie zniechęca do zakupu

Skomentuj

no nie ukrywajmy, kazda firma chce miec w swojej ofercie taki hi-endowy glosniczek...
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A to widzieliście?: http://audio.com.pl/pdf/akademia/2005_03_p72
                      Andrzej Kisiel też się tu wypowiada. Czy może ktoś z Was był w tym gronie ze zdjęć?

Skomentuj

No wszystko ladnie pieknie, lecz to dalej glosnik szerokopasmowy przetwarzal najszersze pasmo. Oczywiscie rowniez jestem zdania, ze dolozenie odpowiedniego superwysokotonowca do szerkopasmowki, ktora nie siega zbyt wysoka da poprawe dzwieku.

Skomentuj

Ja wcale nie sugerowałem jakiejkolwiek tezy :). Podałem jedynie artykuł, w którym opisana jest sytuacja, kiedy ludzie posłuchali i sami wyciągnęli wnioski, skutkujące takimi a nie innymi decyzjami :).
                          A ja nawet sam byłem w salonie w którym owy "audio szołek" się odbywał, choć nie na tym samym spotkaniu :).

Skomentuj

Przeczytałem prawie cały temat i przychylam się do opinii Profesjonalisty że wiele zależy od rodzaju muzyki którego słuchamy. Sprawdziłem podstawowe pasmo większości instrumentów akustycznych - z góry, prawie wszystkie kończą się na góra 4kHz. Wyjątkiem są organy. Z dołu najbardziej wymagające są - organy i kontrabas. Jeśli słuchamy muzyki akustycznej to głośnik szerokopasmowy wymaga raczej wspomagania z dołu niż z góry. Optymalnym wyborem w tym wypadku wydaje się niewielka szerokopasmówka wspomagana z dołu większym głośnikiem. Może układ aktywny z podziałem ok.100 Hz, a może pasywna filtracja z dobrym filterem dolnoprzepustowym drugiego rzędu i pojedynczą pojemnością w gałęzi szerokopasmowej (wykorzystany naturalny spadek charakterystyki)?

Skomentuj

Mnie też ostatnio przyszło do głowy dodanie "niższego dołu" do swoich kolumn i zacząłem zastanawiać się nad subwooferem np. na TIW 200 czy 250. Z drugiej strony nie chciałbym czegoś zepsuć, ktoś już może przećwiczył podobną kombinację?

Skomentuj

Jak Ci brakuje dołu to właśnie po to buduje się subwoofery... A na TIW200 czy 250 to już będzie porządny subik.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  Jak Ci brakuje dołu to właśnie po to buduje się subwoofery...
                                  No co Ty nie powiesz

Nie tyle, że jakoś bardzo i w każdej sytuacji brakuje dołu, co chciałbym uzyskać niższe zejście. Stąd pytanie czy ktoś może bawił się w kombinację szerokopasmówki w TL z subwooferem... Powiedzmy, że do składzików jazzowych jest w tej chwili ok, ale muzyka organowa pozostawia niedosyt

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  A na TIW200 czy 250 to już będzie porządny subik.
                                  Na to liczę. Chyba póki sam nie sprawdzę to nie będę wiedział co warta taka konfiguracja...

Skomentuj

ale jak chcesz aktywnego suba z dolu to po co ci szerokopasmowka w tl?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      ale jak chcesz aktywnego suba z dolu to po co ci szerokopasmowka w tl?
                                      Szerokopasmówki w TL już mam i zastanawiam się nad dodaniem do zestawu suba.
                                      Po co? Żeby rozciągnąć pasmo jeszcze bardziej w dół. Czy naprawdę tak niewyraźnie to napisałem w poprzednim poście? :/

Skomentuj

Mysle, ze warto poczekac na wieksze modele AWX skoro masz juz F155. Daloby to spora szanse na dobre dopasowanie suba do szerokopasmowcow. Druga sprawa jest obudowa dla suba, ja proponowalbym rowniez TL.

Skomentuj

Zamieszczone przez modrzew
                                          Po co? Żeby rozciągnąć pasmo jeszcze bardziej w dół. Czy naprawdę tak niewyraźnie to napisałem w poprzednim poście? :/
                                          widocznie tak
                                          wydaje mi sie to glupie i bez sensowne
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X