Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nasze poczynania z ARTĄ
Collapse
X
-
Ciekawe. Probowales mierzyc inna karta? Albo zmienic sterowniki z miedzy Asio i Wdm? Jest mozliwosc ustawienia na stale predelay na kazdy kolejny pomiar, ale bez automatycznego dopasowania. Jestes pewien, ze Arta mierzy dwukanalowo i jig pracuje bez zarzutu?
-
Mam dziwny przypadek z Artą i może ktoś mi podpowie gdzie szukać przyczyny. Chodzi o to, ze program sam skaluje położenie piku na osi X zawsze na 300 próbkę. Tzn np mierzę tweeter to mam jego pik na 300 próbce, mierzę średni i znów mam pik na 300 próbce, a powinienem mieć różnicę wynikająca z offsetu. Zastanawiam się czy mam coś źle podłączone czy może w ustawieniach namieszałem.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez sebasbox Zobacz postabałem się po prostu że kalibracja jest niezbędna i walczyłem z tym ze 3 tygodnie reinstalując sterowniki, kombinując z ustawieniami systemowymi, podłączając inny komputer itd...
jeśli sprowadzi się to do tego na jakim pozimie SPL pojawi się nasz pomiar ale sam przebieg wykresu się nie zmieni to się uspokoiłem.
bawolek, plik kalibracyjny mogę zastosować tak czy inaczej, bo koryguje on bezwzględnie jeśli dobrze myślę
ogólnie jakiekolwiek pomiary to już naprawdę sporo lat temu robiłem ostatni pewnie z 5 lat temuunijiga jak pamietam to w 2010 kupiłem od Irka
mikrofon, który masz kalibrował Irek trzeba by go zapytać gdzie go kalibrował.
Unijig ma też ta zaletę, że Ci nie zmienia poziomu sygnału referencyjnego jak kręcisz gałką volume
Zostaw komentarz:
-
W idealnym świecie mikrofon miałby charke rowna jak stol i nie musiałbyś tego pliku używać. W rzeczywistości plik koryguję odchylenia mikrofonu ale nie mowi nic o spl. Jeśli mikrofon ma swój indywidualny plik kalibracji, to bezwzględnie nalezy go używać. Do pliku kalbracji powinieneś mieć dołączony protokół kalibracji oraz czulosc mikrofonu. Jeśli tego nie ma, to możesz wpisać czulosc podana przez prodcenta. Jeśli poprawnie wykonasz kalibracje, to z grubsza poziom spl powinien sie zgadzać. Jednak czasami gdzieś po drodze mogą byc pewne niedokladnosci, np różnice w czułości wejścia karty, elementy jiga mogą mieć niedokladna rezystancje, można popełnić błąd przy obliczaczniu rezystancji i tak dalej. Tak jak pisałem wcześniej, mam caly tor audio jak z tutoriala ( transit usb, jig arta,preamp monacor i skalibrowany mik z podana czułością ) i po kalibracji zwykle jest błąd kilku db. Musiałem wprowadzić ręcznie drobne korekcje w oparciu o pomiary kilku głośników wysokotonowych i porównując odpowiedz z danymi producenta oraz z innych, sprawdzonych źródeł. Generalnie uzyskalem dokładność +- 0.5 db co uznałem za wynik przyzwoity i wystarczający na warunki amatorskie.Last edited by Pogromca mitow; 02.01.2018, 23:00.
Zostaw komentarz:
-
No ale z tego co rozumiem plik skoryguje mi ostatecznie wynik pomiaru tj. np jeśli w pliku dla 10 kHz jest -2dB to o tyle obniży mi się po pomiarze SPL na wykresie dla częstotliwości 10 kHz? czyli de-facto zmieni się przebieg wykresu? czyli dobrze bo mamy dokładniejszy przebieg SPL w całym paśmie?
nie wiem jaka jest czułość mikrofonu...ale wiem ze jest takie okienko do ewentualnej korekty przy kalibracji
Da się to jakoś zmierzyć?
Pogromca...czy dobrze rozumiem, że uważasz że lepiej tego pliku nie wgrywać?
Zostaw komentarz:
-
Plik kalibracyjny, ten ktory ladujesz do programu to tylko korekta pasma mikrofonu. Czy jestes pewien jaka dokladnie posiada czulosc Twoj mikrofon?
Ta kalibracja sluzy tylko temu, aby miec prawdziwy poziom SPL w pomiarach, ale to mozna osiagnac na kilka sposobow i jest o tym rowniez napisane w tutorialu :)
Zostaw komentarz:
-
bałem się po prostu że kalibracja jest niezbędna i walczyłem z tym ze 3 tygodnie reinstalując sterowniki, kombinując z ustawieniami systemowymi, podłączając inny komputer itd...
jeśli sprowadzi się to do tego na jakim pozimie SPL pojawi się nasz pomiar ale sam przebieg wykresu się nie zmieni to się uspokoiłem.
bawolek, plik kalibracyjny mogę zastosować tak czy inaczej, bo koryguje on bezwzględnie jeśli dobrze myślę
Zostaw komentarz:
-
Skalibrowany mikrofon wcale nie gwarantuje skalibrowanych pomiarow. Kazdy system mozna skalibrowac recznie do SPL. Mam caly tor audio jak z tutoriali Arta plus skalibrowany mikrofon, a i tak musialem recznie kalibrowac calosc. Jak ktos ma potrzebe to spoko, mozna zrobic, ale nie jest to niezbedne do wykonania prawidlowych pomiarow i zwrotnicy.
Zostaw komentarz:
-
używam soundblastera x-fi usb 1095,
bawolek, a jaką kartę uznałbyś za przyzwoitą? jakiej Ty używałeś i czy u Ciebie ta kalibracja wyglądała lepiej niż na tym moim filmiku?
Zostaw komentarz:
-
sebasbox ma ...kalibrowany mikrofon ...więc w jego przypadku gdyby udało mu się przeprowadzić kalibrację ...nie było by to "fanaberią" ...
choć w takim przypadku przydała by się też przyzwoita karta do pomiarów by "uzupełnić" całość ;p - nie wiem jakiej uzywa
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez sebasbox Zobacz postaale rozumiem że ma ona tylko wpływ na poziom SPL?
Zamieszczone przez sebasbox Zobacz postaI jeszcze jedno pytanie, pomiar na filmiku robiłem near-field i zastanawiam się w którym miejcu powinienem ustawić bramkę?
Zostaw komentarz:
-
hmm...kazałeś mi kiedyś czytać manuala to czytam i robię zgodnie z nim
założyłem że żeby pomiary były prawidłowe to powinienem ją przeprowadzić jak najdokładniej ale rozumiem że ma ona tylko wpływ na poziom SPL?
I jeszcze jedno pytanie, pomiar na filmiku robiłem near-field i zastanawiam się w którym miejcu powinienem ustawić bramkę?
Oczywiście jest to tylko testowy pomiar na potrzeby przygotowania filmu (bez żadnego przygotowania pomieszczenia itd)
Zostaw komentarz:
-
Walczę własnie z kalibracją arty i Unijiga Irka, ale mam duże wątpliwości co do tego czy prawidłowo ją przeprowadzam. Będę wdzięczny za zerknięcie na filmik i ewentualne uwagi
PS. w 1:31 filmiku pytam o rozjazd na kanałach przy pomiarze ale już wiem, że mogę to skorygować podkręcając potencjometr "mic" na Unijigu, nie wiem natomiast co z wcześniejszym rozjazdem przy kalibracji.
Zostaw komentarz:
-
Źle robisz.
To znaczy do sekwencji "Robię pomiar ----> home---->set----->max------>get" robisz dobrze, a potem źle.
Czerwony marker powinien zostać w punkcie 300, a żółty (ustawiasz lewym klawiszem myszy) tuż przed pierwszym odbiciem.
Last edited by pawel_luk1; 08.10.2017, 14:16.
Zostaw komentarz:
-
Witam. Jakiś czas temu zainteresowałem się budową kolumn, całą wiedze czerpałem tu z forum. Po przeczytaniu kilku tematów z forum zrobiłem jiga do arty i zacząłem robić pomiary. Problem mam wynikający zapewne z mojej niewiedzy z prawidłowym ustaleniem bramki.
Robię pomiar ----> home---->set----->max------>get
Czerwony marker ustawia mi się na "przed impulsie", a żółty w miejscu maksymalnego impulsu. Rozumiem, że w ten sposób wylicza mi program PreDelay ?
Następnie przesuwam czerwony marker przed pierwsze odbicie, a żółty pozostawiam bez zmian, w miejscu maksymalnego impulsu? tak robiąc pomiar mój wygląda tak.
nie wiem w czym tkwi problem....
Zostaw komentarz:
-
Może być walnięte wejście liniowe na karcie dźwiękowej .Pytanie :skąd wiesz ,że po włożeniu wtyczki jest wszystko okay?Jakoś tak widać ,że np. na allegro namnożyło się soundblasterków za 5-10 zyla ,a nowy kosztuje 30 zł .Moim zdaniem na pewno warto postarać się o nową kartę .
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez czart Zobacz postaU mnie LIMP mimo poprawnej kalibracji pokazywał impedancje głośnika dochodzącą do 1000 Ohm (karta sb live model 200 ) .Szkoda ,że nie zachowałem screenów . A winne były badziewne wtyczki mini-jack takie tanie "pozłacane" .Tu w każdym przypadku należy zadbać o jakość lutów , styków i okablowania
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: