Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa z otworem stratnym, Variovent, Aperiodic Vent.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wrzućcie na luz. Ledwo jedna wojna się skończyła, a tu druga się piętrzy. Wiecie, że z PM się nie kochamy, ale odstawiając emocje na bok, ja postrzegam zjawisko o którym w tym wątku się rozprawia tak samo jak on. Chodzi o odbicia i fale wracające na membranę, które bez wpływu na końcowy efekt pozostać nie mogą. Oczywiście można twierdzić, że "na logikę" tak jest, ale najlepiej sprawdzić. Ja, podobnie jak PM też swego czasu to przerabiałem. Lata temu i nie stosowałem takich bajeranckich ful profeska kanałów do wysokotonowców, ale stosowałem do średniotonowców montując je w paskudne rury kanalizacyjne z wytłumionymi ściankami o ujściu poza bryłą obudowy. I faktycznie grało mi to inaczej na średnicy (cięcie w okolicach 300Hz II rzędem, więc podejrzewam, że wpływ zmiany warunków dla propagacji niskich częstotliwości po przejściu z OZ na taki tunel był niewielki). Nie było jakiejś kolosalnej różnicy, ale słychać było trochę więcej i sumarycznie miałem wrażenie, że jest jednak lepiej. Tylko dodać należy, że nie była to tak długa linia, jak do śreniotonowców (a przynajmniej tego zakresu częstotliwości) powinno się stosować, więc pewnie też to rozwiązanie miało mniej zaznaczone ewentualne wady samej linii transmisyjnej. Zrezygnowałem z tego, bo jest to bardzo kłopotliwe w realizacji w domowych warunkach a i przesiadka na inny, lepszy (sporo droższy przynajmniej) głośnik spowodowała, że w zamkniętej komorze ten grał znacznie lepiej niż tamten w tunelu. Wniosek więc mój był taki, że gra jest warta świeczki, gdy z samej techniki głośnikowej wycisnąć więcej już się nie da i trzeba szukać gdzie indziej. Ale sądzę, że nie warto się w to bawić, jeśli możemy zmienić głośnik na lepszy, bo to da bardziej zauważalne efekty, niż dorabianie cudów do przeciętniaka.
    Last edited by Racjonalny; 17.02.2012, 21:50.

Skomentuj

Jakby nie patrzeć, chyba każdy z nas ma trochę racji, nawet PM też :)

Problem ten też jest opisany tu: http://www.linkwitzlab.com/frontiers.htm punkt A.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
        jeśli możemy zmienić głośnik na lepszy, bo to da bardziej zauważalne efekty, niż dorabianie cudów do przeciętniaka.
        Slusznie. Dodalbym moze, ze im lepszy glosnik, tym zmiany jego adaptacji beda bardziej slyszalne. Ale skoro chcemy budowac cos naprawde dobrego i bezkompromisowego, a do tego mamy juz naprawde dobre glosniki, to moze warto zrobic ten jeszcze jeden krok w przod.

Skomentuj

Jeżeli przytaczamy argument pomiarowy to proponuję małe ćwiczenie umysłowe. Obejrzeć ch-kę wylotu takiej TK'ki. Jak przebiega ch-ka na średnich tonach, jaka część tej energii dociera na wyjście. Niewiele, prawda? To co się dzieje z resztą? Jest tracona na wytłumieniu.

A teraz banalne pytanie, dlaczego takie same zjawisko tracenia energii ma nie działać w obudowie zamkniętej?

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            A teraz banalne pytanie, dlaczego takie same zjawisko tracenia energii ma nie działać w obudowie zamkniętej?
            Bo nie jest ona tak samo wytracana jak w tunelu o zwezajacym sie przeswicie? Chyba nieuwaznie ogladales filmik. Gdyby to nie mialo znaczenia to by pozostali przy rurze prostej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Bo nie jest ona tak samo wytracana jak w tunelu o zwezajacym sie przeswicie?
              Chciałbym zobaczyć jak wprowadzasz tę teorię w życie. Jak sprawdzasz czy energia jest równomiernie tracona w tunelu, czy przypadkiem nie jest początek przetłumiony lub niedotłumiony i energia albo się odbija albo jest jej za dużo przy ujściu itd.

Jak zwykle walczysz z wiatrakami, znalazłeś nieistotny problem, rozdmuchałeś go do do rangi być albo nie być a następnie próbujesz go dzielnie rozwikłać tobie tylko słusznymi metodami. ROTFL :lol:

Tymczasem ponawiam pytanie co z bas refelxem i varioventem ??? one podobno też miały sprzyjać średnim tonom a tylko obudowa zamknięta miała je zabijać. Ani br ani variovent nie ma żadnego tunelu na styl TL'ki, mają po prostu dziursko w obudowie identycznej z zamkniętą. I to miało polepszać średnie tony, tak ? Mnie nie interesuje TLka mnie interesuje gdzie te domniemane pogorszenia wynikające z zastosowania niewentylowanej obudowy.

Od tego zaczęła się dyskusja i bez odwracania mi tu kota ogonem jakimiś pierdołami o TLkach, problem był jasny wentylowane - dobrze , zamknięta - źle. Więc ?

Skomentuj

Tymczasem ponawiam pytanie co z bas refelxem i varioventem ??? one podobno też miały sprzyjać średnim tonom a tylko obudowa zamknięta miała je zabijać. Ani br ani variovent nie ma żadnego tunelu na styl TL'ki, mają po prostu dziursko w obudowie identycznej z zamkniętą. I to miało polepszać średnie tony, tak ? Mnie nie interesuje TLka mnie interesuje gdzie te domniemane pogorszenia wynikające z zastosowania niewentylowanej obudowy.
                To ja jeszcze bardziej zaciemnię ten temat.
                Należałoby tutaj wziąć pod uwagę także psychoakustykę, czyli to jak słyszymy. Z BR jest więcej basu i ten bas częściowo maskuje średnie tony i co za tym idzie maskuje wszelkie niedostatki w tym zakresie.
                Z drugiej strony obudowę zamkniętą można bardziej agresywnie wytłumić więc powinno być lepiej ale jest także mniej maskującego basu.
                Czyli krótko mówiąc: cholera wie co ma większy potencjał żeby lepiej brzmieć w środku pasma.

Skomentuj

knik, rozważamy tu obudowę dla głośnika średniotonowego.

Mnie nie interesuje TLka mnie interesuje gdzie te domniemane pogorszenia wynikające z zastosowania niewentylowanej obudowy.
                  Mnie też to interesuje (od mojego pytania zaczeło się to całe zamieszanie). I to interesuje na tyle, że zapytałem Troelsa. Jego odpowiedź (woda na młyn raven1985'a):

- well, don't take it too literally. But I think a closed box makes the
                  midrange flat and with too much presence.
                  br
                  Troels

Skomentuj

Zamieszczone przez knik Zobacz posta
                    Z BR jest więcej basu i ten bas częściowo maskuje średnie tony i co za tym idzie maskuje wszelkie niedostatki w tym zakresie.
                    Nieprawda, chyba, że masz na myśli chińskie boomboxy, a nie normalne, prawidłowo zrobione kolumny.

---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post o 22:06 ----------

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                    - well, don't take it too literally. But I think a closed box makes the
                    midrange flat and with too much presence.
                    br
                    Troels
                    No pięknie :) czyli "chyba myślę, że mi się wydaje". Zero wartości merytorycznej :)

Skomentuj

:lol: i wszystko jasne.

---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post o 22:21 ----------

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                      I faktycznie grało mi to inaczej na średnicy
                      Średnie jak by nieco chłodniejsze ? I co się dziwisz lepsze chłodzenie przecież miały :biggrin:

Skomentuj

Jak zwykle walczysz z wiatrakami, znalazłeś nieistotny problem, rozdmuchałeś go do do rangi być albo nie być a następnie próbujesz go dzielnie rozwikłać tobie tylko słusznymi metodami. ROTFL
                        Ciekawe, ze inni tez go znalezli i uznaja za bardzo istotny. Od amatorow po profesjonalne firmy audio.

Przede wszystkim obudowa stratna moze miec rozna wielkosc membrany w stosunku do Sd glosnika i pojemnosci obudowy. To jest sprawa dosc zlozona. Jesli ciagle zyczysz sobie dokladnych roznic w tych obudowa, to po prostuj je zbuduj, pomierz, przesluchaj i sam podejmij wnioski. Bedziesz je znal dokladnie i dyskusja nie bedzie potrzebna. Ty teoretyzujesz, a inni buduja i sluchaja. Troche jak misiomor, ogrom teorii o TL, a na kacie ani jedna budowa.

Zatem powtarzam, masz watpliwosci to zbuduj, przetestuj, pomierz, posluchaj. Nie bedziesz musial pozniej toczyc jalowych dyskusji, bo z teorii i doswiadczenia bedziesz znal problem. Proste nie?

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                          Nieprawda, chyba, że masz na myśli chińskie boomboxy, a nie normalne, prawidłowo zrobione kolumny.[COLOR="#696969"]
                          No coś takiego, a ja myślałem że tu chodzi o wydobycie energii promieniowania wewnętrznej strony membrany przy pomocy portu BR.
                          Jeśli rzeczywiście ma być tyle samo basu to ja już wolę zamkniętą bo innych zalet BR poza wzmocnieniem basu nie widzę.

Skomentuj

BR sam w sobie nie "wzmacnia" basu, tylko zmienia charakterystykę częstotliwościową głośnika w obudowie -- tak, rozciągając ją nieco w dół, tak, używając energii z wnętrza obudowy.
                            Zdefiniuj "ilość" basu, to się może dogadamy :)

Skomentuj

knik, poczytaj artykuły na stronie głowniej i inne materiały o działaniu bass-reflexu. Bez urazy, ale dyskusja jest tu toczona na temat nieco wiekszych niuansow, niz to "ze z br jest wiecej basu".
                              Last edited by tomq88; 19.02.2012, 13:13.

Skomentuj

Temat troszke uspiony, a ja mam cosik nowego w domu, zwiaznego z tematem. Otoz kupilem kolumne trojdrozna Scan Speak, wyposazona w dwa Varioventy Scana. Wlasciwie to kupilem te kolumne tylko dlatego, ze posiadala te dwa elementy, ktore moga sie przydac do testow z obudowa stratna, a moze uzyje sie do jakiejs finalnej konstrukcji...

A tak wyglada kolumna, ktorej ciekawa budowe pokrotce opisze:

Z pozoru wygladaja tradycyjnie. Od strony glosnikow tak w istocie jest. Jedynie woofer na 99% nie jest Scanem, ktory zostal zastapiony czyms w podobnym rozmiarze. Glosnik sredniotonowy, to mozna powiedziec kultowa sredniotonowka Scana. Glosnik zamontowany jest w tekturowej tubie, ktora przechodzi na wylot obudowy. W srodku rury bylo duzo ubitej wlokniny, a koniec rury przytkany jest jednym z Varioventow - doskonale rozwiazanie obudowy dla glosnikow szerokopasmowych. Wysokotonowka to Scan Classic D2008 umieszona razem w obudowie z wooferem. Toz za wysokotonowka znajduje sie kolejna rurka tekturowa, tym razem pusta i zakonczona rowniez Varioventem. Wyglada to tak jakby typowy port BR zatkac membrana stratna.
                                Cala obudowa jest przedzielona duza plyta, ktora jednoczesnie wzmacnia obudowe oraz tworzy jakby dodatkowa komore. Szczelina miedzy tylna scianka, a krawedzia przegrody nie jest duza, ma tylko kilka centymentrow. Ta czesc obudowy, w ktorej zamocowany jest glosnik posiada pelne wytlumienie wloknina oraz twarde plyty z welny szklanej przyklejone do scianek obudowy. Druga czesc obudowy jest pusta i zawiera tylko wyzej opisany tekturowy tunel zakonczony jednym Varioventem.

Opisywac brzmienia nie bede, bo nie jest to 100% oryginal, poza tym tweeter i sredniak leca na handel - moze komus sie przyda, bo mi napewno nie. Przydaloby sie teraz wykonac jakis sensowny prototyp obudowy zamknietej, w ktora nastepnie mocowalbym Variovent lub dwa Varioventy. Cos musze pomyslec. Ciezko znalesc realne pomiary tych gadzetow, tak aby zobaczyc ich faktyczne mozliwosci i zastosowanie.

Poki co mysle, ze uzycie takich Varioventow byloby sensowne przy budowie modulowego zestawu trojdroznego. Membrana stratna z pewnoscia oslabi rezonans glosnika w obudowie i byc moze pozwoli na latwiejsze filtrowanie zwrotnica, no ale to sie jeszcze pomysli...

Skomentuj

Sagi varioventow ciag dalszy...

Imponujaca klasyka Dynaudio ale gabka nie tylko w Tonsilach parcieje.

Skomentuj

Robiłem eksperymenty z varioventem i nie przyniosły one dobrych rezultatów. Właściwie pomiarowo i odsłuchowo niewiel się różni od obudowy zamkniętej.
                                    Mój variovent:

Okrągła kratka wentylacyjna + wełna owcza + filc + jakieś białe wytłumienie

Pomiar harmonicznych:

Nie pamietam która linia to vv a która closed, ale to raczej nie ważne, bo ciężko stwierdzić by któraś była wyraźnie "lepsza".

Pomiar spl:

czerwona to closed.

Jak widać różnice są minimalne. U mnie wygrał... BR. Mała obudowa z bass-reflexem "nie muli", a pozwala odciążyć głośnik od dużych wychylen i zmniejsza ciśnienie wewnątrz obudowy. Obudowa closed żeby dobrze brzmiała (imho) musi być 1,5-2x większa niż BR. Dla porównania mogę wstawić pomiary BR w najbliższym (kilak tygodni?) czasie. Przy okazji robiłem pomiary wpływu wytłumienia na najniższe częstotliwości i wyszło, że nie liczy sie materiał ale jego ilość. Zarówno Wełna owcza, filc, jakaś biała mata tłumiąc dawały podobne rezultaty jeśli były użyte w tej samej ilości.

Skomentuj

Fajnie, ze sprobowales cos powalczyc na tym polu, lecz brakuje mi tutaj rzeczy najistotniejszej, a mianowicie pomiar impedancji. To po nim widac czy otwor dziala jak ma dziala, czy nie dziala wcale.

Skomentuj

http://www.amphion.fi/en/products/krypton3/

Niestety nie ma pomiarów, ale to bardzo ciekawy produkt. Średnica między 160 Hz ,a 1200 Hz jest obudowie stratnej. Mało tego. Kierunkowość tych głośników to kardioid. Góra z kolei w falowodzie, wiec kontrola kierunkowości dość rozbudowana.

Skomentuj

Jak jest duza powierzchnia stratna, to i automatycznie pojawia sie kardioid. Podobnie jak w ME Geithain.

Skomentuj

Czaruję...