Zamieszczone przez lklukasz
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa subwoofera 8"
Collapse
X
-
prosz...
moc max. na sub 8ohm 50W
Zamieszczone przez tomszak Zobacz postaZnalazłem frajera, który odkupi ode mnie tego stx'a
Zamieszczone przez tomszak Zobacz postaZresztą wiele osób lubi krytykowac coś czego nie tak naprawde nie widziałakurat w twoim przypadku nie wygląd ma znaczenie
---------- Post dodany o 01:39 ---------- Poprzedni post o 00:55 ----------
Zamieszczone przez tomszak Zobacz postaneidawno sprzedalem matronixa wxp3k wlasnie po to zeby miec troche kasy i zbudowac cos malego.
sorry za bezpośredniość ale odnoszę wrażenie że kolega albo nie wiedział co ma albo udaje że coś miał...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez leowhy Zobacz posta
Wybacz... nie chcę być wstrętny ale ja nie rozumiem co Ty chcesz do tego podłączyć.
System głośników 5.1, moc całkowita 2*W -subwoofer *W, centralny 30W, przednie 2x30W, tylne 2x30WLast edited by RpLand; 05.03.2011, 07:35.
Skomentuj
-
Może wyjaśnię dlaczego sprzedałem to i owo... Matronixa wxp3k i alpharda mw18 sprzedałem dlatego bo potrzebowałem kasy... Teraz mam te marne kino domowe bez subwoofera i chcę po prostu coś co zagra w 13m2 pod tym amplitunerem. Śmiem twierdzić, że te 30-40W da się z niego wycisnąć :) Zresztą głośnik zamówiony, jak będzie źle to go sprzedam i będę zastanawiał się nad panelem i tonsilem 20/80/2 .
Skomentuj
-
to tylko powinno cię motywować do dołożenia czegoś aktywnego. Podejrzewam że sygnał i tak idzie z kompa...
No ale jak już zamówiłeś głośnik to mam nadzieję pochwalisz się rezultatem.
Zamieszczone przez tomszak Zobacz postaCiekawe za ile je sprzedam bez suba i używane 5 lat
Miałbyś już 120 zł a za to można znaleźć całkiem przyzwoite monitorki, no ale zasilania byś nie miał... Ech ciężki przypadek...
---------- Post dodany o 13:37 ---------- Poprzedni post o 13:15 ----------
no i proszę
http://www.diyaudio.eu/showthread.ph...woofer-aktywny
Było się tak spieszyć?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomszak Zobacz postaJak na razie nikt nie doradził nic sensownego
Gdybyś miał ciut lepszy wzmak to poleciłbym STX GDS 25/100/4 SC 30-35L BR lub 20-25 CLOSED :) to coś zagra ale budżet naciągany.
Zamieszczone przez bart210 Zobacz postaA zresztą rób co chcesz. Wszyscy Ci tu doradzają, żebyś nie utopił nawet tych nędznych 60zł, a Ty i tak robisz swoje.Zamieszczone przez tomszak Zobacz postaZresztą głośnik zamówiony, jak będzie źle to go sprzedam i będę zastanawiał się nad panelem i tonsilem 20/80/2 .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaJeśli chcesz zasilić go tym pseudo kinem to szukaj głośnika który bedzie miał 50W RMS
Zamieszczone przez tomszakjak będzie źle to go sprzedam
Skomentuj
-
Coś porządnego jak dla to ja już miałem mianowice stx 32-300-4 + matronix wxp3k a później alphard mw18, więc basu było dużo ale to się kompletnie nei andawało na ten pokój. Teraz chce coś co po prostu da mi troche basu i pogra czasami w moim małym pokoiku...
Niedługo przetestuje stx'a 20/80, obudowe mam prawie wykończoną :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomszak Zobacz postato się kompletnie nei andawało na ten pokój
Można to bardzo łatwo wyjasnić. Mniejsze pomieszczenia mają spore rezonanse w okolicach 40-60hz, +12db podbicia to nic niezwykłego. To teraz wstawiamy takiego 12' suba do małego pokoju, grającego liniowo od tych powiedzmy 40hz, z dośc stromym spadkiem poniżej tej częstotliwości. Co się dzieje? Narzekamy, że coś nam straszliwie dudni, bo mamy wielkie podbicie przy załózmy 50hz. No i niestety "nie gra". Wstawiamy głośnik 8 calowy, który przy 50hz już będzie grał ze spadkiem. Nadal dudni, ale, że głośnik przy tej częstotliwości ma spadek, brzmi to już dużo lepiej, bo ta częstotliwość nie wybija się aż tak jak w przypadku dużego głosnika, który przetwarza ją liniowo. Pomieszczenia ma mega-spadek przy załózmy 40hz, bo już ściany nie podbijają taki częstotliwości, i można je usłyszeć jedynie pneumatycznie, do tego większośc subwooferów przy 40hz już ma spadek, więc ciężko usłyszeć dźwięk, który jest np. -15db ciszej względem reszty pasma, dlatego też się mówi, ze pokoje mają dolną granice pasma przenoszenia.
Jednak kiedy zlikwiduje się rezonanse, i spadki duży głośnik może jak najbardziej grać w małym pokoju. U mnie w 10mkw 12' gra bez spadku od 20hz, z liniowością +/-3db
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaU mnie w 10mkw 12' gra bez spadku od 20hz, z liniowością +/-3db
To tak samo latwe jak pomiar wymiarów pudelka od wewnątrz linijka 30cm-ową...
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz postaCiekawe jak to pomierzyles... ehhh.
Ludzkie ucho słyszy z "dokładnością" +/-3db, więc jeśli słuchając generatora stwierdzę, że pasmo jest dla mnie liniowe, żadna częstotliwość nie wybija się ani trochę, a 20hz jest równie głośne jak 60hz, ch-ka będzie liniowa z dokładnością +/-3db, bo taki jest zakres błędu ludzkiego ucha. Polecam posłuchać generatora bez korekcji, nie będzie trudno zauważyć, że przy jednych częstowliwościach ledwo będzie coś słychać, kiedy przy innych będzie dudniło niemiłosiernie. Szkoda, ze się to nie sprawdza powyżej 300hz
Skomentuj
-
BioCannabis ja Cie już nie proszę, ja Cie błagam ! zaprzestań :) Bo przez Ciebie ja się już zaczynam czasami czuć jak hunter który poluje na to co napisałeś :) Niestety, no przykro mi, ale gadasz głupoty! rozumiesz? A ja nie mogę na to pozwolić :)
Nie zwalczysz modów w małych pomieszczeniach EQ! Czy to tak ciężko zrozumieć? A już całkiem kaszana jak podbijesz resztę tego co jest poniżej, na poziom modów = OMG tragedia! I tu naprawdę nie chodzi o upodobania. Tu chodzi o poprawność. Jeszcze przebolał bym gdybyś korygował aktywnie tylko same podbicia; choć i to nie skróci Ci rewerberacji tej Hz tylko ją stłumi (przyciszy! a pseudo dudnienie dalej będzie.)
---------- Post dodany o 22:36 ---------- Poprzedni post o 22:30 ----------
PS jakiego procesora używasz do korekty ?
Skomentuj
-
Round one - Fight! :lol:
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaNie zwalczysz modów w małych pomieszczeniach EQ!
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaJeszcze przebolał bym gdybyś korygował aktywnie tylko same podbiciaZamieszczone przez ir0nhide Zobacz postajuż całkiem kaszana jak podbijesz resztę tego co jest poniżej, na poziom modów
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaOMG tragedia!
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postachoć i to nie skróci Ci rewerberacji tej Hz tylko ją stłumi (przyciszy!
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postapseudo dudnienie dalej będzie
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaPS jakiego procesora używasz do korekty ?
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaNiestety, no przykro mi, ale gadasz głupoty! rozumiesz?Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaTu chodzi o poprawność
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaBo przez Ciebie ja się już zaczynam czasami czuć jak hunter który poluje na to co napisałeśLast edited by BioCannabis; 10.03.2011, 23:18.
Skomentuj
-
ja ci powiem tak mam arn'a 226 ktory wymaga malo mocy, do tego panel ktory tu kolega ma 85w do sprzedania moze z 40w mocy ma ale bez problemu steruje tym arnem. za arny placilem 10zl za panel na allegro 50. buda wyszla mi 40zl wiec za 100 mam bardzo przyzwoity subwoofer na nowych elementach. We wrzeniu wstawie foty bo jest cale kino na arn 100 i arv104 do tego wlasnie ten sub. mam pokoj 13-14mkw basu jest az nad to. odkrecone max na polowe i jest idealnie w kinie poprostu swietnie jak na ten metraz. za ta kwote to rarytas nic lepszego nie zrobisz
Skomentuj
-
http://allegro.pl/vifa-arcus-glosnik...488042408.html
Vifa w cenie Alpharda. Wygląda nieco dziwnie, szczególnie kosz, ale membrana, kopułka i resztki naklejki wskazują na Vifę, więc raczej nie ma co się martwić, że to jakiś wałek. Wisi na Allegro już ponad rok. Czasami aż mam ochote kupić
Skomentuj
Skomentuj