Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera 8"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz
    a to wyjscie na suba realizowane jest przez rca czy zaciski glosnikowe?
    odpowiedz na pytanie...
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

prosz...

moc max. na sub 8ohm 50W

Zamieszczone przez tomszak Zobacz posta
      Znalazłem frajera, który odkupi ode mnie tego stx'a
      ja się dziwię że cię mod nie wyciął w całości za to...

Zresztą wiele osób lubi krytykowac coś czego nie tak naprawde nie widział
      noo żebyś widział moje czarne pudełeczka akurat w twoim przypadku nie wygląd ma znaczenie

---------- Post dodany o 01:39 ---------- Poprzedni post o 00:55 ----------

neidawno sprzedalem matronixa wxp3k wlasnie po to zeby miec troche kasy i zbudowac cos malego.
      ja tu czegoś nie rozumiem... pogoniłeś, śmiem twierdzić porównywalny z Irkowym mostkiem tadka, panel suba na rzecz budowy marnych pasywnych 8" napędzanych tym pseudokinem???
      sorry za bezpośredniość ale odnoszę wrażenie że kolega albo nie wiedział co ma albo udaje że coś miał...

Skomentuj

Zamieszczone przez leowhy Zobacz posta
        prosz...

moc max. na sub 8ohm 50W
        tomszak, proszę, proszę... to ma być Twój amplituner do subwoofera? :o:lol:
        Wybacz...
        nie chcę być wstrętny ale ja nie rozumiem co Ty chcesz do tego podłączyć.

System głośników 5.1, moc całkowita 2*W -subwoofer *W, centralny 30W, przednie 2x30W, tylne 2x30W
        Last edited by RpLand; 05.03.2011, 07:35.

Skomentuj

Może wyjaśnię dlaczego sprzedałem to i owo... Matronixa wxp3k i alpharda mw18 sprzedałem dlatego bo potrzebowałem kasy... Teraz mam te marne kino domowe bez subwoofera i chcę po prostu coś co zagra w 13m2 pod tym amplitunerem. Śmiem twierdzić, że te 30-40W da się z niego wycisnąć :) Zresztą głośnik zamówiony, jak będzie źle to go sprzedam i będę zastanawiał się nad panelem i tonsilem 20/80/2 .

Skomentuj

jak będzie źle to go sprzedam
            Kino sprzedaj

Skomentuj

Ciekawe za ile je sprzedam bez suba i używane 5 lat... na dodatek nei czyta płyt i przyciski zaczynają szwankować...

Skomentuj

to tylko powinno cię motywować do dołożenia czegoś aktywnego. Podejrzewam że sygnał i tak idzie z kompa...
                No ale jak już zamówiłeś głośnik to mam nadzieję pochwalisz się rezultatem.

Ciekawe za ile je sprzedam bez suba i używane 5 lat
                ostatnie na aukcji widziałem za 60 zł

Miałbyś już 120 zł a za to można znaleźć całkiem przyzwoite monitorki, no ale zasilania byś nie miał... Ech ciężki przypadek...

---------- Post dodany o 13:37 ---------- Poprzedni post o 13:15 ----------

no i proszę

http://www.diyaudio.eu/showthread.ph...woofer-aktywny

Było się tak spieszyć?

Skomentuj

A po kiego mi VK monoblock do domu?

Skomentuj

Wiesz chociaż co to jest? Ten niby dziadowski VK jest 58 razy lepszy od Twojego amplitunera.

A zresztą rób co chcesz. Wszyscy Ci tu doradzają, żebyś nie utopił nawet tych nędznych 60zł, a Ty i tak robisz swoje.

Skomentuj

Jak na razie nikt nie doradził nic sensownego :) Nie miałeś tego thomsona w rękach to sie nie wypowiadaj. tego monoblocka widziałem na oczy iszkoda gadać :) No w końcu kosztował 15zł, zresztą ie miałbym go jak zasilić.

Skomentuj

Jak na razie nikt nie doradził nic sensownego
                        Ja tu widzę kilka dobrych opcji... :) dopóki nie masz nic konkretnego aby to zasilić i nie masz wyższego bużetu to szkoda nawet zaczynać. Jeśli chcesz zasilić go tym pseudo kinem to szukaj głośnika który bedzie miał 50W RMS. Ale o jakości nie ma co rozmawiać.
                        Gdybyś miał ciut lepszy wzmak to poleciłbym STX GDS 25/100/4 SC 30-35L BR lub 20-25 CLOSED :) to coś zagra ale budżet naciągany.

Zamieszczone przez bart210 Zobacz posta
                        A zresztą rób co chcesz. Wszyscy Ci tu doradzają, żebyś nie utopił nawet tych nędznych 60zł, a Ty i tak robisz swoje.
                        Zresztą głośnik zamówiony, jak będzie źle to go sprzedam i będę zastanawiał się nad panelem i tonsilem 20/80/2 .
                        Nie lepiej odrazu się wziąść za panel ?? Dwa razy kasę płacić.... ciekawe komu sprzedasz to co zamówiłeś.....

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                          Jeśli chcesz zasilić go tym pseudo kinem to szukaj głośnika który bedzie miał 50W RMS
                          Myślę, że bardziej ma tu znaczenie efektywność, niż wytrzymałośc mocowa
                          Zamieszczone przez tomszak
                          jak będzie źle to go sprzedam
                          Jak się tak upierasz, to jeśli to nie będzie odpowiadać, to poluj na aukcjach. Coś możliwie dużego, i o możliwie dużej efektywności. Ale z taką kasą poszukiwania mogą być dłuuugie. Ja bym na Twoim miejscu poczekał, kupił cos porządnego, i nawet niech już sobie pierdzi pod ampli, kiedy już będziesz zbierał na normalny panel.

Skomentuj

Coś porządnego jak dla to ja już miałem mianowice stx 32-300-4 + matronix wxp3k a później alphard mw18, więc basu było dużo ale to się kompletnie nei andawało na ten pokój. Teraz chce coś co po prostu da mi troche basu i pogra czasami w moim małym pokoiku...

Niedługo przetestuje stx'a 20/80, obudowe mam prawie wykończoną :)

Skomentuj

to się kompletnie nei andawało na ten pokój
                              To mit powtarzany na większości for. Głośnik jest głośnikiem, i generuje dźwięki, niezależnie od rozmiaru! Zresztą rozmiar nie ma takiego znaczenia jak parametry TS.

Można to bardzo łatwo wyjasnić. Mniejsze pomieszczenia mają spore rezonanse w okolicach 40-60hz, +12db podbicia to nic niezwykłego. To teraz wstawiamy takiego 12' suba do małego pokoju, grającego liniowo od tych powiedzmy 40hz, z dośc stromym spadkiem poniżej tej częstotliwości. Co się dzieje? Narzekamy, że coś nam straszliwie dudni, bo mamy wielkie podbicie przy załózmy 50hz. No i niestety "nie gra". Wstawiamy głośnik 8 calowy, który przy 50hz już będzie grał ze spadkiem. Nadal dudni, ale, że głośnik przy tej częstotliwości ma spadek, brzmi to już dużo lepiej, bo ta częstotliwość nie wybija się aż tak jak w przypadku dużego głosnika, który przetwarza ją liniowo. Pomieszczenia ma mega-spadek przy załózmy 40hz, bo już ściany nie podbijają taki częstotliwości, i można je usłyszeć jedynie pneumatycznie, do tego większośc subwooferów przy 40hz już ma spadek, więc ciężko usłyszeć dźwięk, który jest np. -15db ciszej względem reszty pasma, dlatego też się mówi, ze pokoje mają dolną granice pasma przenoszenia.

Jednak kiedy zlikwiduje się rezonanse, i spadki duży głośnik może jak najbardziej grać w małym pokoju. U mnie w 10mkw 12' gra bez spadku od 20hz, z liniowością +/-3db

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                                U mnie w 10mkw 12' gra bez spadku od 20hz, z liniowością +/-3db
                                Ciekawe jak to pomierzyles... ehhh.
                                To tak samo latwe jak pomiar wymiarów pudelka od wewnątrz linijka 30cm-ową...

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
                                  Ciekawe jak to pomierzyles... ehhh.
                                  Coprawda nie mam sprzętu pomiarowego, ale do niskich częstowliwości wystarczy generator i słuch.
                                  Ludzkie ucho słyszy z "dokładnością" +/-3db, więc jeśli słuchając generatora stwierdzę, że pasmo jest dla mnie liniowe, żadna częstotliwość nie wybija się ani trochę, a 20hz jest równie głośne jak 60hz, ch-ka będzie liniowa z dokładnością +/-3db, bo taki jest zakres błędu ludzkiego ucha. Polecam posłuchać generatora bez korekcji, nie będzie trudno zauważyć, że przy jednych częstowliwościach ledwo będzie coś słychać, kiedy przy innych będzie dudniło niemiłosiernie. Szkoda, ze się to nie sprawdza powyżej 300hz

Skomentuj

BioCannabis ja Cie już nie proszę, ja Cie błagam ! zaprzestań :) Bo przez Ciebie ja się już zaczynam czasami czuć jak hunter który poluje na to co napisałeś :) Niestety, no przykro mi, ale gadasz głupoty! rozumiesz? A ja nie mogę na to pozwolić :)
                                    Nie zwalczysz modów w małych pomieszczeniach EQ! Czy to tak ciężko zrozumieć? A już całkiem kaszana jak podbijesz resztę tego co jest poniżej, na poziom modów = OMG tragedia! I tu naprawdę nie chodzi o upodobania. Tu chodzi o poprawność. Jeszcze przebolał bym gdybyś korygował aktywnie tylko same podbicia; choć i to nie skróci Ci rewerberacji tej Hz tylko ją stłumi (przyciszy! a pseudo dudnienie dalej będzie.)

---------- Post dodany o 22:36 ---------- Poprzedni post o 22:30 ----------

PS jakiego procesora używasz do korekty ?

Skomentuj

Round one - Fight! :lol:

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                      Nie zwalczysz modów w małych pomieszczeniach EQ!
                                      Już to zrobiłem.

Jeszcze przebolał bym gdybyś korygował aktywnie tylko same podbicia
                                      już całkiem kaszana jak podbijesz resztę tego co jest poniżej, na poziom modów
                                      Przed podbiciami mam -24db tłumienie głośności, żeby nic nie wyszło poza skalę. Więc mozna uznać, że nic nie jest podbite, a jedynie odpowiednio wyciszone. Najwyższe "podbicie" jest na poziomie "aż" 0db.

OMG tragedia!
                                      Miałem wiele subwooferów (Westra (nie pamiętam modelu) w BP, Magnat Xpress 12 w BR, Visaton W300 w BR, Ravemaster VXT 124 w BR/OZ, Canton Plus C w OZ i teraz znowu Magnat Xpress 12, który z nich najbardziej mi spasował, tylko tym razem w OZ) , mieszkałem w 5 pokojach 20mkw, 30mkw, 10mkw, 35mkw, i znowu 10 mkw. Akustyke każdego z nich znam na pamięć, potrafiłem wywrócić pokój do góry nogami, zrobić całkowite przemeblowanie, bo coś mi nie grało w basie. Po zastosowaniu korekcji każdy z tych subwooferów, w każdym pomieszczeniu, przy każdym możliwym ustawieniu, nawet nie zbliża się pod względem wyrównania i brzmienia basu do tej konfiguracji jaką teraz mam. Więc nie pisz, ze tragedia, skoro nie słuchałeś.

choć i to nie skróci Ci rewerberacji tej Hz tylko ją stłumi (przyciszy!
                                      Zdaje sobie sprawę z tego, że pułapka basowa polepszyła by rewerbacje, ale nie mam warunków do tego. Mam wyłączyć korekcje, sluchać dudniących, podbitych o 15db 47hz i 71hz, nie mieć żadnego zejścia, i mówić, ze tak jest lepiej, bo nie wprowadzam zbędnych zniekształceń? :lol: Wybacz, ale nie jestem zwolennikiem jednej gałki w wzmacniaczu, sztywnie płaskiej ch-ki, nawet jeśli barwa mi nie odpowiada i powiedzenia "nic nie będę zmieniał, bo pewnie konstruktor-guru tak chciał".

pseudo dudnienie dalej będzie
                                      Częstotliwości, które zostały stlumione wcale nie brzmią dudniąco. Może i z punktu widzenia pomiarów cośtam jest gorzej, ale podczas odsłuchu nie odczuwam najmniejszego dyskomfortu przy tych częstotliwościach, kiedy jak wyżej pisałem, kiedyś mnie to denerowowało do tego stopnia, że potrafiłem wywrócić pokój "do góry nogami" robiąc przemeblowanie, bo mnie to drażniło niesamowicie.

PS jakiego procesora używasz do korekty ?
                                      Karty muzycznej Audigy.

Niestety, no przykro mi, ale gadasz głupoty! rozumiesz?
                                      Tu chodzi o poprawność
                                      Słyszałeś kiedyś o subwooferach Velodyne? W referencyjnej serii DD jest system aktywnej korekcji, który wyrównuje wszystko do +/-3db, w dokładnie taki sam sposób, w jaki ja to robię. Płacąc 60 000zł za Velodyne DD-1812 SE mamy "kaszanę", a ich konstruktorzy to skończeni idioci, którzy nie znają podstaw audio. Mistrz.

Bo przez Ciebie ja się już zaczynam czasami czuć jak hunter który poluje na to co napisałeś
                                      Nie wiem po co ta wrogość z Twojej strony. Mam zbyt mało postów żeby móc z Tobą polemizować, czy może za mało lat?
                                      Last edited by BioCannabis; 10.03.2011, 23:18.

Skomentuj

ja ci powiem tak mam arn'a 226 ktory wymaga malo mocy, do tego panel ktory tu kolega ma 85w do sprzedania moze z 40w mocy ma ale bez problemu steruje tym arnem. za arny placilem 10zl za panel na allegro 50. buda wyszla mi 40zl wiec za 100 mam bardzo przyzwoity subwoofer na nowych elementach. We wrzeniu wstawie foty bo jest cale kino na arn 100 i arv104 do tego wlasnie ten sub. mam pokoj 13-14mkw basu jest az nad to. odkrecone max na polowe i jest idealnie w kinie poprostu swietnie jak na ten metraz. za ta kwote to rarytas nic lepszego nie zrobisz

Skomentuj

http://allegro.pl/vifa-arcus-glosnik...488042408.html
                                          Vifa w cenie Alpharda. Wygląda nieco dziwnie, szczególnie kosz, ale membrana, kopułka i resztki naklejki wskazują na Vifę, więc raczej nie ma co się martwić, że to jakiś wałek. Wisi na Allegro już ponad rok. Czasami aż mam ochote kupić

Skomentuj

Czaruję...
                                          X