Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowy Mid-Woofer 7-8" na podział w okolicy 800Hz....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Pierwszy to będziesz mieć problemy z nadmiarem efektywności sekcji basowej, pamiętaj że ci to tylko da SPL a nie da zejścia, więc w gruncie rzeczy nie jest to jakiś wielki bonus. Te ushery i tak mają dobrą efektywność.
    Yoshi ale właśnie poniekąd o "wysoką" efektywność (całego zestawu) właśnie mi chodzi. (w teorii na 2.8V mają coś koło 95db) owszem zejścia to nie da, ale np. podwoiła by się przecież powierzchnia.... (sd +/- na poziomie 11" głośnika) (- oczywiście ja się przy sowim nie upieram - tylko rozmawiamy. )

Drugi powód to taki, że zamiast 2 głośnika basowego kup średniotonowy i zrób konstrukcję 3 drożną a nie jakieś kombinowanie z kopułką i podziałem na 1kHz.
    Pytałem o rozwiązanie 2W dlatego, że wykorzystany będzie w sumie (jak by nie patrzeć) głośnik nisko-średnio tonowy (ze względu właśnie na ten podział ~800Hz).
    Patrząc na to z innej str. to gdybym miał robić 3 drogi, to trochę bezsensowne staje się wykorzystywanie w/w przetworników. Do 3W znacznie lepiej było by szukać min. 10" na bas i zrobić podział w paśmie 200-300Hz z 4-5" średnio-tonowym, nieprawdaż ? ( tak, tak wiem że to ja powiedziałem iż chcę zrobić 3W, no ale; może dało by się też trochę inaczej...)
    Na razie tylko rozmawiamy, (wysłucham każdego)

Skomentuj

Skoro myslisz o "przerosnietych" 2W to Ci powiem ze jestem w trakcie budowy takiej konstrukcji na U8133 + XT25 , obudowa zamknieta aktywna zwrotnica 4 rzedu , podzial 1.1 khz LP 1.55khz HP , korekcja BS + Eq.basu ( kosztem spl) . Jak na dla mnie w zupelnosci wystarcza , bas schodzi bardzo nisko , scena moim zdaniem bardzo dobra , ogolnie nie zaluje . Do minusow niski spl (jak dla mnie ponad to co potrzebuje) , bardzo waski sweet spot ,ogolny koszt? ale to bardziej dyskusyjne . Moim zdaniem nie polecam ciecia kopulki w okolicy 1khz , jedna z moich powedrowala do "Szpitala" przy drugim rzedzie 1.55khz i mocniejszym wysterowaniu a wygladac by moglo ze powinna wytrzymac . Mysle dokladnie to samo co Yoshi jak trzy glosniki to 3W .

ir0nhide wyprzedziles mnie...
      Last edited by ZIG ZAK; 15.06.2011, 20:26.

Skomentuj

Moim zdaniem efektywności i tak Ci nie zabraknie. Znam dość dobrze monitory oparte o Seasy, z 8mką na dole i czego jak czego ale decybeli to im nie brakuje :) Zresztą taki monitor osiąga blisko 110db natężenia ciągłego co na warunki domowe jest wartością zupełnie wystarczającą. Patrz raczej na to aby nie usmażyć wysokiego tak jak kolega

Skomentuj

sluchalem oversize z xt na gorze
          na dole byl to chyba seas exell
          gralo to nawet przyjemnie
          lepiej niz maly monitor rls'a na wavecore i xt
          tu xt dawal sie odtro we znaki

ogolnie nie lubie tego glosnika ale wiem, ze odpowiednia zwrotnica mozna nad nim zapanowac

co do wysokotonowego wavecore to jest on bardzo spokojnym glosnikiem
          wg nadaje sie idealnie do spokojnej muzyki np jazzu itd
          wydaje sie taki bardzo spokojny moze nawet za bardzo
          ale sluchalem go w salonie na muzyce ktora aktualnie leciala (jakis koncert)
          nie mialem okazji odsluchiwania wlasnych plyt
          jak bym nie kupil ushera 9950 to pewnie bym go kupil
          jak zaryzykujesz to napewno sie nie zawiedziesz
          i z tego co pamietam to jego fs to ok 400Hz wiez teoretycznie mozna by go bardzo nisko wyciac
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja chyba muszę jednak powiedzieć co mi w głowie szumi (czyt. chcę zbudować), bo tak to my chyba raczej nie dojdziemy do porozumienia :)

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            Moim zdaniem efektywności i tak Ci nie zabraknie.
            Ojej, no to na pewno ale tu nie o to chodzi...

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            Zresztą taki monitor osiąga blisko 110db natężenia ciągłego co na warunki domowe jest wartością zupełnie wystarczającą.
            110db no bez przesady przecież w nausznikach ochronnych nie będę kolumn słuchał :razz: A tak serio to 110db to jest dużo za dużo jak dla mnie (w sensie szkoda mi uszu 5W max. :razz:)

Skomentuj

Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz posta
              U8133 + XT25 , obudowa zamknieta aktywna zwrotnica 4 rzedu , podzial 1.1 khz LP 1.55khz HP
              Pieknie musi brzmiec srednica z takim cieciem dla tego glosnika XT25. Myslisz, ze jak glosnik ma FS w granicy 500Hz to mozesz go uzywac od 1Khz ?

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
              RS52AN-8 albo TB 50-1426SA,
              Tego TB nie bierz, bo juz chyba wyszedl z produkcji.

Skoro chcesz uzyc 4-5" glosnika jako sredniak to takie cos wydaje sie byc rozsadne:
              Jakas 10" + TB W4-1337SD Do tego mozesz w przyszlosci jakas kopulke dokupic. Glosnik egzotyka ale jakby nie patrzec poza rs52an nie ma lepszej alternatywy w Polsce do 300zl. Dodatkowo w implementacji wyjdzie duzo taniej niz Dayton wiec koszta sie wyrownaja.

Skomentuj

ja jednak wybrał bym taki:
                http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-847
                http://www.parts-express.com/pdf/264-847s.pdf
                wolę papierowe brzmienie
                nie trzeba korygować charakterystyki
                i jest dostępny w polsce
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A bo ja wiem :razz:
                  Chyba dayton`y RS52AN-8 albo TB 50-1426SA, bo takie SS d7608 to już za duże pieniądze...
                  Ale tak się jeszcze też zastanawiam: jak ekstremalnie nisko (ale też z głową), można by "puścić" ten 30mm tweeter Wavecor`a http://akustyk.com.pl/wavecor/TW030WA05-08.html ?
                  1kHz przy filtrze 4rzędu?
                  (Gdyby udało się zrobić z tego dobre 2W to można zaoszczędzić dość dużo kasy.... )[COLOR=#696969]

Głosników wysokotonowych kopułkowych nie ucina sie poniżej 1.5kHz. Ich praktyczna czestotliwość odciecia to 2.5kHz. Nie chce mi się kolejny raz wyjaśniac dlaczego niskie Fs nie wystarcza do poprawnej pracy z niskim odcieciem. Na to jest tylko jedna rada - waveguide.
                  Ostatnio falowód wprowadził Visaton - trochę drogi około 50zł. ale za to jest mniejszy niż ten z Monacora i ładniej będzie wygladał w zestawie - ma kształt prostokata dopasowanego szerokościa do typowych rozmiarów 8" niskotonowych głośników. Można do niego przykręcić aluminiowego seasa (ten z Monacora jest przystosowany do nieco większych głosników).

Zastosowanie kopułki sredniotonowej oznacza praktycznie i tak konieczność odciecia głosnika powyżej 1.5kHz. Wtedy wysokotonowy może pracować zazwyczaj od 6-7kHz wiec może być tańszy. Te oszczędności i tak sie skompensują przez koniecznosć wykonania bardziej skomplikowanej zwrotnicy.

Znajdziesz na pewno wiele głosników 8" które dociagną do tych 2,5-3 khz od których połączysz z kazdą kopułką. Proponowany przeze mnie GDN 20/100/3 wskazuje na takie możliwości. Ale wtedy nie uzyskasz 30Hz i jeszcze wysokiej efektywności.
                  Żeby się utrzymać w założnej cenie proponuję własnie tego Tonsila i do niego Seasa w WG od Visatona. Może wyciagniesz z zestawu te 89-90db efektywności ale zejście będzie do 45Hz w monitorze lub do 40Hz w podłogowym i sądząc po takim zestawieniu ostro sobie popracujesz nad zwrotnicą .

Reasumując wymysliłes coś co ma byc doskonałe i małe i w dodatku tanie... tak to tylko w erze robili, ale jak widać nieskutecznie bo teraz jest T-mobile który już tak nie będzie robił ;-)
                  Last edited by artur.ek; 16.06.2011, 09:34.

Skomentuj

110db no bez przesady przecież w nausznikach ochronnych nie będę kolumn słuchał A tak serio to 110db to jest dużo za dużo jak dla mnie (w sensie szkoda mi uszu 5W max. )

Jezeli masz zamiar robić efektywne kolumny żeby napędzać niską mocą to zwiększenie ilości głośników (np powielanie sekcji basowej) zupełnie nic ci nie da. Przy tych 5W ta kolumna zagra tak samo głośno jak z jednym głośnikiem. Musisz mieć znamionowo efektywne głośniki.

Jeżeli obstajesz przy kloncepcji 2 drożnej to zdecydowanie polecam skierować zainteresowanie w kierunku 7" usherów. Wybór jest świetny, ch-ki na średnich również dobre i zrobienie zwrotnicy nie będzie tak upierdliwe jak z 8". A zejście z tych głośników spokojnie uzyskasz takie jak z jakiś lekko membranowych 20tek (jak ten tonsil czy coś podobnego).

Skomentuj

Głosników wysokotonowych kopułkowych nie ucina sie poniżej 1.5kHz. Ich praktyczna czestotliwość odciecia to 2.5kHz. Nie chce mi się kolejny raz wyjaśniac dlaczego niskie Fs nie wystarcza do poprawnej pracy z niskim odcieciem.
                      Z racji tego że na forum rzeglądam od czasu do czasu tylko nieliczne tematy, proszę o rozwinięcie (choćby ogólnikowo) tej kwestii. Wielokrotnie czytałem, że aluminiowy 27 mm seas cięty na 1,6 khz niby gra średnimi tonami, ale to nie jest to. Chodzi o stosunek długości fali do średnicy czy o coś innego?

Cały czas mam w pamięci słowa Yoshiego: (trawestując) "charka będzie idealnie płaska, a i tak może brakować średnich tonów". Podejrzewam, żę tyczy się to także midwooferów, więc osobiście bałbym się ciąć 20 cm głośnik powyżej 2 khz. I przy okazji, gdy już zachaczyłem o większe głośniki - mógłby ktoś rozwiać/potwierdzić mit(?) odnośnie korelacji masy membrany z jakością średnich tonów? To prawda, że ciężkie (nawet z mniejszych midwooferów) nie będą wiernie przetwarzały "średnicy"?

Moim zdaniem kopułka średniotonowa nie zastąpi średniotonowca i tweetera, to już lepiej za propozycją lukasza isc w szerokopasmówki (choc tu napotykamy na inne ograniczenia).

---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post o 09:43 ----------

O waveguide - http://sound.westhost.com/articles/waveguides3.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                        Moim zdaniem kopułka średniotonowa nie zastąpi średniotonowca i tweetera, to już lepiej za propozycją lukasza isc w szerokopasmówki (choc tu napotykamy na inne ograniczenia).
                        Zastapi ale nie do konca. Przeciez kopulka sredniotonowa nie zagra nam powyzej tych 6-7Khz i ponizej 600Hz. Tutaj glosnik szerokopasmowy ma ta przewage, ze moze zagrac od powiedzmy 200-300Hz i moze dociagnac do 20Khz. Tylko pytanie nasuwa sie takie, co zagra lepiej ? Ja jestem zdania ze kopulka, w szczegolnosci w pasmie 1000-5000Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                          Z racji tego że na forum rzeglądam od czasu do czasu tylko nieliczne tematy, proszę o rozwinięcie (choćby ogólnikowo) tej kwestii. Wielokrotnie czytałem, że aluminiowy 27 mm seas cięty na 1,6 khz niby gra średnimi tonami, ale to nie jest to. Chodzi o stosunek długości fali do średnicy czy o coś innego?

Cały czas mam w pamięci słowa Yoshiego: (trawestując) "charka będzie idealnie płaska, a i tak może brakować średnich tonów". Podejrzewam, żę tyczy się to także midwooferów, więc osobiście bałbym się ciąć 20 cm głośnik powyżej 2 khz. I przy okazji, gdy już zachaczyłem o większe głośniki - mógłby ktoś rozwiać/potwierdzić mit(?) odnośnie korelacji masy membrany z jakością średnich tonów? To prawda, że ciężkie (nawet z mniejszych midwooferów) nie będą wiernie przetwarzały "średnicy"?

---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post o 09:43 ----------

O waveguide - http://sound.westhost.com/articles/waveguides3.htm

Chodzi o zniekształcenie nieliniowe układu napędowego głośników wysokotonowych które nie sa przystosowane do wytwarzania duzych mocy akustycznych w swoim najnizszym pasmie. Tymczasem pod uwage bierze sie tylko fakt czy głośnik ma niskie Fs nawet pomijając jego charakterystyke przenoszenia w przypadku wysoko położonego roll-of czy wysoki wzrost impedancji. Głosnikowi może bardziej pomagac WG niż niskie Fs dla zastosowania niższego odcięcia.

Nawet bardzo duży głośnik moze zagrać wysokimi tonami ale chodzi o sposób w jaki to uczyni, bo nie może go zrealizowac pracując tłokowo. Cięzar membrany na zwiazek z jej sztywnościa i czestotliwościami łamania się.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                            Zastapi ale nie do konca. Przeciez kopulka sredniotonowa nie zagra nam powyzej tych 6-7Khz i ponizej 600Hz. Tutaj glosnik szerokopasmowy ma ta przewage, ze moze zagrac od powiedzmy 200-300Hz i moze dociagnac do 20Khz. Tylko pytanie nasuwa sie takie, co zagra lepiej ? Ja jestem zdania ze kopulka, w szczegolnosci w pasmie 1000-5000Hz.
                            Glosnik szerokopasmowy zagra nizej, ale nigdy nie bedzie mial tak szerokiej dyspersji jak kopulka sredniotonowa. W typowych zestawach z mala kopulka sredniotonowa nie stosuje sie niskich podzialow. 800-900hz gora, dopiero wieksze kopulki 75mm daja mozliwosc zejscia nizej ale i tak przy ostrym filtrowaniu, nierzadko 24db na oktawe od 400hz.
                            Poza tym wytrzymalosc mocowa i termiczna duzych kopulek sredniotonowych jest wyzsza od szerokopasmowca.

To oczywiscie wszystko dotyczy parametrow, ktore niektorych konstruktorow wrecz podniecaja. Jak to brzmi to juz inna sprawa...

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                              Chodzi o zniekształcenie nieliniowe układu napędowego głośników wysokotonowych które nie sa przystosowane do wytwarzania duzych mocy akustycznych w swoim najnizszym pasmie.
                              Ale chodzi tez o to, ze sporo glosnikow teraz ma:
                              - niskie FS
                              - brak ograniczen THD od dolu
                              - akceptowalne CSD
                              - brak rollofu od 2khz tylko np dopiero zaczyna sie od 1Khz

dzieki czemu moga grac nawet od 1000Hz i pytanie jest takie, dlaczego pomimo tego ze ww warunki sa spelnione glosnik np nie gra dobrze ponizej 2Khz ? ( akurat 27TBFCG nie jest tutaj idealnym przykladem ) Technicznie rzecz biorac NIE ma przeciwskazan jednak podczas odsluchow odczuwa sie albo braki na tych niskich czestotliwosciach albo dzwiek jest nienaturalny/wyostrzony. Jedynym ograniczeniem jest wytrzymalosc mocowa dla tych glosnikow i im nizej zejdziemy tym nizsze SPL uzyskamy. Wiec co jest nie tak ?:>

Skomentuj

Wiec co jest nie tak ?
                                To ja zapytam odwrotnie. Dlaczego stare glosniki szerokopasmowe pomimo tak badziewnych parametrow i tony znieksztalcen brzmia tak niewyobrazalnie prawdziwie?

Skomentuj

Chodzi o zniekształcenie nieliniowe układu napędowego głośników wysokotonowych które nie sa przystosowane do wytwarzania duzych mocy akustycznych w swoim najnizszym pasmie
                                  Rozwiń temat, jakieś pomiary, wykresy THD, bo póki co jest to ładna papka która nie ma pokrycia z tym co pokazują np. charki-czytaj wytworzenie odpowiednio dużych wartości mocy akustycznej nawet w paśmie rzędu poniżej 1kHz, patrz np. wavecore.

Skomentuj

Ojej widzę że leki bałagan zaczyna się robić, czyż byście Panowie nieuważnie czytali?
                                    Po pierwsze:
                                    Skoro chcesz uzyc 4-5" glosnika jako sredniak to takie cos wydaje sie byc rozsadne: Jakas 10" + TB W4-1337SD
                                    Nie, właśnie nie chcę takiego użyć, ( napisałem tylko że gdybym miał robić 3W z podziałem 200-300Hz na min. 10" na basie to taki bym prawdopodobnie wtedy wykorzystał) W mojej konstrukcji chcę wykorzystać 2" kopułkę średniotonową, lub 2-3" szerokopasmowaca (tylko że takie do kupienia to tylko tanie TB /Monacory które wydaje mi się iż oferują zbyt słabą jakość dźwięku.

Po drugie:
                                    Reasumując wymysliłes coś co ma byc doskonałe i małe i w dodatku tanie... tak to tylko w erze robili
                                    Nie powiedziałem że ma być doskonała (jakość dźwięku będzie taka jaką są w stanie zaoferować wytyczone przetworniki - prawda że to proste i realne ? )
                                    Nie powiedziałem że ma to być mała kolumna - skąd wg to zdanie? napisałem przecież wręcz przeciwnie:
                                    Nie straszna mi skrzynia o rozmiarze 25x40x110 (szer.gł.wys.) na większa nie dam się namówić (ew. szer. mogę dać max 35cm, ale no wiadomo chciało by się by ogólnie box wyszedł jak najmniejszy)
                                    Ps Na 99,99% będzie to T-Line
                                    Tanie to są STX`y i TVM`y :razz: taki 8" m-w za okł. 250zł to co prawda nie jest dużo, ale też nie tanio (przynajmniej jak dla mnie...)

Na to jest tylko jedna rada - waveguide.
                                    Prawie trafiłeś

Jezeli masz zamiar robić efektywne kolumny żeby napędzać niską mocą to zwiększenie ilości głośników (np powielanie sekcji basowej) zupełnie nic ci nie da. Przy tych 5W ta kolumna zagra tak samo głośno jak z jednym głośnikiem. Musisz mieć znamionowo efektywne głośniki.
                                    Dzięki za wyjaśnienie, Chciałem zastosować dwa mw dlatego by podnieś efektywność tej sekcji, dlatego że jeśli średnio-wysoko tonowy będzie miał np. okł. 95db to i resztę pasma (od 800Hz w dół) też musi być przecież możliwie jak najbardziej zbliżona do tego natężenia ...

Jeżeli obstajesz przy kloncepcji 2 drożnej
                                    Wcale że się nie upieram

Ehhh; widzę że jak nie napiszę jakie kolumny chcę zrobić, to się raczej koledzy nie dogadamy :)
                                    Nie chciałem mówić o mojej konstrukcji bo siedzę na tym forum już 2lata więc wiem co by się zaraz działo w temacie...: (zamiast pomocy i doradzania, było by odradzanie ... a tego chciałem właśnie uniknąć)

A więc chcę sobie zrobić takie kolumny: (oczywiście nie zdublować, tylko skopiować wizualnie)

I nie obchodzi mnie że się komuś może nie podobają, albo że ktoś na moim miejscu zrobił by "normalne" 3drogi - bez tej trąby, i inne tego typu zdania, jak ktoś chce mnie odwodzić od założeń nie konstruktywnymi, bezsensownymi, i bez postawnymi argumentami to ja mu już z góry dziękuję natomiast jeśli ktoś może coś doradzić lub zdradzić kilka cennych szczegółów dotyczących tej konstrukcji, o których to być może nie wiem to jak najbardziej serdecznie zapraszam do rozmowy.
                                    BTW: Nie bierzcie sobie tych moich rzeczowych stwierdzeń aż tak do "dyńki" chciałem tylko żebyśmy sobie wszystko wyjaśnili. (peace to all)

No to wracając do tematu:
                                    Są to kolumny Acapella Audio Arts o nazwie Violon MK-V
                                    Nie bardzo wiem jakie przetworniki tam siedzą (pewnie firmowe) ale to i tak nie ma większego znaczenia bo z tych kolumn interesuje mnie tylko kwesta wizualna (i akustyczna)
                                    Podziały w nich to 800Hz i 4,500Hz na sekcji mw pracuje 11" woofer (ale to "wyjątkowe woofery" = drogie...) więc ja chcę zastosować po prostu 8".
                                    Podział miał by być +/- taki sam; do okł. 800Hz 8137A, powyżej np. 2" kopułka średnio tonowa; zastosowanie horna przede wszystkim podniosło by jej efektywność oraz obniżyło rezonans.... Wysokie tony to już myślę iż najmniejszy problem (jak na razie, odrzucił bym tą kwestie na drugi plan)
                                    Podział 800Hz miedzy mw a m-tonowym wynika z zastosowania okł. 45cm tunelu horna, plus do tego wywinięcie itd. w sumie nie więcej jak 60cm.

Ciut więcej na temat Violon MK-V - http://www.aaudioimports.com/ShowPro...sp?hProduct=17

Czy teraz, już, możemy spokojnie kontynuować temat ? :)

Skomentuj

Sory ale próbujesz w prosty sposób zrobić skomplikowaną konstrukcję. Tu jest za dużo niewiadomych żeby sobie już teraz czynić tak dalekosiężne założenia. Moim zdaniem trzeba by zacząć od zatubienia średnio/wysoko tonówki i zobaczenia jakie są rezultaty w pomiarach. Jaka ch-ka, jaka efektywność. DOpiero wtedy dobierać głośnik nisko tonowy.

Nie wiem po co ci ta tuba. Czy starasz się o spory SPL czy chcesz ją wykorzystać do poszerzenia możliwości głośnika. Jak pierwsze to na pewno trzeba szubać wśród super efektywnych wooferów lub zwiększać ich ilość i pompować moc. A jak drugie to woofer może być zwykły a tube przyciszysz.

Może visaton DSM 50 by się nadał http://www.visaton.de/en/chassis_zub...sm50ffl_8.html .

Skomentuj

Tuba przede wszystkim daje mniejsze znieksztalcenia dzwieku plus wyzsza skutecznosc. Moze o to wlasnie chodzi koledze. Jesli tak to polaczenie tego z basem bedzie trudne, bez aktywnej zwrotnicy raczej nic nie wyjdzie, chyba ze kupisz tluczka i zrezygnujesz z niskiego basu.
                                        Ps. Skad wezmiesz takie tuby? Chcesz je zamowic u Jacka? Ta konstrukcja bedzie cholernie trudna i kosztowa ale jak masz cisnienie...

Skomentuj

No właśnie też zapomniałem o to spytać jak chcesz te tuby wykonać. Bo kupno takich to jest taki wydatek, że przy budżetowych głośnikach zakrawało by to na głupotę.

Tube można ściszyć do poziomu niskotonowca. Ale stosowanie mało efektywnego i nisko ciągnącego basu oraz takiej przyciszonej tuby jest trochę dziwnym rozwiązaniem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X