Zamieszczone przez ir0nhide
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budżetowy Mid-Woofer 7-8" na podział w okolicy 800Hz....
Collapse
X
-
Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz postaTen dayton to swietny glosnik ale nigdzie go w europie nie kupisz a za przesylke z USA zaplacisz jak za zboze .
Jeszcze raz powtórzę do założyciela wątku - przejrzyj podany przeze mnie wczesniej link do mojego tematu, wydaje mi się, że chcesz zrobić coś podobnego.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz postaLuSzTi to ty nie gadaj glupot , jego cena w partsexpress to okolo 140zl + przesylka a ty twierdzisz ze mozna go kupic w polinku za 250 + przesylka , czyli placisz praktycznie dwa razy tyle i to poprostu koszty przesylki .
Jesli chodzi o wybor glosnika to:
na srednicy:
cena/jakosc: fountek z promocji ( jesli jeszcze jest )
jakosc: dayton rs225
A jak na basie ? Tego niestety nie wiem. Tu musisz sam podjac decyzje czy potrzebujesz duzej budy czy mniejszej
Skomentuj
-
No dobra to jak na razie stoję przed wyborem:
RS225 lub 8137A
Chyląc się ku Usherowi bo:
- znane mi są jego pomiary
- jest troszkę tańszy (na 2szt. to już ~60zł)
- podobno dobry do TL
a o Daytonie za dużo nie wiem, może ktoś coś o nim powiedzieć ?
BTW: mam teraz troszkę czasu to przeczytam zaraz wątek LuSzTi`ego...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPo parametrach. To jest tluczek, a nie glosnik basowy.
Skomentuj
-
Tylko się nie kłócić
A tak sobie teraz myślę może 4x 6.5" na stronę ? no ale tu znowu także pojawiają się problemy:
1. żeby zmieść się w budżecie 250zł powiedzmy za 2szt. (na kolumnę) to i tak cena za jeden przetwornik wychodzi taka że jakość dźwięku z tego głośnika będzie nieciekawa. - chyba trochę strata kasy :/
2. zbyt mały głośnik = zbyt wysoko położony jego rezonans
Jeszcze inna opcja to 10" grający poprawnie do 600Hz ale dalej uważam że tak duża mem. nie zagra tak dobrze średnicą tak jak np. 7".
Skomentuj
-
6.5 z reguly maja dosc lichy bas, szczegolnie ze bedziesz chcial wycisnac troche dolu. Sa co prawda takie glosniki, ktore zejda nisko, ale srednicy to z nich napewno nie bedzie. Mysle, ze powinienes szukac dobrego glosnika 8 calowego. Jesli ma byc w TL to potrzebny jest mocny magnes, niski Qts, niski Fs i umiarkowany Qms.
Skomentuj
-
Chłopaki - w sytuacji gdy ktokolwiek chciałby się jeszcze zapytać o cokolwiek dotyczącego Daytonów SERDECZNIE zachęcam do skorzystanie z wyszukiwarki (choćby Google). Za oceanem powstało mnóstwo projektów na tych głośnikach, a nawet jeśli ktoś ma problem z angielskim, to w dobie dzisiejszych translatorów i przy odrobinie dobrej woli to chyba nie jest problem..
Jeśli ktoś w tym momencie pomyśli to tym, że to przecież na dyskusji polega idea forum i pragnę zapewnić, że więcej można wnieść wnioskiem opartym na źródle, pomiarach, itd niż na kolejnym łaskawie z lenistwa zadanym pytaniu..
Nie wspomnę już o licytowaniu się o 50, 100 czy 200 zł przy różnicy w cenie głośników - zwłaszcza w porównaniu do kwot wydawanych (jak przypuszczam) przez średnią dla populacji naszego forum na fajki i alkohol w skali roku.
Tym niemniej w uzasadnionych przypadkach ten argument może być nie na miejscu.
Skomentuj
-
Można poczytać - http://audiohobby.pl/topic/1/1283/1 (nieco o wyborze 8" ktore zagra śreednicą).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaOd ilości, znacznie bardziej reflektuje (jak już można zauważyć) jakość basu. (w cenie przetwornika oczywiście) aczkolwiek chciał bym przy tym osiągnąć max. 6db spadek na 30Hz....
Takie osiagi to nie w OZ lub nie z 8 calowym głośnikiem. Ja widzę ushera, dytona rs225 lub seasa L22RNX. Przy metalowych głośnikach powinieneś uzyskać niższe zniekształcenia. Warto zwrócić uwagę na rezonanse głośnika aby były wystarczajaco oddalone jeżeli chcesz robić podział prawie na 1kHz.
Skomentuj
-
A bo ja wiem :razz:
Chyba dayton`y RS52AN-8 albo TB 50-1426SA, bo takie SS d7608 to już za duże pieniądze...
Ale tak się jeszcze też zastanawiam: jak ekstremalnie nisko (ale też z głową), można by "puścić" ten 30mm tweeter Wavecor`a http://akustyk.com.pl/wavecor/TW030WA05-08.html ?
1kHz przy filtrze 4rzędu?
(Gdyby udało się zrobić z tego dobre 2W to można zaoszczędzić dość dużo kasy.... )
---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post o 19:07 ----------
Jako mid-woofer`y (na 99wybiorę raczej te Ushery 8137A.
Być może po dwa na stronę (jak się uda...) Do 800Hz chyba nie powinno być problemu by zgrać je ze sobą, ale kto mi powie jak prezentował by się BS w tym wypadku ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaByć może po dwa na stronę (jak się uda...) Do 800Hz chyba nie powinno być problemu by zgrać je ze sobą, ale kto mi powie jak prezentował by się BS w tym wypadku ?
Drugi powód to taki, że zamiast 2 głośnika basowego kup średniotonowy i zrób konstrukcję 3 drożną a nie jakieś kombinowanie z kopułką i podziałem na 1kHz.
Skomentuj
Skomentuj