Zamieszczone przez LightSound
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
HOLMImpulse ciekawaostki, wady, zalety...itp.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaChcialem tylko zakomunikowac, ze Holmimpulse zainstalowal sie poprawnie na minilapku Asus Eee PC 1001HA oraz proces kalibrowania przeszedl bez problemow. Mozna robic pomiary czestotliwosci. Sytem operacyjny win 7 32bit EN oraz sterowniki Asio4All.
Pogromco stereo mic ma ten lapiek? impedację w arcie można siekać?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaPogromco stereo mic ma ten lapiek? impedację w arcie można siekać?
---------- Post dodany o 22:14 ---------- Poprzedni post o 21:22 ----------
Prosze bardzo :) wklejam bo mi nie uwierza
Lapek bez sterow Realteka, win7 sam rozpoznal i zainstalowal, pare ustawien suwakow, wylaczenie mic wbudowanego. Sterowniki Asio4All
Dziala? Dziala :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DeKeR Zobacz postaA ja mam pytanie odnośnie Holm, zrobię pomiary tym programem, mam charakterystyki i czy da rade te oto charakterystyki przenieść do innego programu żeby za symulować zwrotnice? Jeszcze jedno pytanie mam o lspCAD zainstalowałem go na dwóch komputerach z windowsem xp i 7 i na obu wyskakuje mi komunikat taki: check for hardware lock failed, a następnie: abnormal program termination. Co to może być?
Przy wykresie który chcemy przenieść klikamy EXPORT. W okienku które wyskakuje ma byc zaznaczone:
Zakładka Frequency:
Custom Format
Frequency range > Full
Export Phase
FFT-Frequencies
Zakladka Text Options:
Ma być odznaczony ptaszek przy Information header in file
Column separator ma być Space.
Potem wpisujemy nazwę naszego pliku u góry w Filename jako nazwa_głośnika.FRD, wracamy do zakładki Frequency i klikamy Export Frequency Response.
Plik zapisuje się domyślnie w katalogu gdzie mamy zainstalowany program.
Potem żeby był widoczny w SpeakerWorkshop, trzeba kliknąć File> NEW, a potem Resouce > IMPORT i wskazać plik który wcześniej eksportowaliśmy. Pomiar z Holmimpulse jest widoczny teraz w SW.
Natomiast żeby symulować zwrotnice, trzeba mieć jeszcze plik impedancji głośnika, który można wykonać w SW czy innym programie i znowu eksportować.
Skomentuj
-
Powiedzcie mi, czy wzmacniacz mikforonowy jest potrzebny do domowych pomiarów? Zrobilem jakis prosty, ale okazal ssie lipny (pomiary samym mikrofonem wychdoza bardziej wiarygodne, nie mowiac juz o pomiarach impulsu) i tak sie zastanawiam, czy robic kolejny, czy nie.
Mam soudblastera live'a, on ma wzmocnienie 20dB na wejsicu mikrofonowym. Yoshi polecał ta karte do pomiarów (dokładniej to do SW...), wiec jakosciowo jest chyba przyzwoita. Wiec co faktycznie mi da ten wzmacniacz mikrofonowy? Tylko nie piszcie, ze "musi byc, bo musi" tak samo jak jig (bo on akurat nie musi, a jesli juz to moze byc w uproszczonej formie o ktorej wielokrotnie pisal Irek).
I druga rzecz - kalibracja karty. Skalibrowałem w Holimpusle wejscie liniowe laczac je bezposrednio z wyjsciem stereo - moge w ten sposob skalibrowac wejscie mikrofonowe? Wystarczy ze dopasuje odpowiednio poziomy glosnosci w windowsowej regulacji?
Skomentuj
-
Wszystko zalezy od tego jaka metode pomiarowa wybierzes. Faktycznie mozna robic pomiary impedancji na jednym rezystorze, a charki za pomoca panasonica bez preampa, jedynie wykorzystujac gniazdo mic w karcie dzwiekowej.
Mozesz tez zrobic proste zasilanie dla mikrofonu i to wystarczy do pomiarow bez przedwzmacniacza.
Najdokladniejsza metoda pomiarowa jest metoda dwukanalowa. Mozna tak mierzyc za pomoca Arty lub Lspcad z modulem JustMLS. Przy pomiarze jeden z kanalow wejscia karty zbiera sygnal podawany przez wzmaczniacz na glosniki i porownuje go z wygenerowanym sygnalem. Jesli do tego zastosuje sie jedynie zasilanie do mikrofonu lub dobry przedwzmacniacz ( sprawdzony pomiarem fazy i czestotliwosci ) to jakosc dokladnosc pomiarow bedzie znakomita.
Trzeba tylko wykonac proste zabezpieczenie karty przed sygnalem ze wzmacniacza. Wszystko jest opisane w manualu Arty cz JustMLS.
Holmimpulse juz nie uzywam dawno, bo wiecej z nim mialem problemow niz pozytku.
Skomentuj
-
mbar ja zadałem dwa pytania, a Ty dałeś 3 odpowiedzi :) Które do którego?
Marios zapewne piszesz o tym: http://www.linkwitzlab.com/images/graphics/microph1.gif Ale skoro nie ma koniecznosci, to chyab nie bede sie w to bawil.
Pogromca mitow pomair przy uzyciu jednego rezystora w Limpie wyszedl mi pieknie :)
Mozesz tez zrobic proste zasilanie dla mikrofonu i to wystarczy do pomiarow bez przedwzmacniacza.
Wtedy mikrofon podlączam do wejscia liniowego?
Najdokladniejsza metoda pomiarowa jest metoda dwukanalowa.
Dzięki za odpowiedzi :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaPogromca mitow pomair przy uzyciu jednego rezystora w Limpie wyszedl mi pieknie
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaMasz na mysli to?
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaWtedy mikrofon podlączam do wejscia liniowego?
Skomentuj
-
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1974081.html
Przede wszystkim trzeba zrobic kalibracje kablem jack-jack (pokaze Ci nierownosc karty i ja skoryguje) i wlasciwie tyle. Potem tylko wyniki pomiarów ustaw sobie zeby byly pokazywane z wygladzaniem do okreslonej czesci oktawy - po zrobieniu pomiaru kliknij "options" obok nazwy pomiaru.
A moze pytasz o jakas konkretna sytuacje? Jesli tak, to co u Ciebie jest niepoprawne?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postawzmacniacz mikforonowy jest potrzebny do domowych pomiarów?
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postawejscie liniowe laczac je bezposrednio z wyjsciem stereo - moge w ten sposob skalibrowac wejscie mikrofonowe?
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaWystarczy ze dopasuje odpowiednio poziomy glosnosci w windowsowej regulacji?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaA jak sie ustawia markery w ARTa?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj