Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HOLMImpulse ciekawaostki, wady, zalety...itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
    kabel idacy od mikrofonu na wtyczce jack powienien byc podlaczony do obu kanalow czy tylko do prawego?
    Ja mam do obu.

---------- Post dodany o 11:19 ---------- Poprzedni post o 11:18 ----------

I dla porownania ARTA
    Niezłe Tatry :)

Skomentuj

Podłącz kablem wejście z wyjściem i strzel pomiar :)

Skomentuj

Ten raw strasznie poszarpany - u mnie dużo lepiej to wygląda. A spróbuj odznaczyć w device i signal kalibracje wejscia z wyjsciem i zrobic pomiar - też taki poszarpany?

Skomentuj

BTW - kabel idacy od mikrofonu na wtyczce jack powienien byc podlaczony do obu kanalow czy tylko do prawego?
          Do lewego kanalu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Do lewego kanalu.
            a dlaczego?
            przecież masz możliwość wybory w programie czy używać L czy P
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak na szybko:
              Z uwzglednieniem kalibracji karty - gorsza charka lepszy impuls:

Bez uwzgledniania kalibracji - lepsza charka, niewyrazny impuls:

Zawróciłem Wam głowe panowie, a chwilowo nie mam czasu żeby się w to zagłębic, wrócę do pmiarów w poniedziałek i pokombinuje z różnymi opcjami i różnymi głośnikami. Jakby ktoś mógł wstawić pomiar który uważa za wzorcowy w warunkach domowych pod względem charki i impulsu i podać warunki w jakich byl robiony bede wdzieczny. Wiedzialbym do czego dazyc z tymi ustawieniami i co realnie da sie w domowych warunkach osiagnac.

I nadal zastanawia mnie kwestia podlaczenia mikrofonu do kanalu L/P, bo jak widze zdanai sa podzielone.

Skomentuj

Z uwzglednieniem kalibracji karty
                Co to za karta? Pomiary w RMAA zrobiłeś?

Skomentuj

Pomiary w RMAA zrobiłeś?
                  TZn?
                  Co to za karta?
                  Soundblaster live 5.1

Skomentuj

Right Mark Audio Analyzer, testuje karty.

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      a dlaczego?
                      przecież masz możliwość wybory w programie czy używać L czy P
                      Z zasady :) W kazdym programie jakim robilem pomiary to wlasnie kanal lewy jest jako default dla mikrofonu. Poza tym jesli masz w karcie wejscie stereo mic, to mozna przeprowadzic bardzo dokladny pomiary dwukanalowy, kalibrowany.

Skomentuj

Jest jakiś przycisk, może skrót na klawiaturze do HOLM; do robienia zrzutów ekranu jednym przyciśnięciem...?

Skomentuj

F i printscreen
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zaczynam pierwsze kroki z pomiarami w holmimpulsie i nie jestem do konca pewny wyników. Prosze o pomoc.
                            Dodałem wykresy tweetera (+kondesator) - odległosc ok 1 metra.
                            Jak zapodam pomiar to mi automatycznie (auto-detect) to mi ustawia początek time/distance na minus w jakis kosmos - o co tu chodzi. Co ten impulsik przed własciwym impulsem zaznaczony w czerwonym kólku moze oznaczac?
                            Na obrazku drugim przestawiłem na gating od "-55" i wykres jest "ładniejszy" tylko od ilu ma dawać gating zeby bylo poprawnie - tak jak mi daje program, czy przed tym dużym impulsem(np. -50) czy moze od zera???

Skomentuj

Zamieszczone przez akkilles Zobacz posta
                              impulsik przed własciwym impulsem zaznaczony w czerwonym kólku moze oznaczac?
                              to trzeba wywalić ustawiając bramkę zaraz przed głównym impulsem .
                              Niektóre karty dźwiękowe takie rzeczy mają .

Po za tym masz za krótkie bramkowanie .

Skomentuj

Moje doświadczenia pomiarowe :

1. zrobiony pomiar niskośredniotonowego podłączonego do zwrotnicy, wysokotonowy odłączony.
                                2. po pomiarze zrobiona blokada na bramkę czyli na zakładce data analysis zrobione "Time zero locked" i kliknięte w przycisk Use, żeby wziąc wartość
                                z "Last detected" - czyli z przeprowadzonego ostatnio pomiaru głośnika niskośrednio...
                                3. Odłaczam głosnik niskośrednio i załaczam do zwrotnicy wysoki, robie pomiar - warunki takie same czyli mikrofon i kolumna w tym samym miejscu jak przy pomiarze niskośredniotonowego.
                                4. Kolejny pomiar tym razem oba głośniki podłaczone.
                                5. Kolejny pomiar tym razem głośniki w przeciwfazie.

Efekt - niestety z pomiarów wynika że fazy głosników sie nie zgrywają.
                                Wiec jest jeszcze dużo pracy nad zwrotnicą...

blokada ustawienia momentu pomiarowego

w fazie

w przeciw fazie

faza
                                Last edited by wiesiek9990; 26.01.2014, 12:39.

Skomentuj

Ustaw oś x na 60dB wykres stanie sie przejrzysty
                                  Wyrownaj wykres np do 12dB/oct bo masz strasznie poszarpany
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam,
                                    Po zmianie systemu na windows 7 wreszcie znalazłem trochę czasu na sprawdzenie czy przypadkiem troszkę inne rozwiązania w mojej zwrotce polepszy czy pogorszy. Niestety nic z tego a mnie chce juz trrafić. System nie widzi mikrofonu, próbowałem nawet bezpośrednio podpiąć wyjście do wejscia liniowego i nie da sie zmierzyć. komunikat że brak synału. Ponadto w samym holm wyskakuje komunikat który podałem w printcreen w linku. Spotkał się ktoś z tym??? pewnie speaker work shop równiez nie będzie działał.
                                    Wygląda na to że wejscie mikrofonu wyłączone, próbowałe mróżnych sposobów, nowe sterowniki do płyty głownej, na nowo instalacja holma itp.

http://zapodaj.net/3bf5dd5d678fd.jpg.html

Skomentuj

Zapodaj to na nasz serwer.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Zapodaj to na nasz serwer.
                                        proszę

https://diyaudio.pl/i/25521/1udbrfve...1418596745.jpg

Skomentuj

witam, nie wiem czy ktoś pomoże, takie cos mi wychodzi przy podłaczeniu bezpośrednio wyjście z wejściem karty, czyżby cos z kartą się stało???

Skomentuj

Czaruję...
                                          X