Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HOLMImpulse ciekawaostki, wady, zalety...itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
    A jak sie ustawia markery w ARTa?
    http://audio.claub.net/tutorials/FR%...ing%20ARTA.pdf

Skomentuj

Ok, tylko dlaczego pokazuje mi blad - za krótka bramka?

Skomentuj

Przy bramce 0.3ms nie bedziesz w stanie tyle probek co ustawiles zmierzyc :)

Skomentuj

Za krotka bramka. Poza tym masz jakies duze szumy.

Skomentuj

Fakt, warunki pomiaru najgrosze jakie moga byc (mikrofon na krzesle, glosnik z zestawu komputerowego tuz obok), a ja oczekuje cudow.

Juz chyba wszystko jest ok. Zrobilem pomiar fazy, to wyszedl przyzwoty (tzn. nie odbiegajacy od tego co widzialem w innych prawidlowo wykonanych pomiarach fazy). Wyglada to tak:

Dziekiuje wszsytkim za pomoc, a w szczegolnosci pogromcy za tamten link
            Spróbuje jeszcze z mikrofonem podlaczonym pod wejscie mikrofonowe (bez zewnetrznego zasilania) i porownam rezultaty.

-----------
            EDIT:

Zostaje przy samym mikrofonie, bez zadnych wynalazkow :) Może skuszę sie jeszcze na dwukanałowa metode pomiaru.
            Last edited by tomq88; 14.03.2012, 21:27.

Skomentuj

no i nadal mam problem
              ustawione mam na opcja „detect time zero” -> „first peak”
              i wynik impulsu zawsze jest w 0
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pokaz screen z calego programu.

Skomentuj

By lklukasz at 2012-03-14

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W data analist odznacz - auto apply timewindow. Potem przejdź do zakladki measurements, zaznacz tylko jeden ptaszek tak byś miał tylko jeden wykres - wejdz w jego opcje, weź raw impulse, close. i potem kliknij prawym przyciskiem na okienku impulse response - gotowe :)

BTW. mierzysz widzę MLSem - mi na mlsie wychodziły przekłamane wyniki względem sygnałów sinsuoidalnych. (albo odwrotnie) hehe
                    Last edited by LightSound; 14.03.2012, 22:19.

Skomentuj

LightSound...nie pierwszy raz pomagasz z HolmImpuls. Może dałbyś się namówić na jakiś poważniejszy opis po polsku połączony z mini tutorialem jak mierzyć.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                        Zostaje przy samym mikrofonie, bez zadnych wynalazkow Może skuszę sie jeszcze na dwukanałowa metode pomiaru.
                        Do tego trzeba miec zewnetrzny preamp, lub gniazdo mic stereofoniczne w karcie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          LightSound...nie pierwszy raz pomagasz z HolmImpuls. Może dałbyś się namówić na jakiś poważniejszy opis po polsku połączony z mini tutorialem jak mierzyć.
                          Z miłą chęcią bym napisał parę słów o nim, bo jest wręcz banalny w obsłudze - ale kurcze brak czasu, za dużo obowiązków wziąłem na siebie, bo zajmuje się 4 branżami - nie śpię przez to po nocach, no ale przynajmniej pieniądze na hobby są :) W każdym razie - jak uporam się z innymi rzeczami - muszę napisać kilka recenzji, pobawić się z AJhornem, spróbować TLki, jest co robić, ale przyjdzie weekend to coś się naskrobie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                            BTW. mierzysz widzę MLSem - mi na mlsie wychodziły przekłamane wyniki względem sygnałów sinsuoidalnych. (albo odwrotnie)
                            porównywałem je z pomiarem w TrueRTA i były inne tylko do ok 700Hz
                            ale to już wina odbić w samochodzie
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zerknijcie na ten pomiar impuslu w Holmie:

Jest ok? Bo jak na moje oko, to dodatni lub ujemny pik powineien wyraznie dominowac, a tu sa niemal rowne. Co moze byc nie tak? Moze to efekt niezbyt rownego zakonczenia rurki mikrofonu (od strony wkladki) - moze od niej sa jakies odbicia?

Mierze z 30 cm jakis zwykly glosnik od kompa.

Ja mierze sinusem, przy mls impuls w ogole jakis dziwny wychodzi.

Skomentuj

Ten pomiar to w polu bliskim czy z jakiejś odległości?
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Z ok 30 cm.

Skomentuj

A możesz pokazac zakładkę device i signal? z małej odległości warto zmiejszyć wartość recording delay do ok 800-1000 jednak lepiej to wychodzi z dajszej odległości. U mnie przeważnie jest jeden pik. Jak dwa - to powtarzam pomiar i jest wtedy ok.

Skomentuj

---------- Post dodany o 17:21 ---------- Poprzedni post o 15:44 ----------

[/COLOR]Inny głosnik (tez lipny), inne warunki pomiaru:

Moze nie ma sie czym przejmowac?
                                      Pokazcie wasze odpowiedzi impulsowe.

Skomentuj

Warunkiem dobrze wykonanego pomiaru impulsu jest wzorowe zamontowanie głośnika a nie na pałę. Tak jak yoshi_80 pisał nt. speaker workshopa. Na Twoim drugim pomiarze coś jest nie tak z obudową/tweeterem. Pierwszy jest ok :)

Skomentuj

Te zafalowania pojawiaja sie gdy ustawie pokazywanei pomiaru jako "raw resonse". Nie mam pojecia o co to chodzi, moze ten glosnik tak ma. Rozebralem mikrofon i mierzac sama kapuslka na kablu tez wychodzi takie zafalowanie, wiec to nie wina mikrofonu. Pomierze inne glosniki i zobacze czy tez takie cos wychodzi.

BTW - kabel idacy od mikrofonu na wtyczce jack powienien byc podlaczony do obu kanalow czy tylko do prawego?

---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post o 09:34 ----------

Pomiar z wiekszej odleglosci wyglada lepiej :

wygladzony do 1/12:

I dla porownania ARTA:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X