Zamieszczone przez tomq88
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
HOLMImpulse ciekawaostki, wady, zalety...itp.
Collapse
X
-
Fakt, warunki pomiaru najgrosze jakie moga byc (mikrofon na krzesle, glosnik z zestawu komputerowego tuz obok), a ja oczekuje cudow.
Juz chyba wszystko jest ok. Zrobilem pomiar fazy, to wyszedl przyzwoty (tzn. nie odbiegajacy od tego co widzialem w innych prawidlowo wykonanych pomiarach fazy). Wyglada to tak:
Dziekiuje wszsytkim za pomoc, a w szczegolnosci pogromcy za tamten link
Spróbuje jeszcze z mikrofonem podlaczonym pod wejscie mikrofonowe (bez zewnetrznego zasilania) i porownam rezultaty.
-----------
EDIT:
Zostaje przy samym mikrofonie, bez zadnych wynalazkow :) Może skuszę sie jeszcze na dwukanałowa metode pomiaru.Last edited by tomq88; 14.03.2012, 21:27.
Skomentuj
-
W data analist odznacz - auto apply timewindow. Potem przejdź do zakladki measurements, zaznacz tylko jeden ptaszek tak byś miał tylko jeden wykres - wejdz w jego opcje, weź raw impulse, close. i potem kliknij prawym przyciskiem na okienku impulse response - gotowe :)
BTW. mierzysz widzę MLSem - mi na mlsie wychodziły przekłamane wyniki względem sygnałów sinsuoidalnych. (albo odwrotnie) heheLast edited by LightSound; 14.03.2012, 22:19.
Skomentuj
-
LightSound...nie pierwszy raz pomagasz z HolmImpuls. Może dałbyś się namówić na jakiś poważniejszy opis po polsku połączony z mini tutorialem jak mierzyć.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaZostaje przy samym mikrofonie, bez zadnych wynalazkow Może skuszę sie jeszcze na dwukanałowa metode pomiaru.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaLightSound...nie pierwszy raz pomagasz z HolmImpuls. Może dałbyś się namówić na jakiś poważniejszy opis po polsku połączony z mini tutorialem jak mierzyć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaBTW. mierzysz widzę MLSem - mi na mlsie wychodziły przekłamane wyniki względem sygnałów sinsuoidalnych. (albo odwrotnie)
ale to już wina odbić w samochodzieJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zerknijcie na ten pomiar impuslu w Holmie:
Jest ok? Bo jak na moje oko, to dodatni lub ujemny pik powineien wyraznie dominowac, a tu sa niemal rowne. Co moze byc nie tak? Moze to efekt niezbyt rownego zakonczenia rurki mikrofonu (od strony wkladki) - moze od niej sa jakies odbicia?
Mierze z 30 cm jakis zwykly glosnik od kompa.
Ja mierze sinusem, przy mls impuls w ogole jakis dziwny wychodzi.
Skomentuj
-
Te zafalowania pojawiaja sie gdy ustawie pokazywanei pomiaru jako "raw resonse". Nie mam pojecia o co to chodzi, moze ten glosnik tak ma. Rozebralem mikrofon i mierzac sama kapuslka na kablu tez wychodzi takie zafalowanie, wiec to nie wina mikrofonu. Pomierze inne glosniki i zobacze czy tez takie cos wychodzi.
BTW - kabel idacy od mikrofonu na wtyczce jack powienien byc podlaczony do obu kanalow czy tylko do prawego?
---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post o 09:34 ----------
Pomiar z wiekszej odleglosci wyglada lepiej :
wygladzony do 1/12:
I dla porownania ARTA:
Skomentuj
Skomentuj